Juha Sten: "Kolmosliigan matsit eivät jää yleisöltä huomaamatta"

30.3.2010 Niin Suomen kuin Ruotsinkin pääsarjoissa vuoden puolustuspelaajaksi nimetty maajoukkuetakamies Juha Sten on tehnyt kuluvan kauden aikana uuden aluevaltauksen edustamalla Suomea Espanjan kolmosliigan (Adecco Plata) kärkijoukkueisiin lukeutuvan Lobe Huescan kakkospelinrakentajana. Kauden lähentyessä huipentumaansa 26-vuotias Sten myöntää, että uuteen ympäristöön ja rooliin totuttautumisessa kului aikansa.

Useat vähemmän koripalloa seuraavat urheilufanit ihmettelivät elokuussa Stenin sopimuksesta kuultuaan, miksi maajoukkuetakamies tahtoo vaihtaa Ruotsin hopeajoukkueen avauspelinrakentajan paikan Espanjan kolmosliigajoukkueen kakkospointin tonttiin.

Huescaan suunnatessaan Sten tiesi kuitenkin täsmälleen, mihin hän oli ryhtynyt. Puheet maan kolmanneksi parhaasta sarjasta voivat johtaa harhaan, sillä Adecco Plata on täysammattilaisliiga, jossa pelaavien joukkueiden ei tarvitse kärsiä resurssipulasta tai tyhjistä katsomoista.

- Meillä on kuuden tuhannen katsojan halli ja yleensä matsissa on runsaat pari tuhatta katsojaa ja aika kova meteli. Sarjan parhaat joukkueet ovat Korisliigan kärjen tasolla, mutta pelitempo on yleisesti ottaen Suomea kovempi, arvioi Sten uutta ympäristöään.

- Huomattavimpia eroja on se, että sarjassa pelaa monia 25-30-vuotiaita pelaajia, jotka ovat ehtineet pelata monta vuotta Espanjassa korkeammilla sarjatasolla, ja se tuo oman leimansa koko sarjaan.

Vuoden 2009 miesten koripallon Euroopan mestaruutta juhlineessa Espanjassa koripallokulttuuri on Kreikan ja vanhan Jugoslavian maiden ohessa Euroopan kärkeä. Omaa kotipaikkakuntaansa, runsaan 50 000 asukkaan Huescaa, Sten luonnehtii fanaattiseksi koripallokaupungiksi.

- Vaikka pelaammekin kolmosliigaa, eivät nämä matsit jää yleisöltä ja medialta huomaamatta. Jokaisen meidän ottelun jälkeen paikallislehdessä on koko aukeaman juttu, jonka lisäksi kaikki pelaajat arvostellaan erikseen kouluarvosanoin. Jos olemme pelanneet hyvän matsin ja lähdemme pukukoppiin, parituhatpäinen yleisö nousee seisomaan ja pitää niin kauan meteliä, että tulemme vielä kerran kentälle vilkuttamaan heille.

"Tämä on ollut vaikein vuosi uralla"

Sten tiesi allekirjoittaessaan sopimuksen, että Lobe Huescan tavoitteet kaudelle 2009-10 olivat korkealla. Seuran pyrkimyksenä oli voittaa alkulohkonsa ja nousta tulevaksi kaudeksi maan kakkosliiga Adecco Oroon, missä tällä kaudella ovat pelanneet Suomen maajoukkuemiehet Antti Nikkilä ja Samuel Haanpää.

Pelit ovat sujuneet kutakuinkin odotetusti. Huesca on alkulohkovoiton jälkeen Adecco Platan ylemmässä jatkosarjassa kolmannella sijalla kahden voiton päässä sarjakärki Tijolasta ja voiton päässä kakkosena olevasta Alcázar de San Juanista. Sten kuitenkin myöntää, että pelityyli Espanjassa on ollut täysin erilaista kuin Ruotsin Basketliganissa, Saksan 2-Bundesliigassa tai kotimaisessa Korisliigassa.

- Olen tottunut Henrik Dettmannin, Pekka Salmisen ja Ari Tammivaaran alaisuudessa pelaamaan koripalloa, jossa kaikki pelaajat yleensä tietävät mitä ollaan tekemässä. Etenkin alussa tänne sopeutuminen oli vaikeaa, koska me pelataan suoraviivaista "sikahyökkäystä” ilman hyökkäyssettejä ja puolustuksessa ei juuri sääntöjä ole. Lisäksi valmentaja käyttää vain harvoin englantia, joten en oikein alkuun edes tiennyt, mikä minun roolini oli.

Alkutalvesta Sten sai mahdollisuuden osoittaa kyntensä Huescan avausviisikossa joukkueen ykköspelinrakentajan Oscar Gimenezin pelattua huonosti. Jälki ei ollut odotetun mukaista, ja Huesca hävisi neljästä ottelustaan kolme.

- Niihinkin kolmeen häviöön mahtuu henkilökohtaisesti kaksi ehkäpä kauden parasta peliä, mutta turpaan tuli ja penkki kutsui. Sen jälkeen onkin sitten vedetty nöyrästi pienemmällä vastuulla, mikä kieltämättä välillä otti aika koville.

Lyhyen notkahduksen jälkeen Huesca sai kuitenkin pelinsä takaisin raiteilleen ja Sten palasi paikalleen Lobe Huescan kuudenneksi mieheksi. Kauden 21 ottelussa Sten on saanut keskimäärin peliaikaa 18 minuuttia ottelua kohden ja viimeistellyt siinä ajassa ottelukeskiarvoikseen 6,8 pistettä, 1,7 korisyöttöä, 1,1 levypalloa, 1,3 riistoa sekä 3,3 virhettä. Kakkosistaan Sten on upottanut 65,9 %, kolmosistaan 29,3 % ja vapaaheitoistaan 61,7 %.

- Nyt olen koittanut vaan yrittää muistaa, minkälainen pelaaja olen, ja pitää mielessä omat vahvuuteni. Koutsi sanoi minulle, että ei haittaa yhtään, jos saan vähän virheitä, kunhan tuon puolustuksellani energiaa kentälle ja saan nopean hyökkäyksen käyntiin. Pelaan nyt reilut 15 minuuttia matsia kohden, ja siinä ajassa ei tosiaan tarvitse itseään säästellä.

Suomessa Lappeenrannan NMKY:n riveissä pelattu kausi mukaan lukien kuluva kausi on Stenin viides ammattilaisena. Vaikka kuluvan kauden pelit ovat tuoneet mukanaan koettelemuksia, ymmärtää Sten, että hänen on ammattilaispelaajana mukauduttava rooliinsa niin hyvin kuin mahdollista.

- Totuus on se, että valmentajat eivät hirveästi Stenin pojalta kysele, mitä muutoksia joukkueen pelisysteemeihin pitäisi tehdä. Tämä on ollut vaikein vuosi uralla, mutta minun ei auta heittää läskiksi. Jos täällä alkaa protestoida, toista mahdollisuutta Espanjassa ei enää tule.

"Espanjassa olen saanut jalan oven väliin"

Adecco Platan ylemmän jatkosarjan voittaja nousee suoraan kaudeksi 2010-11 Adecco Oroon. Toinen nousija selviää vasta runsaan kuukauden kestävän pudotuspelirumban päätteeksi.

- Runkosarja päättyy 26. huhtikuuta, ja jos me ei nousta suoraan, pudotuspelejä pelataan äärimmäisessä tapauksessa vielä pitkälti kesäkuun puolella. Kieltämättä nyt on oikeasti aikamoinen motivaatio vetää sarja puhtaalla pelillä loppuun, naurahtaa Sten.

- Äärimmäisessä tapauksessa meikäläiselle jää kaksi viikkoa lomaa ennen maajoukkuetreenien alkua. Lätkänpelaajilla Suomessa taitaa olla vuodessa lakisääteisesti lomaa, eli jotain kuittia voisi heittää niiden suuntaan. Vaikka ei tämä Dettmanin vika ole, systeemi vain välillä kaivelee, jatkaa Sten hymyillen.

Jatkosuunnitelmiaan Sten ei ole vielä tarkemmin ehtinyt puntaroida. Jatko Espanjassa on täysin mahdollinen, mutta käytännön syyt vetävät myös Suomen suuntaan.

- Espanjassa olen saanut jalan oven väliin osoittamalla, että pärjään tässä sarjassa. Yliopisto-opinnot pitäisi kuitenkin jossain vaiheessa käydä loppuun, eli ennen pitkää Suomeen palaaminenkin tulee ajankohtaiseksi. Agentin kanssa olemme kuitenkin jutelleet sen verran, että tiedän pakan olevan vielä aika levällään. Hoidetaan ensiksi se sarjanousu pois alta ja katsotaan sitten uudestaan.

 
13.4.2024 11:59 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen loisti ratkaisevassa finaalissa – ”Hieno saavutus”

Mikael Jantunen oli yksi Paris Basketballin avainpelaajista, kun ranskalaisseura juhli perjantai-iltana EuroCupin voittoa. Jantusen mukaan joukkue osoitti kauden aikana ansaitsevansa mestaruuden.

5.4.2024 12:47 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelanderin Norrköping jo selkä seinää vasten – ”Ensimmäinen peli oli aikamoinen pettymys”

Ruotsissa pudotuspelit ovat jo startanneet ja Sofia Pelanderin Norrköping Dolphins on jo selkä seinää vasten. Pelander on kuitenkin luottavaisena, että Norrköping selvittää esteet tieltään ja taistelee vielä mestaruudesta.

26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

22.3.2024 12:27 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalin ja Anniina Äijänen taistelemassa Espanjan cupin voitosta

Espanjan cup-mestaruus ratkaistaan viikonloppuna, kun arvostetun Copa de la Reinan finaaliturnaus on edessä. Cup-pokaalista on taistelemassa myös Anniina Äijäsen ja Marianne Kalinin Ferrol.

22.3.2024 11:23 Suomalaiset ulkomailla

Naisten Bundesliigassa pudotuspelit käyntiin – mukana neljä Susiladies-pelaajaa

Naisten Saksan Bundesliigassa alkavat pudotuspelit tulevana viikonloppuna. Mestaruustaistelussa nähdään Stars Kelternin Linda-Lotta Lehtoranta ja Elina Koskimies, Lions Hallen Anissa Pounds sekä Angels Nördlingenin Roosa Lehtoranta.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

15.3.2024 18:54 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtoranta taistelee Saksan cupin mestaruudesta – ”Tähtäin on, että voitamme”

Saksan cupin neljän joukkueen lopputurnaus pelataan viikonloppuna ja suomalaispelaajista mukana nähdään Angels Nördlingenin joukkuetta edustava Roosa Lehtoranta. Lehtoranta lähtee viikonloppuun toiveikkain mielin.

16.2.2024 15:52 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin ja Elias Valtonen taistelevat Copa del Rey'n voitosta

Espanjan cup, Copa del Rey, pelataan viikonlopun aikana Malagassa. Voitosta ovat taistelemassa myös Sasu Salin ja Elias Valtonen.

2.2.2024 18:37 Suomalaiset ulkomailla

Elina Koskimiehen tähtäimessä Saksan mestaruus ja EM-kisat

Elina Koskimies mietti viime kesänä, että jättäisi Saksan kahden siellä vietetyn kauden jälkeen. Hallitsevan mestarin ja EuroCup-joukkue Kelternin tarjous käänsi kuitenkin Koskimiehen pään ja nyt hän taistelee Saksan mestaruudesta.

27.1.2024 09:30 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen saanut hyvän alun Espanjassa – ”Rooli on juuri se mitä luvattiin”

Alexander Madsen vaihtoi jouluna seuraa, kun VEF Riika vaihtui Espanjan liigassa pelaavaan BC Andorraan. Madsen on saanut hyvän startin Euroopan kovimmassa kansallisessa liigassa.

Näytä lisää vastaavia