Turun Riennon Sofia Pelander: ”Tavoitteenani on hikinen susipaita”

28.10.2013 16:50 Naisten Korisliigan viime kauden vuoden tulokas Sofia Pelander, 21, sai kesällä lopullisen tulikasteensa Suomen Naarassusissa. Salon Vilppaan kasvatille ei kuitenkaan kelpaa rosterin 13. paikka, vaan tavoitteet ovat ylempänä.

- Kolmantenatoista pelaajana en saanut olla ihan koko aikaa mukana, mutta jokainen treenipäivä, jonka sain naisten mukana olla, oli tosi jees. Leireillä mennään aina kovaa ja hyvä niin, koska sillä tavalla oppii, Pelander kertoo.

Pelanderin koripalloura lähti kunnolla käyntiin vasta varsin myöhään. Junnumaajoukkuemyllyn sijaan 188-senttinen sentterilupaus nousi ensimmäiselle testileirille vasta sinä vuonna, kun hän oli täyttämässä 18 vuotta.

- Pelasin vielä yläasteen alussa takamiestä ja siinä roolissa olin todella surkea. Onneksi aloin kasvamaan ja löysin oman paikkani kentällä.

- Junnumaajoukkueleirityksessä ehdin olla yhden kesän mukana ja se kesä oli huikea. Toisaalta oli tosi rankkaa, kun en ensin tuntenut ketään, mutta kesä oli loppujen lopuksi todella kasvattava. Opin paljon koripallosta ja siitä, kuinka kuuluu treenata. Kesän aikana minua kehotettiin myös lähtemään seuraavalla kaudelle kovempiin sarjoihin. En rehellisesti sanoen uskoisi, että olisin tässä, jollei niin olisi tapahtunut.

Riennon sentterit kasvavat korkoa treeneissä

Viime kausi oli Turun Riennolle ensimmäinen Naisten Korisliiga -kausi seitsemän vuoden tauon jälkeen. Lopputuloksena oli 8. sija sarjassa, pudostuspelipaikka sekä Pelanderille vuoden tulokkaan pysti.

- Se oli hieno tunnustus, jota arvostan kovasti. Varsinkin, kun päättäjinä toimivat saman sarjan valmentajat ja kapteenit.

- Jo viime vuonna oli tarkoitus lähteä pelaamaan ja pudotuspeleihin pääsimmekin, mikä oli tavoitteemme. Monet pelasivat kuitenkin ensimmäistä vuotta pääsarjatasolle ja näin jälkeenpäin katsottuna viime kautta voisi kutsua oppimisvuodeksi. Tänä vuonna nimenomaan sitten näytetään, että mihin oikeasti pystytään.

Pelanderin lisäksi Riennolta löytyy mielenkiintoinen nippu lupaavia sentterin alkuja. Margareeta Mäkelä (181 senttiä/23 vuotta), Salla Ekström (187/22) ja Elli Koskinen (193/17) kasvavat kukin korkoa päästen treenaamaan päivittäin toistensa kanssa.

- Meillä on pieni kilpailutilanne harjoituksissa, mutta se on pystytty pitämään pelkästään positiivisena. Mukavaa, kun treeneissä on useampia kovia isoja tyttöjä, joita vastaan pelata, eikä tarvitse aina samoista kyynärpäistä ottaa vastaan iskuja.

Susipaidan lisäksi tähtäimessä on Eurooppa

Naisten Korisliigan lisäksi Pelander opiskelee kolmatta vuotta Turun lääketieteellisessä tiedekunnassa sekä harjoittelee Turun Seudun Urheiluakatemian kanssa.

- Toistaiseksi olen onnistunut yhdistämään kilpaurheilun ja opiskelun yllättävän hyvin. Koulu on ollut yllättävänkin rentoa ja olen päässyt treenaamaan kaksi kertaa päivässä. 

- Pääsen harjoittelemaan aamuisin lukiolaisten kanssa ja muutamana aamuna teen punttia. Urheiluakatemia on ollut suuri tuki minulle ja tehnyt ammattimaisesta treenaamisesta helppoa.

Pelander on ensimmäinen salolaislähtöinen naispelaaja, joka on päässyt edustamaan Suomea naisten maajoukkueessa. Kauden alkuun Riennon kanssa hän ei ole kuitenkaan täysin tyytyväinen.

- Kaksi ensimmäistä peliä eivät henkilökohtaisesti menneet hirveän hyvin, mutta nyt on lähtenyt kulkemaan paremmin. Olen saanut onnistumisia hyökkäyspäässä ja välttynyt suuremmilta virhevaikeuksilta.

- Haluan parantaa fysiikkaani kunnolla ja myös oppia pelaamaan vähän kauempana korista. Haluan saada lisää tasaisuutta pelaamiseeni: junnumaiset hätiköidyt ratkaisut ja pallonmenetykset pitäisi saada pois.

- Jonain päivänä aion vetää susipaidan päälleni sillä tavalla, että se myös hikistyy. Myös Euroopan kentät ovat tähtäimessäni.

Lisätiedot: Sofia Pelander
 
15.3.2024 18:54 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtoranta taistelee Saksan cupin mestaruudesta – ”Tähtäin on, että voitamme”

Saksan cupin neljän joukkueen lopputurnaus pelataan viikonloppuna ja suomalaispelaajista mukana nähdään Angels Nördlingenin joukkuetta edustava Roosa Lehtoranta. Lehtoranta lähtee viikonloppuun toiveikkain mielin.

14.3.2024 11:13 Pääjuttu

Valmennusuralle hypännyt Jamar Wilson kehittää osaamistaan 2-tason valmentajakoulutuksessa

Susi Training Centerissä Lohjan Kisakalliossa kuuluu myöhään perjantai-iltana tossujen kirske ja pelin lomasta kuuluva esimerkillinen puhe pelaajien välillä. Kyseessä ei ole maajoukkue eikä seurajoukkue, vaan joukko valmentajia, jotka ovat kokoontuneet Lohjalle eri puolilta Suomea. Yksi heistä on vielä hiljattain treenannut samalla parketilla susilogo rinnassa.

26.2.2024 11:38 Susijengi

Alexander Madsen: ”Me pelataan parhaimmillamme, kun ollaan ärsyttäviä”

Alexander Madsen, 29, on hyvässä paikassa koripalloilijana. Susijengin ison pään kouvolalaislähtöinen luottomies on saanut räjähtävän startin alkuvuoteen 2024 Espanjan liigassa CB Andorran paidassa. Samaan aikaan Susijengissä Madsenin rooli on vanha tuttu ja hän uskoo, että paras tulos tulee, kun pidetään kiinni perusasioista.

24.2.2024 12:34 Susijengi

Remu Raitanen: ”Varmasti ikimuistoisimpia kokemuksia omalla uralla”

Susijengin tarkkakätinen laituri Remu Raitanen, 26, esiintyi ennakkoluulottomasti ja kellotti tehokkaat peliminuutit myöhään perjantai-iltana, kun Susijengi haastoi MM-hopeamitalisti Serbian sen kotihallissa Belgradissa. Raitasen mukaan Susijengi pystyi Belgradin kuurouttavassa metelissä haastamaan Serbian niin kauan kuin pysyi pelisuunnitelmassaan.

23.2.2024 10:50 Susijengi

Topias Palmi: ”Vastassa on yksi maailman parhaista joukkuepuolustuksista”

Jos Susijengi haluaa pelata voitosta Serbiaa vastaan myöhään tänä iltana Belgradissa, on sen onnistuttava puolustuspäässä täydellisesti ja käytettävä vapaat heittopaikkansa tuloksellisesti, kun niitä tarjoutuu. Haasteen ottaa innolla vastaan Tampereen Pyrinnön kasvatti Topias Palmi, 29, joka pelaa ammattilaisuransa parasta kautta Karhu Basketissa.

21.2.2024 11:03 Susijengi

Sasu Salin: ”Haetaan jengin kanssa uutta, liikkuvampaa ilmettä”

Kohta jo vuosikymmenen ajan isoja minuutteja Espanjan ACB-liigassa kellottanut Sasu Salin on tällä kaudella joutunut totuttelemaan uuteen rooliin, kun minuutit Lenovo Teneriffan seurajoukkueen kanssa ovat jääneet odotettua vähemmälle. Susijengissä Sasu on kuitenkin jälleen paljon vartijana, kun joukkue hakee EM-karsinnoissa Tanskan ja Serbian päänahkaa.

20.2.2024 10:34 Susijengi

Elias Valtonen: ”Susijengin paidassa on aina ekstralatausta”

Euran Veivin kasvatille Elias Valtoselle, 24, kuuluu hyvää. Haastavan viime kauden jälkeen ”Euran Jordani” löysi rytminsä Okinawan MM-kisakesänä ja kuluvalla kaudella hän on paaluttanut paikkansa Espanjan liigan pudotuspelipaikkaa jahtaavan Manresan rotaatiossa. Susijengi-ikkunaan Valtonen palaa ilon kautta ja hakemaan onnistumisia.

19.2.2024 11:43 Susijengi

Edon Maxhuni: ”Oon ottanut stepin ylöspäin pelaajana”

Historian valossa Susijengillä kulkee aina, kun sen pelinrakentajalla kulkee. Helmikuun EM-karsintaikkunaan lähdettäessä onkin hyvä merkki, että Ranskan liigan Le Portelin putoajan paikalta pudotuspeliviivalle johdattanut Edon Maxhuni, 25, on elämänsä vireessä.

16.2.2024 15:52 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin ja Elias Valtonen taistelevat Copa del Rey'n voitosta

Espanjan cup, Copa del Rey, pelataan viikonlopun aikana Malagassa. Voitosta ovat taistelemassa myös Sasu Salin ja Elias Valtonen.

2.2.2024 18:37 Suomalaiset ulkomailla

Elina Koskimiehen tähtäimessä Saksan mestaruus ja EM-kisat

Elina Koskimies mietti viime kesänä, että jättäisi Saksan kahden siellä vietetyn kauden jälkeen. Hallitsevan mestarin ja EuroCup-joukkue Kelternin tarjous käänsi kuitenkin Koskimiehen pään ja nyt hän taistelee Saksan mestaruudesta.

Näytä lisää vastaavia