Koripallomuseo aloittaa valtakunnallisen esine-, valokuva- ja liikkuvakuvakeruun

5.9.2016

Suomen Koripallomuseo aloittaa valtakunnallisen esinekeruun Opetus- ja kulttuuriministeriön hanketuella tarkoituksena tallentaa kokoelmiin suomalaista koripallokulttuuriperintöä tulevia sukupolviakin ajatellen. Koripallon alkuvuosikymmenten ja erityisesti menestysvuosikymmenen 1960-luvun esineluovuttajat ja muistotiedon omaavat alkavat kadota. Samalla katoaa merkittävä määrä esineistöä ja esineistöön/valokuviin liittyvää metadataa. Tämän kulttuuriperinnön tallentaminen on nyt ajankohtaista ja tärkeää.

Hankkeen tarkoituksena on kerätä esineistöä, valokuvia ja liikkuvaa kuvaa (esim. kaitafilmit) kokoelmiin erityisesti koripallon alkutaipaleilta Suomessa 1960-luvulle saakka. Näiden vuosikymmenten esineistöä on hävinnyt valtavasti ja vastaavasti esineisiin ja kuviin liittyvät ns. metadatatiedot (mikä esine on, missä käytetty, keitä on kuvassa, jne.) on kadonnut samalla.

Suomalaisen koripallohistorian säilymisen kannalta esineiden tallentaminen museokokoelmaan on tärkeää, jotta menneestä ajasta voidaan kertoa myös tuleville sukupolville autenttisten esineiden ja kuvien myötä. Museolla on käytössään esineiden pitkäaikaissäilytykseen soveltuvat tilat, joissa esine on suojassa mm. uv-säteilyltä ja ilman epäpuhtauksilta.

Esineet

- 1960-luvulta ja sitä vanhemmat koripalloon liittyvät esineet kiinnostavat erityisesti.
- Harjoitusvälineet, peliasut, kengät, maskotit, valmennusesineet, toimitsijoihin liittyvät laitteet, tuomari ja komissaariesineet, peleihin liittyvät muistot (esim. liput, oheistuotteet), jne.
- Tärkeää olisi tallentaa myös erilaisia ilmiöitä ja aikakausia (esim. mainosten ja amerikkalaisten tulo, seurojen omat ilmiöt, persoonat, laji kehitysharppaukset, jne.).

Valokuvat

- 1960-luvun ja sitä vanhemmat kuvat erityiskohteena.
- Kerättäisiin mielellään kokoelmia, ei pelkästään yksittäisiä kuvia.
- On mahdollista digitoida kuvat ja luovuttaa alkuperäisversiot takaisin.
- Kuvissa oltava kuvaaja tiedossa ja hänen lupa luovuttaa kuva kokoelmaan ja museokäyttöön (tekijänoikeus 50v kuvanottohetkestä).

Liikkuva kuva

- 1960-luvun ja sitä vanhemmat filmit erityiskohteena.
- Itsekuvatut (ei televisiotallenteet), esim. kaitafilmit.
- Voidaan mahdollisesti digitoida kokoelmaan ja palauttaa alkuperäinen versio takaisin.
- Kuten valokuvassa huomioitava tekijänoikeus.

Nyt on viimeisiä hetkiä kerätä lajin alkuvuosikymmenten tarina talteen! Aineistoja käytetään myös hyödyksi museon näyttelyitä tehtäessä.

Ota yhteyttä, jos haluat luovuttaa esineistöä tai haluat tietää hankkeesta lisää.

Jari Toivonen
museonjohtaja
Suomen Koripallomuseo
jari.toivonen@kotka.fi
040 5708078