Salinille ja Koposelle jäi jossiteltavaa Euroliigasta

9.4.2018

Petteri Koposen ja Sasu Salinin urakka Euroliigassa päättyi runkosarjaan, kun sekä Barcelona että Malaga jäivät pudotuspelien ulkopuolelle. Molemmille jäi Euroliigasta hieman hampaankoloon.

Malaga sijoittui suomalaisjoukkueista paremmin, kun se oli ensimmäinen pudotuspelien ulkopuolelle jäänyt joukkue yhdeksännellä sijalla ja pudotuspelipaikka jäi kolmen voiton päähän. Eurocupin mestarina Euroliigaan päässyt Malaga osoitti kauden aikana potentiaalinsa voittamalla muun muassa kahdesti hallitsevan mestari Fenerbahcen, runkosarjan kolmosen Olympiakosin sekä Real Madridin. Ailahtelevaisuus kuitenkin vaivasi joukkueen esityksiä.

- Kausi meni vähän ylös ja alas. Oli pelejä joita hävisimme vain muutamalla pinnalla ja ne jättivät vähän jossiteltavaa. Jos olisimme klaaranneet ne, niin olisimme pudotuspeleissä. Yhdeksäs sija on ihan ok, mutta harmittaa, ettemme päässeet kahdeksan joukkoon, Salin kertaa joukkueen esityksiä.

 

Salin teki paluun Euroliigan valoihin muutaman vuoden tauon jälkeen. Hän sai tulikasteensa Euroliigassa jo vuonna 2010 slovenialaisen Olimpijan paidassa ja pelasi Ljubljanassa kolmen kauden verran Euroliigaa.

- Oli siistiä taas pelata Euroliigaa ja toivottavasti pääsee pelaamaan myös jatkossa. Ne ovat kovia pelejä ja niissä haluaa olla mukana.

 

Malagalla ei ole automaattista paikkaa Euroliigassa ensi kaudeksi, mutta sillä on mahdollisuus saavuttaa paikka Espanjan liigan kautta. Espanjan liigan mestari saa paikan Euroliigaan, mutta vähempikin saattaa riittää, sillä Real Madridilla, Barcelonalla ja Baskonialla on lisenssipaikka myös ensi kaudeksi. Mikäli kolmikosta joku voittaa mestaruuden, siirtyy paikka siitä alemmas.

 

Espanjan liiga on sen verran tasainen, että Malaga taistelee tällä hetkellä sekä kärkisijoista että ylipäänsä pääsemisestä pudotuspeleihin. Joukkue on tällä hetkellä sarjassa viidentenä, mutta kymmenentenä oleva Murcia on vain voiton perässä. Toisaalta neljäntenä oleva Valencia on kahden voiton päässä ja kolmantena majaileva Barcelona kolmen.

- Yksi paikka on vielä tarjolla Espanjan liigasta ja se on meidän tavoitteena. Vaikeaa siitä kuitenkin tulee, sillä tämä on tiukka liiga. Jokainen peli on tärkeä ja parilla voitolla sijoitus voi parantua paljon, Salin pohtii Espanjan liigan asetelmia.

 

Barcelonan kurssi kääntyi liian myöhään

 

Barcelonan Euroliiga päättyi pettymykseen, kun katalonialaisjoukkueen sijoitus oli lopulta 13. Barcelona lähti kauteen uusiutuneena ja kesän aikana joukkueeseen oli liittynyt nimekkäitä hankintoja sekä uusi päävalmentaja. Kausi lähti vaisusti liikkeelle eikä valmentajanvaihdoksen jälkeen tapahtunut ryhtiliike enää riittänyt.

- Tavoitteena oli päästä pudotuspeleihin ja sieltä sitten taistelemaan Final four -turnaukseen, joten Euroliiga oli meille pettymys. Paransimme loppua kohden, mutta olimme jo niin huonoissa asemissa, ettei meillä ollut mahdollisuuksia kahdeksan joukkoon, Koponen manailee.

 

Alkukauden ajan olkapään hermovamman kanssa tuskaillut Koponen jäi vähälle vastuulle Sito Alonson alaisuudessa. Svetislav Pesicin tultua päävalmentajaksi helmikuun alussa Koponen sai näyttöpaikkansa ja Barcelona alkoi voittaa. Barcelona nappasikin kahdeksasta viimeisestä ottelustaan neljä voittoa.

- Oma kauteni muuttui, kun valmentaja vaihtui. Sen jälkeen tuli vastuuta ja silloin on aina kiva pelata. Loppukausi menikin hyvin. Sitä voi aina miettiä, että mitä jos valmentaja olisi vaihtunut aiemmin, niin mikä meidän sijoitus olisi. Lisäksi meillä oli aika paljon loukkaantumisia, Koponen pyörittelee.

 

Barcelonan tilastoista löytyy omituinen kuriositeetti, että vaikka se voitti 30 ottelustaan vain 11, niin sen korisuhde oli 52 pistettä plussalla. Vertailun vuoksi, runkosarjan kolmosen Olympiakosin korisuhde oli ainoastaan 18 pistettä positiivisella puolella ja viimeisenä pudotuspeleihin selvinneen Himkin 14 miinuksella.

- Olimme häntäpäässä, mutta siitä huolimatta korisuhteemme oli selvästi plussan puolella. Se kertoo osaltaan tämän sarjan tasaisuudesta. Pystyimme ottamaan kovia voittoja, mutta samanaikaisesti pystyimme häviämään kelle tahansa. Peli ailahteli liikaa.

 

Seuraavaksi Barcelonan katseet siirtyvät kohti Espanjan liigan pelejä. Joukkueella on jo tältä kaudelta taskussaan Espanjan cupin voitto ja seuraavaksi se jahtaa mestaruutta.

- Enää ei ole Euroliigan pelejä, joten voimme valmistautua liigan peleihin paremmin. Euroliiga oli aika rankka peleineen ja matkusteluineen ja oli vaikea tulla tuoreena liigapeleihin. Meillä on vaikea loppuohjelma ja täytyy yrittää saada mahdollisimman hyvät lähtöasetelmat pudotuspeleihin, viime kierroksen parhaaksi pelaajaksi Espanjan liigassa valittu Koponen luotaa.

 


Petteri Koposen ja Sasu Salinin urakka Euroliigassa päättyi runkosarjaan. (Kuva: Ville Vuorinen)