Antti Koskelainen HBA:sta: ”Ensimmäinen askel on nyt otettu”

10.5.2012

Helsinki Basketball Academyn alaisuudessa toimiva HBA PHYK Cadetsien tyttöjen u16-joukkue sijoittui viime viikonlopun Itä-Euroopan tyttöjen koripalloliigan (EEGBL) superfinaalissa viidenneksi 17-vuotiaiden tyttöjen sarjassa. Ensimmäinen kausi HBA-toimintaa on nyt takana, ja joukkueen päävalmentaja Antti Koskelainen on mielissään kokemastaan ja näkemästään.

 

Finaaliturnauksessa HBA PHYK Cadets hävisi kolme ensimmäistä otteluaan, mutta käänsi kauden lopulta voitolliseksi päihittämällä sijoitusotteluissaan valkovenäläisen Smorgonin 63-54 ja puolalaisen Pomeranian 66-46.

 

– Yhden pelin verran meni totuttelemiseen ja emme olleet samalla kentällä vastustajan kanssa. Toisessa ja kolmannessa ottelussa olimme jo lähempänä omaa tämän hetkistä tasoamme ja ajoittain veimme vastustajaa molemmissa kenttäpäädyissä, Koskelainen summaa Puolan Czluchovissa pelatun superfinaalin tapahtumia.

 

– Kansainvälisessä kilpailukalenterissa superfinaalin ajankohta heti tyttöjen SM-finaaleita seuraavana viikonloppuna ei ollut ehkä meidän kannaltamme kaikkein parhain mahdollinen, mutta toisaalta monet pelaajat saivat jatkaa suoraan nuorten maajoukkueleirityksiin ja sieltä PM-kisoihin, Koskelainen jatkaa.

 

Ammattimaisuus kantaa hedelmää

 

HBA PHYK Cadets on Pohjois-Haagan Yhteiskoulun yläkoulun oppilaista koottu joukkue, jonka pelaajat pelaavat sarjakauden aikana myös omissa seurajoukkueissaan. PHYK:n ryhmä aloitti harjoittelun ensimmäistä kertaa yhdessä syksyllä 2011 Helsinki Basketball Academyn alaisuudessa.

 

- On ollut upeaa toimia kasvatusalan ammattilaisten kanssa ympäristössä, joka perustuu kasvatustyön periaatteille, Koskelainen kehuu päättynyttä kautta.

 

Helsinki Basketball Academyn pyrkimyksenä on tarjota kotimaisille lupaaville pelaajille mahdollisuus harjoitella ja kehittyä yksilötasolla mahdollisimman ammattimaisessa ympäristössä.

 

– Lähtökohtana on ollut laadukkaiden harjoitusolosuhteiden luominen lahjakkaille pelaajille, ja monet asiat osoittavat, että olemme hyvällä tiellä hankkeessamme. Parantamisen varaa tietenkin on esimerkiksi kommunikoinnissa seuravalmentajien kanssa, mutta takana on vasta ensimmäinen vuosi, Koskelainen pohtii.

 

– Laadukkaat harjoitteluolosuhteet syntyvät monen tekijän summasta; tärkeimpänä ovat ihmiset, jotka pelaajien kanssa työskentelevät. Valmentajan lisäksi kaikissa harjoituksissamme on paikalla fysioterapeutti Krista Puhakka, joka on myös pelaajien käytettävissä koulussa harjoitusaikojen ulkopuolella, jatkaa Koskelainen.

 

– Se, että pelaajat opiskelevat koripalloa omalla koulullaan kahdesti päivässä ennen ja jälkeen muiden oppituntien vähentää harjoituksiin matkustamisen kuormaa sekä pidentää oleellisesti palautumisaikaa päivän viimeisen ja seuraavan päivän ensimmäisen harjoituksen välillä. Tämä myös antaa enemmän aikaa koulutehtäviin paneutumiselle iltaisin.

 

Ammattimaisuus on vahvasti läsnä myös turnaustapahtumien aikana.

 

– Turnauksissa joukkueen mukana kulkee aina nelihenkinen valmentajastaffi, jonka jäsenillä on tehtäväänsä oikeuttava koulutus sekä riittävä kokemus.

 

Onnistunut pilotti

 

Koskelaisen mukaan Helsinki Basketball Academyn kausi 2011/12 merkitään historiankirjoihin onnistuneena pilottina.

 

– Reilu vuosi sitten meillä oli kova tahtotila käynnistää hanke, mutta kysymysmerkkejä oli valtavasti. Toiminnan käynnistämistä ja nousukiitovaihetta on helpottanut OKM:n merkittävä kiinnostus hankettamme kohtaan. Isona asiana on ollut myös asiaansa vihkiytyneen PHYK:n rehtori Tuomas Raja, joka omalla innostuneisuudellaan on auttanut asioiden etenemistä tavoitteellisessa urheilussa vaadittavalla dynaamisuudella, viitoittaa Koskelainen.

 

– Ensimmäinen askel on nyt otettu ja suunta näyttää erittäin hyvältä.

 

Koskelainen mieltää Helsinki Basketball Academyn yhdeksi suomalaisen urheilun merkittävistä uusista toiminnoista, jonka menestyspolku on vasta alussa.

 

– Tämä on ollut askel, joka suomalaisen tavoitteellisen, kansainväliseen menestykseen tähtäävän urheilun on ennen pitkää otettava. Koulumaailma suomalaisen kasvatustyön kivijalkana on mielestäni erinomainen, jopa välttämätön kotipesä myös tavoitteelliselle urheilukasvatukselle, Koskelainen linjaa.

 

– HBA:sta on kiinnostuttu muun muassa Humun (Huippu-urheilun muutos) taholta, ja teemme mielellämme yhteistyötä heidän kanssaan tulevaisuuden suomalaisen urheilun suuntaviittojen pystyttämisessä.

 

 

 

Lisätietoja: HBA PHYK Cadets Itä-Euroopan liigan viidenneksi (uutinen päivitetty tilastoin)

 

 


HBA PHYK Cadetsin päävalmentaja Antti Koskelainen on tyytyväinen ensimmäiseen HBA-kauteen.
HBA PHYK Cadetsin 16-vuotiaat tytöt sijoittuivat Itä-Euroopan 17-vuotiaiden tyttöjen liigassa viidensiksi. Kuvat: Tomi Kaminen & PHYK.