Tuukka Kotin hyvä vire jatkuu

17.2.2011 Kuluva koripallokausi on ollut miesten maajoukkueen pitkän pään luottopelaajiin kuuluvalle Tuukka Kotille hyvä. Viime keväänä Korisliigan arvokkaimmaksi pelaajaksi valittu Kotti, 29, on jatkanut siitä, mihin kesän EM-karsinnoissa jäi, ja esiintynyt erinomaisesti italialaisen Ferraran avausviisikon sentterin roolissa.

Kotti on saanut kauden kuluessa tottua rooliin, joka on poikennut täysin ennakkoon suunnitellusta. Ferraran päävalmentaja Alberto Martelossin tarkoituksena oli jakaa joukkueensa korinalustan peliminuutit nuorten italialaissenttereiden Luca Lechthalerin ja Valerio Mazzolan kesken samalla, kun Kotti tulisi peliin vaihtopenkiltä.

Toisin kuitenkin kävi. Ferrara avasi kauden neljän ottelun tappioputkella, jonka myötä Kotti sai paikan joukkueen aloitusviisikossa. Kotin siirryttyä joukkueensa avaussentteriksi Ferrara voitti kolme ottelua peräkkäin, ja kaikkiaan alkukauden tappioputken jälkeisistä otteluistaan puolet.

- Neljä matsia tuli alussa takkiin, mutta kun sen jälkeen voittoja tuli kolme putkeen, koutsi tahtoi jatkaa sillä viisikolla, millä peli kulkee, Kotti summaa.

- Vaikka tiesin kauteen lähtiessä, että tulisin penkiltä kentälle, minulla ei ollut missään vaiheessa paineita peliminuuttien suhteen. Tiesin, että kun pääsisin kentälle, saisin näytettyä osaamistani ja sitä kautta vakuutettua valmennusjohdon.

Kotin peliminuutit lisääntyivät entisestään, kun 206-senttinen Lechthaler joutui marraskuun alussa sairastuvalle loukattuaan takareitensä. Lechthaler palasi Ferraran pelaavaan kokoonpanoon vuodenvaihteen jälkeen, mutta joutui uudelleen sairasosastolle tammikuun lopussa. Loukkaantumisten runtelema joukkue onkin Kotin mukaan alkanut saavuttaa todellisen tasonsa vasta viime viikkoina.

- Syyskausi oli todella rikkonainen. Ekat pari kuukautta treenasimme todella kovaa, ja minulla oli polvien kanssa vähän häikkää, kun en saanut oikeastaan yhtään palautumisviikkoa alle kesän maajoukkuerupeaman jälkeen, kertoo Kotti.

- Joukkueenkin suoritustaso meni ylä- ja alamäkeä, kun melkein joka matsissa joku pelaaja oli loukkaantumisten vuoksi pois ja jenkkivaihtojakin tuli. Vasta tammi-helmikuun taitteessa pelimme on alkanut näyttää joukkuekorikselta. Toivottavasti saamme pidettyä nykyisen rytmimme, koska mahdollisuudet pudotuspeleihin ovat realistiset.

Ferrara on voittanut kauden 20 ottelustaan kahdeksan. Viimeisellä pudotuspelisijalla majaileva Fileni Jesi on voittanut yhden ottelun enemmän.

Potentiaalin rajoilla

 

Kotti pelasi Italiassa edellisen kerran kaudella 2007/08, jolloin hän edusti pääsarja Serie A:ssa Rietiä. Syyskaudella 2007 vain harvakseltaan peliminuutteja saanut Kotti murtautui Rietin avausviisikkoon tammikuussa 2008 ja ehti pelata neljä lupausta herättävää ottelua, ennen kuin kämmenselän luun ja sormen yhtäaikaiset murtumat lähettivät FoKoPo-kasvatin loppukaudeksi sairaslomalle.

Pelikauden 2008/09 Kotti aloitti Ranskan kakkosliiga Pro B:n Brestissä. Kovin tavoittein kauteen lähtenyt joukkue ajautui kuitenkin tappiokierteeseen, ja Kotti siirtyi kesken kauden takaisin kotimaahansa ja Espoon Honkaan. Kevät 2009 sujui Kotilta tunnustellen, mutta viime kaudella hän mukautui Korisliigan rytmiin ja viimeisteli 16,4 pistettä, 10,4 levypalloa, 1,4 syöttöä, 1,3 riistoa ja 1,3 blokkia ottelua kohden. Kauden kruunasivat valinta kauden arvokkaimmaksi pelaajaksi sekä Suomen cupin mestaruus.

- Kun palasin takaisin Suomeen, moni epäili, että urani saisi Suomen vuosien myötä takapakkia, mutta toisin kävi. Varsinkin Gordon Herbertin alaisuudessa pelattu syyskausi antoi todella paljon oppia tulevaisuuden kannalta. Parin rikkonaisen kauden jälkeen oli tärkeää saada paljon peliminuutteja ja vastuuta.

Kesän 2010 EM-karsinnoissa Kotille tarjoutui entistä suurempi rooli Hanno Möttölän loukkaantumisten myötä. Kotti ahersi kahdeksassa karsintaottelussa hartiavoimin 7,4 pistettä, 7,4 levypalloa, 1,4 riistoa ja 1,0 syöttöä ottelua kohden ja paini väkevästi karsinnoissa vastaan asettuneita nimimiehiä vastaan.

- Viime kesä kehitti itseluottamusta, kun pääsi vääntämään Nikola Pekovicin ja Andrea Bargnanin tasoisia jätkiä vastaan. Kun lähdin Italiaan, tiesin, että kauden aikana vastaan tulisi tason tai pari heikompia pelaajia kuin karsinnoissa, ja se helpotti valmistautumista.

Tilastojen valossa 2010/11 on ollut Kotin paras ulkomailla vietetty ammattilaiskausi. Kotti on urakoinut 11,4 pistettä ja 6,5 levypalloa ottelua kohden, rikkonut kymmenen pisteen rajan 14 kertaa ja kerännyt "tupla-tuplan" kolmasti. Oma lukunsa on myös joukkueen +/- -tilasto, jossa Kotti on joukkueensa toiseksi paras.

- Polvet ovat jarrutelleet ja hyppyheiton uppoaminen on vähän päivästä kiinni, mutta muuten luulen, että pelaan aika lailla potentiaalin rajoilla tällä hetkellä. Silloin tällöin joukkoon mahtuu muutama hirveä peli, mutta muuten suoritustaso on ollut aika tasainen. Heti kun heiton saisi putoamaan vähän tasaisemmin, olisin aika tyytyväinen.

Pääsarjoihin ja EM-kisoihin

 

Kotin tulevaisuuden suunnitelmiin mahtuu vielä paluu Italian - tai jonkin muun Euroopan eliittikoripallomaan - korkeimmalle sarjatasolle. Toistaiseksi Kotti keskittyy kuitenkin kuluvaan kauteen.

- Meillä on sen verran potentiaalinen joukkue, että olisi mukava nähdä, mihin asti pudotuspeleissä mennään. LegaDueen olen ollut sikäli tyytyväinen, että tämä on ihan täysammattilaissarja, ja jokaisella joukkueella on laajuutta kokoonpanossa, Kotti pohtii.

- Ilman muuta mieli tekee lähteä koittamaan vaikka Serie A:han asti, mutta ennen kuin lähden tekemään diiliä minnekään, haluan varmistua siitä, että minulla on kunnon rooli joukkueessa. Kokemuksen perusteella tiedän sanoa, että mitä enemmän peliaikaa saan, sitä paremmin pelaan, kun taas pienillä peliminuuteilla minulla on vähän vaikeuksia päästä rytmiin kiinni.

Kesän 2011 EM-karsintojen ja mahdollisten EM-kisojen Kotti tiedostaa olevan paras mahdollinen käyntikortti tuleville työnantajille. Konkarin tähtäimessä on kuitenkin ennen kaikkea menestys Suomen maajoukkueen sinivalkopaidassa.

- Kaikki jätkät ovat vetäneet tällä kaudella todella hyvin, nyt voi vain toivoa että koko porukka pysyy terveenä karsintojen loppuun asti. Elokuun karsinnat ovat poikkeuksellinen tilaisuus koko jengille osoittaa, millä tasolla Suomen parhaat pelaajat ja maajoukkue ovat.

 
24.3.2018 Haastattelu

Lauri Markkanen: ”Olen vähitellen tottunut tähän rytmiin”

Lauri Markkasen ensimmäinen kausi NBA:n Chicago Bullsissa on kääntynyt loppusuoralleen. Tulokaskausi on ollut vasta 20 vuotta täyttävälle Markkaselle ikimuistoinen, mutta jyväskyläläisen HoNsUn kasvatin tavoitteena on pitkä ammattilaisura maailman parhaassa koripalloliigassa ja tulokaskausi on siinä vain ensimmäinen luku.

8.2.2018 10:30 EM-karsinnat

Susiladiesin Taru Tuukkanen: ”Voitto Romaniasta on ainoa tavoite”

Yksi kaikkien aikojen suomalaiskoripalloilijoista Taru Tuukkanen, 40, palasi kuunvaihteessa takaisin Suomen kotikamaralle kahden Espanjassa vietetyn kuukauden jälkeen. Hyvinkään Pontevan tähtipelaaja valmistautuu kohtaamaan Susiladiesin paidassa lauantaina 10. helmikuuta Töölön Kisahallissa Romanian EM-karsintaottelussa, jonka ainoana tavoitteena on Tuukkasen mukaan voitto.

26.11.2017 19:00 Haastattelu

50 maaottelun Roope Ahonen: ”Pelaajana pitää olla valmis, kun tilaisuus tarjoutuu”

Salon Vilppaan kasvatti Roope Ahonen, 27, siirtyi osaksi Susijengin kokenutta kaartia perjantai-iltana, kun Suomi aloitti MM-karsintansa päihittämällä Bulgarian vieraskentällä Botevgradissa. Uransa 50. A-maaottelun pelannut Ahonen on toipunut viime kesän alaraajavammastaan ja uskoo pystyvänsä suureen rooliin tiellä kohti Kiinan MM-kisoja.

16.10.2017 Haastattelu

Dettmann: ”Euroliigan ahneus uhkaa koripallon tulevaisuutta”

Koripallon MM-karsintojen kolkutellessa ovella jatkuu FIBA Euroopan ja Euroliigan välinen aikataulukiista, joka koskee marras- ja helmikuun MM-karsintaikkunoita. Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann harmittelee pattitilannetta, jossa pelaajat ovat joutuneet pelinappuloiksi valtataistelussa lajiliiton ja maanosan suurseurojen välillä.

25.8.2017 14:45 Haastattelu

Henrik Dettmann: Neljännesvuosisadan maajoukkuevalmentajauran virstanpylväitä

Luotsattuaan Helsingin NMKY:n kolmeen Suomen mestaruuteen valmensi Henrik Dettmann Suomen miesten koripallomaajoukkueen ensimmäiseen otteluunsa toukokuussa 1992. Viimeksi kuluneen 25 vuoden aikana Dettmann on valmentanut maajoukkuetasolla Suomea ja Saksaa, luotsannut joukkueensa arvokisoihin yhdeksästi sekä uudistanut molempien koripallomaiden työympäristön juurta jaksain.

4.8.2017 09:00 Haastattelu

Matti Nuutinen 50. maaottelun aattona: ”Nälkä on kasvanut syödessä”

Kaarinalaisen Ura Basketin kasvatti Matti Nuutinen, 27, debytoi miesten maajoukkueessa kesällä 2012 arkkityyppisenä duunaripelaajana. Viisi vuotta myöhemmin, 50. maaottelunsa kynnyksellä, Nuutinen on kaksinkertainen arvokisakävijä, monivuotinen koripalloammattilainen ja elintärkeä osa maajoukkuetta niin puolustajana kuin energiapelaajanakin.

29.7.2017 11:50 Haastattelu

Susijengin Fiifi Aidoo: ”Mä rakastan näitä kaikkia jätkiä”

Susijengin EM-kisakesä 2017 pyörähtää maaotteluiden osalta käyntiin tänään lauantaina, kun lauma saalistaa Tampereen Hakametsän parketilla Latviaa vastaan. Vuosi sitten niin ikään Tampereella miesten maaotteludebyyttinsä tehnyt Fiifi Aidoo, 21, on yksi Susijengin nuoren kaartin pelaajista, joka kärkkyy entistä suurempaa vastuuta sinivalkopaidassa.

19.7.2017 16:48 Haastattelu

Alex Murphy: ”Tämä on jännittävää aikaa suomalaiselle koripallolle”

Susijengi kerääntyi maanantaina Helsingissä yhteen aloittaakseen viimeistelevän valmistautumisjaksonsa ensimmäisiin Helsingissä pelattaviin koripallon EM-kisoihin viiteenkymmeneen vuoteen. Tehokkaan seniorikauden USA:n yliopistoliiga NCAA:n Northeasternissa päättänyt Alex Murphy, 24, odottaa nyt tilaisuuttaan esitellä taitojaan sinivalkopaidassa.

6.7.2017 12:15 Haastattelu

Kesäliigaan valmistautuva Lauri Markkanen: ”Chicago on ottanut minut hyvin vastaan”

Lauri Markkasen, 20, lapsuuden ja nuoruuden unelma toteutui keskiviikkona, kun hän allekirjoitti tulokassopimuksen NBA:n kaikkien aikojen seuroihin lukeutuvan Chicago Bullsin kanssa. 213-senttinen jyväskyläläisen HoNsUn kasvatti kehuu viihtyneensä uudessa kotikaupungissaan erinomaisesti ja sanoo vastaanoton olleen lämmin.

5.4.2017 Haastattelu

Espanjan pudotuspelit aloittava Vilma Kesänen: ”Ferrol on herännyt naiskorikseen”

Naarassusien pelintekijä Vilma Kesänen, 28, ja Universitario de Ferrolin pudotuspeliurakka Espanjan pääsarjassa Liga Femeninassa alkaa tänään keskiviikkoiltana, kun Ferrol saa vastaansa isokokoisen Gipuzkoa UPV:n. Seurahistoriansa parasta kautta pelaava Ferrol on saanut hullaannutettua kotikaupunkinsa loistavilla otteillaan.

Näytä lisää vastaavia