Koponen isännöi Rannikkoa ja Salinia Euroliigan historiallisessa suomalaisderbyssä perjantaina

1.11.2012 Suomi-koriksen ystävien hartaasti odottama hetki koittaa viimein perjantaina, kun Petteri Koposen BC Himki toivottaa Euroliigan neljännen kierroksen ottelussaan kotisaliinsa tervetulleeksi Teemu Rannikon ja Sasu Salinin Union Olimpija Ljubljanan. Ottelu on historiallinen, sillä ensimmäisen kerran Euroliigan historiassa kohtaa kaksi joukkuetta, joissa molemmissa pelaa suomalainen pelaaja.

Teemu Rannikko vyöryttää perjantain suomalaisderbyn ennakkosuosikin paineet Himkin niskaan.

Petteri Koposen Himki hakee paluuta voittokantaan kahden tappion jälkeen.

Kaksi ottelua nilkkavaivaisena sivussa ollut Sasu Salin pelannee perjantaina.

Joukkueiden kokoonpanossa saatetaan nähdä neljäskin suomalaispelaaja, jos Emir Sulejmanovic pukee ylleen Olimpijan peliasun.

Hanno Möttölä eteni Skipper Bolognan kanssa aina Euroliigan finaaliin keväällä 2004.

Euroliiga-kokemusta on vyöllään myös Frankfurtissa pelanneella Jukka Matisella. Kuvat: Getty Images/AllOver Press, Tytti Nuoramo, Francois Perthuis, LegaBasket Pictures & Euroleague Pictures.

Euroliigassa on aiemminkin pelannut useita suomalaispelaajia samaan aikaan, mutta ”suomalaisjoukkueet” eivät ole aiemmin ottaneet toisistaan mittaa. Kaudella 2004/05 Hanno Möttölän ja Teemu Rannikon edustama Scavolini Pesaro pelasi eri alkulohkossa kuin Jukka Matisen Frankfurt Skyliners, kun taas 2006/07 Möttölän Zalgiris Kaunas ja Rannikon Union Olimpija olivat vastaavasti eri alkulohkoissa.

 

Perjantain asetelman suomalaisittain historiallinen merkitys tiedostetaan vahvasti niin Himkin kuin Olimpijan leireissä.

 

– On aina hienoa päästä pelaamaan suomalaispelaajaa vastaan. Se tuo tietyn lisälatauksen otteluun. Tämä tuo myös näkyvyyttä Suomi-korikselle ja osoittaa, että olemme kehittyneet koripallomaana, Petteri Koponen hymyilee.

 

– Aina on kiva pelata Petteriä vastaan, mutta ennen kaikkea on suomalaisittain ainutlaatuista, että perjantaina voi olla useampikin suomalainen yhtä aikaa kentällä. Tällä on huikea arvo suomalaiselle koripallolle, myötäilee Teemu Rannikko.

 

Rannikko: ”Paineet ovat Himkillä”

 

Sekä Himki että Olimpija lähtevät otteluun edelliset ottelunsa hävinneenä. Olimpija taipui Euroliigassa vieraskentällä Cantùlle ja VTB-liigassa Pietarin Spartakille. Olimpija puolestaan on taipunut viimeisissä otteluissaan Euroliigassa Fenerbahcelle ja Panathinaikosille, sekä Adrianmeren liigassa Cedevitalle ja Igokealle.

 

Himkin kuvioita sekoitti päävalmentaja Rimas Kurtinaitisin kahden ottelun mittainen poissaolo joukkueen peräsimestä perhesyistä johtuen. Vaikka Himkin peli on ollut melko lukossa, Rannikon mukaan perjantaina paineet ovat venäläisillä.

 

– Himkille perjantain matsi on pakkovoitto. Meillä molemmilla on yksi voitto kolmesta pelistä haettuna, mutta Himkille tappio olisi isompi menetys, koska se tapahtuisi heidän kotikentällään, Rannikko arvioi.

 

– Me olemme hävinneet nyt neljä matsia aika samantyylisesti, mutta olemme treenanneet hyvin pari päivää. Kunhan pystymme pitämään pelin tasaisena, kaikki on mahdollista lopussa, jatkaa Rannikko.

 

– Meidän on pakko voittaa kotona, ja yhtä lailla tämä on tärkeä peli Olimpijalle. Puhumme ilman muuta valmentajien kanssa siitä, miten Teemu ja Sasu pelaavat. Meidän täytyy kuitenkin pysäyttää koko Olimpijan jengi, eikä pelkästään heidän suomalaisiaan, arvioi puolestaan Koponen.

 

Nilkkavaivasta kärsinyt Sasu Salin on ollut viimeisessä kahdessa ottelussa sivussa, mutta oletettavasti pelaa perjantaina. Olimpijan piste- ja levypallokärki Aron Baynes sai maanantaina Igokeaa vastaan tällin päähänsä, mutta myös hän pelannee Himkiä vastaan.

 

Olimpijan onnistuminen perustuu kurinalaiseen joukkuetyöskentelyyn. Isot miehet Dylan Page ja Aron Baynes hakevat kärkkäästi 1-1-ratkaisuja, ryntäävät hyökkäyslevypalloon ja tekevät screenejä vapauttaakseen Sasu Salinin, Jaka Blazicin ja Klemen Prepelicin kaltaiset heittäjät vapaisiin heittopaikkoihin, joihin Rannikkon ja Dominic Waters toimittavat palloa. Puolustuksessa Olimpija pyrkii härnäämään vastustajaansa liikkuvuudella ja aggressiivisuudella.

 

Himki pelaa puolestaan perinteisempää, itäeurooppalaista koripalloa. Joukkueen peli rakentuu pelinrakentajavirtuoosi Zoran Planinicin sekä monta kautta joukkueessa pelanneen heittävän takamiehen Vitali Fridzonin ympärille. Kaksikolle suovat lepominuutteja Koponen sekä korintekijänä kunnostautunut Kelvin Rivers.

 

Himkin pitkistä miehistä kroaatti Kresimir Loncar on ollut alkukaudesta vireessä, mutta Paul Davis, Matthew Nielsen ja James Augustine hakevat vielä parasta rytmiään. Myöskään Venäjän maajoukkueen monivuotinen luottomies Sergei Monia ei ole vielä päässyt elementtiinsä.

 

Joukkueiden suomalaistilanne

 

Petteri Koponen, BC Himki: Viikko sitten Koponen teki debyyttinsä Himkin aloitusviisikossa joukkueen jyrätessä ukrainalaisen Donetskin, mutta seuraavassa kahdessa ottelussa suomalaistähden peliaika on ollut kortilla. Perjantaina Koposen ”hiljainen tieto” Rannikosta ja Salinista saattaa tietää hänelle lisää peliminuutteja, jonka lisäksi päävalmentaja Kurtinaitis on edelleen antanut suomalaisprospektilleen vapauden heittää tilanteen salliessa.

 

Teemu Rannikko, Union Olimpija: Yhdessä Dominic Watersin kanssa Olimpijan eniten palloa käsittelevä pelaaja. Edellisissä Euroliigan otteluissaan Rannikko on jäänyt fyysisempien, atleettisempien vastustajan takamiesten puristuksiin, mutta Himkiä vastaan tilaa on luvassa hitusen enemmän kuin Fenerbahcea ja Panathinaikosta vastaan.

 

Sasu Salin, Union Olimpija: Adrianmeren liigan Cedevita-Olimpija-ottelussa nilkkaansa loukannut Salin on oletettavasti pelikunnossa perjantaina. Suomalaisittain uutinen on erinomainen, sillä Salin on hyvän maajoukkuekesän jälkeen jälleen osoittanut kehittyneensä lähemmäs Euroopan huipputasoa. Vastustajan tähtien hiillostamisessa yhtenään käytetty Salin nähtäneen perjantaina myös Koposen vartijana.

 

Tiesitkö?

 

…Perjantaina parketilla nähtävistä suomalaispelaajista eniten Euroliiga-kausia on vyöllään Teemu Rannikolla, joka on edustanut Olimpijan (2005–07, 2012-) lisäksi Scavolini Pesaroa (2004/05) maanosan kovimmassa koripallosarjassa. Kaudella 05/06 Rannikko valittiin Euroliigan viikon arvokkaimmaksi pelaajaksi, kun hän pommitti 26 pistettä Partizan Belgradia vastaan.

 

…Petteri Koposelle kausi Euroliigassa on ensimmäinen. Viimeiset neljä kautta (2008–12) Italian Serie A:ssa Virtus Bolognaa edustanut Koponen kohtasi Rannikon Serie A:n runkosarjaotteluissa neljästi vuosien 2010–12 aikana. Neljässä keskinäisessä kohtaamisessa Koponen viimeisteli Bolognalle 12,3 pistettä, 2,0 syöttöä ja 1,5 riistoa ottelua kohden Rannikon vastatessa 8,3 pisteen, 3,3 syötön ja 1,5 riiston tehoista. Rannikon Cimberio Varese voitti Serie A:n suomalaiskohtaamisista kolme.

 

…Sasu Salin pelaa puolestaan maanosan huippusarjaa jo kolmatta kauttaan. Viime kaudella (2011/12) Olimpijan aloitusviisikkoon murtautunut Salin aloitti kuluvan Euroliiga-kauden räjähtävästi rankaisemalla Cantùa avausottelussa 15 pisteellä.

 

…Suomalaisväriä otteluun saattaa tuoda myös 204-senttinen, 17-vuotias kaarinalaisen Ura Basketin kasvatti Emir Sulejmanovic. Sulejmanovic debytoi Olimpijan kokoonpanossa viime viikolla ljubljanalaisseuran kohdatessa kotonaan Panathinaikosin.

 

…Ensimmäisen kerran Euroliigassa nähtiin suomalaisväriä 1960-luvulla, kun Helsingin Kisa-Toverit pelasi silloin Euroopan Cupina tunnettua maanosan pääsarjaa edeten parhaimmillaan Euroopan kahdeksan parhaan joukkoon (1963/64).

 

…Ensimmäinen suomalaispelaaja nykymuotoisessa Euroliigassa oli Hanno Möttölä (’76), joka debytoi kaudella 2002/03 espanjalaisen TAU Ceramica Vitorian paidassa. Möttölän lisäksi Euroliiga-joukkueen pelaavassa kokoonpanossa ovat esiintyneet suomalaispelaajista Teemu Rannikko (’80), Jukka Matinen (’78), Sasu Salin (’91), Petteri Koponen (’88) sekä Emir Sulejmanovic (’95).

 

Euroliigaa: BC Himki – Union Olimpija Ljubljana suorana perjantaina 2.11 klo 17:25 alkaen Nelonen Pro 1 -kanavalla.

 

 
25.3.2024 11:52 Suomalaiset ulkomailla

Saksassa ja Tshekissä pudotuspelit käynnistyivät – Ruotsissa saatiin runkosarja pakettiin

Saksan ja Tshekissä saatiin pudotuspelit käyntiin viime viikolla ja Ruotsissa pelattiin runkosarjan päätöskierros. Italiassa Awak Kuier loisti pistekuningattarena.

22.3.2024 12:27 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalin ja Anniina Äijänen taistelemassa Espanjan cupin voitosta

Espanjan cup-mestaruus ratkaistaan viikonloppuna, kun arvostetun Copa de la Reinan finaaliturnaus on edessä. Cup-pokaalista on taistelemassa myös Anniina Äijäsen ja Marianne Kalinin Ferrol.

22.3.2024 11:23 Suomalaiset ulkomailla

Naisten Bundesliigassa pudotuspelit käyntiin – mukana neljä Susiladies-pelaajaa

Naisten Saksan Bundesliigassa alkavat pudotuspelit tulevana viikonloppuna. Mestaruustaistelussa nähdään Stars Kelternin Linda-Lotta Lehtoranta ja Elina Koskimies, Lions Hallen Anissa Pounds sekä Angels Nördlingenin Roosa Lehtoranta.

21.3.2024 07:26 Suomalaiset ulkomailla

Lassi Tuovi teki suomalaista koripallohistoriaa

Lassi Tuovista tuli ensimmäinen suomalaissyntyinen valmentaja, joka on toiminut Euroliigan ottelussa päävalmentajana. Tuovi johdatti Virtus Bolognaa viime hetket italialaisseuran kohdatessa Zalgirisin vieraissa.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

18.3.2024 10:51 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtorannan Nördlingenille kirvelevä finaalitappio cupissa

Roosa Lehtorannan Angels Nördlingen oli kiinni Saksan cupin voitossa aina viimeisille sekunneille saakka, mutta joutui lopulta tyytymään kakkospaikkaan.

18.3.2024 10:36 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin juhli tärkeää voittoa suomalaiskohtaamisessa

Espanjassa nähtiin suomalaiskohtaaminen, kun Sasu Salin matkasi Teneriffasta Alexander Madsenin vieraaksi Andorraan. Remu Raitasen Caceres otti myös tärkeän voiton Espanjassa.

15.3.2024 18:54 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtoranta taistelee Saksan cupin mestaruudesta – ”Tähtäin on, että voitamme”

Saksan cupin neljän joukkueen lopputurnaus pelataan viikonloppuna ja suomalaispelaajista mukana nähdään Angels Nördlingenin joukkuetta edustava Roosa Lehtoranta. Lehtoranta lähtee viikonloppuun toiveikkain mielin.

15.3.2024 08:24 Suomalaiset ulkomailla

Jantusen ja Iisalon Paris Basketball EuroCupin välieriin

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball eteni EuroCupin välieriin. Mestarien liigassa Sasu Salinin Teneriffa varmisti puolivälieräpaikan.

11.3.2024 08:07 Suomalaiset ulkomailla

Awak Kuier taistelee EuroCupin finaalipaikasta – Anissa Pounds juhli suomalaiskohtaamisen voittoa

EuroCupin välierät alkoivat viime viikolla ja Awak Kuierin Reyer Venezia petasi jännittävät lähtöasetelmat toiseen osaotteluun. Anissa Pounds pääsi paukuttelemaan henkseleitään Saksassa suomalaiskohtaamisen voiton kunniaksi.

Näytä lisää vastaavia