Joni Harjula odottaa tamperelaista kansanjuhlaa

7.5.2010 11:30 Kotkalaisen koripallokoulun kasvatti Joni Harjula, 26, on noussut uransa ensimmäisissä liigafinaaleissa Tampereen Pyrinnön avainpelaajien joukkoon. Vielä alkusyksyllä lopettamispäätöstä puntaroineella Harjulalla on mahdollisuus juhlia joukkueensa kanssa lauantaina Suomen mestaruutta.

Kun ToPo lähti kolmannen finaaliottelun jälkeen Pyynikiltä kotimatkalle yhden pisteen vierasvoitto kainalossaan, vain harva jaksoi uskoa Tampereen Pyrinnön pystyvän venymään vierasvoittoon Töölön Kisahallin neljännestä ottelusta. Harjulan mukaan Pyrinnön riveissä ei kuitenkaan ollut yhtäkään pelaajaa, joka olisi osoittanut epäilystä joukkueen suorituskykyyn Helsinkiä kohti lähdettäessä.

- Yhden pinnan tappion jälkeen oli aistittavissa heti sisuuntumista. Kaikki tiesivät, että me oltiin tultu niin pitkälle, että tässä vaiheessa ei aleta luovuttamaan, kertoo Harjula.

- Videopalaverissa jokainen jätkä oli todella hiljaa ja keskittynyt. Sama lataus pysyi treeneissä. Me tiedettiin, että kun me tehdään pari pientä muutosta puolustuspeliin, kaikki menee ihan hyvin.

Toisen ja kolmannen liigafinaalin jälkeen moni ehti epäillä, että Pyrinnön suoritustaso laskisi Damon Williamsin tuskaillessa Timo Heinosen puolustuksessa. Williams nousi kuitenkin kurimuksesta ja johti huikeilla koreillaan Pyrinnön kymmenen pisteen johtoon torstain ottelun avausjaksolla. Kun johto oli saavutettu, Pyrintö jäädytti Williamsin johdolla pelinsä puolustuksessa ja keskittyi pitämään ToPon selän takana.

- Damon on sellainen johtajahahmo, että hänen kanssaan pitää olla pelannut ennen kuin hänen lajiymmärryksensä voi käsittää. Eilisten treenien jälkeen Damon jutteli yhden jos toisenkin pelaajan kanssa erikseen puolustuksesta. Tämän matsin alkuun me tarvittiin isoja ratkaisuja, ja Damon heitti neljä kolmosta aivan ToPon pelaajien naamaan. Huikea pelaaja, Harjula suitsutti.

Ei sittenkään tossuja naulaan

Vaikka Pyrintöä pidetään yleisesti kolmen amerikkalaispelaajan - Williamsin, Kenny Lowen ja Chris Hesterin - johtamana joukkueena, joukkueen suomalaispelaajat ovat vuorotelleet isoissa rooleissa läpi kauden. Pyrinnön avausviisikossa pelinrakentajan tehtävää on kantanut seuran oma kasvatti Antero Lehto, mutta finaaliotteluissa Harjula on saanut yhä enemmän vastuuta. Neljässä finaaliottelussa Harjula on viimeistellyt 11,5 pistettä ja 2,7 levypalloa ottelua kohden sekä upottanut kolmosensa huikealla 62,5 prosentin tarkkuudella.

- Kevään edetessä alkoi olla yhä enemmän vapaata koulusta ja pystyin keskittymään treeneihin entistä enemmän. (Valmentaja) Pieti on jakanut minun ja Anteron (Lehto) peliajan aika tasaisesti viimeisen parin kuukauden aikana. Meidän päätarkoituksemme kentällä on puolustaa vastustajan pointtia ja käyttää hyökkäyksessä vapaat paikat. Kun oma rooli on selvillä ja valmentaja antaa luottoa, niin vanhat kliseet alkavat tulla toteen ja onnistumiset ruokkia toisiaan, selvittää Harjula syitä kevätvireeseensä.

Molemmat joukkueet ovat nyt hakeneet kaksi voittoa liigafinaaleissa, ja Tampereen Pyrinnöllä on lauantaina mahdollisuus voittaa seurahistoriansa ensimmäinen Suomen mestaruus. Tilaisuus on makea Harjulalle, joka pohti vuosi sitten peliuransa päättämistä Pyrinnön pronssijuhlien jälkeen.

- Tein kesän duunia ulkomailla, enkä päässyt treenaamaan ihan samalla tavalla kuin Suomessa, ja aloin kallistua lopettamisen kannalle. Mietin kuitenkin pari viikkoa syyskuun aikana valintaani uudestaan ja päätin tulla takaisin. Tässä vaiheessa päätökseen on pakko olla aika tyytyväinen, Harjula nauraa.

Tarkalleen kahden päivän kuluttua joko Pyrintö tai ToPo on ehtinyt aloittaa mestaruusjuhlansa. Harjula ennakoi Pyynikille tamperelaista kansanjuhlaa.

- (Pyrinnön toiminnanjohtaja) Jarmo Hakasen toimiston ovi saattaa käydä parin päivän ajan aika tiuhaan. Tässä on kaikki tamperelaisen kansanjuhlan ainekset, kun mestaruus ratkeaa lauantaina viidennessä matsissa Pyynikillä. Lauteilla on varmasti ihan älytön tunnelma.

Korisliigan mestaruus ratkeaa lauantaina (8.5.) Tampereella Pyynikin Palloiluhallilla. Ottelu alkaa 16:00. URHOtv televisioi ottelun suorana lähetyksenä.

Lue myös seuraavat

Asiat

 
13.4.2024 11:59 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen loisti ratkaisevassa finaalissa – ”Hieno saavutus”

Mikael Jantunen oli yksi Paris Basketballin avainpelaajista, kun ranskalaisseura juhli perjantai-iltana EuroCupin voittoa. Jantusen mukaan joukkue osoitti kauden aikana ansaitsevansa mestaruuden.

5.4.2024 12:47 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelanderin Norrköping jo selkä seinää vasten – ”Ensimmäinen peli oli aikamoinen pettymys”

Ruotsissa pudotuspelit ovat jo startanneet ja Sofia Pelanderin Norrköping Dolphins on jo selkä seinää vasten. Pelander on kuitenkin luottavaisena, että Norrköping selvittää esteet tieltään ja taistelee vielä mestaruudesta.

26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

22.3.2024 12:27 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalin ja Anniina Äijänen taistelemassa Espanjan cupin voitosta

Espanjan cup-mestaruus ratkaistaan viikonloppuna, kun arvostetun Copa de la Reinan finaaliturnaus on edessä. Cup-pokaalista on taistelemassa myös Anniina Äijäsen ja Marianne Kalinin Ferrol.

22.3.2024 11:23 Suomalaiset ulkomailla

Naisten Bundesliigassa pudotuspelit käyntiin – mukana neljä Susiladies-pelaajaa

Naisten Saksan Bundesliigassa alkavat pudotuspelit tulevana viikonloppuna. Mestaruustaistelussa nähdään Stars Kelternin Linda-Lotta Lehtoranta ja Elina Koskimies, Lions Hallen Anissa Pounds sekä Angels Nördlingenin Roosa Lehtoranta.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

15.3.2024 18:54 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtoranta taistelee Saksan cupin mestaruudesta – ”Tähtäin on, että voitamme”

Saksan cupin neljän joukkueen lopputurnaus pelataan viikonloppuna ja suomalaispelaajista mukana nähdään Angels Nördlingenin joukkuetta edustava Roosa Lehtoranta. Lehtoranta lähtee viikonloppuun toiveikkain mielin.

14.3.2024 11:13 Pääjuttu

Valmennusuralle hypännyt Jamar Wilson kehittää osaamistaan 2-tason valmentajakoulutuksessa

Susi Training Centerissä Lohjan Kisakalliossa kuuluu myöhään perjantai-iltana tossujen kirske ja pelin lomasta kuuluva esimerkillinen puhe pelaajien välillä. Kyseessä ei ole maajoukkue eikä seurajoukkue, vaan joukko valmentajia, jotka ovat kokoontuneet Lohjalle eri puolilta Suomea. Yksi heistä on vielä hiljattain treenannut samalla parketilla susilogo rinnassa.

26.2.2024 11:38 Susijengi

Alexander Madsen: ”Me pelataan parhaimmillamme, kun ollaan ärsyttäviä”

Alexander Madsen, 29, on hyvässä paikassa koripalloilijana. Susijengin ison pään kouvolalaislähtöinen luottomies on saanut räjähtävän startin alkuvuoteen 2024 Espanjan liigassa CB Andorran paidassa. Samaan aikaan Susijengissä Madsenin rooli on vanha tuttu ja hän uskoo, että paras tulos tulee, kun pidetään kiinni perusasioista.

24.2.2024 12:34 Susijengi

Remu Raitanen: ”Varmasti ikimuistoisimpia kokemuksia omalla uralla”

Susijengin tarkkakätinen laituri Remu Raitanen, 26, esiintyi ennakkoluulottomasti ja kellotti tehokkaat peliminuutit myöhään perjantai-iltana, kun Susijengi haastoi MM-hopeamitalisti Serbian sen kotihallissa Belgradissa. Raitasen mukaan Susijengi pystyi Belgradin kuurouttavassa metelissä haastamaan Serbian niin kauan kuin pysyi pelisuunnitelmassaan.

Näytä lisää vastaavia