Koripallomuseo U15-maajoukkueleireillä Kisakalliossa vahvistamassa maajoukkuetarinaa

13.6.2017

Finnish Basketball Hall of Fame – Koripallomuseo vieraili Kisakalliossa U15 -poikien ja -tyttöjen maajoukkueleireillä kesäkuun aluksi. Tapahtuma oli osa museon laajalti myönteistä julkisuutta saanutta valtakunnallista Kohtaamisia-hanketta ja siten tärkeää työtä lajikulttuurin vahventamiseksi sekä syventämiseksi.

 


Kohtaamisia-hankkeen ydinajatus on tuoda vanhoja toimijoita nykypelaajien eteen jakamaan kokemuksia. Nyt haluttiin seuratapahtumien lisäksi tuoda samoja elementtejä uudelle maajoukkueikäpolvelle, jotta nämä saadaan tiiviimmin integroiduksi osaksi suomalaista koripallotarinaa, maajoukkuejatkumoa.

– Nuorille niin maajoukkue- kuin seuratasolla on tärkeä tuoda esille lajin ja toiminnan juuria. Monesti heimoudutaan vain oman joukkueen kanssa, ymmärtämättä kuinka laaja ja arvokas perinne meillä on taustalla. Uskon, että sitoutuminen ja kilpailullinen suuruuskin kasvavat, kun pelaajat kokevat olevansa tärkeä osa historiallista jatkumoa. He ovat samalla viivalla Lampenin, Liimon, Hakalan, Möttölän tai Tuukkasen kanssa, arvioi Koripallomuseon toiminnasta vastaava Jari Toivonen.

Tapahtumat koostuivat kahdesta osasta. Aluksi Jari Toivonen Koripallomuseosta kertoi maajoukkueiden historiasta ja tärkeistä henkilöistä eri vaiheisiin liittyen. Sen jälkeen oli juniorimaajoukkueiden edessä kaksi eri aikakauden vierasta puhumassa omista kokemuksistaan ja näkemyksistään maajoukkueisiin liittyen, sekä ylipäänsä koripallon merkityksestä itselleen. Kaikilla vierailla oli laaja kansainvälinen ura takana, joten kansainvälisyyden merkitystä pohdittiin myös tapahtumassa koripallon kautta.

– Olkaa ylpeitä siitä, että pääsette osaksi näin hienoa yhteisöä. Se on suuri kunnia, mutta pitää sisällään myös suuren vastuun, muistutti Hanno Möttölä poikien leirillä.
Poikien tapahtumassa oli toisena vieraana Teijo Finneman, joka kertoi vuoden 1967 EM-kisoihin valmistavista leirityksistä värikkäitä muistoja.

Tyttöjen vieraskaksikkona olivat Anja Suomalainen ja Taru Tuukkanen. Molemmat korostivat erityisesti tyttöpelaajille itseluottamuksen ja kilpailullisuuden merkitystä uralla etenemiselle.

Koripallomuseon kiertonäyttely on kesällä esillä Kisakallion Susi Training Centerissä 28.6. saakka, josta se siirtyy seuraavaksi Old Timers Turnaukseen Savonlinnaan ja heinäkuun lopulla Delfin Basket Tournamentiin Tampereelle. Perusnäyttely Malmilla on avoinna koko kesän maanantaista lauantaihin.

Koripallomuseosta ja valtakunnallisista hankkeista lisää: www.koripallomuseo.fi

Yhteystiedot:
Jari Toivonen
Museonjohtaja
040 5708078
jari.toivonen@kotka.fi


Hanno Möttölä ja Teijo Finneman jakoivat arvokasta oppia U15-ikäisille nuorille pelaajille. Kuva: Koripallomuseo