Delfin Basket täydentää koripalloväen juhlavuoden

27.7.2017

Tampereella järjestettävä koripalloturnaus Delfin Basket Tournament täyttää 30 vuotta. Ensimmäisen kerran vuonna 1988 järjestetty koripalloturnaus on vakiinnuttanut paikkansa Suomen suosituimpana koripalloturnauksena.

 

 

Delfin-koripalloturnauksesta on muistoja lähes jokaisella lajia harrastavalla. Vuonna 1988 ensimmäistä kertaa järjestetty turnaus on kasvanut vuosien varrella aikuiseksi 53 joukkueesta reilusti yli kahteen sataan. Kuluvan juhlavuoden turnaukseen osallistuu 255 joukkuetta. Suurin joukkuemäärä Delfin Basketissa koettiin vuonna 2015 (275 joukkuetta), kun Tampereella järjestettiin turnauksen yhteydessä miesten maaottelu Suomi–Ranska, jonka Susijengi voitti hurmosmaisella vireellä.

– Upea juttu, että maajoukkue on täällä jälleen pelaamassa, hehkuttaa turnauksen pääsihteeri Elisa Hakanen viitaten lauantaiseen Suomi–Latvia-otteluun Hakametsän jäähallissa.


Hakanen kertoo, että Delfin Basketin perusajatus on pysynyt samana 30 vuoden ajan.

– Tämä on kauden avaustapahtuma, joka on ollut aina tässä samassa ajankohdassa heinä–elokuun taitteessa. Kaksi vahvaa Pirkanmaalaista seuraa Pyrintö ja Raholan Pyrkivä ovat tätä yhdessä toteuttaneet alusta asti.

Juniorisarjojen lisäksi Delfinissä kerää suosiota aikuisten fani-sarjat, joissa pelaa kaveriporukkajoukkueita, joilla on hyviä ”delfiinimuistoja” omilta juniorikausiltaan. Osin hauskasti nimetyissä joukkueissa vilisee vuosi vuodelta jopa liigatason pelaajia.

– Turnaus on korisväen kohtaamispaikka nuorista aikuiskoripalloilijoihin ja harrastepuolesta huippu-urheilijoihin. Vähän niin kuin korisväen karnevaalit, jossa mennään rennolla otteella kauden alkua kohti.

 

Delfin Basket -turnaukseen ovat juniorivuosinaan osallistuneet muiden muassa Hanno Möttölä ja Teemu Rannikko. Turnaus on kehittynyt vuosien saatossa suosituksi myös kansainvälisesti. NBA-tähdistä turnauksessa on esiintynyt esimerkiksi Damon Stoudamire, joka pelasi USA:n juniorimaajoukkueessa. Hakanen uskoo, että yksi syy turnauksen suosioon löytyy talkooväestä.

– Pyrimme panostamaan kunnolla järjestelyihin ja asiakaspalveluun. Huikean talkooväen sitoutuminen on ihailtavaa. Ilman sitä satojen, jopa tuhansien, talkoolaisten panosta, ei tällainen tapahtuma olisi missään määrin mahdollinen.

Koripallon juhlavuosi nostattaa entisestään myös Delfin Basketin juhlavuoden arvoa.

– Ehdottoman upea juttu, että meillä on EM-kisojen kotilohko tulossa, Suomi100-juhlavuosi ja Delfin täyttää 30 vuotta. Monta syytä koko viikonlopun juhlintaan.

Juhlavuonna Delfin levittäytyy 26 pisteeseen, joissa pelataan ja majoittaudutaan. Tesoman uusi palloiluhalli antaa turnaukselle lisää pelipaikkoja, vaikka suurten salien suhteen Delfin Basket alkaa olla jo lähellä maksimitasoa. Vaikka turnauksessa pidetään kiinni perinteistä, seurailee Delfin Basket myös ajan henkeä. Vaikka turnauksessa ei ole koskaan ollut mukana katukoripalloa, uuden 3x3-pelimuodon nostaessa suosiotaan, sen mukaanottaminen tulevaisuudessa ei ole Hakasen mukaan mahdoton ajatus. Kuluvana vuonna turnauksessa pelataan Unified-koripallon näytösottelu.

 

Koripalloturnauksen nimi juontaa juurensa Särkänniemen entisen delfinaarion asukeista. Vaikka delfiinejä ei enää huvipuistossa majaile, koripalloturnauksen nimeä ei ole syytä vaihtaa.

– Aikoinaan iäkkäämmät miehet keksivät nimen muotoon ´delfin´ (ei dolphin). Nimi ei ole ollut kaupan, vaikka meille on ehdotettu brändiuudistuksia. Se oli Särkänniemenkin toive, että nimi viittaisi myös jatkossa delfiineihin, vaikka niitä ei Tampereella enää olekkaan.


Delfin Basket Tournament Tampereella 28–30.7.2017