Korikobrien teräsmies Kyle Fogg: ”Kaikki paitsi pudotuspelit olisi pettymys”

10.2.2014 Korisliigan kellarikerroksia syyskauden ajan luutinut Lapuan Korikobrat osoitti vaarallisuutensa tammikuun aikana kaatamalla tukun Korisliigan huippujoukkueita kotonaan sekä pari pahinta vastustajaansa vieraskentällä. Suurin syy ”Kooprien” suunnanmuutokseen oli joulun jälkeen Lapualle saapunut amerikkalaistakamies Kyle Fogg, 24, Korisliigan tammikuun pelaaja.

Kun Fogg saapui joulukuun puolessavälissä Pohjanmaan lakeuksille, oli Lapuan Korikobrien alkukausi sujunut ali kaikkien odotusten. Vaikka Korikobrat ei kuulunut ennakkoarvioissa liigan pudotuspelisuosikkeihin, joukkueen kahden voiton saalis 14 ottelusta oli seurajohdon ja fanien mielestä hälyttävä.

 

Vuodenvaihteen jälkeen Lapualta alkoi kuitenkin kuulua kummia, kun joukkue päihitti kotikentällään ensiksi KTP:n, sitten Katajan, ja lopulta Salon Vilppaan jälkeen Tampereen Pyrinnön. Lisäksi lapualaiset kaatoivat vieraissa pudotuspeliviivan yläpuolella viihtyvät Tapiolan Hongan ja Kauhajoen Karhun.

 

Kobrien kurssinmuutos henkilöityi ennen kaikkea Arizonan yliopistosta talviseen Suomeen päätyneeseen Kyle Foggiin, joka oli tammikuussa omalla kiertoradallaan: 27,3 pistettä, 6,0 syöttöä, 5,3 levypalloa ynnä 1,3 riistoa ottelua kohden.

 

– Näin jo ekoissa treeneissä, että meillä on hyviä pelaajia ja joukkueen yhteishenki oli vahva, mutta tiesin, että kestää aikansa, ennen kuin löydämme toisemme, Fogg muistelee vuodenvaihteen tunnelmia.

 

– Valmentaja (Derrick Crayton) painotti heti, että pelejä on paljon jäljellä, ettei meillä ole mikään kiire. Jokainen jätkä oli valmiina tekemään töitä ja motivoitunut voittamaan. Kun ensimmäinen iso voitto tuli, oli paljon helpompaa lähteä seuraaviin matseihin.

 

Maanmiehet auttaneet sopeutumisessa

 

Nuorille amerikkalaisille koripalloilijoille siirtymä Yhdysvalloista Suomeen on usein pitkä ja haastava, ja kulttuurishokista toipumiseen kuluu kuukausia.

 

Helteisinä osavaltioina tunnetuissa Kaliforniassa ja Arizonassa koko elämänsä asuneelle Foggille Suomen pakkaset olivat yhtä suuri shokki kuin monille muille maanmiehilleen, mutta Fogg kertoo olevansa onnellinen päästyään pelaamaan koripalloa ammatikseen – ja se näkyy hänen olemuksestaan.

 

– Olen jo tottunut pakkaseen, eikä nyt ole enää niin pimeä kuin kuukausi sitten. Olen super-onnellinen siitä, että sain mahdollisuuden pelata Suomessa ja osoittaa taitoni, Fogg iloitsee.

 

Takamiehen välitti Lapualle lopulta hänen Arizonan aikainen joukkuetoverinsa Jesse Perry, joka kiinnitettiin Korikobriin marraskuun lopulla. Perry on auttanut college-toveriaan sopeutumisessa merkittävästi.

 

– Olimme Jessen kanssa hyviä ystäviä jo Arizonassa ja on todellinen etuoikeus päästä pelaamaan hänen kanssaan myös täällä, tuhansien kilometrien päässä kotoa. Jesse oli minuun yhteydessä ja kertoi Korikobrien tarvitsevan takamiestä, ja hänen ansiostaan olen nyt täällä.

 

Myös Kobrien päävalmentajaksi kesken kauden nostetun Derrick Craytonin läsnäolo on ollut Foggille tärkeää.

 

– Amerikkalainen ja eurooppalainen pelitapa eroavat toisistaan aika paljon ja olen kuullut, että joillain amerikkalaisilla on paljon vaikeuksia ensimmäisellä kaudellaan ulkomailla. Derrick tietää, mitä käyn läpi, eikä meillä ole kielimuuria välillämme. Hän on helpottanut työtäni huomattavasti.

 

”Meidän on voitettava kotipelimme”

 

Kun Korisliigan runkosarjaa on pelaamatta lapualaisittain 17 kierrosta, Lapuan Korikobrat väijyy kahdeksatta pudotuspelisijaa isännöivää Salon Vilpasta kahden voiton päässä. Voittoisan tammikuun myötä Kobrien tavoite seurahistorian ensimmäisestä pudotuspelipaikasta on entistä vahvempi.

 

– Aivan ehdottomasti olemme pudotuspelijoukkue. Kaikki muu olisi pettymys. Jotkut ehtivät jo laskea meidät ulos pudotuspelikuviosta, mutta olemme osoittaneet pystyvämme voittamaan kenet tahansa tässä liigassa, Fogg uhkuu.

 

Tammikuun mahtikeskiarvoihinsa Fogg ei usko enää yltävänsä, mutta olennaista on, että Korikobrat jahtaa pudotuspelisijoja koko joukkueena.

 

– Tammikuun pistekeskiarvoni voi hämätä, tämä on todella vaativa liiga. Viimeisessä parissa ottelussa vastustaja on onnistunut hyvin puolustamisessani. Jos onnistun vastaisuudessakin korinteossa, en pistä pahakseni, mutta ennen kaikkea meidän on onnistuttava joukkueena, takamies miettii.

 

– Ennen kaikkea meidän on voitettava kotipelimme. Kotiyleisömme antoi meille valtavasti tukea ja energiaa tammikuun voitoissamme. Niin kauan kuin he pysyvät tukenamme, pudotuspelit ovat täysin saavutettavissamme ja voimme yllättää siellä kenet tahansa.

 

Lapuan Korikobrat saalistaa seuraavan kerran lauantaina 15.2. kotikentällään Namika Lahtea vastaan.

 

Lisätietoja: Kyle Fogg
 
26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

22.3.2024 12:27 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalin ja Anniina Äijänen taistelemassa Espanjan cupin voitosta

Espanjan cup-mestaruus ratkaistaan viikonloppuna, kun arvostetun Copa de la Reinan finaaliturnaus on edessä. Cup-pokaalista on taistelemassa myös Anniina Äijäsen ja Marianne Kalinin Ferrol.

22.3.2024 11:23 Suomalaiset ulkomailla

Naisten Bundesliigassa pudotuspelit käyntiin – mukana neljä Susiladies-pelaajaa

Naisten Saksan Bundesliigassa alkavat pudotuspelit tulevana viikonloppuna. Mestaruustaistelussa nähdään Stars Kelternin Linda-Lotta Lehtoranta ja Elina Koskimies, Lions Hallen Anissa Pounds sekä Angels Nördlingenin Roosa Lehtoranta.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

15.3.2024 18:54 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtoranta taistelee Saksan cupin mestaruudesta – ”Tähtäin on, että voitamme”

Saksan cupin neljän joukkueen lopputurnaus pelataan viikonloppuna ja suomalaispelaajista mukana nähdään Angels Nördlingenin joukkuetta edustava Roosa Lehtoranta. Lehtoranta lähtee viikonloppuun toiveikkain mielin.

14.3.2024 11:13 Pääjuttu

Valmennusuralle hypännyt Jamar Wilson kehittää osaamistaan 2-tason valmentajakoulutuksessa

Susi Training Centerissä Lohjan Kisakalliossa kuuluu myöhään perjantai-iltana tossujen kirske ja pelin lomasta kuuluva esimerkillinen puhe pelaajien välillä. Kyseessä ei ole maajoukkue eikä seurajoukkue, vaan joukko valmentajia, jotka ovat kokoontuneet Lohjalle eri puolilta Suomea. Yksi heistä on vielä hiljattain treenannut samalla parketilla susilogo rinnassa.

26.2.2024 11:38 Susijengi

Alexander Madsen: ”Me pelataan parhaimmillamme, kun ollaan ärsyttäviä”

Alexander Madsen, 29, on hyvässä paikassa koripalloilijana. Susijengin ison pään kouvolalaislähtöinen luottomies on saanut räjähtävän startin alkuvuoteen 2024 Espanjan liigassa CB Andorran paidassa. Samaan aikaan Susijengissä Madsenin rooli on vanha tuttu ja hän uskoo, että paras tulos tulee, kun pidetään kiinni perusasioista.

24.2.2024 12:34 Susijengi

Remu Raitanen: ”Varmasti ikimuistoisimpia kokemuksia omalla uralla”

Susijengin tarkkakätinen laituri Remu Raitanen, 26, esiintyi ennakkoluulottomasti ja kellotti tehokkaat peliminuutit myöhään perjantai-iltana, kun Susijengi haastoi MM-hopeamitalisti Serbian sen kotihallissa Belgradissa. Raitasen mukaan Susijengi pystyi Belgradin kuurouttavassa metelissä haastamaan Serbian niin kauan kuin pysyi pelisuunnitelmassaan.

23.2.2024 10:50 Susijengi

Topias Palmi: ”Vastassa on yksi maailman parhaista joukkuepuolustuksista”

Jos Susijengi haluaa pelata voitosta Serbiaa vastaan myöhään tänä iltana Belgradissa, on sen onnistuttava puolustuspäässä täydellisesti ja käytettävä vapaat heittopaikkansa tuloksellisesti, kun niitä tarjoutuu. Haasteen ottaa innolla vastaan Tampereen Pyrinnön kasvatti Topias Palmi, 29, joka pelaa ammattilaisuransa parasta kautta Karhu Basketissa.

21.2.2024 11:03 Susijengi

Sasu Salin: ”Haetaan jengin kanssa uutta, liikkuvampaa ilmettä”

Kohta jo vuosikymmenen ajan isoja minuutteja Espanjan ACB-liigassa kellottanut Sasu Salin on tällä kaudella joutunut totuttelemaan uuteen rooliin, kun minuutit Lenovo Teneriffan seurajoukkueen kanssa ovat jääneet odotettua vähemmälle. Susijengissä Sasu on kuitenkin jälleen paljon vartijana, kun joukkue hakee EM-karsinnoissa Tanskan ja Serbian päänahkaa.

Näytä lisää vastaavia