Koripallokenttä ja varusteet

Koripallon pelikenttään muutoksia 1.7.2010 alkaen

Koripallon pelikenttään ja varusteisiin tuli muutoksia 1.7.2010 alkaen. Alla olevissa dokumenteissa on muutokset kuvattu yksityiskohtaisesti.

Koripallon viralliset pelipallot

1. Kaikki miesten sarjat sekä 22-vuotiaiden miesten, A- ja B-poikien sarjat: pallon koko nro: 7, paino 567-650 g, ympärysmitta 74,9 – 78,0 cm ja materiaali: nahka tai synteettinen nahka.

2. Kaikki naisten sarjat sekä 22-vuotiaiden naisten, A- ja B-tyttöjen sarjat sekä kaikki C-nuorten sarjat: pallon koko nro: 6, paino 510-567 g, ympärysmitta 72,4 – 73,7 cm ja materiaali: nahka tai synteettinen nahka.

3. Mini- ja mikrosarjat: pallon koko nro: 5, paino 450-500 g, ympärysmitta 66,0 – 73,0 cm ja materiaali: synteettinen nahka tai kumi.

Pelaajan varusteet

Koriksen harrastamisen aloittamiseen ei paljoa vaadita. Ensimmäisillä kerroilla, kun seuran järjestämiin harjoituksiin menee, ei mukana tarvitse olla edes palloa. Normaalit sisäliikuntavarusteet riittävät:

  • T-paita
  • shortsit
  • sisäpelikengät

Sisäpelikenkiä sekä koripalloja myyvät Suomessa kaikki urheiluvälineliikkeet sekä hyvinvarustellut tavaratalot.

Koripalloerotuomarin varusteet

Erotuomariohjesäännön mukaisesti: "Erotuomarin tulee tuomitessaan esiintyä virallisten pelisääntöjen määräämässä erotuomariasussa, jonka on oltava myös liiton hyväksymä."

Pelisääntöjen mukaan (§ 4.6): "Erotuomareiden asuun kuuluvat harmaa paita, mustat pitkät suorat housut, mustat sukat ja mustat koripallotossut."

Tuomitessasi ottelua tarvitset siis ainakin seuraavat varusteet:

Erotuomaripaita: Harmaa paita, jossa on annettujen ohjeiden mukaisesti ommeltuna kulloinkin voimassa olevan liiton virallisen yhteistyösopimuksen mukainen mainos (mainokset).

  • erotuomarihousut: mustat, pitkät, suorat housut
  • mustat sukat
  • mustat koripallo(erotuomari-)tossut.
  • pilli

Koripalloliiton yhteistyökumppani erotuomaripaidoissa on ollut vuodesta 2002 lähtien LähiTapiola. Erotuomarin paidassa tulee olla LähiTapiolan mainos. Mainoksia saa tilata Koripalloliitosta, office@koripalloliitto.fi.

Erotuomarivarusteiden hankkiminen

Erotuomaripaitojen ja -housujen myynnistä vastaa Suomen Koripalloerotuomarikerhojen Liitto ry (SKEL). Heidän nettisivuilleen pääset tästä. Käytännössä myyntiä hoitaa Helsingin Koripalloerotuomarit ry (HKET). Sieltä voit ostaa myös erotuomaritossut ja -pillin.

Mustia urheilusukkia sekä myös tossuja ja pillejä myyvät hyvin varustetut alan liikkeet: