Voittoisan Hongan Villematti Kopio: ”Tekemistä riittää vielä”

14.10.2013 12:55 Kahden divarikauden jälkeen paluun liigakorikseen tehneen Tapiolan Hongan kausi 2013/14 on alkanut napakympillä – kolmesta kotiottelusta tuloksena on ollut yhtä monta voittoa. Yhden Korihaissa vietetyn kauden jälkeen Espooseen palannut Villematti Kopio, 21, on ollut hyvillään syyskauden ensisävelistä mutta korostaa pitkän kauden olevan vasta alkumetreillään.

Honka jyräsi kauden avausottelussaan Lapuan Korikobrat 76–59, kuihdutti seuraavassa pelissään Teemu Rannikon johtaman Kataja Basketin 76–60 ja karkasi viimeisimmässä ottelussaan Salon Vilppaalta 77–71.

 

Hongan vastustajien nikkaroimat pistelukemat kertovat kaiken olennaisen espoolaisten puolustuspään intensiteetistä, eikä hyökkäyksessäkään ole ollut nokan koputtamista: Ronnie Clark on johtanut kokemuksellaan ja tarkkakätisen amerikkalaislaiturin rinnalle on noussut aina uusia ratkaisijoita.

 

– Tuloksellisesti ei olisi voinut paremmin alkaa. Pitää olla tyytyväinen kolmeen voittoon, mutta samalla muistaa, että tekemistä riittää vielä. Varsinkin hyökkäyspään toteuttamisessa on paljon hiottavaa, Hongan avainpelaajiin kuuluva Villematti Kopio arvioi alkukautta.

 

Kopion ensikosketus liigaan tapahtui vuosina 2010–11 Espoon Hongan riveissä, jota seuraavalla 2011/12-kaudella hän johdatti Tapiolan Hongan Divarin välieriin ja ansaitsi Divarin parhaan pelaajan palkinnon. Viime kaudella Kopio rullaili korisukkia Uudenkaupungin Korihaiden paidassa, ja nyt Espoon mies on paluumuuttoratkaisuunsa ylen tyytyväinen.

 

– Suomessa on ollut aistittavissa pienimuotoista korisbuumia EM-kisojen jälkeen ja sen huomaa Espoossakin: katsojia on ollut matseissa keskimäärin edellisiä liigapelejä enemmän. Tuntuu hyvältä pelata, kun on väkeä lehtereillä, kiittelee 10,0 pisteen keskiarvolla koreja mättänyt Kopio.

 

”Honka oli selkeä ykkösvaihtoehto”

 

Kopio urakoi vasta 19-vuotiaana Tapiolan Hongalle divarissa 15,6 pistettä ottelua kohden kaudella 2011/12. Kun divarikausi ei tuolloin päättynyt liiganousuun, 183-senttinen takamies päätti mitata osaamistaan liigakentillä Korihaiden paidassa.

 

Syyskausi 2012 kului Kopiolta pitkälti penkillä, mutta amerikkalaispelinrakentaja Daniel Hortonin saamien lähtöpassien jälkeen Kopio nousi Mikko Jalosen rinnalle Korihaiden ykköstykiksi ja suoraan Korisliigan parhaiden kotimaisten korintekijöiden kermaan.

 

– Mulla oli viime syksynä riesaa nilkan nivelsiteistä, jotka menivät 20-vuotiaiden miesten EM-kisoissa. En päässyt täyteen kuntoon ennen kuin oikeastaan vasta Hortonin lähdön jälkeen, jonka jälkeen sainkin pelata niin paljon kuin jaksoin. Jälkikäteen ajatellen se oli minulle oikein hyödyllinen kausi, takamies arvelee.

 

Hongan liiganousun jälkeen Suomen korispiireissä alkoi jyllätä huhumylly siitä, kuinka moni ex-honkalainen palaisi Espooseen uudelle liigataipaleelle. Kopion sopimus julkistettiinkin vain viikko liigakauden päättymisen jälkeen.

 

– Ei Honkaan paluu ihan täysi itsestäänselvyys ollut, mutta selkeä ykkösvaihtoehto kuitenkin, Kopio valaisee.

 

– Tiesin, että uudelle liigahankkeelle lähdettäisiin joukkueella, jossa olisi sekoitus uutta ja vanhaa, paljon omia junnuja ja kolme laadukasta jenkkiä mutta kuitenkin niin, että jalat pysyisivät tiukasti maan pinnalla. Minun mielestäni lähtökohdat kauteen vaikuttivat todella hyviltä ja tiesin heti haluavani olla mukana.

 

”Runkosarjan kuudes sija olisi optimaalinen sijoitus”

 

Kopio ja suurlupaus Anton Odabasi ovat olleet Hongan nimekkäimmät paluumuuttajat alkaneelle kaudelle. Viime kauden divarimestarin avainmiehistöstä jäljellä ovat Tuomas Iisalo, Tero Laitinen, Ronnie Clark, Ilkka Sirola sekä Joni Herrala. Ulkomaalaisvahvistuksista Jaraun Burrows ja Anthony Tucker ovat vastaavasti uusia tuttavuuksia.

 

Hongan liigajoukkue on saanut valmistautua syyskautta varten Jussi Syrjäsen komennuksessa, ja päävalmentaja Pekka Salminen palasi ruotuun Slovenian EM-kisojen päätyttyä syyskuun puolessavälissä. Joukkue on hioutunut mallikkaasti yhteen ja pelihuumori näkyy piippuhyllylle asti.

 

– Jussi (Syrjänen) ansaitsee ison kiitos preseasonistamme ja siitä, että sai meidät joukkueena niin hyvään kuntoon, että Pekan (Salminen) oli helppo palata päävalmentajan rooliin EM-kisojen jälkeen. Me ollaan joukkueena jo tässä vaiheessa kautta niin tuttuja toisillemme, että pelaaminen yhteen on ollut helppoa ja tulee koko ajan helpommaksi, Kopio kiittelee.

 

Korihait-vuotensa jälkeen Kopio on myös astunut uuteen rooliin: vaikka Kopio on kymmenen vuotta Tuomas Iisaloa ja Ronnie Clarkia nuorempi, hän on joutunut samalla omaksumaan ”tuutorin” roolin mm. Odabasin (’95), Herralan (’94), Ville Wuorenjuuren (’96) ja Henri Niemistön (’96) rinnalla.

 

– Olen sitä itsekin naureskellut, että miten nämä vuodet näin menivät. Olen tyytyväinen siihen, että voin olla vähän kuin välimallin jätkä tässä vanhempien ja nuorempien pelaajien välissä. Yritän parhaani mukaan olla nuoremmille avuksi, kun he apua tarvitsevat, takamies naurahtaa.

 

Vastauksensa kysymykseen Hongan potentiaalista Kopio muotoilee konservatiivisesti, mutta nuoren miehen äänestä kuuluu selkeä innostus.

 

– Kaikki on kiinni siitä, kuinka lähelle potentiaaliamme pääsemme joukkueena. Ihan rehellinen mielipiteeni on, että runkosarjan kuudes sija olisi meille optimaalinen sijoitus ja pleijareissa pystyisimme pelaamaan ketä tahansa vastaan. Pudotuspeleihin tähdätään ihan vähimmäissuorituksena.

 

Tapiolan Hongan kausi jatkuu sunnuntaina 20.10. vierasottelulla Kouvolan Kouvoja vastaan.

 

Lisätietoja: Villematti Kopio
 
26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

22.3.2024 12:27 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalin ja Anniina Äijänen taistelemassa Espanjan cupin voitosta

Espanjan cup-mestaruus ratkaistaan viikonloppuna, kun arvostetun Copa de la Reinan finaaliturnaus on edessä. Cup-pokaalista on taistelemassa myös Anniina Äijäsen ja Marianne Kalinin Ferrol.

22.3.2024 11:23 Suomalaiset ulkomailla

Naisten Bundesliigassa pudotuspelit käyntiin – mukana neljä Susiladies-pelaajaa

Naisten Saksan Bundesliigassa alkavat pudotuspelit tulevana viikonloppuna. Mestaruustaistelussa nähdään Stars Kelternin Linda-Lotta Lehtoranta ja Elina Koskimies, Lions Hallen Anissa Pounds sekä Angels Nördlingenin Roosa Lehtoranta.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

15.3.2024 18:54 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtoranta taistelee Saksan cupin mestaruudesta – ”Tähtäin on, että voitamme”

Saksan cupin neljän joukkueen lopputurnaus pelataan viikonloppuna ja suomalaispelaajista mukana nähdään Angels Nördlingenin joukkuetta edustava Roosa Lehtoranta. Lehtoranta lähtee viikonloppuun toiveikkain mielin.

14.3.2024 11:13 Pääjuttu

Valmennusuralle hypännyt Jamar Wilson kehittää osaamistaan 2-tason valmentajakoulutuksessa

Susi Training Centerissä Lohjan Kisakalliossa kuuluu myöhään perjantai-iltana tossujen kirske ja pelin lomasta kuuluva esimerkillinen puhe pelaajien välillä. Kyseessä ei ole maajoukkue eikä seurajoukkue, vaan joukko valmentajia, jotka ovat kokoontuneet Lohjalle eri puolilta Suomea. Yksi heistä on vielä hiljattain treenannut samalla parketilla susilogo rinnassa.

26.2.2024 11:38 Susijengi

Alexander Madsen: ”Me pelataan parhaimmillamme, kun ollaan ärsyttäviä”

Alexander Madsen, 29, on hyvässä paikassa koripalloilijana. Susijengin ison pään kouvolalaislähtöinen luottomies on saanut räjähtävän startin alkuvuoteen 2024 Espanjan liigassa CB Andorran paidassa. Samaan aikaan Susijengissä Madsenin rooli on vanha tuttu ja hän uskoo, että paras tulos tulee, kun pidetään kiinni perusasioista.

24.2.2024 12:34 Susijengi

Remu Raitanen: ”Varmasti ikimuistoisimpia kokemuksia omalla uralla”

Susijengin tarkkakätinen laituri Remu Raitanen, 26, esiintyi ennakkoluulottomasti ja kellotti tehokkaat peliminuutit myöhään perjantai-iltana, kun Susijengi haastoi MM-hopeamitalisti Serbian sen kotihallissa Belgradissa. Raitasen mukaan Susijengi pystyi Belgradin kuurouttavassa metelissä haastamaan Serbian niin kauan kuin pysyi pelisuunnitelmassaan.

23.2.2024 10:50 Susijengi

Topias Palmi: ”Vastassa on yksi maailman parhaista joukkuepuolustuksista”

Jos Susijengi haluaa pelata voitosta Serbiaa vastaan myöhään tänä iltana Belgradissa, on sen onnistuttava puolustuspäässä täydellisesti ja käytettävä vapaat heittopaikkansa tuloksellisesti, kun niitä tarjoutuu. Haasteen ottaa innolla vastaan Tampereen Pyrinnön kasvatti Topias Palmi, 29, joka pelaa ammattilaisuransa parasta kautta Karhu Basketissa.

21.2.2024 11:03 Susijengi

Sasu Salin: ”Haetaan jengin kanssa uutta, liikkuvampaa ilmettä”

Kohta jo vuosikymmenen ajan isoja minuutteja Espanjan ACB-liigassa kellottanut Sasu Salin on tällä kaudella joutunut totuttelemaan uuteen rooliin, kun minuutit Lenovo Teneriffan seurajoukkueen kanssa ovat jääneet odotettua vähemmälle. Susijengissä Sasu on kuitenkin jälleen paljon vartijana, kun joukkue hakee EM-karsinnoissa Tanskan ja Serbian päänahkaa.

Näytä lisää vastaavia