8.3.2016 Suomen nuoriin valmentajalupauksiin kuuluva Danny Jansson, 36, kutsuttiin viime viikolla valmentajaksi Jordan Brand Classic -leirille Zagrebiin. Menneenä viikonloppuna pidetylle leirille kutsutaan vuosittain 40 Euroopan huippulahjakkuutta, joita valmentaa Kroatian maajoukkuevalmentajien ja NBA-koutsien lisäksi kutsuttuja valmentajia läpi Euroopan.
Jansson siirtyi kesällä 2014 Saksaan valmentamaan Bundesliigaa ja Eurocupia pelaavan ratiopharm Ulmin akatemiajoukkuetta. Ennen siirtymistään Saksaan Jansson tunnettiin sekä PuHun junioritoiminnasta että Suomen nuorisomaajoukkueiden valmennuksesta.
- Kutsu tuli aivan ex tempore viime viikon tiistaina seuran kautta. Siitä sitten lähettiin perjantaina jo koneeseen kohti Zagrebia, Jansson kertoo.
Leirin valmennuksesta vastaavat vierailevat valmentajat ympäri Eurooppaa, isäntämaan Kroatian maajoukkuevalmentajat sekä NBA:ssa mukana olevat valmentajat, joista Zagrebissa oli mm. legendaarinen Jack Sikma ja taitovalmentaja Ganon Baker. Janssonin lisäksi leirille oli kutsuttu valmentajat Liettuasta, Italiasta ja Turkista.
- Vedimme pelaajille jopa yllättävän yksinkertaisia yksilötaitoja. NBA-valmentajista Ganon Baker oli mielenkiintoinen sekä persoonansa että intensiteettinsä vuoksi. Se tempo ja energia, jolla hän painaa salissa on aika hurja.
- Itse havahduin ns. ”hands-on” -valmentamiseen. Jokainen valmentaja voisi sen suhteen tarkastella omaa tekemistään. Leirillä koutsit lähtökohtaisesti osallistuivat jokaiseen drilliin mukaan fyysisesti. Tulimme jopa puoli tuntia pelaajia ennen saliin lämmittelemään valmennusta varten.
Leirille kutsutut 40 pelaajaa ovat Euroopan talenttikärkeä huippuakatemioista. Janssonin mukaan ei ole jokapäiväistä, että pääsee valmentamaan pelaajia, joiden siviiliseuroihin kuuluvat mm. Real Madrid, FC Barcelona, Joventut Badalona, Moskovan TsSKA ja Zalgiris Kaunas.
- Hurjan kokoisia ja urheilullisia poikia, joista yllättävän moni puhuu Espanjaa, Jansson hymyilee.
- Vaikka valitsee Euroopasta ikäluokan 40 kovinta pelaajaa, niin nuorista pojista vielä näkyi se, että perusasioissa on puutteita. Peruspelitilanteita, kuten vaikkapa heikon puolen apua puolustuksessa, ei meinattu saada paikoilleen millään leirin aikana. Vaikka pelaajat ovat kuinka lupaavia, niin he ovat edelleen raakoja, joten perusasioita pitää vain jaksaa vaatia.
- Kun vietti viikonlopun kroatialaisten maajoukkuevalmentajien kanssa, niin pääsi olemaan osa heidän kokonaisuutta ja ymmärtämään heidän huumoriaan. Aikaisempien nuorisomaajoukkuekokemusten perusteella kroatialaiset ovat olleet kaukaisia ja pelottavia hahmoja kentän laidalla.
- Nyt kun oli samassa veneessä, niin selvisi, että hehän ovat aikamoisia velikultia.
Suomea Jordan Brand Classicissa ovat edustaneet Elias Valtonen vuonna 2015 ja Edon Maxhuni vuonna 2014.
Anniina Äijänen pääsi Trevison kanssa lähelle nousua Italian Serie A1:een, mutta jatkoaikatappio vesitti nousuhaaveet. Kokonaisuudessaan sekä Äijäsen että Trevison kausi oli vahvasti plusmerkkinen.
Alexander Madsen edusti viime kaudella katalonialaisseura Lleidaa, joka lähti ACB-liigaan sarjanousijana. Joukkue onnistui uusimaan paikkansa sarjassa, mutta Madsenin kauteen mahtui omat haasteensa.
Susijengin takamies Edon Maxhunilla oli tapahtumarikas kausi. Hän aloitti kauden Ranskassa, käväisi Italiassa ja päätti sen Turkissa.
Elias Valtonen pelasi hyvän kauden Espanjan ACB-liigan Granadassa, vaikka joukkueen kausi päättyi harmillisesti putoamiseen. Seuraavaksi Valtonen suuntaa katseensa kohti elokuun EM-kotikisoja.
Sara Bejedin ensimmäiseen ammattilaisvuoteen mahtui ylä- ja alamäkiä. Hän uskoo debyyttikauden oppien kantavan tulevaisuudessa.
Helmi Tulosen, 26, kausi Italian Serie A1:ssä päättyi ikävästi putoamiseen. Henkilökohtaisella tasolla Tulonen pelasi kuitenkin jälleen hyvän kauden.
Perttu Blomgrenin, 23, toiseen kauteen Euroopan korisparketeilla mahtui paljon. Hän aloitti kauden Sarajevossa, Bosniassa ja päätti sen Latvian liigan finaaleissa Ventspilsin riveissä. Susijengiläisistä Severi Kaukiainen pääsi juhlimaan Viron mestaruutta ja valittiin pudotuspelien MVP:ksi.
Remu Raitanen pääsi kauden aikana kokemaan Slovakian ja Islannin erilaisen koripallotavat ja -kulttuurit. Vuosi oli Raitaselle kaikkinensa antoisa.
Roosa Lehtorannan ja Saarlouis Royalsin hieno kausi Saksan Bundesliigassa tuli päätökseen, kun joukkue hävisi finaaleissa Kelternille. Kokonaisuudessaan kausi oli kuitenkin positiivinen finaalitappiosta huolimatta.
Lotta-Maj Lahtisella oli monivaiheinen kausi, joka alkoi Belgiassa ja päättyi Espanjassa. Kokonaisuudessaan Lahtinen näkee ottaneensa pelaajana taas askeleita eteenpäin.