Kohtaamisia-hanke vahventamaan lajikulttuuria

10.10.2016

Tällä viikolla alkaa Koripallomuseon huipputärkeä "Kohtaamisia"-hanke, jossa Opetus- ja kulttuuriministeriön tuella vahvennetaan pahimmassa drop out-iässä olevien lasten/nuorten laji-/seuratietoutta ja -juuria.

Toisin sanoen: Kulttuuria vahventaen uskotaan vaikutettavan vähentävästi liikuntaharrastusten lopettamisiin. Samalla halutaan entisiä mukanaolleita toimijoita nostaa esiin ja linkittää heitä nykyjunioreihin ja -seuraan.

Yksittäisiä kohtaamisia eri ikäpolvien välillä järjestetään pian starttaavan valtakunnallisen kiertonäyttelymme mukana ympäri Suomea. Tiiviimmässä 5-vaiheisessa pilottikokeilussa ovat mukana kolme seuraa eri alueilta: Kouvot (Kouvola), HNMKY (Helsinki) ja TuNMKY (Turku). Kohderyhmänä ovat C-juniorit.

Hankkeessa tutkitaan lasten/nuorten sitoutumista omaan seuraan ja lajiin, sekä sitoutumisen muutosta vuoden vaikutusjaksolla. Seuran eri ikäpolvien kohtaamiset luovat siltaa ja ymmärrystä toinen toistaan kohtaan, molempiin suuntiin. Näin museo pääsee mielenkiintoisella tavalla vaikuttamaan yhteiskunnallisesti tärkeään kysymykseen lasten ja nuorten liikuntaharrastuksen lopettamisesta. Mukana on myös yhdellä kerralla urheilupsykologi, jonka kanssa nuoret pelaajat pohtivat motivaatio ja tavoite-kysymyksiä ylipäänsä elämässä.

"Meillä museoilla on kulttuuri-instituutioina valtava potentiaali hyödyntämättä, jos pysyttäydymme vain kokoelmakeskustelussa. Haluan Koripallomuseon profiloituvan kevyen organisaation museona erityisesti kokeilemaan uudenlaisia vaikuttavuuden muotoja. Oma taustani yli parinkymmenen vuoden valmentajakokemuksella on synnyttänyt luonnollista kiinnostusta pohtia, voiko museo auttaa omalta osaltaan lajia ja harrastajia. Tällainen hanke, jossa Koripallomuseo pääsee museotoimijana ja omilla vahvuuksillaan vaikuttamaan lasten ja nuorten liikuntaharrastuksen jatkumiseen, tulee olemaan tärkeää työtä ja toivottavasti myös hyvää pr:ää museoita kohtaan.", kertoo Suomen Koripallomuseon johtaja Jari Toivonen.

Hankkeen mukana pyritään myös nostamaan esiin kysymystä erilaisista harrrastusmahdollisuuksista seuroissa, sillä on aivan olennaista tarjota monenlaisista lähtökohdista mukaan haluaville lapsille juuri heidän kaipaamiaan palveluja. Keskiviikkona 12.10. onkin Koripallomuseon Malmin näyttelyssä aiheesta avoin seuratapahtuma, joka myös välitetään Facebookin kautta Livenä klo 18 alkaen.
 

Lisätietoja:
Jari Toivonen
museonjohtaja
Suomen Koripallomuseo
040 5708078
jari.toivonen@kotka.fi