Bisons-luotsi Greg Gibson: “Puolustamalla voitetaan mestaruuksia”

18.5.2013 Päävalmentaja Greg Gibsonin viimeiset kolme kautta päävalmentajana ovat olleet menestystarina: Loimaan Korikonkarien nousu Korisliigaan 2011 sekä Nilan Bisonsin miesten Suomen mestaruudet 2012 ja 2013. Toisten perättäisten mestaruusjuhlien siimeksessä Gibson, 43, jaksaa painottaa pääteesiensä, keskinäisen luottamuksen ja joukkuepuolustuksen, merkitystä.

Mestaruuden ratkaisseen viidennen finaaliottelun alku oli kankea. Molemmat joukkueet takeltelivat hyökkäyspelissään ja ottivat tukun hätäisiä heittoja, ja toisella jaksolla Bisonsin hyökkäyspään lukon avasi lähinnä puolustusansioistaan tunnettu Ville Mäkäläinen.

 

Gibson kuitenkin vakuuttaa, että hän luotti omiensa iskukykyyn aivan ottelun alusta asti, vaikka ensi minuutit eivät luvanneet hyvää heittoiltaa.

 

– Muutamat ensimmäisen jakson heittomme olivat vähemmän harkittuja ja pari vapaata heittoa osuivat rautoihin, mutta minusta tuntui silti turvalliselta, koska puolustuksemme oli koko ajan hyvää, valmentaja miettii.

 

– Viime kevään neljännessä finaaliottelussa Joensuun Katajaa vastaan tilanne oli lähes täsmälleen samanlainen. Meillä oli hidas alku, mutta samalla teimme vastustajan elosta vaikeaa. Vanha sanonta kuuluu, että hyökkäys voi voittaa yksittäisiä pelejä, mutta puolustamalla voitetaan mestaruuksia, ja se osoittautui todeksi taas tänään.

 

Jos kevään 2012 pudotuspelien alkaessa Nilan Bisonsin mestaruusmahdollisuuksiin uskoi vain harva, tänä keväänä Bisons oli etenkin runkosarjavoittonsa jälkeen mestarisuosikki aina kauden viimeiseen otteluun asti. Asetelma oli Gibsonin mukaan haastava.

 

– Mestaruuden jälkeinen vuosi on kerta kaikkiaan aivan erilainen. Jokainen tahtoo voittaa hallitsevan mestarin. Yhtään helppoa peliä ei tule, koska kaikki tietävät, mitä osaamme, Gibson kertailee.

 

– Meillä on aivan erityislaatuinen joukkue. He tiesivät alusta asti, että olemme jokaisen joukkueen tähtäimessä, mutta he nauttivat asemastaan. Välillä saattoi tulla vaikeitakin pelejä tai pariviikkoisia, mutta emme kadottaneet fokustamme missään vaiheessa. Nousimme joka kerta takaisin, kun olimme ajautuneet vaikeisiin paikkoihin.

 

Dantzlerista kasvoi Gibsonille aisapari

 

Gibson viittasi pitkin kautta Bisonseihin perheenä, joka pitää yhtä ja jonka osapuolet tukevat toisiaan ylä- ja alamäissä.

 

Toisen mestaruuden varmistuttua Gibson kuvaili jälleen lavein sanankääntein Bisonsin joukkuehenkeä.

 

– On helppo valmentaa joukkuetta, joka on näin yhtenäinen, näin tiivis. Meillä on paljon johtajatyyppejä, jotka tietävät, mistä naruista vetää. Pelaajat osaavat motivoida toisiaan, ja se on ollut kullanarvoista etenkin niillä hetkillä, jolloin joukkuettamme on epäilty eniten, valmentaja muotoili.

 

Gibson jakoi vuolaasti kiitoksia Bisons-menestyksen voimahahmoille niin kentällä kuin kentän ulkopuolellakin. Kesken kauden viimeisen ottelun lehdistötilaisuuden kutsui Gibson vierelleen kolmatta vuottaan apuvalmentajanaan toimivan Damion Dantzlerin, 37.

 

– Kutsuin Damionin viimeisellä divarikaudellamme apuvalmentajaksi, kun akillesjännevamma keskeytti hänen pelaajauransa. Halusin hänet etenkin amerikkalaispelaajiemme mentoriksi ja motivoijaksi, ja hän on kasvanut yhä suurempaan rooliin kausi kaudelta, taustoitti Gibson.

 

– Damion on tehnyt työstäni uskomattoman helppoa näiden mestaruusvuosien aikana. Hän on viettänyt pitkiä aamuöitä toimistollamme kasaamassa scouttivideoita ja tehnyt suunnattomasti työtä kehittyäkseen valmentajana. Hänen merkityksensä on menestyksemme kannalta suunnaton.

 

“Ei korjata sitä, mikä ei ole rikki”

 

Mestaruushumun keskellä Gibson ehti jo luoda ensiarvion pelikaudesta 2013/14.

 

– Juhlimme viikonlopun, ja istumme maanantaina saman pöydän ääreen (manageri) Ari Hannulan kanssa. Aiomme kartoittaa, mikä on tälle seuralle parasta, mestarivalmentaja paljastaa.

 

– Olemme vielä pääsarjatasolla nuori organisaatio – jos alkuperäinen suunnitelmamme olisi toteutunut, juhlisimme nyt vasta nousua Korisliigaan. Emme halua tehdä mitään hätiköityä etenkään taloudellisesti. Totta kai vaikkapa europelit kiehtovat, mutta ne ovat iso menoerä, Gibson miettii.

 

Tuoreesta mestarijoukkueesta Jeb Iveyllä, Mikko Koivistolla ja Ville Mäkäläisellä on voimassa jatkosopimukset kaudesta 2013/14, jonka lisäksi Matti Nuutisen sopimuksessa on jatko-optio. Kysymykseen mestarivalmentajan jatkosta Loimaalla Gibson antoi yksiselitteisen vastauksen.

 

– Ilman muuta haluan jatkaa täällä, miten ihmeessä en haluaisi? Voin olla ”vanhan liiton” mies, mutta olen aina ollut sitä mieltä, ettei ole järkeä korjata sitä, mikä ei ole rikki, Gibson täräyttää.

 

– Jos seurajohto huomenna tulisi luokseni ja kysyisi, millä joukkueella haluan jatkaa ensi kaudella, vastaisin haluavani jatkaa täsmälleen samalla ryhmällä. Tietenkin pelaajien on tehtävä omia päätöksiään ja mietittävä uraansa ja perhettään, ja kunnioitan sitä ehdottomasti.

 

Varmaa on kuitenkin, että seuraavan parin päivän ajan Gibson ei vaivaa päätään sopimusneuvotteluilla.

 

– Nyt nautin jokusen illan siitä, ettei minun tarvitse ajatella koripalloa. Pian tässä taas palataan päiväjärjestykseen, naurahti Suomen 20-vuotiaiden miesten maajoukkueen valmennusrinkiin kuuluva Gibson.

 
13.4.2024 11:59 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen loisti ratkaisevassa finaalissa – ”Hieno saavutus”

Mikael Jantunen oli yksi Paris Basketballin avainpelaajista, kun ranskalaisseura juhli perjantai-iltana EuroCupin voittoa. Jantusen mukaan joukkue osoitti kauden aikana ansaitsevansa mestaruuden.

5.4.2024 12:47 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelanderin Norrköping jo selkä seinää vasten – ”Ensimmäinen peli oli aikamoinen pettymys”

Ruotsissa pudotuspelit ovat jo startanneet ja Sofia Pelanderin Norrköping Dolphins on jo selkä seinää vasten. Pelander on kuitenkin luottavaisena, että Norrköping selvittää esteet tieltään ja taistelee vielä mestaruudesta.

26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

22.3.2024 12:27 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalin ja Anniina Äijänen taistelemassa Espanjan cupin voitosta

Espanjan cup-mestaruus ratkaistaan viikonloppuna, kun arvostetun Copa de la Reinan finaaliturnaus on edessä. Cup-pokaalista on taistelemassa myös Anniina Äijäsen ja Marianne Kalinin Ferrol.

22.3.2024 11:23 Suomalaiset ulkomailla

Naisten Bundesliigassa pudotuspelit käyntiin – mukana neljä Susiladies-pelaajaa

Naisten Saksan Bundesliigassa alkavat pudotuspelit tulevana viikonloppuna. Mestaruustaistelussa nähdään Stars Kelternin Linda-Lotta Lehtoranta ja Elina Koskimies, Lions Hallen Anissa Pounds sekä Angels Nördlingenin Roosa Lehtoranta.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

15.3.2024 18:54 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtoranta taistelee Saksan cupin mestaruudesta – ”Tähtäin on, että voitamme”

Saksan cupin neljän joukkueen lopputurnaus pelataan viikonloppuna ja suomalaispelaajista mukana nähdään Angels Nördlingenin joukkuetta edustava Roosa Lehtoranta. Lehtoranta lähtee viikonloppuun toiveikkain mielin.

14.3.2024 11:13 Pääjuttu

Valmennusuralle hypännyt Jamar Wilson kehittää osaamistaan 2-tason valmentajakoulutuksessa

Susi Training Centerissä Lohjan Kisakalliossa kuuluu myöhään perjantai-iltana tossujen kirske ja pelin lomasta kuuluva esimerkillinen puhe pelaajien välillä. Kyseessä ei ole maajoukkue eikä seurajoukkue, vaan joukko valmentajia, jotka ovat kokoontuneet Lohjalle eri puolilta Suomea. Yksi heistä on vielä hiljattain treenannut samalla parketilla susilogo rinnassa.

26.2.2024 11:38 Susijengi

Alexander Madsen: ”Me pelataan parhaimmillamme, kun ollaan ärsyttäviä”

Alexander Madsen, 29, on hyvässä paikassa koripalloilijana. Susijengin ison pään kouvolalaislähtöinen luottomies on saanut räjähtävän startin alkuvuoteen 2024 Espanjan liigassa CB Andorran paidassa. Samaan aikaan Susijengissä Madsenin rooli on vanha tuttu ja hän uskoo, että paras tulos tulee, kun pidetään kiinni perusasioista.

24.2.2024 12:34 Susijengi

Remu Raitanen: ”Varmasti ikimuistoisimpia kokemuksia omalla uralla”

Susijengin tarkkakätinen laituri Remu Raitanen, 26, esiintyi ennakkoluulottomasti ja kellotti tehokkaat peliminuutit myöhään perjantai-iltana, kun Susijengi haastoi MM-hopeamitalisti Serbian sen kotihallissa Belgradissa. Raitasen mukaan Susijengi pystyi Belgradin kuurouttavassa metelissä haastamaan Serbian niin kauan kuin pysyi pelisuunnitelmassaan.

Näytä lisää vastaavia