EM-kisat 1967 (osa 9): Suomi-Israel

7.10.2017

Belgia-pelin jälkeen Suomen joukkue matkasi siis Tampereelle, jossa vastassa oli yhden välipäivän jälkeen Israel. Yhä edelleen puhutti Olavi Ahosen ulosajo mutta sävy oli jo hiukan muuttumassa. Alettiin ymmärtää, että koripallosäännöt ovat vaikeat lajia ymmärtäville, mutta ensi kertaa peliä seuraavalle yksityiskohtien oivaltaminen oli mahdotonta.

Yleisön käyttäytyminen oli myös edelleen otsikoissa ja sitä ruodittiin monesta eri kulmasta. Euroopan pahin kotiyleisö oli 1960-luvun puolivälissä Tbilisissä, nykyisessä Georgiassa ja kun Helsingissä yleisö riehaantui, puhuttiin yleisesti että tbilisiläiset ovat tulleet Helsinkiin.

 

Pohdintaa käytiin myös maksavan yleisön oikeuksista ja Pentti Salmi nosti esiin tuoreen saksalaisen (Länsi-Saksa) jalkapallotutkimuksen, jossa todettiin, että ”vain 4 % katsojista seuraa ottelua puolueettomina asiantuntijoina. Kaikki muut purkavat tunteitaan tai patriotismiaan.” Tunnetta oli ja tulee olemaan.

 

Lauantai-illan Israel-ottelusta Suomen ensimmäisessä jäähallissa, Tampereen Hakametsässä, tuli hieno ottelu, joka ei kuitenkaan tunnelmaltaan noussut suurten pelien joukkoon. ”Hakametsän 4000 katsojaa luulivat kai olevansa hautajaisissa, siksi hiljaista oli”, kirjoitti Heikki Kymäläinen.

 

Pelaajat olivat tulleet Tampereelle henkilöautoilla ja joukkue viimeisteli virettään uudessa ympäristössä, jossa Israel oli pelannut jo seitsemän kertaa. Tunnin harjoituksessa keskityttiin Israel kovan kaksikon Dar ja Cohen-Mintz puolustamiseen, eikä loppujen lopuksi suotta, sillä Suomi voitti ottelun 73-60 (35-30). Dar ei tehnyt pistettäkään, Cohen-Mintz lopulta 10. Hän tosin loukkasi jo pelin alussa jalkaansa, mikä tietenkin osaltaan vaikutti.

 

Suomen pelaajista Jorma Pilkevaara teki peräti 22 pistettä, Kari Liimo heitti 15 ja Pertti Laanti 10. Kari Liimoa kehuttiin mutta myös arvosteltiin ja erityisesti kiinnitettiin huomiota hänen fyysiseen kuntoonsa, jonka vuoksi ”heittopeli ei ole kulkenut niin hyvin kuin olisi voinut odottaa”. Puolustuksessa Kari oli ollut mies paikallaan ja ymmärrystäkin riitti. ”BYU:n kuukauden maailmankiertueella ennen kisoja vain pelattiin ja pelattiin, ei harjoiteltu.”

 

Moni ei varmaan tiennyt, että Kari Liimo pelasi Israelia vastaan lievän aivotärähdyksen vaivaamana. Hän oli saanut lauantaiaamun harjoituksissa Jorma Pilkevaaran tyylipuhtaan ”kärkkärin” suoraan takaraivoonsa, putosi polvilleen ja menetti tajuntansa - mutta pelasi siitä huolimatta. Pelin jälkeen päänsärky kuitenkin yltyi ja lääkäri Risto Elovainion tuomio oli tylyn oikea: ei missään nimessä sunnuntaina kentälle Romaniaa vastaan!

 

Suomi oli joka tapauksessa varmistanut kaikkien aikojen parhaan EM-kisasijoituksensa. Olisiko se viides vai kuudes ratkaistaisiin sunnuntaina.

 


Jorma Pilkevaara loisti Israelia vastaan tehden 22 pistettä.