EM-kilpailut 1967 (osa 10): Suomi-Romania ja kisojen yhteenveto

9.10.2017

Kari Liimo olisi poissa kokoonpanosta ja peli alkaisi tavallista aikaisemmin (15.30), jotta joukkueet ehtisivät Helsinkiin seuraamaan loppuottelua sekä osallistumaan päättäjäisiin.

Alkulohkossa Suomi oli voittanut Romanian 57-51 ja samaa tietenkin toivottiin myös kisojen viimeisenä päivänä. Kalevi Tuominen määräsi aloitusviisikkoon Vainion, Pilkevaaran, Karellin, Laannin ja Martti Liimon. Alun jälkeen ote siirtyi Romanialle, joka johtikin puoliajalla 41-33.

 

Toisella jaksolla Suomi kiri kapteeni Pilkevaaran johdolla ja pääsikin kahden pisteen päähän tilanteessa 55-53. Ei kuitenkaan lähemmäs, vaikka takaa-ajoa yritettiin koko kentän miesvartioinnilla. Loppulukemat olivat 71-64. Pelätty Ekehardt Jekely teki voittajien pisteistä 23. Suomen pelaajista Pertti Laanti teki 17, Teijo Finneman 14 ja Jorma Pilkevaara 10 pistettä.

 

Historian paras sijoitus – ”Suomi paras länsimaa”

 

Suomi oli siis lopulta vuoden 1967 EM-kisoissa kuudes ja samalla paras ”länsimaa”. Lehdissä puhuttiin Länsi-Euroopan mestaruudesta, sillä Euroopan mestaruuden vei Neuvostoliitto, hopeaa sai Tshekkoslovakia ja pronssia Puola. Bulgaria oli neljäs ja Romania viides. Suomen taakse jäivät mm. Israel, Italia, Espanja ja Kreikka.

 

Kisojen all-stars viisikkoon valittiin Espanjan Emiliano Rodriquez, Neuvostoliiton Anatoli Polivoda sekä Zurab Sakandelite, Puolan Mieczyslaw Lopatka sekä Jorma Pilkevaara. ”Pilkku” on edelleen ainoa vastaavan kunnian saanut suomalainen miespelaaja.

 

Kisojen pistekunkku oli Kreikan Georgios Kolokithas, jonka pistekeskiarvo oli 25,4. Kari Liimo teki 13,9 ja Jorma Pilkevaara 13,6 pistettä peliä kohden. Kisojen levyrikunkku oli Veikko ”Ville” Vainio, joka napsi irtopalloja 11 keskiarvolla (99). Kari Liimo oli tilaston kakkonen (95), vaikka pelasi yhden pelin vähemmän kuin Vainio. Suomi olikin kisojen kärkimaista paras levypalloissa.

 

Eniten heittoja laittoi suomalaisista ilmaan Kari Liimo (133). Tarkin heittäjä oli Jorma Pilkevaara (49 %). Euroopan mestari Neuvostoliitto heitti joukkueena tarkimmin ja upotti yli puolet (53 %) pelitilanneheitoistaan.

 

Suomi sai kisoissa 170 vapaaheittoa, joista upposi 102. Siinä tilastossa Suomi oli 60 % tarkkuudellaan selvästi heikoin kuuden kärkimaan joukossa.

 

Eniten pisteitä suomalaispelaajista teki Jorma Pilkevaara (122). Kari Liimo heitti 111, Pertti Laanti 96, Veikko Vainio 64, Lars Karell 63, Teijo Finneman 51, Martti Liimo 46, Kari Lahti 24, Jyrki Immonen 22, Kari Rönnholm 15 ja Olli Ahonen 2. Uolevi Manninen heitti kisoissa neljä kertaa, muttei ainoana pelaajana onnistunut korinteossa.

 

Valmentaja Kalevi Tuominen ei kauaa kisoja miettinyt vaan puhui jo päätöspäivänä uusista haasteista. ”Meksikon kisojen olympiakarsinta pelataan 22.5. – 5.6.1968 Sofiassa ja valmennus alkaa jo muutaman päivän kuluttua. Tulen valitsemaan ryhmään 22 pelaajaa”, summasi Tuominen. Hän myös patisti seuroja parempaan harjoitteluun. Salipulan vuoksi yleensä joukkueet harjoittelivat vain kahdesti viikossa puolitoista tuntia kerrallaan. ”Silloin on viisi päivää aikaa kuntoharjoitteluun”, muistutti Tuominen.

 

”Muistan kisoista sen hirvittävän paineen, joka monta kuukautta ennen meihin ja minuun kohdistui, koska olin sekä päävalmentaja että pääsihteeri”, sanoo Tuominen 50 vuotta kisojen jälkeen vain hiukan 90-vuotispäiviensä jälkeen.

 

Jo vuoden 1952 olympiakisoissa mukana ollut Robert Petersen jatkoi popcorn liiketoimiaan sekä Pantterien valmennusta. Hänen uransa suomalaisessa maajoukkuekoripalloilussa oli jatkuva vielä kolmella vuosikymmenellä.

 

EM-kisat olivat suomalaiselle koripalloperheelle iso ponnistus, hyvää suhdetoimintaa mutta myös pettymys. Yleisö ei löytänyt areenoille ennen kuin kotijoukkue oli voittanut muutaman pelin. Pari kertaa Jäähalli oli loppuunmyyty mutta taas finaalipäivänä oli tilaa vaikka kuinka.

 

Suomen ottelut EM-kisoissa 1967

 

Suomi - Hollanti                                    83-70

Suomi - Romania                                  67-51

Suomi - Puola                                        68-80

Suomi - Tshekkoslovakia                    54-49

Suomi - Espanja                                    76-69

Suomi - Jugoslavia                               59-68

Suomi - Belgia                                       82-62

 

Sijoitusottelut

 

Suomi – Israel                                        73-60

Suomi – Romania                                 64-71

 

Kuudes sija oli kaikkien aikojen paras ja samalla hyvä viesti olympiakomitean tukipäätöksiä tekeville. ”Mielestäni joukkue teki parempaa työtä kuin etukäteen oli syytä odottaa. Siksi pelaajia ja valmentajia on syytä kiittää”, summasi Pentti Salmi 50 vuotta sitten - laittamattomasti sanottu.

 

 

Vuoden 1967 EM-kisojen päiväkirjamaisesta kirjoitustyöstä vastasi Jouko Vuolle. Lähteinä käytetty: Teijo Finneman ja hänen leikekirjansa, Kalevi Tuominen, Pentti Salmi, Kari Limo, Ville Vainio, Pertti Laanti, sekä FIBA:n arkistot ja Basket.fi. 


Ville Vainio oli EM-kisojen levypallokuningas, yhteensä 99 levypalloa yhdeksässä ottelussa.
Jorma Pilkevaara valittin kisojen All Stars-viisikkoon ja on yhä ainut tämän kunnianosoituksen saavuttanut suomalaispelaaja.
Neuvostoliitto voitti mestaruuden, hopealla Tsekkoslovakia ja pronssilla Puola.