Shawn Huff: ”Saksa on tulevaisuuden joukkue”

4.8.2016 12:00 Dirk Nowitzkin aikakausi Saksan maajoukkueessa on ohi, mutta Saksa-koriksen parhaat päivät voivat vielä olla edessä. Näin uskoo viimeiset kolme kautta Saksan Bundesliigassa pelannut Susijengi-kapteeni Shawn Huff, 32, johon lauantaina Hartwall Arenalle saapuvan Saksan nuori maajoukkue tekee vaikutuksen.

Kolmen Saksassa viettämänsä kauden aikana Huff on oppinut tuntemaan saksalaista huippukoripalloa perusteellisesti.

Vaikka Saksa-koris on vuosien ajan ollut yhtä kuin Dirk Nowitzki, Saksan maajoukkueen käyttöön on kasvanut vaivihkaa uusi vastuunkantajien eturivi, johon 1990-luvun puolivälissä ja lopulla syntyneet tulevaisuuden nimet nivoutuvat hiljalleen.

- Bundesliiga on älyttömän kovatasoinen ja fyysinen sarja. Saksassa tehdään todella hyvää työtä nuorten talenttien löytämiseksi ja koulimiseksi. Näistä lähtökohdista on ihan perusteltua sanoa, että Saksa on tulevaisuuden joukkue, arvioi Huff.

- Oikeastaan kaikki Bundesliigan pelaajat ovat todella monipuolisia, urheilullisia ja fyysisiä. Saksassa pidetään huolta, että yksikään talentti ei mene hukkaan. Toiset pelaavat Bundesliigaa, toiset isojen jengien kuten Bayern Münchenin ja Bambergin kaltaisten jengien farmijoukkueissa, jotkut siirtyvät NCAA:han. Jokaiselle on tiensä.

Vaka vanhat ’89:t ja ”Saksan sasusalin”

Kuukauden päästä alkaviin EM-karsintoihin valmistautuva Saksa on kerännyt jalkeille nuoren, keski-iältään vasta 24,4-vuotiaan joukkueen.

- Huippu-urheilu on sellaista. Yhtenä päivänä kävelet saliin ja huomaat olevasi yhtäkkiä jengin vanhan pelaaja, nauraa Huff kuullessaan, että häntä vastaan monet kerrat juniorimaaotteluissa vastaan pelannut Alex King (201 cm/’85) on Saksan joukkueen ikäpresidentti.

Kingin lisäksi Saksan joukkueessa kokemusta edustavat 1990-luvun taitteessa syntyneet Tibor Pleiss (218/’89), Robin Benzing (208/’89), Bastian Doreth (182/’89) sekä Akeem Vargas (192/’90).

Viime vuoden EM-kisoissa 9,2 pistettä ja 6,2 levypalloa ottelua kohden viimeistellyt Pleiss katkaisi kesällä 2015 sopimuksensa FC Barcelonan kanssa solmiakseen monivuotisen sopimuksen Utah Jazzin kanssa. Robin Benzing oli puolestaan 6,3 pisteellään Saksan neljänneksi paras pistemies EM-kisoissa.

- Benzing on hyvin liikkuva, heittotaitoinen laituri, joka teki juuri sopimuksen Espanjan liigaan. Pleissista tietysti kertoo se, että hän on päässyt NBA:han asti. Doreth osaa sekä rakentaa peliä että tehdä pisteitä, Huff esitelmöi.

Entisen juniorimaajoukkuevastustajansa Kingin ohessa Huffille tutuin pelaaja Saksan kokeneesta viisikosta on ALBA Berlinin luottomies Akeem Vargas.

- Vargas on ehkä Saksan versio Sasu Salinista. Kaverilla on luotettava heitto, jonka lisäksi hänen tehtävänsä on päästä puolustuksella vastustajan pään sisään.

NBA-Zipser ison kaluston nokkamiehenä

Dirk Nowitzkin vetäydyttyä Saksan maajoukkuepaidasta on kapulan ottanut vastaan Atlanta Hawksin saippuanliukas pelinrakentaja ja pallojonglööri Dennis Schröder, uuden saksalaisen pelaajasukupolven edustaja jos joku.

Schröder ei pue Saksan peliasua ylleen tulevissa EM-karsinnoissa, mutta 1990-luvulla syntyneistä Saksan uuden pelaajasukupolven kärkinimistä saapuu Hartwall Arenalle edustava otos.

- Paul Zipseriä (204/’94) vastaan pelasin kolme kautta vastakkain, kun hän edusti Bayern Münchenia. Kaveri on iso laituri, jolla on pienen laiturin taitotaso. Hänellä on myös aivan poikkeuksellinen käsien kärkiväli ja pehmeä heitto. En yhtään ihmettele sitä, että Zipser allekirjoitti sopimuksen Chicago Bullsin kanssa, Huff kehuu.

Parhaaseen peli-ikäänsä vastikään saapuvista saksalaispelaajista Huff nostaa esiin isot miehet Johannes Voigtmannin (209/’92) ja Danilo Barthelin (207/’91).

- Voigtmann ja Barthel ovat kumpikin kehittyneet muutaman vuoden aikana isoin harppauksin. Voigtmann osaa skorata korin alta ja vähän kauempaakin ja hänellä on erinomainen syöttötaito. Barthel on Tuukka Kotin kokoinen, atleettinen jätkä, joka osaa myös heittää.

Oma mielenkiintonsa kohdistuu Saksan pelintekijäjaostoon, joka on uusiutunut Bastian Dorethia lukuun ottamatta täysin sitten viime kesän. Paljon vastuuta on tarjolla ainakin Makai Masonille (185/’96) ja Maodo Lô’lle (192/’92).

- Mason ja Lô ovat minulle vielä tuntemattomampia pelaajia, mutta Saksan maajoukkueeseen pääsee vain kovan seulan kautta. Molemmat ovat ihan varmasti miehiä paikallaan.

Suomi ja Saksa kohtaavat Hartwall Arenalla lauantaina 6.8. klo 19:00 alkaen. Samalla lipulla pääsee myös 16-vuotiaiden poikien Suomi-Saksa-maaotteluun, joka käynnistyy klo 16:30.

Saksan maajoukkue Helsingissä 6.8.

#

Nimi

Pituus

Syntynyt

Seura

1

MASON Makai

185

4.5.1996

Bayreuth (GER)

3

VARGAS Akeem

192

29.5.1990

ALBA Berlin (GER)

4

LÔ Maodo

192

31.12.1992

Brose Bamberg (GER)

5

GIFFEY Niels

200

8.6.1991

ALBA Berlin (GER)

7

KING Alex

201

20.2.1985

free agent

10

THEIS Daniel

204

4.4.1992

Brose Bamberg (GER)

11

PLEIß Tibor

218

2.11.1989

Utah Jazz (NBA, USA)

12

BENZING Robin

208

25.1.1989

CAI Zaragoza (ESP)

13

DORETH Bastian

182

8.6.1989

Bayreuth (GER)

16

AMAIZE Robin

196

31.1.1994

Bayreuth (GER)

21

ZIPSER Paul

203

18.2.1994

Chicago Bulls (NBA, USA)

22

BARTHEL Danilo

207

24.10.1991

FC Bayern München (GER)

32

THIEMANN Johannes

204

9.2.1994

MHP Ludwigsburg (GER)

33

HECKMANN Patrick

198

27.2.1992

Brose Bamberg (GER)

77

VOIGTMANN Johannes

209

30.9.1992

Laboral Vitoria (ESP)

  • Päävalmentaja Chris Fleming
 
24.3.2018 Haastattelu

Lauri Markkanen: ”Olen vähitellen tottunut tähän rytmiin”

Lauri Markkasen ensimmäinen kausi NBA:n Chicago Bullsissa on kääntynyt loppusuoralleen. Tulokaskausi on ollut vasta 20 vuotta täyttävälle Markkaselle ikimuistoinen, mutta jyväskyläläisen HoNsUn kasvatin tavoitteena on pitkä ammattilaisura maailman parhaassa koripalloliigassa ja tulokaskausi on siinä vain ensimmäinen luku.

25.2.2018 12:15 Haastattelu

Shawn Huff: ”Mitä haastavammat lähtökohdat, sen suurempi merkitys yleisön tuella”

Susijengin sunnuntain MM-karsintaottelu Bulgariaa vastaan nousee arvoon arvaamattomaan, kun joukkueet paaluttavat lähtöasemiaan ensimmäisen karsintavaiheen huipentumaan ensi kesänä. Susijengin kapteeni Shawn Huff toivoo yleisön löytävän tiensä Helsingin Jäähallin lehtereille illalla sankoin joukoin auttamaan työvoiton hakemisessa.

21.2.2018 09:20 Haastattelu

Jamar Wilson: ”Meidän tulee olla varpaillamme Islannin varalta”

Euroopan MM-karsintojen jatkumiseen on enää kaksi yötä, ja Susijengi jatkaa helmikuun karsintaleiritystään Helsingissä tutulla miehistöllä. Maanantai-iltana Ranskasta Suomeen saapunut pelinrakentajaveteraani Jamar Wilson juhlii torstaina 34-vuotispäiväänsä ja toivoo syntymäpäivälahjakseen voitokasta iltapuhdetta perjantaina Reykjavikissa.

20.2.2018 Haastattelu

Erik Murphy: “Meidän on pelattava omantyylistämme peliä”

Susijengi kohtaa tulevana viikonloppuna helmikuun MM-karsintaotteluissaan Islannin ja Bulgarian. Joukkue kokoontui maanantaina yhteen hiomaan valmiuttaan perjantain ja sunnuntain koitoksiin ja avainpelaajan manttelia sommitellaan viidettä vuottaan Susijengiä edustavalle Erik Murphylle, 27, joka on viettänyt alkuvuoden kotikonnuillaan Yhdysvalloissa.

16.2.2018 Haastattelu

Susijengi-debytantti Elias Valtonen täynnä odottavaa innostusta

Perjantaina julkistetussa Susijengin helmikuun MM-karsintaringissä kuopuksen paikan vie helsinkiläistä HBA-Märskyä miesten divarissa edustava 18-vuotias Euran Veivin kasvatti, 198-senttinen Elias Valtonen. Kunnioittavan uran nuorten maajoukkueissa tehnyt Valtonen ottaa paikan Susijengissä vastaan nöyrästi, mutta ennakkoluulottomasti.

11.2.2018 EM-karsinnat

Susiladies-valmentaja Jussi Räikkä: ”Henkinen kapasiteetti saatava paremmin käyttöön”

Suomen naisten maajoukkueen valmentaja Jussi Räikkä näkee, että nuori joukkue on mennyt marraskuusta paljon eteenpäin, mutta kaipaa parketille vielä lisää pelirohkeutta.

11.2.2018 Maaottelu

Susiladiesin nuori laituri Elina Arike: ”Maajoukkueessa yhteishenki on todella tärkeää”

Susiladiesin Elina Arike pelasi lauantaina vasta toisessa virallisessa naisten maaottelussaan. Pirteästi taistellut HBA-laituri uskoo saavansa maajoukkueryhmityksessä kehitystä pelikovuudessa ja pelin lukemisessa.

8.2.2018 10:30 EM-karsinnat

Susiladiesin Taru Tuukkanen: ”Voitto Romaniasta on ainoa tavoite”

Yksi kaikkien aikojen suomalaiskoripalloilijoista Taru Tuukkanen, 40, palasi kuunvaihteessa takaisin Suomen kotikamaralle kahden Espanjassa vietetyn kuukauden jälkeen. Hyvinkään Pontevan tähtipelaaja valmistautuu kohtaamaan Susiladiesin paidassa lauantaina 10. helmikuuta Töölön Kisahallissa Romanian EM-karsintaottelussa, jonka ainoana tavoitteena on Tuukkasen mukaan voitto.

3.2.2018 11:10 Haastattelu

Kapteeni Huff: ”Kiinan MM-kisat on luonteva osa jatkumoa”

Koperin hurmos Slovenian kisoissa, Susijengin fani-ilmiön räjähdysmäinen lisääntyminen Bilbaon MM-kisoissa, koko Suomen yhdistäneet EM-kisat Helsingissä – Susijengi on kokenut kuluvalla vuosikymmenellä ikimuistoiset kisat toisensa perään. Kapteeni Shawn Huff, 33, pitää Kiinan vuoden 2019 MM-kisoja luontevana jatkumona arvokisaputkelle ja Susijengin tarinalle.

28.1.2018 Haastattelu

Linda-Lotta Lehtoranta: ”Kentälle pääseminen itsessään jo aika hienoa”

Susiladiesin kulmakivi Linda-Lotta Lehtoranta, 26, teki lauantaina paluun parketeille puolentoista vuoden tauon jälkeen, kun Peli-Karhut voitti Espoo Basket Teamin vieraskentällä. Euroopan ammattilaissarjoissa marinoitunut Lehtoranta oli ottelun jälkeen äärimmäisen iloinen, että pääsi jälleen pelaamaan

Näytä lisää vastaavia