Jared Newson ja Kataja voittoputkessa

6.12.2011 Hallitseva Suomen cupin mestari ja viime kevään SM-hopeamitalisti Joensuun Kataja on Korisliigan kuntopuntarin tämän hetken ykkösjoukkue. Joensuulaiset ovat voittaneet yhdeksän perättäistä ottelua komein piste-eroin, ja joukkueen johtotähtenä on kunnostautunut liigan marraskuun pelaajaksi nimetty amerikkalaislaituri Jared Newson, 27.

Joensuun Katajalle marraskuu oli vahva kuukausi. Kataja jyräsi liigakärkeen hakemalla seitsemän peräkkäisvoittoa keskimäärin 17,7 pisteen voittomarginaalilla. Joukkueen johtotähtenä loisti toista kauttaan Suomessa pelaava Jared Newson, joka nimettiin Korisliigan marraskuun pelaajaksi kovin ansioin: 21,0 pistettä, 10,4 levypalloa, 2,3 riistoa ja 1,7 syöttöä ottelua kohden marraskuun aikana.

 

Joulukuun ensimmäisessä ottelussa Kataja jatkoi nousuvirettään jyräämällä syksyn yllätysjoukkue Nilan Bisonsin lukemin 91–68 (53–36). Kentän hahmo oli jälleen kerran Newson, joka 20 pisteensä ja 12 levypallonsa lisäksi piti Bisonsin teholaituri Martin Zenon käytännössä pallotta ottelun ratkaisevien hetkien ajan.

 

– Korisliigan marraskuun pelaajaksi nimeäminen on minulle kunnia-asia. Vielä onnellisempi olen siitä, että se merkitsee minun pystyneen auttamaan joukkuettani parhaalla mahdollisella tavalla, sanailee Newson.

 

Katajan lokakuun lopusta alkanut voittoputki on siinä mielessä pienoinen ihme, että joukkue on vielä kaukana parhaasta kunnostaan. Koko kauden sivussa olleen Juho Nenosen lisäksi Petri Virtanen, Antti Kanervo ja Juha Sten ovat kärsineet loukkaantumisista ja amerikkalaissentteri Jeremy Price on vielä vahvasti sisäänajovaiheessa. Tästä huolimatta Kataja on vaikuttanut parhaimmillaan lyömättömältä.

 

– Työ on vielä kesken, mutta siitä on paljon apua, että olemme lähes täysin sama joukkue kuin viime kaudella. Lisäksi Juha Sten, joka oli viime kauden matseista puolet sivussa, on ollut viime aikoina lähes täydessä kunnossaan, Newson arvioi.

 

Newson on saanut amerikkalaisjaostolla rinnalleen myös merkittävän vahvistuksen, kun kaudella 2010/11 Kouvoja edustanut B.A. Walker siirtyi Kouvolasta Joensuuhun. Walker on Newsonin arvion mukaan tuonut Katajan peliin ylimääräisen vaihteen.

 

– Kouvoissa pelatessaan B.A. joutui tekemään paljon pisteitä, mutta tunnen hänet pitkältä ajalta ja tiedän, että hänen parhaat vahvuutensa ovat muualla kuin korinteossa. Katajassa riittää korintekijöitä ja B.A. pystyy keskittymään omiin vahvuuksiinsa tavalla, joka hyödyntää meitä joukkueena.

 

Viides finaali yhä takaraivossa

 

Newson myöntää tehneensä koko kesän henkilökohtaisen kunto-ohjaajan opastuksessa töitä karistaakseen viime kevään viidennen finaalin peikon harteiltaan. Otteluvoittojen ollessa 2-2 kukisti Tampereen Pyrintö Korisliigan finaalien ratkaisevassa ottelussa Katajan murskaavasti 80–57.

 

– Katsoin ottelutallennetta viidennestä finaalista uudelleen ja uudelleen koko kesän ajan, analysoin ottelutapahtumia ja otin niistä opikseni. Voin kertoa kenelle tahansa sekunti sekunnilta tuon ottelun tapahtumat, niin hartaasti siihen paneuduin, vakuuttaa Newson.

 

Kieroa kyllä, finaalitappiota voi luonnehtia myös Katajan ”onneksi”: heti lähdettyään Suomesta viime keväänä Newson tiesi haluavansa tulla takaisin.

 

– Pyysin coachilta (Katajan päävalmentaja Jukka Toijala), ettei hän valitsisi amerikkalaispelaajaa pelipaikalleni ennen kuin kuulee minusta. En nähnyt mitään syytä vaihtaa Katajaa johonkin toiseen joukkueeseen, mikäli en olisi esimerkiksi päässyt pelaamaan EuroCupia. Viidennen finaalin häviäminen sai minut tahtomaan takaisin Joensuuhun auttamaan tätä hienoa joukkuetta voittamaan ensimmäisen mestaruutensa, virkkoo Newson.

 

Kausi on vielä pahasti kesken, mutta Katajan työ etenee aikataulussaan. Loukkaantuminen pitää Juho Nenosta sairastuvalla pitkälle kevääseen, mutta loukkaantumisilta eivät ole välttyneet muutkaan joukkueet. Newson odottaa mielenkiinnolla liigan voimasuhteiden muokkautumista.

 

– Meillä on täällä aika hyvätasoinen sarja. Joukkueiden kokoonpanot elävät vielä ja häntäpään joukkueet ovat hakeneet voittoja kärjen joukkueista. Olen totta kai mielissäni siitä, että olemme nyt voittoputkessa, mutta näistä peleistä ei pidä vetää liikaa johtopäätöksiä. Runkosarjaa on vielä monta kuukautta jäljellä.

 

 

 
26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

22.3.2024 12:27 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalin ja Anniina Äijänen taistelemassa Espanjan cupin voitosta

Espanjan cup-mestaruus ratkaistaan viikonloppuna, kun arvostetun Copa de la Reinan finaaliturnaus on edessä. Cup-pokaalista on taistelemassa myös Anniina Äijäsen ja Marianne Kalinin Ferrol.

22.3.2024 11:23 Suomalaiset ulkomailla

Naisten Bundesliigassa pudotuspelit käyntiin – mukana neljä Susiladies-pelaajaa

Naisten Saksan Bundesliigassa alkavat pudotuspelit tulevana viikonloppuna. Mestaruustaistelussa nähdään Stars Kelternin Linda-Lotta Lehtoranta ja Elina Koskimies, Lions Hallen Anissa Pounds sekä Angels Nördlingenin Roosa Lehtoranta.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

15.3.2024 18:54 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtoranta taistelee Saksan cupin mestaruudesta – ”Tähtäin on, että voitamme”

Saksan cupin neljän joukkueen lopputurnaus pelataan viikonloppuna ja suomalaispelaajista mukana nähdään Angels Nördlingenin joukkuetta edustava Roosa Lehtoranta. Lehtoranta lähtee viikonloppuun toiveikkain mielin.

14.3.2024 11:13 Pääjuttu

Valmennusuralle hypännyt Jamar Wilson kehittää osaamistaan 2-tason valmentajakoulutuksessa

Susi Training Centerissä Lohjan Kisakalliossa kuuluu myöhään perjantai-iltana tossujen kirske ja pelin lomasta kuuluva esimerkillinen puhe pelaajien välillä. Kyseessä ei ole maajoukkue eikä seurajoukkue, vaan joukko valmentajia, jotka ovat kokoontuneet Lohjalle eri puolilta Suomea. Yksi heistä on vielä hiljattain treenannut samalla parketilla susilogo rinnassa.

26.2.2024 11:38 Susijengi

Alexander Madsen: ”Me pelataan parhaimmillamme, kun ollaan ärsyttäviä”

Alexander Madsen, 29, on hyvässä paikassa koripalloilijana. Susijengin ison pään kouvolalaislähtöinen luottomies on saanut räjähtävän startin alkuvuoteen 2024 Espanjan liigassa CB Andorran paidassa. Samaan aikaan Susijengissä Madsenin rooli on vanha tuttu ja hän uskoo, että paras tulos tulee, kun pidetään kiinni perusasioista.

24.2.2024 12:34 Susijengi

Remu Raitanen: ”Varmasti ikimuistoisimpia kokemuksia omalla uralla”

Susijengin tarkkakätinen laituri Remu Raitanen, 26, esiintyi ennakkoluulottomasti ja kellotti tehokkaat peliminuutit myöhään perjantai-iltana, kun Susijengi haastoi MM-hopeamitalisti Serbian sen kotihallissa Belgradissa. Raitasen mukaan Susijengi pystyi Belgradin kuurouttavassa metelissä haastamaan Serbian niin kauan kuin pysyi pelisuunnitelmassaan.

23.2.2024 10:50 Susijengi

Topias Palmi: ”Vastassa on yksi maailman parhaista joukkuepuolustuksista”

Jos Susijengi haluaa pelata voitosta Serbiaa vastaan myöhään tänä iltana Belgradissa, on sen onnistuttava puolustuspäässä täydellisesti ja käytettävä vapaat heittopaikkansa tuloksellisesti, kun niitä tarjoutuu. Haasteen ottaa innolla vastaan Tampereen Pyrinnön kasvatti Topias Palmi, 29, joka pelaa ammattilaisuransa parasta kautta Karhu Basketissa.

21.2.2024 11:03 Susijengi

Sasu Salin: ”Haetaan jengin kanssa uutta, liikkuvampaa ilmettä”

Kohta jo vuosikymmenen ajan isoja minuutteja Espanjan ACB-liigassa kellottanut Sasu Salin on tällä kaudella joutunut totuttelemaan uuteen rooliin, kun minuutit Lenovo Teneriffan seurajoukkueen kanssa ovat jääneet odotettua vähemmälle. Susijengissä Sasu on kuitenkin jälleen paljon vartijana, kun joukkue hakee EM-karsinnoissa Tanskan ja Serbian päänahkaa.

Näytä lisää vastaavia