Mikko Koivisto: ”Joukkuehenki kasvanut joka treenin myötä”

27.8.2011 Mikko Koiviston, 24, peliminuutit miesten maajoukkueessa jäivät kahden edeltävän vuoden aikana vähiin kesän 2008 räjähtävän startin jälkeen. Tänä kesänä vantaalaislähtöinen takamies on kuitenkin palannut ”susijengin” vakiorotaatioon ja nousee kisakoneeseen Suomen suunnatessa ensimmäisiin EM-kisoihinsa 16 vuoteen.

Vielä maajoukkuekesän alkaessa Koivistolla ei ollut täyttä varmuutta siitä, kuuluuko hän miesten maajoukkueen pelaavaan kokoonpanoon EM-karsinnoissa, vai suuntaako hän Kiinan Shenzheniin universiadeihin. Maajoukkueen yhteisharjoituskausi ei kuitenkaan ehtinyt vanheta kauaakaan, kun joukkueen valmennusjohdolle selvisi Koiviston olevan teräkunnossa.

– Pelikausi päättyi varhain ja siitä syystä pääsin ensimmäistä kertaa moneen vuoteen pitkälle pelitauolle, jonka aikana pääsin treenaamaan itsekseni ja valmistautumaan kunnolla maajoukkuekesää varten, kertoo Koivisto.

 

– Pitkän tauon jäljiltä kroppa tuntuu vahvalta ja jalat ovat liikkuneet paremmin kuin vaikka viime kesänä. Olen päässyt rytmiin kiinni aikaisin ja se on helpottanut entistä enemmän maajoukkueeseen tuloa.

 

Ennen maajoukkuekesää 2010 Koivisto oli kärsinyt koko kauden loukkaantumisista, ja oli yksi monista puolikuntoisista maajoukkuepelaajista viime kesän aikana. Tänä kesänä tilanne on lähestulkoon päinvastainen, kun päävalmentaja Henrik Dettmannilla on valmistautumisjakson aikana ollut käytössään 14 pelaajan rotaatio.

 

– Onhan tämä ihan erilainen kesä kuin vuoden takainen. Melkein kaikki jätkät ovat olleet koko kesän kunnossa ja joukkuehenki on parantunut jokaisen treenin myötä nousujohteisesti. Vastuksen taso on myös noussut kesän edetessä ja olemme huomanneet pystyvämme pelaamaan niin hyvin kuin odotimme, suitsuttaa Koivisto.

 

Valmistavat maaottelut, PM-kilpailut ja EM-karsinnat mukaan lukien Suomi on voittanut kaikki kesän kymmenen ottelua. Maajoukkueen viimeisestä tappiosta on vierähtänyt jo vuosi, sillä Suomi hävisi edellisen maaottelunsa EM-karsinnoissa Latviaa vastaan 29.8.2010.

 

Tarkkana heittäjänä, hyvänä puolustajana ja varmana pelinrakentajana tunnettu Koivisto kuuluu Petteri Koposen, Sasu Salinin, Teemu Rannikon ja Petri Virtasen ohessa Dettmannin luottomiehistöön takakentällä. Kuluvana kesänä maajoukkueen peleissä on nähty kerrallaan jopa kolme takamiestä kentällä yhtä aikaa.

 

– Modernissa koripallossa kentällä pitää olla melkein aina vähintään kaksi pallonkäsittelytaitoista takamiestä, ja kolmella ”pienellä” pelinrakentaminen tulee vieläkin helpommaksi. Sen, minkä koossa häviämme, voitamme nopeudessa; kolmella takamiehellä pystyy vaikeuttamaan aika paljon vastustajan peliä etenkin prässeillä.

Paikka EM-kokoonpanossa on suuri kunnia 

Saapuessaan vuosi sitten syksyllä Suomeen ja Korisliigaa pelaavan ToPon kokoonpanoon oli Koivisto suomalaisyleisölle vielä suhteellisen tuntematon pelaaja. Pelikaudella 2004/05 Koivisto siirtyi I divisioonan Rekolan Urheilijoista USA:an high schooliin, ja vuodet 2006–10 kuluivat USA:n yliopistoliiga NCAA:n UNC-Greensboron paidassa. Vaikka Koiviston ensimmäinen liigakausi oli vuoristoratamainen ja joukkueen kausi päättyi jo puolivälierissä, luonnehtii hän vuotta opettavaiseksi.

 

– Oikeastaan viime kausi oli ensimmäinen, jolloin pelasin korista ammatikseni. UNC-Greensborossa olin periaatteessa ammattilainen, mutta käytännössä koulu vei puolet ajastani. Viime kaudella näin, minkälainen on ammattipelaajan elämäntyyli ja -rytmi.

 

Koivisto allekirjoitti heinäkuussa ensi kautta koskevan sopimuksen liiganousija Loimaa Bisonsin kanssa. Nuoren miehen lähivuosien tavoitteena siintää täysammattilaisuus ulkomailla.

 

– Kausi kerrallaan mennään ja yritetään kehittyä niin paljon, että mahdollisuus pelata ammattilaisjoukkueessa jossain päin Eurooppaa olisi realistinen.

 

Koivisto saa esimakua Euroopan kovimmista koripalloestradeista jo elo-syyskuussa, jolloin hän kuuluu miesten maajoukkueen arvokisakokoonpanoon.

 

– Minulle on erittäin suuri kunnia päästä pelaamaan näissä peleissä ja on ollut ilo nähdä, että ihmiset ovat olleet täällä Suomessakin kiinnostuneita maajoukkueesta, Koivisto kertoo.

 

– Erityisen iloinen olen maajoukkueen kokeneemman kaluston puolesta. He ovat pelanneet monta kesää tässä porukassa ja heidän tavoitteensa viimein toteutuu. Toivottavasti pystyn omalta osaltani auttamaan heitä saavuttamaan voittoja aina kaikkein isoimmilla estradeilla asti.

 

Suomen kiivastahtinen EM-kisaohjelma käynnistyy Liettuan Alytuksessa keskiviikkona 31.8., jolloin vastassa on Kroatia. Ottelu käynnistyy klo 21. Nelonen Pro ja VeikkausTV näyttävät ottelun suorana lähetyksenä.

Lue myös seuraavat 

 
9.9.2017 11:45 Haastattelu

Rannikko & Koponen: ”Pitää tehdä Italian pelistä vaikeaa”

Ammattilaisuriensa aikana pitkän päivätyön Italiassa tehneet pitkäaikaiset Susijengi-takamiehet Teemu Rannikko ja Petteri Koponen kertovat joukkueensa tekevän lauantaina kaikkensa saadakseen Italian pelaamisen mahdollisimman vaikeaksi. Ottelun voittaja etenee EM-kisojen kahdeksan parhaan joukkoon, minne Suomi on viimeksi yltänyt 1967.

7.9.2017 18:13 Haastattelu

EM-kotikisojen pääsihteeri: ”Täydellisyyttä hipova kokonaisuus”

Satavuotista itsenäisyyttään juhlivan Suomen hullaannuttanut Susijengi suuntasi torstaina kohti EM-turnauksen pudotuspelejä, jotka pelataan Turkin Istanbulissa. Samanaikaisesti Helsingissä pelatun alkulohkovaiheen purkutöiden keskellä seisoo onnellinen mies; EM-kotikisojen pääsihteeri Ari Tammivaara tuntee ylpeyttä ja jakaa vuolaasti kiitosta.

1.9.2017 12:45 Haastattelu

Jamar Wilson: ”Tämä on vasta turnauksen alku”

Kolmatta vuottaan Susijengiä edustava Jamar Wilson, 33, kohosi torstaina joukkueensa suurien sankarien joukkoon pakottamalla EM-kotikisojen avauspelin jatkoajalle rohkealla ajollaan ja viimeistelemällä 84-86-voiton Suomelle jatkoajan lopulla. Hurmoksellisen voiton jälkeen Wilson asettaa asiat oikeisiin mittasuhteisiinsa: että kisat ovat vasta alussa.

31.8.2017 14:55 Haastattelu

Petteri Koponen: ”Nando De Colo on yksi Euroopan parhaista pelaajista”

Moskovan TsSKA:n veteraanitakamies Nando De Colo, 30, on aiemmin tällä vuosikymmenellä näytellyt kuuliaisesti tuplaajan roolissa NBA-tähti Tony Parkerin vierellä, mutta Parkerin jättäydyttyä sivuun ”Les Bleusista” on De Colo joukkueensa ykköstähti. Petteri Koponen on kohdannut De Colon urallaan kymmeniä kertoja ja luonnehtii tätä yhdeksi Euroopan parhaista pelaajista.

30.8.2017 Haastattelu

EM-kisojen ”Hype Man” Tidjân Ba odottaa koripallojuhlaa

Huomenna käynnistyvissä koripallon EM-kisoissa juontajan ja viihdyttäjän roolissa toimiva Kwan-yhtyeestä tuttu muusikko Tidjân Ba odottaa malttamattomana kisojen alkua.

12.6.2017 Haastattelu

Petteri Koponen odottaa innokkaana EM-kotikisoja: ”On hienoa olla suomalainen koripalloilija tällä hetkellä”

Ensimmäisen kautensa suurseura Barcelonan riveissä pelannut Petteri Koponen kertoo, että suomalainen koripallo elää kukoistuksen aikaa. Susijengin ”alfoihin” kuuluva pelintekijä odottaa kesältä ennen kaikkea kotikisahuumaa – kovia otteluita ja fanien luomaa tunnelmaa.

21.2.2017 Haastattelu

"Käsissämme on suomalaisen koripalloilun tulevaisuutta"

Suomen koripallomaajoukkueiden medical team kokoontuu säännöllisesti päivittämään toiminnan isot linjat yhtenäisiksi ja vetämään suuntaviivat tulevaan maajoukkuekauteen.

22.11.2016 22:05 Haastattelu

Susikapteeni Shawn Huffin analyysi EM-vastustajista: “Kovia koripallomaita kaikki”

Susijengin kapteenin viittaa kantava Shawn Huff, 32, seurasi Helsingin EM-alkulohkon joukkuearvontoja hyvillä mielin. Maajoukkuekonkari kiittelee Susijengin kisavastustajien laatua ja leveyttä ja korostaa, että vastaan on tulossa pelityylillisesti toisistaan merkittävästi poikkeavia, mutta kukin omalla tavallaan hankalia vastustajia.

20.8.2016 Haastattelu

MU16-päävalmentaja Miikka Sopanen: ”Pelaajat uskoivat omiin vaikutusmahdollisuuksiinsa”

Suomen 16-vuotiaiden poikien maajoukkue teki suomalaista koripallohistoriaa tänään lauantaina, kun Sudenpennut kaatoivat EM-kisojen päätöspelissään Ranskan ja sijoittuivat viidenneksi. Kyseessä on Suomen kaikkien aikojen toiseksi paras EM-sijoitus kautta historian. Suomen päävalmentaja Miikka Sopanen kertoo haastattelussa MU16-maajoukkueen EM-taipaleesta.

22.7.2016 10:55 Haastattelu

Henrik Dettmann FIBA:n sivuilla: ”Markkasessa on All Star -potentiaalia”

Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann keskusteli FIBA:n haastattelussa Suomen Sudenpentujen syömähampaan Lauri Markkasen, 19, urasta, potentiaalista ja kehityskaaresta. Dettmann näkee Markkasella olevan mahdollisuudet jopa lajin kirkkaimmalle huipulle asti.

Näytä lisää vastaavia