Lajikulttuuria seuroissa vahvistava Kohtaamisia-hanke etenee

2.12.2016

Suomen Koripallomuseon Kohtaamisia-hanke on vieraillut HNMKY:n sekä Turun NMKY:n ja Turun Riennon vieraana luoden vuorovaikutusta aiempien vuosikymmenten seuratoimijoiden ja nykyisten C-junioreiden välille.

 

Hankkeen vieraina on ollut niin lajilegendoja kuin nykyisiä seuratoimijoita kertomassa koripallon merkityksestä itselleen sekä muistoista, joita matkan varrelta on kertynyt. On pohdittu myös esimerkkien kautta hyvän joukkuehengen merkitystä ja yksilön vaikutusta siihen, sekä voittamisen ja häviämisen eroja.

 

Hankkeen tavoitteena on malli siitä, miten seurassa kyetään lajikulttuuria vahventaen sitouttamaan lapsia ja nuoria tiiviimmin liikunnan pariin. Kun juniori tuntee lajin ja seuran taustoja paremmin, hänen uskotaan nauttivan enemmän harrastuksestaan, koska sitoutuminen yhteisöön kasvaa.

 

Hanke etenee viisivaiheisesti kestäen vuodet 2016 ja 2017, ja nyt menossa on toinen vaihe.

 

1. Kysely sitoutuneisuudesta, laji- ja seurahistorialuento, yksi seuravieras

2. Kohtaamisia, seuran eri vuosikymmenten vieraita

3. Urheilupyskologin luento/ryhmätehtäviä motivaatiosta ja tavoitteista

4. Kohtaamisia, seuran eri vuosikymmenten vieraita

5. Kyselyn uusiminen, ryhmätöitä, yksi seuravieras

 

Pyrkimys on, että yhteistyöseurat (HNMKY, Kouvot, TuNMKY ja TuRi) ottaisivat hyviksi havaittuja käytäntöjä toimintaansa hankkeen kautta. Tulokset jaetaan kaikille suomalaisille seuroille, mutta myös muille lajiliitoille ja Olympiakomitealle vuoden 2017 lopussa.

 

- Odotin, että tämä käynnistämäni hanke olisi vaikuttava ja positiivinen, mutta olen todella iloisesti havainnut, kuinka myönteisesti niin juniorit kuin vieraatkin ovat siihen suhtautuneet. Palaute on ollut vain myönteistä. Ennen kaikkea vaikuttavuuden voi nähdä konkreettisesti, kun seuraa vierestä, kuinka juniorit tapittavat mm. Tapio Steniä tai Jari Raitasta kuunnellen heidän kokemuksiaan ja elämyksiään. Vastaavasti myös nämä aiempien vuosikymmenten seuratoimijat saavat tapahtumilta, koska pääsevät jakamaan omia oppejaan, mutta myös kuulemaan nykyjunnujen ajatuksia ja kokemuksia tämän päivän harjoittelusta sekä olosuhteista. Kulttuurin siirtoa ja vuorovaikutteisuutta parhaimmillaan, joka usein on puuttunut seuratyöstä. Vanhat pelaajat ja toimijat on unohdettu ja keskitytään vain nykyhetkeen, arvioi hankkeesta vastaava Jari Toivonen.

 

Ensi viikolla on vuorossa Kouvolan Kouvot, jossa C-junioreiden vieraaksi on tulossa niin kokemusta nykyisestä Korisliigasta sekä aiempien vuosikymmenten toiminnasta. Kaikissa seuroissa kohderyhmänä on juuri C-juniorit, sillä ikäluokkaan kohdistuu voimakkain drop out ja hanke pyrkii vaikuttamaan asiaan omalta osaltaan. Tarkoitus on laajentaa Kohtaamisia yksittäisillä tapahtumilla myös muihin seuroihin.

 

- Uskon, että tällä ainutlaatuisella museohankkeellamme on merkittävää vaikutusta suomalaisessa koripallokentässä. Toivomme saavamme pian valtakunnallisen kiertonäyttelymme liikkeelle ja sen yhteydessä järjestämme yksittäisiä Kohtaamisia vierailupaikkakunnilla. Näin vaikuttavuutemme ja hyviksi havaitut toimintamallit kyetään levittämään jo tässä vaiheessa laajemmin koripalloperheessä, visioi Koripallomuseon toiminnasta ja kehittämisestä vuodesta 2009 alkaen vastannut Toivonen.

 

Hanke on myös osa Suomi 100-juhlavuotta. Lue lisää tästä.

 

Lisätietoja ja yhteydenotot: Jari Toivonen, Museonjohtaja, Suomen Koripallomuseo: 040 5708078, jari.toivonen@kotka.fi


Kohtaamisia-hankkeessa lajilegendat ja nykyiset seuratoimijat kertovat C-junioreille koripallon merkityksestä itselleen sekä muistoista, joita matkan varrelta on kertynyt.