Tukimateriaaleja seuran toimintaan

Nuorisotoiminnan periaatteet

Suomen Koripalloliitto on tehnyt materiaalin nuorisotyötä tekeville seuroille. Materiaalissa on linjattu nuorisotoiminnan tavoitteet, lapsen oikeudet koripallossa, ikäkausien erityispiirteet, hyvän seuran tunnusmerkkejä, vanhempien, ohjaajien ja muiden toimijoiden roolit, yleissuosituksia seuratoimintaan sekä harjoittelun painopisteet.

PDF-tiedostoNuorisotoiminnan periaatteet (354 kB)
Materiaali nuorisotoiminnasta tukemaan seurojen laadukasta nuorisotyötä.

Toimintakäsikirja / laatukäsikirja

Ohessa on ladattavissa oleva sisällysluettelo seuran toimintakäsikirjan / laatukäsikirjan kokoamisen tueksi. Hyvän seuran tunnusmerkki on muun muassa kirjatut toimintaperiaatteet. Sisällysluettelo on hyvä alku seuran toimintatapojen kirjaamiseen. Tämän lisäksi suosittelemme vierailua muiden seurojen (myös muiden lajien) kotisivuilla tutustumassa heidän kirjauksiinsa.

PDF-tiedostoSeuran laatujärjestelmä (132 kB)
Sisällysluettelo seuran toimintaperiaatteiden kirjaamisen tueksi.

Seura toimintaympäristönä

Tältä sivulta ladattavissa oleva seuran toimintakäsikirja on tarkoitettu seuran tueksi oman toimintansa kehittämisessä. Materiaalissa on ohjeita ja vinkkejä mm. seuraavista aihealueista: seuran linjausten ja toiminnan suunnittelu, uusien pelaajien ja valmentajien hankinta, valmentajien esimiehenä toimiminen, kouluttaminen, markkinointi ja viestintä.

PDF-tiedostoSeura toimintaympäristönä (262 kB)
Materiaali on tarkoitettu seuran tueksi oman toimintansa kehittämisessä.

Pelisääntökeskustelut

Yhteisten Pelisääntöjen kirjaaminen kuuluu osaksi joukue- ja seuratoimintaa. Pelisääntöjen tavoitteena on edistää keskustelua ja sopimista lasten ja nuorten urheilun periaatteista. Pelisääntökeskusteluissa lapset ja valmentajat sopivat yhteisistä pelisäännöistä ja toimintatavoista. Toinen osa Pelisääntöjä on vanhempien ja valmentajien kesken käytävät keskustelut. Aikuisten keskusteluissa pyritään löytämään pelisäännöt, joihin sitoutumalla aikuiset voivat toimia lasten urheiluharrastuksen tukijoina ja kannustajina

Riittävän liikunnan takaaminen lapsille ja nuorille on hyvän yhteistyön tulos. Vanhempien kanssa käytävissä pelisääntökeskusteluissa on hyvä ottaa myös omatoiminen liikkuminen mukaan keskusteluun. Ohessa on materiaali tueksi asian läpikäyntiin seuroissa.

PDF-tiedostoKoripallon pelisääntökeskustelukalvot (533 kB)
Materiaali tueksi joukkueissa valmentajien, vanhempien ja pelaajien kesken käytäviä pelisääntökeskusteluja varten riittävän liikunnan takaamiseksi.

Sopimusmallit

Seuran on hyvä tehdä valmentajasopimus jokaisen valmennuksessa toimivan ohjaajan ja valmentajan kanssa. Sopimuksessa tulee käydä ilmi valmentajan oikeudet ja velvollisuudet. Ohessa kolme sopimusmallia valmentaja- ja ohjaajasopimuksia varten sekä Korisliigassa käytettävä pelaajasopimusmalli edustusjoukkueen pelaajasopimuksia varten.

PDF-tiedostoSAVAL - Valmentajan työsopimusmalli (38 kB)
Suomen Ammattivalmentajien suosittelema työsopimusmalli valmentajalle.
PDF-tiedostoValmentajasopimusmalli (43 kB)
Valmentajasopimusmalli seuravalmentajalle.
PDF-tiedostoHarrasteohjaajasopimusmalli (35 kB)
Ohjaajasopimusmalli seuran harrastevalmentajalle.
PDF-tiedostoKorisliigan pelaajasopimusmalli (94 kB)
Pelaajasopimusmalli seuran edustusjoukkueen pelaajasopimuksia varten.

Ongelmia? PDF-tiedostojen lukemiseen tarvitset Acrobat Reader -ohjelman. Voit ladata sen ilmaiseksi osoitteessa http://www.adobe.fi/products/acrobat/readstep.html.