Rannikko: ”Ranskalla täydet mahdollisuudet EM-mitaleille”

16.8.2009 Suomen koripallomaajoukkue ottaa maanantaina mittaa NBA-tähtiä vilisevästä Ranskasta Vantaan Energia Areenalla. EM-lisäkarsintalohko B:n voiton varmistanut Ranska omaa mahdollisuudet edetä syyskuun EM-kisoissa aina mitaleille saakka, arvioi Suomen tähtitakamies Teemu Rannikko.

Ranska varmisti lohkovoiton perjantaina lyömällä kotikentällään Paussa ylivoimaisen esityksen jälkeen Italian lukemin 81-61. Kentällä kapellimestarina toimi Tony Parker, kolminkertainen NBA-mestari ja vuoden 2007 NBA-finaalien MVP, joka kuritti italialaisia 23 pisteen edestä.

- Ranskan peli näytti hyvältä. Olivat ensimmäisestä sekunnista valmiita ottamaan pakkovoiton ja hoitelivat pelin niin kuin se pitääkin hoitaa. Parker pelasi ensimmäiset kunnon minuutit karsinnoissa. Hän on huima pelaaja ja kova lisä joukkueeseen, arvioi Teemu Rannikko pelin nähtyään.

- Ranskalla on kaikki mahdollisuudet mitaleille saakka EM-kisoissa. Joukkue tulee olemaan kisojen urheilullisin ryhmä, eikä siltä oikein puutu mitään. Italiaa vastaan kaukoheitot eivät kulkeneet (4/16), mutta hyviä heittäjiä joukkueesta kuitenkin löytyy. Ranskan puolustus on kova. Jokainen kori sitä vastaan on vaikea.

Ranska ei ole vielä EM-kisalippujaan varmistanut, vaan joutuu ensin pelaamaan kaksiosaisen pudotuspelin A-lohkon voittajaa, Bosnia-Hertsegovinaa tai Belgiaa, vastaan.

- Pudotuspelit tuskin tuottavat Ranskalle ongelmia, Rannikko jatkaa.

Uneton yö ja näyttöhaluja

Suomi lähtee maanantain Ranska-otteluun hakemaan voittotilinsä avaamista sekä kartuttamaan pelikokemustaan lajin huippumaita vastaan. Edellisessä karsintaottelussaan Suomi kärsi viime tiistaina sydäntä särkevän tappion Italialle luvuin 75-77, kun Rannikon potentiaalinen voittoheitto kolmoskaaren takaa ottelun loppuhetkillä ei uponnut.

- Pikkuhiljaa on Italia-tappiosta toivuttu. Ensimmäisenä yönä ei paljoa nukuttu, se on myönnettävä. Minulla oli kuitenkin avaimet kädessä, mutten saanut lukkoa auki, vertaa Rannikko.

Motivaatio-ongelmista Suomi ei tule kärsimään kahdessa jäljellä olevassa ottelussaan. Suomi on kyennyt pelaamaan niin Ranskaa kuin Italiaakin vastaan tasaiset kamppailut, mutta se ei susipaidoille riitä.

- Harjoituksissa on nähnyt, että koko joukkueella riittää näytettävää itselleen. Ensimmäisestä Ranska-pelistä jäi jotain hampaankoloon ja Italia-pelistä tulivat kaikki hampaanvälit täyteen. On hienoa päästä pelaamaan lisää näitä huippumaita vastaan ja hakemaan kokemuksia kovista peleistä pelaajille ja joukkueelle.

Kyseisen kokemuksen kartuttaminen on suomalaisille tärkeää, jotta maajoukkue voisi ottaa seuraavan kehitysaskeleen. Muutaman viime vuoden aikana Suomi on osoittanut pystyvänsä haastamaan ja hyvänä päivänä myös voittamaan huippujoukkueita. Suomi on kukistanut viimeisen vuoden aikana maaotteluissa EM-kisoihin parhaillaan valmistautuvista joukkueista Serbian, Latvian ja Tshekin, jonka lisäksi Suomi on kaatanut mm. Afrikan mestari Angolan sekä vuoden 2002 MM-nelosen Uuden-Seelannin. Viime kesänä myös Ranska joutui Suomen yllättämäksi, joskin ranskalaiset olivat liikkeellä ilman NBA-tähtiään.

Lisämotivaatiota loppuunmyydystä katsomosta

EM-lisäkarsinnan ensimmäisessä kohtaamisessa Paussa reilu viikko sitten Suomi ei kyennyt pitämään keskittymistään koossa täyttä peliaikaa. Kolmannelle jaksolle suomalaisille sattui synkempi hetki, jonka aikana Ranska pääsi vyöryttämään nopeaa hyökkäystään ja ilmavaa donkki-show’taan.

- Nyt meidän pitää olla hereillä alusta loppuun ja pystyttävä minimoimaan Ranskan helpot korit. Italiaakin vastaan Ranska pääsi donkkailemaan paljon takaovista ja riistoista, Rannikko peräänkuuluttaa.

- Ranskalla on niin kova puolustus, että sitä vastaan on pallon ja miehen syytä liikkua, mutta samaan aikaan pallosta on pidettävä huolta. Meille sopii paljon paremmin, että pelaamme 5 vastaan 5 –tilanteita kuin, että päästämme Ranskan tulemaan esimerkiksi kolmella kolmea vastaan. Juoksukilpailussa emme ranskalaisten urheilullisuudelle pärjää, analysoi Rannikko.

Oman lisänsä maanantain otteluun tuo kotiyleisö. Vantaan Energia Areenalle pakkautuu peräti 3354 katsojaa, joka on maajoukkueen ennätysyleisö kyseisessä kotiluolassa. Ottelun pääsyliput myytiin loppuun perjantaina.

- Loppuunmyyty halli antaa ihan erityisen latauksen. Fiilis oli mahtava jo Italiaa vastaan, kun yleisö jaksoi kannustaa meitä. Maanantain pelistä tulee varmasti yksi hienoimmista kokemuksista monelle pelaajalle. Täydet katsomot, vastassa todellinen huippujoukkue, mahtava tunnelma ja Suomi-paita päällä – mitä muuta sitä voisi pyytää. Toivottavasti pystymme pelaamaan 40 minuuttia hyvää korista, päättää Rannikko.

Suomen ja Ranskan välinen EM-karsintaottelu käynnistyy maanantaina Vantaan Energia Areenalla klo 19. Hallin ovet aukeavat klo 17.30. Pelin oheisohjelmana yleisölle esiintyy maailmankuulu akrobaattiryhmä Crazy Dunkers. Maksuton TV Viisi näyttää pelin suorana lähetyksenä kotikatsomoihin.

Katso myös seuraavat artikkelit

 
24.3.2018 Haastattelu

Lauri Markkanen: ”Olen vähitellen tottunut tähän rytmiin”

Lauri Markkasen ensimmäinen kausi NBA:n Chicago Bullsissa on kääntynyt loppusuoralleen. Tulokaskausi on ollut vasta 20 vuotta täyttävälle Markkaselle ikimuistoinen, mutta jyväskyläläisen HoNsUn kasvatin tavoitteena on pitkä ammattilaisura maailman parhaassa koripalloliigassa ja tulokaskausi on siinä vain ensimmäinen luku.

25.2.2018 12:15 Haastattelu

Shawn Huff: ”Mitä haastavammat lähtökohdat, sen suurempi merkitys yleisön tuella”

Susijengin sunnuntain MM-karsintaottelu Bulgariaa vastaan nousee arvoon arvaamattomaan, kun joukkueet paaluttavat lähtöasemiaan ensimmäisen karsintavaiheen huipentumaan ensi kesänä. Susijengin kapteeni Shawn Huff toivoo yleisön löytävän tiensä Helsingin Jäähallin lehtereille illalla sankoin joukoin auttamaan työvoiton hakemisessa.

21.2.2018 09:20 Haastattelu

Jamar Wilson: ”Meidän tulee olla varpaillamme Islannin varalta”

Euroopan MM-karsintojen jatkumiseen on enää kaksi yötä, ja Susijengi jatkaa helmikuun karsintaleiritystään Helsingissä tutulla miehistöllä. Maanantai-iltana Ranskasta Suomeen saapunut pelinrakentajaveteraani Jamar Wilson juhlii torstaina 34-vuotispäiväänsä ja toivoo syntymäpäivälahjakseen voitokasta iltapuhdetta perjantaina Reykjavikissa.

20.2.2018 Haastattelu

Erik Murphy: “Meidän on pelattava omantyylistämme peliä”

Susijengi kohtaa tulevana viikonloppuna helmikuun MM-karsintaotteluissaan Islannin ja Bulgarian. Joukkue kokoontui maanantaina yhteen hiomaan valmiuttaan perjantain ja sunnuntain koitoksiin ja avainpelaajan manttelia sommitellaan viidettä vuottaan Susijengiä edustavalle Erik Murphylle, 27, joka on viettänyt alkuvuoden kotikonnuillaan Yhdysvalloissa.

16.2.2018 Haastattelu

Susijengi-debytantti Elias Valtonen täynnä odottavaa innostusta

Perjantaina julkistetussa Susijengin helmikuun MM-karsintaringissä kuopuksen paikan vie helsinkiläistä HBA-Märskyä miesten divarissa edustava 18-vuotias Euran Veivin kasvatti, 198-senttinen Elias Valtonen. Kunnioittavan uran nuorten maajoukkueissa tehnyt Valtonen ottaa paikan Susijengissä vastaan nöyrästi, mutta ennakkoluulottomasti.

11.2.2018 EM-karsinnat

Susiladies-valmentaja Jussi Räikkä: ”Henkinen kapasiteetti saatava paremmin käyttöön”

Suomen naisten maajoukkueen valmentaja Jussi Räikkä näkee, että nuori joukkue on mennyt marraskuusta paljon eteenpäin, mutta kaipaa parketille vielä lisää pelirohkeutta.

11.2.2018 Maaottelu

Susiladiesin nuori laituri Elina Arike: ”Maajoukkueessa yhteishenki on todella tärkeää”

Susiladiesin Elina Arike pelasi lauantaina vasta toisessa virallisessa naisten maaottelussaan. Pirteästi taistellut HBA-laituri uskoo saavansa maajoukkueryhmityksessä kehitystä pelikovuudessa ja pelin lukemisessa.

8.2.2018 10:30 EM-karsinnat

Susiladiesin Taru Tuukkanen: ”Voitto Romaniasta on ainoa tavoite”

Yksi kaikkien aikojen suomalaiskoripalloilijoista Taru Tuukkanen, 40, palasi kuunvaihteessa takaisin Suomen kotikamaralle kahden Espanjassa vietetyn kuukauden jälkeen. Hyvinkään Pontevan tähtipelaaja valmistautuu kohtaamaan Susiladiesin paidassa lauantaina 10. helmikuuta Töölön Kisahallissa Romanian EM-karsintaottelussa, jonka ainoana tavoitteena on Tuukkasen mukaan voitto.

3.2.2018 11:10 Haastattelu

Kapteeni Huff: ”Kiinan MM-kisat on luonteva osa jatkumoa”

Koperin hurmos Slovenian kisoissa, Susijengin fani-ilmiön räjähdysmäinen lisääntyminen Bilbaon MM-kisoissa, koko Suomen yhdistäneet EM-kisat Helsingissä – Susijengi on kokenut kuluvalla vuosikymmenellä ikimuistoiset kisat toisensa perään. Kapteeni Shawn Huff, 33, pitää Kiinan vuoden 2019 MM-kisoja luontevana jatkumona arvokisaputkelle ja Susijengin tarinalle.

28.1.2018 Haastattelu

Linda-Lotta Lehtoranta: ”Kentälle pääseminen itsessään jo aika hienoa”

Susiladiesin kulmakivi Linda-Lotta Lehtoranta, 26, teki lauantaina paluun parketeille puolentoista vuoden tauon jälkeen, kun Peli-Karhut voitti Espoo Basket Teamin vieraskentällä. Euroopan ammattilaissarjoissa marinoitunut Lehtoranta oli ottelun jälkeen äärimmäisen iloinen, että pääsi jälleen pelaamaan

Näytä lisää vastaavia