Matti Nuutinen: ”Yritän olla maajoukkueelle hyödyksi joka käänteessä”

6.7.2012 Suomen miesten Susijengin kesän ensimmäinen yhteisharjoitusviikko on päättymässä. Eräs maajoukkueen uusista kasvoista on kaarinalaislähtöinen Matti Nuutinen, 22, joka juhli keväällä Suomen mestaruutta loimaalaisen Bisonsin paidassa. Nuutisen ensisijainen tavoite tälle kesälle on lunastaa paikka EM-karsintajoukkueen pelaavasta kokoonpanosta.

Muiden miesten maajoukkuetulokkaiden – Antto Nikkarisen, Carl Lindbomin ja Roope Ahosen – tavoin Nuutisella on takanaan rutkasti taivallettuja maileja Suomen juniorimaajoukkueiden sudenpolulla. Nuutinen päätti uransa ”Sudenpentuna” heinäkuussa 2010 kaikkiaan 83. juniorimaaotteluunsa 20-vuotiaiden miesten B-divisioonan EM-kisoissa.

 

Viime kesänä Nuutinen verhoutui susikuosiin Kiinan Shenzhenissä pelatuissa Universiadeissa, ja tänä kesänä hän jatkaa sudenpolkuaan korkeimmalle mahdolliselle tasolle, miesten maajoukkueeseen, asti.

 

– Tämä on todella kova ympäristö. Tuskin mikään voi kehittää niin paljon kuin päivittäinen treenaaminen maan parhaiden pelaajien kanssa, miettii Nuutinen maajoukkueen ensimmäisen harjoitusviikon lähestyessä loppuaan.

 

– Kaikki Suomen maajoukkueethan noudattavat samaa pelitapaa, joten sikäli hommaan on ollut helppo heittäytyä mukaan. Vanhat jutut palautuvat pikku hiljaa mieleen, mutta samalla mukana on täysin uusia juttuja opeteltaviksi. Siinä on kivasti vastapainoa.

 

Suomalainen koripallo on yhtä suurta perhettä, mikä näkyy myös maajoukkueen harjoitusvahvuudessa: Nuutisen viime kauden Bisons-joukkuetovereista maajoukkueen matkassa on myös Mikko Koivisto, Salon Vilppaassa Nuutinen pelasi Roope Ahosen kanssa, Kouvolan Kouvoista hänen tuttujaan ovat Antto Nikkarinen sekä valmentaja Jukka Toijala.

 

Juniorimaaotteluita Nuutinen on pelannut Nikkarisen ja Ahosen lisäksi Antti Kanervon, Sasu Salinin ja Carl Lindbomin kanssa. Eikä sovi unohtaa maajoukkueen toista kaarinalaiskasvattia, Ville Kaunistoa, joka aloitti ammattilaisuraansa Nuutisen ollessa vielä rippikouluiässä.

 

– Helppohan remmiin on tulla, kun mukana on niin paljon entuudestaan tuttuja jätkiä. Voisi sanoa, että kaikki maajoukkuepelaajat tuntevat toisensa ainakin jotain kautta. Ja mitä kauemmin olemme yhdessä, sitä paremmaksi yhteishenki kasvaa.

 

Puurtaminen palkitaan

 

Nuutisen osakkeet ovat olleet jyrkässä nousussa viimeisen puolentoista vuoden aikana. Vuosien 2007–10 aikana Nuutinen kasvoi korkoa Jukka Toijalan valmennuksessa Kouvolan Kouvojen paidassa, kunnes vuoden 2011 alussa vuoroaan odotti odotettu läpimurto kansalliselle huipulle Salon Vilppaan matkassa.

 

Kesällä 2011 Nuutinen vaihtoi maisemaa siirtyen yhdestä varsinaissuomalaisesta kaupungista toiseen eli Salosta Loimaalle. Siirto osoittautui menestykseksi, sillä Nuutinen oli eräs nousijajoukkue Bisonsin keulahahmoista matkalla Suomen mestaruuteen. Nuutisen lopullinen käyntikortti oli Tampereen Pyrintöä vastaan pelattu toinen välieräottelu, jossa hän pommitti 39 pistettä Pyynikin palloiluhallilla Bisonsin pelatessa selkä seinää vasten hallinnutta mestaria vastaan.

 

– Paha sanoa, miksi peli alkoi yhtäkkiä kulkea niin kuin se kulki, miettii Nuutinen kysyttäessä kevätkauden 2011 läpimurrosta ja sitä seuranneesta kaudesta.

 

– Kun treenaa vuositolkulla tähtäimessään se, että tulee paremmaksi pelaajaksi, tuntuu toisinaan siltä, että polkisi paikallaan. Yhtä lailla joskus tulee äkkiharppauksia kehityksessä, jotka edesauttavat pelirohkeuden kehittymistä ja tuottavat onnistumisia. Periaatteeni on kuitenkin ollut aina se, että yritän olla joukkueelle hyödykseni sillä tavalla kuin ikinä osaan, oli kyse sitten pisteidenteosta tai jostain muusta.

 

Vaikka Nuutisella pitäisi olla kaiken mennessä kohdalleen vielä runsaan vuosikymmenen verran parasta aktiiviuraa edessään, elää tuore Suomen mestari ja maajoukkuepelaaja jalat maassa tässä päivässä. Juuri nyt Nuutisen tärkein tavoite on kesässä 2012.

 

– Päällimmäisin tavoitteeni juuri nyt on pelata itselleni paikka siinä kokoonpanossa, joka elo- ja syyskuussa pelaa EM-karsintoja. Yritän treenata niin hyvin kuin mahdollista, olla joukkueelleni hyödyksi kaikissa käänteissä ja omaksua kaiken opin, mitä maajoukkue tarjoaa.

 

 

Lisätietoja: Miesten maajoukkue


 


 

 
24.3.2018 Haastattelu

Lauri Markkanen: ”Olen vähitellen tottunut tähän rytmiin”

Lauri Markkasen ensimmäinen kausi NBA:n Chicago Bullsissa on kääntynyt loppusuoralleen. Tulokaskausi on ollut vasta 20 vuotta täyttävälle Markkaselle ikimuistoinen, mutta jyväskyläläisen HoNsUn kasvatin tavoitteena on pitkä ammattilaisura maailman parhaassa koripalloliigassa ja tulokaskausi on siinä vain ensimmäinen luku.

25.2.2018 12:15 Haastattelu

Shawn Huff: ”Mitä haastavammat lähtökohdat, sen suurempi merkitys yleisön tuella”

Susijengin sunnuntain MM-karsintaottelu Bulgariaa vastaan nousee arvoon arvaamattomaan, kun joukkueet paaluttavat lähtöasemiaan ensimmäisen karsintavaiheen huipentumaan ensi kesänä. Susijengin kapteeni Shawn Huff toivoo yleisön löytävän tiensä Helsingin Jäähallin lehtereille illalla sankoin joukoin auttamaan työvoiton hakemisessa.

21.2.2018 09:20 Haastattelu

Jamar Wilson: ”Meidän tulee olla varpaillamme Islannin varalta”

Euroopan MM-karsintojen jatkumiseen on enää kaksi yötä, ja Susijengi jatkaa helmikuun karsintaleiritystään Helsingissä tutulla miehistöllä. Maanantai-iltana Ranskasta Suomeen saapunut pelinrakentajaveteraani Jamar Wilson juhlii torstaina 34-vuotispäiväänsä ja toivoo syntymäpäivälahjakseen voitokasta iltapuhdetta perjantaina Reykjavikissa.

20.2.2018 Haastattelu

Erik Murphy: “Meidän on pelattava omantyylistämme peliä”

Susijengi kohtaa tulevana viikonloppuna helmikuun MM-karsintaotteluissaan Islannin ja Bulgarian. Joukkue kokoontui maanantaina yhteen hiomaan valmiuttaan perjantain ja sunnuntain koitoksiin ja avainpelaajan manttelia sommitellaan viidettä vuottaan Susijengiä edustavalle Erik Murphylle, 27, joka on viettänyt alkuvuoden kotikonnuillaan Yhdysvalloissa.

16.2.2018 Haastattelu

Susijengi-debytantti Elias Valtonen täynnä odottavaa innostusta

Perjantaina julkistetussa Susijengin helmikuun MM-karsintaringissä kuopuksen paikan vie helsinkiläistä HBA-Märskyä miesten divarissa edustava 18-vuotias Euran Veivin kasvatti, 198-senttinen Elias Valtonen. Kunnioittavan uran nuorten maajoukkueissa tehnyt Valtonen ottaa paikan Susijengissä vastaan nöyrästi, mutta ennakkoluulottomasti.

11.2.2018 EM-karsinnat

Susiladies-valmentaja Jussi Räikkä: ”Henkinen kapasiteetti saatava paremmin käyttöön”

Suomen naisten maajoukkueen valmentaja Jussi Räikkä näkee, että nuori joukkue on mennyt marraskuusta paljon eteenpäin, mutta kaipaa parketille vielä lisää pelirohkeutta.

11.2.2018 Maaottelu

Susiladiesin nuori laituri Elina Arike: ”Maajoukkueessa yhteishenki on todella tärkeää”

Susiladiesin Elina Arike pelasi lauantaina vasta toisessa virallisessa naisten maaottelussaan. Pirteästi taistellut HBA-laituri uskoo saavansa maajoukkueryhmityksessä kehitystä pelikovuudessa ja pelin lukemisessa.

8.2.2018 10:30 EM-karsinnat

Susiladiesin Taru Tuukkanen: ”Voitto Romaniasta on ainoa tavoite”

Yksi kaikkien aikojen suomalaiskoripalloilijoista Taru Tuukkanen, 40, palasi kuunvaihteessa takaisin Suomen kotikamaralle kahden Espanjassa vietetyn kuukauden jälkeen. Hyvinkään Pontevan tähtipelaaja valmistautuu kohtaamaan Susiladiesin paidassa lauantaina 10. helmikuuta Töölön Kisahallissa Romanian EM-karsintaottelussa, jonka ainoana tavoitteena on Tuukkasen mukaan voitto.

3.2.2018 11:10 Haastattelu

Kapteeni Huff: ”Kiinan MM-kisat on luonteva osa jatkumoa”

Koperin hurmos Slovenian kisoissa, Susijengin fani-ilmiön räjähdysmäinen lisääntyminen Bilbaon MM-kisoissa, koko Suomen yhdistäneet EM-kisat Helsingissä – Susijengi on kokenut kuluvalla vuosikymmenellä ikimuistoiset kisat toisensa perään. Kapteeni Shawn Huff, 33, pitää Kiinan vuoden 2019 MM-kisoja luontevana jatkumona arvokisaputkelle ja Susijengin tarinalle.

28.1.2018 Haastattelu

Linda-Lotta Lehtoranta: ”Kentälle pääseminen itsessään jo aika hienoa”

Susiladiesin kulmakivi Linda-Lotta Lehtoranta, 26, teki lauantaina paluun parketeille puolentoista vuoden tauon jälkeen, kun Peli-Karhut voitti Espoo Basket Teamin vieraskentällä. Euroopan ammattilaissarjoissa marinoitunut Lehtoranta oli ottelun jälkeen äärimmäisen iloinen, että pääsi jälleen pelaamaan

Näytä lisää vastaavia