Matti Nuutisella vahva alkukausi Romaniassa

15.12.2017

Matti Nuutinen, 27, otti kesällä uuden askeleen urallaan, kun hän siirtyi Kreikassa ja Ranskassa vietettyjen kausien jälkeen Romaniaan Pitestin joukkueeseen. Niin Nuutisen kuin Pitestinkin alkukausi on sujunut hyvin, sillä joukkue on kahdeksan pelatun ottelun jälkeen sarjan kärkipaikalla.

Pitesti sijoittui viime kaudella runkosarjassa kuudenneksi ja pudotuspeleissä sen matka katkesi ensimmäisellä kierroksella Jukka Toijalan valmentaman Steaua Bukarestin käsittelyssä. Tällä kaudella joukkue on aloittanut kuitenkin vahvasti ja pitää sarjan kärkipaikkaa hallussaan kahdeksan kierroksen jälkeen. Pitestin alkukauden saldona on kuusi voittoa ja kaksi tappiota.

- Kausi on lähtenyt ihan hyvin käyntiin, vaikkei tässä hirveästi ole vielä pelejä pelattu. Olemme joukkueen kanssa menneet eteenpäin, Nuutinen perkaa joukkueen alkukautta.

 

Romanian liigassa on käytössään kaksi mielenkiintoista peluuttamiseen liittyvää sääntöä, jotka vaikuttavat myös Nuutisen kaltaisten ulkomaalaispelaajien tilanteeseen. Joukkueen on peluutettava alle 23-vuotiasta romanialaispelaajaa ensimmäisen neljänneksen aikana ja lisäksi kentällä on koko ajan oltava vähintään yksi romanialaispelaaja.

- Ne asiat luonnollisesti vaikuttavat rotaatioon. En ole ennen kuullut tai pelannut missään, jossa olisi ollut vastaavanlaiset säännöt. Tämä on täysin uusi tilanne ja aiheuttaa varmasti myös valmentajalle mietittävää rotaation suhteen. Olemme saaneet paketin kuitenkin toimimaan aika hyvin.

 

Peluuttamissäännöistä huolimatta Nuutinen on kuulunut joukkueen avainpelaajiin koko alkukauden ajan. Luottoa on tullut keskimäärin yli 27 minuuttia ottelua kohden ja Kaarinan Uran kasvatti on kiittänyt vastuusta 6,8 pisteen, 5,3 levypallon ja 1,4 syötön keskiarvoin. Hän aloitti ulkomailla uransa Kreikan pääsarjasta Arkadikosin riveissä ja viime kaudella hän pelasi Ranskan ProB-sarjan Chorale Roannessa. Romanian korisparketeille sopeutuminen on sujunut ongelmitta.

- Täällä saa pelata aika kovaa ja vastassa on tosi isojakin äijiä välillä. Joukkueessa saa olla kuusi ulkomaalaista pelaajaa ja mielestäni se nostaa koko sarjan tasoa. Koripalloilullisesti tämä asettuu mielestäni Kreikan ja Ranskan välimaastoon, vertailee Nuutinen.

 

Jouluaaton aattona Romaniassa nähdään mielenkiintoinen suomalaiskohtaaminen, kun Pitesti matkustaa Toijalan Steauan vieraaksi. Nuutinen odottaa jo mielenkiinnolla tulevaa ottelua.

- Tässä on vielä kierros ennen sitä, mutta kyllä sitä jo vähän odottaa. Se on melkein paikalliskamppailu, kun täältä on vain tunnin matka Bukarestiin. Kova peli tulossa.

 

Nuutinen ja Toijala ovat vastakkain ensimmäistä kertaa kentällä, mutta muuten kaksikko pitää tiiviisti yhteyttä.

- Kyllä me melkein viikoittain juttelemme kuulumisia ja kyselemme asioita.

 

Steaua-ottelun jälkeen Nuutinen ei ehdi juuri joulua viettämään, sillä pelit jatkuvat jo heti 28. päivä.

- Aatto on vapaa ja joulupäivänä palataan jo treeneihin, eli on siinä yksi päivä joululomaa. Jouluna tulee varmaan lähinnä huilattua perheen kanssa ja jaettua lahjoja. Kinkun syönti taitaa jäädä vähän vähemmälle, Nuutinen valottaa perheensä joulusuunnitelmia.

 

Susijengin pelit katkaisevat seurakauden

 

Nuutinen oli luonnollisesti myös mukana Susijengin MM-karsintojen avausotteluissa, kun Susijengi kohtasi Bulgarian ja Tshekin. Susijengi pystyi hakemaan kovan vierasvoiton Bulgariasta, mutta Tshekki oli Helsingissä liian kova pala purtavaksi.

- Meillä oli tietenkin aika muuttunut kokoonpano EM-kisoista, mutta meillä oli ihan hyviä asioita pelissä, mutta myös vähän huonompia joita pitää kehittää. Joukkue taisteli hyvin, mutta erityisesti hyökkäyspäässä näkyi Petterin [Koponen], Sasun [Salin] ja Laurin [Markkanen] puuttuminen. Puolustuspeli oli ihan hyvää, varsinkin Tshekkiä vastaan, mutta siinä hyökkäyspeli oli sitten vähän huonompaa, Nuutinen arvioi MM-karsintojen kahta ensimmäistä ottelua.

 

Suomen karsinnat jatkuvat helmikuussa, jolloin vieraskentällä on vastassa Islanti jonka jälkeen Susijengi isännöi Bulgariaa Helsingissä.

- Tavoitteena on tietysti kaksi voittoa kahdesta ottelusta. Helmikuussa pyrimme taas astetta parempaan peliin. Saa nähdä josko Petterin ja Sasun tilanne Euroliigan suhteen olisi silloin jo selkiytynyt.

 

MM-karsintoja pelataan ensimmäistä kertaa kesken seurajoukkuekauden. Nuutisen mielestä maaottelutauot tuovat sopivaa vaihtelua arkeen.

- Oli ihan mukava nähdä ja treenata kavereiden kanssa näin kesken kauden, ettei pelkästään kesällä. Rikkoo sopivasti kautta, kun parin kuukauden välein on pienet pätkät Suomessa.

 

Kahden karsintakierroksen jälkeen Tshekki johtaa lohkoa puhtaalla pelillä ja Suomella sekä Bulgarialla on tilillään yksi voitto. Suomen helmikuinen vastustaja Islanti on sen sijaan vielä voitoitta. Lohkosta kolme parasta etenee jatkovaiheeseen ja Nuutinen on luottavaisena, että pelit jatkuvat myös ensi syksynä.

- Mielestäni meillä on hyvä lohko ja hyvät mahdollisuudet klaarata jatkopaikka. Helmikuussa on tavoitteena ottaa kahdesta pelistä kaksi voittoa.

 


Matti Nuutinen pelaa ensimmäistä kauttaan Romaniassa. (Kuva: Ville Vuorinen)
Nuutisen ja muun Susijengin MM-karsinnat jatkuvat helmikuussa. (Kuva: Ville Vuorinen)