Antwine Williams: "Puolustuspelaaminen on meille kunnia-asia"

26.4.2011 Tampereen Pyrinnön veteraanilaituri Antwine Williams, 35, on tasaisen hyvän runkosarjakauden jälkeen parantanut vähitellen otteitaan pudotuspeleissä kierros kerrallaan. Maanantain finaaliavauksessa Williams nousi tulivoimaisen Pyrinnön ykköstykiksi. Vaikka Korisliigan finaalisarjan tärkeä avausvoitto kirjattiin Pyrinnön hyväksi, Williams muistuttaa, että mestaruuteen vaaditaan täydet kolme otteluvoittoa.

Pitkän runkosarjakauden aikana Williams nousi harvemmin otsikoihin, vaikka hänen tilastorivinsä - 16,2 pistettä, 6,0 levypalloa, 2,0 syöttöä ja 1,8 riistoa ottelua kohden runkosarjan voittajajoukkueessa - olisivat antaneet syytä pitkille palstatiloille. Mitä pidemmälle kevät on edennyt, sen näkyvämmässä roolissa Williams on ollut. Puolivälierissä ToPoa vastaan Williams nosti keskiarvonsa 17,7 pisteeseen ja 6,3 levypalloon, ja välierissä Korihaita vastaan veteraani urakoi peräti 20,0 pistettä, 3,3 riistoa ja 3,0 syöttöä ottelua kohden.

Pääsiäismaanantaina Williams nosti tasoaan entisestään kurittamalla finaalien avausottelussa Joensuun Katajaa 26 pisteellä (pelitilanneheitot 8/15, vapaaheitot 8/9), kuudella levypallolla ja viidellä pallonriistolla. Vaikka koko koripalloileva Suomi on pistänyt Williamsin pudotuspelien aikaiset edesottamukset merkille, konkari suhtautuu omaan panokseensa maltillisesti.

- Eri iltana eri pelaaja voi nousta esiin ja ratkaista matsin. Meillä on kolme amerikkalaista, jotka heittävät yli 15 pinnaa matsia kohden ja useampi suomalainen, joka pystyy muuttamaan ottelun kulun panoksellaan hyökkäyksessä tai puolustuksessa. Koriksessa tärkeintä on, että kukin ymmärtää roolinsa.

Pyrintö sai finaalisarjan avausotteluun lentävän lähdön ja karkasi Katajalta 21-7-johtoon ennen kuin joensuulaiset saivat pelin juonesta kiinni. Ottelun kolmatta jaksoa joensuulaiset jopa hienokseltaan hallitsivat, mutta päätösjakson alussa Pyrintö sai Katajan täysin raiteiltaan puolustuspään suorittamisellaan.

- Puolustuspelaaminen on meille kunnia-asia. Perustamme koko pelisuunnitelmamme sille, että saamme stoppeja ja rankaisemme vastustajia heidän virheistään. Nämä perusasiat ovat vieneet meidät pitkälle, Williams laskee.

Toistaiseksi Pyrintö on selvinnyt voittajana kaikista seitsemästä pudotuspeliottelustaan, mutta voitot eivät ole tulleet helpolla. Puolivälieräsarjan toisessa osaottelussa ToPoa vastaan Mikko Koivisto oli lähellä viedä viime sekunnin heitollaan pelin jatkoajalle, mutta hänen varpaansa osuivat heiton lähtiessä kolmen pisteen viivan sisäpuolelle. Ratkaisevassa puolivälieräottelussa Pyrintö kiipesi päätösjaksolla ToPoa vastaan 20 pisteen takaa jatkoajalle ja voittoon. Välierien toisessa ottelussa Korihaita vastaan uusikaupunkilaiset hallitsivat kenttätapahtumia 35 minuuttia, kunnes Pyrintö nousi piinasta puolustuspelinsä ansiosta.

- Pudotuspeleissä mitä tahansa voi tapahtua, ja esimerkiksi ToPo pelasi todella taistelevaa koripalloa puolivälierissä meitä vastaan. Vaikka olemme voittaneet kaikki seitsemän pudotuspeliotteluamme, emme todellakaan ole päässeet helpolla.

Maltti merkitsee

Pyrinnön voittoputki on saamassa eeppisiä mittasuhteita. Joukkue on hävinnyt edellisen ottelunsa 4. helmikuuta, joten joukkueen voittoputki on tällä hetkellä paisunut jo 81 päivän mittaiseksi. Joukkue on pelannut vuoden 2011 aikana 28 ottelua runkosarja ja pudotuspelit mukaan lukien ja voittanut niistä 27 (voittoprosentti 96,4!). Vaikka Williams on pelannut urallaan esimerkiksi Saksan Bundesliigassa ja Brasilian täysammattilaisessa pääsarjassa, hän ei kertomansa mukaan ole koskaan kokenut vastaavaa.

- Tämä on aivan hullua! En voi sanoin kuvailla, mitä olemme juuri nyt tekemässä, Williams nauraa.

- Olemme tehneet koko joukkueen voimin kovaa työtä, uskoneet toisimme ja luottaneet pelikonsepteihimme. Näillä pienillä asioilla on todennäköisesti jotain tekemistä menestyksemme kanssa.

Pitkän voittoputken jatkuessa peli-ilo on tarttunut selkeästi koko joukkueen tekemiseen. Williamskin yllätti avausfinaalissa iskemällä Katajan Jared Newsonin edestä yhden kauden tyylikkäimmistä donkeista - kova työnäyte mieheltä, joka harvemmin esittelee ponnistusvoimaansa edes layup-jonossa.

- Hei, minä olen vanha ukko, minulla on korkeintaan kolmisen tusinaa donkkia jäljellä urani aikana! En aio tuhlata niitä alkuverryttelyissä, vaan odotan sopivaa hetkeä, vihjaa Williams faneilleen.

Korisliigan finaalit jatkuvat keskiviikkona Joensuun Areenalla. Vaikka Pyrintö johtaa ottelusarjaa voitoin 1-0, Williams muistuttaa omiaan maltin merkityksestä.

- Tietääkseni Pyrintö voitti viime vuonnakin ensimmäisen matsin, mutta hävisi kaksi seuraavaa. Meidän täytyy pelata omaa peliämme fiksusti ja maltillisesti ja välttää turhia tunteenpurkauksia, jos peli ei mene aivan mielemme mukaan.

Korisliigan toinen finaaliottelu Joensuun Kataja - Tampereen Pyrintö keskiviikkona klo 18:30 Joensuun Areenalla. URHOtv televisioi ottelun suorana.

Lue myös seuraavat

 
5.4.2024 12:47 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelanderin Norrköping jo selkä seinää vasten – ”Ensimmäinen peli oli aikamoinen pettymys”

Ruotsissa pudotuspelit ovat jo startanneet ja Sofia Pelanderin Norrköping Dolphins on jo selkä seinää vasten. Pelander on kuitenkin luottavaisena, että Norrköping selvittää esteet tieltään ja taistelee vielä mestaruudesta.

26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

22.3.2024 12:27 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalin ja Anniina Äijänen taistelemassa Espanjan cupin voitosta

Espanjan cup-mestaruus ratkaistaan viikonloppuna, kun arvostetun Copa de la Reinan finaaliturnaus on edessä. Cup-pokaalista on taistelemassa myös Anniina Äijäsen ja Marianne Kalinin Ferrol.

22.3.2024 11:23 Suomalaiset ulkomailla

Naisten Bundesliigassa pudotuspelit käyntiin – mukana neljä Susiladies-pelaajaa

Naisten Saksan Bundesliigassa alkavat pudotuspelit tulevana viikonloppuna. Mestaruustaistelussa nähdään Stars Kelternin Linda-Lotta Lehtoranta ja Elina Koskimies, Lions Hallen Anissa Pounds sekä Angels Nördlingenin Roosa Lehtoranta.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

15.3.2024 18:54 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtoranta taistelee Saksan cupin mestaruudesta – ”Tähtäin on, että voitamme”

Saksan cupin neljän joukkueen lopputurnaus pelataan viikonloppuna ja suomalaispelaajista mukana nähdään Angels Nördlingenin joukkuetta edustava Roosa Lehtoranta. Lehtoranta lähtee viikonloppuun toiveikkain mielin.

14.3.2024 11:13 Pääjuttu

Valmennusuralle hypännyt Jamar Wilson kehittää osaamistaan 2-tason valmentajakoulutuksessa

Susi Training Centerissä Lohjan Kisakalliossa kuuluu myöhään perjantai-iltana tossujen kirske ja pelin lomasta kuuluva esimerkillinen puhe pelaajien välillä. Kyseessä ei ole maajoukkue eikä seurajoukkue, vaan joukko valmentajia, jotka ovat kokoontuneet Lohjalle eri puolilta Suomea. Yksi heistä on vielä hiljattain treenannut samalla parketilla susilogo rinnassa.

26.2.2024 11:38 Susijengi

Alexander Madsen: ”Me pelataan parhaimmillamme, kun ollaan ärsyttäviä”

Alexander Madsen, 29, on hyvässä paikassa koripalloilijana. Susijengin ison pään kouvolalaislähtöinen luottomies on saanut räjähtävän startin alkuvuoteen 2024 Espanjan liigassa CB Andorran paidassa. Samaan aikaan Susijengissä Madsenin rooli on vanha tuttu ja hän uskoo, että paras tulos tulee, kun pidetään kiinni perusasioista.

24.2.2024 12:34 Susijengi

Remu Raitanen: ”Varmasti ikimuistoisimpia kokemuksia omalla uralla”

Susijengin tarkkakätinen laituri Remu Raitanen, 26, esiintyi ennakkoluulottomasti ja kellotti tehokkaat peliminuutit myöhään perjantai-iltana, kun Susijengi haastoi MM-hopeamitalisti Serbian sen kotihallissa Belgradissa. Raitasen mukaan Susijengi pystyi Belgradin kuurouttavassa metelissä haastamaan Serbian niin kauan kuin pysyi pelisuunnitelmassaan.

23.2.2024 10:50 Susijengi

Topias Palmi: ”Vastassa on yksi maailman parhaista joukkuepuolustuksista”

Jos Susijengi haluaa pelata voitosta Serbiaa vastaan myöhään tänä iltana Belgradissa, on sen onnistuttava puolustuspäässä täydellisesti ja käytettävä vapaat heittopaikkansa tuloksellisesti, kun niitä tarjoutuu. Haasteen ottaa innolla vastaan Tampereen Pyrinnön kasvatti Topias Palmi, 29, joka pelaa ammattilaisuransa parasta kautta Karhu Basketissa.

Näytä lisää vastaavia