Katajan Vesa Mäkäläinen: ”Kenties kovatasoisimmat finaalit joissa olen ollut mukana”

8.5.2017 Joensuun Kataja on selvittänyt tiensä neljän finaaliottelun jälkeen yhden voiton päähän Korisliigan mestaruudesta. Pantterijahti jatkuu keskiviikkona Salohallissa, josta Kataja lähtee hakemaan toista vierasvoittoa finaalisarjassa vahvan puolustuksensa ansiosta. Tuon puolustuksen yhtenä kivijalkana toimii kokenut sisäpelaaja Vesa Mäkäläinen.

30-vuotias ja 200-senttinen Mäkäläinen (pudotuspeleissä 7,5/3,1) joutui jättämään Salossa pelatun finaalisarjan avausottelun väliin sairastelun vuoksi, mutta kokenut Lahden NMKY:n kasvatti on kolmessa viimeisessä finaaliottelussa ollut Katajan luotettavimpia suorittajia. Erinomaisia puolustuspään otteita esittänyt, Namika Lahden paidassa SM-kultaa kaudella 2008/09 voittanut Mäkäläinen tunnustaa 3-1 –sarjajohdon olleen kovan työn takana.

- Finaalit ovat kyllä olleet tasaiset ja todella kovatasoiset. Kenties kovatasoisimmat joissa itse olen ollut mukana. Paljon koreja, mutta en usko että kukaan voisi sanoa tiiviin ottelutahdin näkyneen minkäänlaisena pelin tason notkahduksena, Mäkäläinen pyörittelee.

Kataja suoritti tarvittavan kotiedun ryöstön jo sarjan avausottelussa. Tällä hetkellä Katajalle riittää mestaruuteen kotiotteluidensa voittaminen, mutta finaalisarjan toista ottelua lukuun ottamatta jokainen kamppailu on ratkaistu vasta viimeisten minuuttien, Salon ottelut jopa viimeisen sekunnin aikana.

Ottelusarjan kannalta käänteen tekeväksi seikaksi on nousemassa Katajan väkivahva hyökkäyslevypallopelaaminen. Vilpas oli ennen finaaleja koko sarjan paras puolustuslevypallojoukkue, mutta joensuulaiset ovat saalistaneet neljässä finaaliottelussa yhteensä 28 pallonhallintaa enemmän hyökkäyslevyistä kuin Vilpas. Karuin ero nähtiin sunnuntain neljännessä finaaliottelussa, Katajan kahmittua 17 hyökkäyslevypalloa Vilppaan kolmea vastaan.

- Tietysti meillä on ollut onneakin mukana, sitä tarvitaan aina kun kamppaillaan mestaruudesta. Se oli iso asia, että saimme ekasta matsista hoidettua kotiedun meille, Mäkäläinen muistuttaa.

- Levypallopelaamisessa onnistuminen on ollut myös todella iso juttu meille. Saadaan maksimoitua omien pallonhallintojen määrä ja vastaavasti pidettyä Vilppaan yritykset minimissä. Puolen kentän puolustuksissa olemme olleet myös vahvoilla ja onnistuimme pitämään Vilppaan vähissä pistemäärissä kolmessa ensimmäisessä ottelussa.

Mäkäläisen onnistumiset henkilökohtaisella tasolla ovat kohdistuneet paljolti puolustuspäähän, vaikka mies on kaksi viimeistä finaaliottelua pelannutkin kunnioitettavilla 9 pisteen, 3 levypallon ja 1 riiston keskiarvoilla. Erityisesti kaksinkamppailut Vilppaan Juho Nenosen kanssa ovat muistuttaneet siitä, millä asenteella pudotuspeleissä taistellaan jokaisen kamppailutilanteen voitosta.

- Juhon kanssa ollaan pelattu vastakkain ja kamppailtu nuoresta asti. Se on sellaista rehtiä pudotuspelivääntöä, Mäkäläinen naurahtaa.

- Se voi katsomoon välillä varmaan näyttää pahemmalta kuin oikeasti on, mutta molemmat kunnioitetaan toisiamme pelaajina, eikä niissä väännöissä ikinä ole tarkoitus vahingoittaa toista pelaajaa. Kuten sanoin, rehtiä vääntöä.

”Kaikki pitää ansaita”

Katajan ensimmäinen mahdollisuus Pantterin nostamiseen on Salohallissa keskiviikkona. Kataja on kertaalleen jo Salossa voittanut, kun avausottelu kääntyi Daniel Mullingsin viimeisen sekunnin korilla Katajalle pisteen erolla. Ottelusarjan kolmas ottelu taas päättyi Vilppaan kahden pisteen voittoon, kun Juwan Staten naulasi keskimatkan hyppyheitollaan salolaisille ottelusarjan avausvoiton.

Kun myös ottelusarjan neljäs vääntö Joensuussa ratkesi vasta viimeisellä minuutilla, on myös Vilpas osoittanut iskukykynsä vaikka takaa-ajajan asemassa ottelusarjassa onkin.

- Vilpas on erittäin hyvä heittojoukkue ja Staten pitää valtavaa vauhtia aina kun saa mahdollisuuden. Meidän täytyy onnistua rajoittamaan Vilppaan juoksumahdollisuuksia mahdollisimman tehokkaasti ja sillä tavalla viedä heiltä pois esimerkiksi heille luonnolliset kolmoset siirtymätilanteista, Mäkäläinen linjaa.

- Ei Vilpas myöskään huono levypallojoukkue ole. Al’lonzo Coleman ja Brandon Edwards pystyvät aiheuttamaan meille ongelmia sillä osastolla mikäli emme ole jatkuvasti valmiita kamppailemaan jokaisesta levypallosta.

Millä eväin Kataja sitten pääsee nostamaan Pantteria – kenties jo keskiviikkona Salohallissa? Mäkäläisen vastuulle lankeaa varmasti ainakin sunnuntaina vahvassa vireessä olleen Colemanin hidastaminen, mutta Vilppaan laaja materiaali tarjoaa

- Kyllä se vaatii onnistumisia niissä perusasioissa. Puolustuspelaamisen pitää olla ehjää ja levypallopelaamisen vahvaa. Emme ole heittäneet hirveän hyvin Salossa, joten silläkin puolella olisi parannettavaa, Mäkäläinen listaa.

- Statenin varalle pitää varmaan keksiä myös jotain, mies oli aika hyvä viime ottelussa. Vilpas on kaiken kaikkiaan erittäin kova jengi, eikä heitä vastaan saa mitään ilmaiseksi. Kaikki pitää ansaita.

Lisätiedot: Vesa Mäkäläinen
 
26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

22.3.2024 12:27 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalin ja Anniina Äijänen taistelemassa Espanjan cupin voitosta

Espanjan cup-mestaruus ratkaistaan viikonloppuna, kun arvostetun Copa de la Reinan finaaliturnaus on edessä. Cup-pokaalista on taistelemassa myös Anniina Äijäsen ja Marianne Kalinin Ferrol.

22.3.2024 11:23 Suomalaiset ulkomailla

Naisten Bundesliigassa pudotuspelit käyntiin – mukana neljä Susiladies-pelaajaa

Naisten Saksan Bundesliigassa alkavat pudotuspelit tulevana viikonloppuna. Mestaruustaistelussa nähdään Stars Kelternin Linda-Lotta Lehtoranta ja Elina Koskimies, Lions Hallen Anissa Pounds sekä Angels Nördlingenin Roosa Lehtoranta.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

15.3.2024 18:54 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtoranta taistelee Saksan cupin mestaruudesta – ”Tähtäin on, että voitamme”

Saksan cupin neljän joukkueen lopputurnaus pelataan viikonloppuna ja suomalaispelaajista mukana nähdään Angels Nördlingenin joukkuetta edustava Roosa Lehtoranta. Lehtoranta lähtee viikonloppuun toiveikkain mielin.

14.3.2024 11:13 Pääjuttu

Valmennusuralle hypännyt Jamar Wilson kehittää osaamistaan 2-tason valmentajakoulutuksessa

Susi Training Centerissä Lohjan Kisakalliossa kuuluu myöhään perjantai-iltana tossujen kirske ja pelin lomasta kuuluva esimerkillinen puhe pelaajien välillä. Kyseessä ei ole maajoukkue eikä seurajoukkue, vaan joukko valmentajia, jotka ovat kokoontuneet Lohjalle eri puolilta Suomea. Yksi heistä on vielä hiljattain treenannut samalla parketilla susilogo rinnassa.

26.2.2024 11:38 Susijengi

Alexander Madsen: ”Me pelataan parhaimmillamme, kun ollaan ärsyttäviä”

Alexander Madsen, 29, on hyvässä paikassa koripalloilijana. Susijengin ison pään kouvolalaislähtöinen luottomies on saanut räjähtävän startin alkuvuoteen 2024 Espanjan liigassa CB Andorran paidassa. Samaan aikaan Susijengissä Madsenin rooli on vanha tuttu ja hän uskoo, että paras tulos tulee, kun pidetään kiinni perusasioista.

24.2.2024 12:34 Susijengi

Remu Raitanen: ”Varmasti ikimuistoisimpia kokemuksia omalla uralla”

Susijengin tarkkakätinen laituri Remu Raitanen, 26, esiintyi ennakkoluulottomasti ja kellotti tehokkaat peliminuutit myöhään perjantai-iltana, kun Susijengi haastoi MM-hopeamitalisti Serbian sen kotihallissa Belgradissa. Raitasen mukaan Susijengi pystyi Belgradin kuurouttavassa metelissä haastamaan Serbian niin kauan kuin pysyi pelisuunnitelmassaan.

23.2.2024 10:50 Susijengi

Topias Palmi: ”Vastassa on yksi maailman parhaista joukkuepuolustuksista”

Jos Susijengi haluaa pelata voitosta Serbiaa vastaan myöhään tänä iltana Belgradissa, on sen onnistuttava puolustuspäässä täydellisesti ja käytettävä vapaat heittopaikkansa tuloksellisesti, kun niitä tarjoutuu. Haasteen ottaa innolla vastaan Tampereen Pyrinnön kasvatti Topias Palmi, 29, joka pelaa ammattilaisuransa parasta kautta Karhu Basketissa.

21.2.2024 11:03 Susijengi

Sasu Salin: ”Haetaan jengin kanssa uutta, liikkuvampaa ilmettä”

Kohta jo vuosikymmenen ajan isoja minuutteja Espanjan ACB-liigassa kellottanut Sasu Salin on tällä kaudella joutunut totuttelemaan uuteen rooliin, kun minuutit Lenovo Teneriffan seurajoukkueen kanssa ovat jääneet odotettua vähemmälle. Susijengissä Sasu on kuitenkin jälleen paljon vartijana, kun joukkue hakee EM-karsinnoissa Tanskan ja Serbian päänahkaa.

Näytä lisää vastaavia