Sasu Salin: ”Hyvä tästä tulee, kun saadaan lisää harjoituksia alle”

7.8.2017 16:40 Vaikka Sasu Salin, 26, on kuulunut Susijengin kantaviin voimiin koko vuosikymmenen ajan, moni yllättyy kuullessaan MaSu-Basketin kasvatin olevan nykymaajoukkueen seitsemänneksi kokenein pelaaja 83 A-maaottelullaan. Kahdeksantena kesänään Susijengissä Salin on pelillisten ansioidensa lisäksi varttunut osaksi joukkueen henkistä johtoa.

Sasu Salin on kohonnut Susijengin kokeneen pelaajiston kaartiin.

Luontaisen pelihuumorinsa lisäksi Salin on ottanut asemansa henkisten johtajien joukossa..

Ensimmäisen maaottelunsa Salin pelasi jo kesällä 2010.

Salin on hyvillä mielin Susijengin kehityksestä. Mm. Teemu Rannikko ja Lauri Markkanen (kuvassa) ovat tuoneet lisää aseita jengin pelaamiseen.

Salin ja Susijengi leireilevät tämän viikon Sardiniassa. Kuvat: Ville Vuorinen & Tomi Kaminen.

Susijengi tunnetaan perinteisesti yhtenä Euroopan parhaista puolustavista maajoukkueista; puolustuspään ajokoiria vilisevänä raatelijoiden rintamana, joka suistaa maanosan parhaatkin joukkueet kauas mukavuusalueeltaan.

Kuluvana kesänä sutten pakkipelaaminen on kuitenkin ollut vielä vaiheessa. Tämä on ensimmäinen asia, jonka Sasu Salin toteaa päättyneestä Pietarin turnauksesta.

- Tyylillemme on ollut ominaista se, että haemme puolustuksestamme energiaa tehokkaaseen vastahyökkäyspeliin, mutta meillä on ehdottomasti sillä saralla paljon kehitysvaraa. Jos päästetään 91 pistettä Venäjälle ja 97 pistettä Israelille, onhan siinä parikymmentä pistettä liikaa per jengi, pohtii modernin ”3&D-pelaajan” (kaukoheitto & puolustus) kaikki ominaisuudet täyttävä Salin.

- Venäjä-matsi karkasi meiltä lopussa, kun taas Israelia vastaan alku oli meidän kannaltamme tappavan tyly. Jos tällä tasolla antaa vastustajalle niin paljon kaulaa, vaikea sieltä on nousta, vaikka aikaa olisi kuinka.

Cagliarin turnauksen lähestyessä Salin on kuitenkin odottavalla tuulella. Pietarin kahdesta tappiosta huolimatta Susijengi petrasi monessa suhteessa kesän aloittaneesta Latvia-kotiottelustaan. Joukkuetyöskentelyn paranemisen lisäksi joukkueen vanhin ja nuorin pelaaja – Teemu Rannikko ja Lauri Markkanen – toivat jengin työskentelyyn uusia ulottuvuuksia.

- Teemu toi johtajuutta ja rauhallisuutta hyökkäyspelaamiseen, kun taas Lauri on ollut jopa vielä kovempi kuin viime kesänä, etenkin levypalloissa. Hyvä tästä tulee, kun saadaan lisää harjoituksia alle joukkueena.

”Koen olevani just sopivan ikäinen”

Salin debytoi miesten maajoukkueessa 19 vuoden iässä kesällä 2010 ja oli kertaheitolla joukkueen paras pisteidentekijä. Aloitusviisikkopaikka aukesi puolestaan Liettuan EM-kisoihin johtaneissa karsinnoissa vuotta myöhemmin.

Jokainen Susijengin pelejä viimeisen parin vuoden aikana seurannut on huomannut Salinin ottaneen jättiharppauksia myös joukkueen johtohahmojen joukossa. Teräsmies Tuukka Kotin, kapteeni Shawn Huffin ja kenraali Petteri Koposen ohessa Salin on noussut kuin vaivihkaa Susijengin upseeristoon.

- Oon mä edelleenkin aika nuori, mutta koen olevani just sopivan ikäinen niin, että olen nähnyt kaikenlaista ja pystyn ottamaan yhtä lailla kontaktia niin vanhempaan pelaajistoon kuin ihan nuorimpiinkin jätkiin. Autan mielelläni, jos joku pyytää, ja vaikkei pyytäisikään.

Erityisesti joukkueen nuori kaarti on viimeisen kahden kesän aikana kiitellyt auliisti Salinin kykyä ottaa kaikki pelaajat huomioon ja osaksi joukkuetta. ”Malmin roskisdyykkarin” pelisilmä ja pelihuumori tartuttavat energiaa koko jengiin sekä ylläpitävät hyvää fiilistä.

- Jengin nuorimmilla jätkillä on hauska, oikeanlainen jenkkiyliopistomeininki. Tuntuu hauskalta hypätä siihen mukaan ja antaa oma panoksensa, Salin naurahtaa.

Pelkästä hymyilystä ja ylävitosista ei kuitenkaan ole kysymys. Yhtenä joukkueen vanhimmista pelaajista Salin kokee, että hänellä on vastuu astua joukon kärkeen tarpeen niin vaatiessa.

- Ei musta mitään ”pahaa poliisia” tule, mutta kyllä mä pidän muiden vanhimpien jätkien kanssa huolen siitä, että jutut tehdään niin kuin on yhdessä sovittu. Vanhojen pelaajien kanssa mietitään lisäksi yhdessä asioita ja arvioidaan, miten voidaan vaikuttaa asioiden toteutukseen peleissä ja treeneissä. Mun mielestä tää on ihan luontaista kehitystä, joka seuraa pelivuosien karttumisesta.

Kuitenkin samaan aikaan on ajan kuluminen lyönyt Salinin ällikällä. Heinäkuun puolenvälin White vs. Blue -ottelussa Salin nimettiin pelattujen miesten maaotteluiden puolesta ”vanhojen” pelaajien joukkueeseen.

- Kyllä mä sitä alkuun vähän ihmettelin, mutta kai se loogista on, jos se pelivuosien mukaan menee. Jäi kuitenkin kaikille hyvä mieli, kun matsi päättyi tasapeliin. Mutta jos mä oisin pelannut nuorempien jengissä, me oltaisiin viety se matsi, Sasu irvistelee.

”Nämä on tärkeitä vuorokausia ja reissuja”

Susijengi lentää maanantaina Sardiniaan Italian miesten maajoukkueen vieraaksi. Aiemmissa maaotteluissaan Euroopan eliittimaat Latvian, Venäjän ja Israelin kohdannut Susijengi saa jatkossa vastaansa kenties jopa aiempaa kovatasoisempia vastustajia Italian ja Turkin muodossa.

- Kyllä mä nautin tästä tilanteesta. Vielä viitisen vuotta sitten oli vielä harvinaista päästä pelaamaan Italian tasoisia jengejä vastaan valmistavissa maaotteluissa, mutta nyt meidät halutaan joka kesä pelaamaan Euroopan parhaiden kanssa.

Susijengi saa Sardinian Cagliarissa vyölleen kokonaisen harjoitusviikon yhdessä kolmine maaotteluineen. Salin painottaa harjoituksien ja yhteisten leirivuorokausien tärkeyttä, kun EM-kisojen alkuun on enää vaivaiset 24 yötä.

- Nämä on tärkeitä vuorokausia ja reissuja, päästään asumaan yhdessä ja valmistautumaan kisoja varten. Tutustutaan toisiimme paremmin ja saadaan esimakua siitä, mitä kisoissa on tullakseen.

Lisätietoja: Sasu Salin
 
13.4.2024 11:59 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen loisti ratkaisevassa finaalissa – ”Hieno saavutus”

Mikael Jantunen oli yksi Paris Basketballin avainpelaajista, kun ranskalaisseura juhli perjantai-iltana EuroCupin voittoa. Jantusen mukaan joukkue osoitti kauden aikana ansaitsevansa mestaruuden.

5.4.2024 12:47 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelanderin Norrköping jo selkä seinää vasten – ”Ensimmäinen peli oli aikamoinen pettymys”

Ruotsissa pudotuspelit ovat jo startanneet ja Sofia Pelanderin Norrköping Dolphins on jo selkä seinää vasten. Pelander on kuitenkin luottavaisena, että Norrköping selvittää esteet tieltään ja taistelee vielä mestaruudesta.

26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

22.3.2024 12:27 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalin ja Anniina Äijänen taistelemassa Espanjan cupin voitosta

Espanjan cup-mestaruus ratkaistaan viikonloppuna, kun arvostetun Copa de la Reinan finaaliturnaus on edessä. Cup-pokaalista on taistelemassa myös Anniina Äijäsen ja Marianne Kalinin Ferrol.

22.3.2024 11:23 Suomalaiset ulkomailla

Naisten Bundesliigassa pudotuspelit käyntiin – mukana neljä Susiladies-pelaajaa

Naisten Saksan Bundesliigassa alkavat pudotuspelit tulevana viikonloppuna. Mestaruustaistelussa nähdään Stars Kelternin Linda-Lotta Lehtoranta ja Elina Koskimies, Lions Hallen Anissa Pounds sekä Angels Nördlingenin Roosa Lehtoranta.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

15.3.2024 18:54 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtoranta taistelee Saksan cupin mestaruudesta – ”Tähtäin on, että voitamme”

Saksan cupin neljän joukkueen lopputurnaus pelataan viikonloppuna ja suomalaispelaajista mukana nähdään Angels Nördlingenin joukkuetta edustava Roosa Lehtoranta. Lehtoranta lähtee viikonloppuun toiveikkain mielin.

14.3.2024 11:13 Pääjuttu

Valmennusuralle hypännyt Jamar Wilson kehittää osaamistaan 2-tason valmentajakoulutuksessa

Susi Training Centerissä Lohjan Kisakalliossa kuuluu myöhään perjantai-iltana tossujen kirske ja pelin lomasta kuuluva esimerkillinen puhe pelaajien välillä. Kyseessä ei ole maajoukkue eikä seurajoukkue, vaan joukko valmentajia, jotka ovat kokoontuneet Lohjalle eri puolilta Suomea. Yksi heistä on vielä hiljattain treenannut samalla parketilla susilogo rinnassa.

26.2.2024 11:38 Susijengi

Alexander Madsen: ”Me pelataan parhaimmillamme, kun ollaan ärsyttäviä”

Alexander Madsen, 29, on hyvässä paikassa koripalloilijana. Susijengin ison pään kouvolalaislähtöinen luottomies on saanut räjähtävän startin alkuvuoteen 2024 Espanjan liigassa CB Andorran paidassa. Samaan aikaan Susijengissä Madsenin rooli on vanha tuttu ja hän uskoo, että paras tulos tulee, kun pidetään kiinni perusasioista.

24.2.2024 12:34 Susijengi

Remu Raitanen: ”Varmasti ikimuistoisimpia kokemuksia omalla uralla”

Susijengin tarkkakätinen laituri Remu Raitanen, 26, esiintyi ennakkoluulottomasti ja kellotti tehokkaat peliminuutit myöhään perjantai-iltana, kun Susijengi haastoi MM-hopeamitalisti Serbian sen kotihallissa Belgradissa. Raitasen mukaan Susijengi pystyi Belgradin kuurouttavassa metelissä haastamaan Serbian niin kauan kuin pysyi pelisuunnitelmassaan.

Näytä lisää vastaavia