Joensuun Katajalla tiistaina edessään vuosisadan ottelu

25.2.2013 Joensuun Areenalla todistetaan tiistaina erästä kotimaisen koripallon lähihistorian merkittävimmistä otteluista, kun Kataja kohtaa EuroChallengen jatkosarjan päätösottelussa turkkilaisen Pinar Karsiyakan. Selvitäkseen kahdeksan parhaan joukkoon on Katajan voitettava EuroChallengen mestarisuosikkeihin kuuluva Karsiyaka – sekä saatava vetoapua Romaniasta.

Petri Virtasen Kataja on tutussa tilanteessa tiistaina - vain voitto kelpaa.

Antti Kanervo on pelannut tasaisen vahvan kauden EuroChallengessa.

Edellisessä kohtaamisessa Turkissa Katajan alkujännitys kostautui 5,000-päisen kotiyleisön mylviessä.

"Kuin HJK kohtaisi Liverpoolin", arvioi Kataja-kapellimestari Jukka Toijala tiistain ottelua.

Selkä seinää vasten pelaaminen on Katajalle kuitenkin tuttu tilanne. Viime viikolla joensuulaisten oli voitettava kotonaan romanialainen CS Gaz Metan Medias kolmella pisteellä säilyttääkseen jatkomahdollisuutensa. Kataja pelasi ”varman päälle” ja päihitti romanialaiset neljällä pisteellä.

 

Asetelmat tiistain otteluun ovat ainutlaatuiset: jos Kataja voittaa Pinar Karsiyakan ja Medias kukistaa samaan aikaan kotonaan latvialaisen BK Ventspilsin, etenee Kataja historiallisesti EuroChallengen kahdeksan parhaan joukkoon.

 

– Jos joku olisi tullut syys-lokakuussa sanomaan, että jatkosarjan viimeiseen otteluun lähdettäessä panokset ovat nämä, en tiedä miten päin olisin ollut, Katajan päävalmentaja Jukka Toijala nauraa.

 

Kataja on osoittanut EuroChallenge-kautensa aikana hämmästyttävää venymiskykyä nousten kerta toisensa jälkeen liki mahdottomista paikoista voittoon – viimeksi viikko sitten, kun Kataja vei neljännen jakson Mediasia vastaan 30–13 oltuaan tappiolla lähes koko ottelun.

 

Voitto Pinar Karsiyakasta ja selviytyminen Euroopan kolmoskilpailun kahdeksan parhaan eliittiin olisi jälleen yksi komea luku lisää Katajan jo satumaiseen eurotaipaleeseen. Ja vaikka haaste on kova, Toijala tietää, että turkkilaisten peittoaminen ei ole mahdotonta.

 

– Karsiyaka on viime kierroksilla jo näyttänyt hieman horjumisen merkkejä. Heidän pelinsä ei ole yhtä terävää kuin vielä muutama viikko sitten. Lisäksi on täysin erilaista lähteä Joensuuhun tai Romaniaan kuin pelata 5,000 huutavan katsojan edessä kotikentällään, Toijala huomauttaa.

 

”Kuin HJK pelaisi Liverpoolia vastaan”

 

Paperilla Pinar Karsiyaka on eräs EuroChallengen selkeistä mestarisuosikeista, ja paljon kertoo myös se, että joukkue on tällä hetkellä Euroopan parhaimpiin kansallisiin sarjoihin kuuluvassa Turkin liigassa kolmantena kivikovien Fenerbahcen ja Banvitin takana. Karsiyakan alapuolella sarjataulukossa ovat mm. legendaariset Galatasaray, Efes Pilsen sekä Besiktas.

 

– Kun puhutaan alkulohkossa vastaan tulleesta Krasnije Krilijasta tai Karsiyakasta, puhumme joukkueista, jotka kohtaavat omien maidensa sarjoissa Euroliiga-joukkueita. Esimerkiksi Krilija on kaatanut Venäjällä Petteri Koposen Himkin ja Karsiyaka Turkissa Efes Pilsenin ja Besiktasin, Toijala linjaa.

 

– Jalkapallosta vertailukohtaa hakemalla puhuttaisiin ehkä samasta asiasta, jos HJK pelaisi esimerkiksi Eurooppa-liigassa Liverpoolin pudottanutta Kazania – tai Liverpoolia – vastaan.

 

EuroChallengen runkosarjassa Karsiyaka voitti kuudesta ottelustaan viisi ja avasi jatkosarjan runnomalla CS Gaz Metania 30 pisteen erolla, mutta jatkosarjan vierasottelut ovat olleet turkkilaisille vaikeita. Ensiksi joukkue haki täpärän viiden pisteen voiton Latviasta Ventspilsin vieraana ja taipui sitten Romaniassa Mediasin kotiluolassa kahdeksalla pisteellä.

 

Kataja kohtasi Karsiyakan tammikuun lopussa vieraskentällä ja tipahti heti ottelun alussa 4-20-tappioasemaan. Toijala kuitenkin uskoo Katajan olevan nyt valmiimpi vastaamaan Karsiyakan vahvuuksiin.

 

– Peliin on päästävä heti kiinni. Vaikka tästä on tullut vähän tällainen die hard -tarina, emme halua antaa taas liikaa eteen ja yrittää sitten tehdä ihmeitä. Meidän on tarkoitus pysyä hengissä tämänkin jälkeen, mikä tarkoittaa, että olemme koko ottelussa parempia – emme ainoastaan viidellä viimeisellä minuutilla.

 

Karsiyaka on matkannut Joensuuhun ilman loukkaantunutta Jon Diebleriä (198 cm/24 v), mutta joukkueen materiaali on riittävän laaja kestääkseen Dieblerin poissaolon.

 

Pelinrakentaja Bobby Dixon (178/29) kuuluu EuroChallengen parhaimpiin pelaajiin, kolmikko Alade Aminu (210/25)-Will Thomas (203/26)-Ümit Sonkol (206/30) partioi korin alla sekä turkkilaiset Evren Büker (194/27) ja Can Maxim Mutaf (193/22) tuovat päävalmentaja Ufuk Saricalle ratkaisuvoimaa takakentällä.

 

Kataja pääsee otteluun parhaalla kokoonpanollaan lukuun ottamatta Jerald Fieldsiä, joka on yhä loukkaantuneena sivussa.

 

Näin EuroChallenge etenee

 

Kataja etenee jatkoon EuroChallengen jatkolohko I:n kakkossijalta, jos Kataja voittaa Karsiyakan ja Medias samaan aikaan Romaniassa Ventspilsin. Jos Kataja sekä Ventspils voittavat, etenee jatkopaikkansa varmistaneen Karsiyakan lisäksi kahdeksan parhaan joukkoon Ventspils. Katajan ja Ventspilsin hävitessä lunastaa jatkopaikkansa Medias.

 

J-lohkon voittoon on venymässä Ranskan liigan kärkisijaa pitelevä BCM Gravelines Dunkerque. Lohkon toisena joukkueena jatkoon etenee tiistaisen KK Szolnoki Olaj (Unkari)-Paris Levallois (Ranska)-ottelun voittaja.

 

K-lohkon voittajaksi on selviytynyt Katajan alkusarjassa kohtaama Krasnije Krilija Samara Venäjä). Lohkon toinen jatkopaikka ratkeaa BC Khimikin (Ukraina), Tofas Bursan (Turkki) ja Norrköping Dolphinsin (Ruotsi) välillä.

 

L-lohkosta jatkoon etenee varmuudella EWE Baskets Oldenburg (Saksa). Lohkon toinen todennäköisin jatkoonmenijä on Telekom Baskets Bonn (Saksa).

 

Jos Joensuun Kataja etenee EuroChallengen kahdeksan parhaan joukkoon, kohtaavat joensuulaiset suurella todennäköisyydelä puolivälierävaiheessa J-lohkon voittajan BCM Gravelines Dunkerquen. Puolivälieräparit ratkaisevat lopputurnauspaikat paras kolmesta -mallin ottelusarjalla.

 

EuroChallengen jatkosarjan päätösottelu Joensuun Kataja – Pinar Karsiyaka Joensuun Areenalla tiistaina 26. helmikuuta klo 18:30 alkaen.

 


 

Henkilöt

 
9.4.2024 21:08 Korisliiga

Kataja tasasi tilit Korihaita vastaan – Nokialle toinen voitto Kouvoista

Miesten Korisliigassa jatkettiin puolivälieriä. Katajan Thomas Tumba juhli sekä tärkeää otteluvoittoa että uransa isointa pistesaldoa.

8.4.2024 20:41 Korisliiga

Kobrat taisteli kovaa, mutta Seagulls oli jälleen liian kova pala – Kauhajoki laittoi Vilppaan selkä seinää vasten

Miesten Korisliigassa kaksi puolivälieräsarjaa saavutti kiperän 2–0-tilanteen. Toista sarjoista johtaa kotietujoukkue, toista taas haastaja.

6.4.2024 21:22 Korisliiga

BC Nokia repi avausvoiton tuplajatkoaikatrilleristä

Korisliigan neljästä puolivälieräsarjasta viimeinen käynnistyi, ja avausvoiton otti kotietua nauttiva Nokia.

5.4.2024 21:03 Pääjuttu

Korisliigan playoffit käyntiin: Kauhajoki mitätöi Vilppaan kotiedun ja Korihait avasi rytinällä

Miesten Korisliigassa pelattiin ensimmäiset puolivälieräottelut. Seagulls ja Korihait voittivat kotona, Kauhajoki yllätti vieraskentällä.

4.4.2024 13:15 Korisliiga

Playoff-ennakossa Korihait, Kataja, Vilpas ja Kauhajoki – neljä kilpailijaa, joiden sarjajärjestys ratkesi vasta viimeisenä iltana

Korisliigan pudotuspelikevät käynnistyy puolivälierillä perjantaina. Nyt toisessa playoff-ennakossa esittäytyvät kotietua nauttivat Korihait ja Salon Vilpas sekä heidän vastustajansa Kataja Basket ja Kauhajoki.

4.4.2024 08:33 Korisliiga

Playoff-ennakossa Seagulls, Nokia, Kouvot ja Kobrat: ”Tämä on tasaväkisin Korisliiga-kausi vuosiin”

Korisliigan pudotuspelikevät käynnistyy puolivälierillä perjantaina. Ensimmäisessä playoff-ennakossa esittelyssä kotietua nauttivat Helsinki Seagulls ja BC Nokia sekä alemmasta jatkosarjasta ponnistaneet vastustajat Kobrat ja Kouvot.

3.4.2024 13:45 Korisliiga

Jatkosarjat triplatuplaan lopettanut Korihaiden Jalen Jackson maaliskuun kuukauden pelaaja

Kotiedun ja kolmannen sijan napanneen Korihaiden monipuolinen Jalen Jackson on valittu Korisliigan maaliskuun kuukauden pelaajaksi.

3.4.2024 13:34 Erotuomarit

Korisliigan pudotuspelivaiheen erotuomarit on valittu

Korisliigakausi huipentuu perjantaina alkaviin pudotuspeleihin, jotka ovat kauden kohokohta myös erotuomareille. Tänä vuonna pudotuspelikierrokset hoidetaan yhteensä 17 erotuomarin voimin.

30.3.2024 19:24 Korisliiga

Korisliigan playoff-parit ratkottu – Hannes Pöllä palasi pelikentille, Lauri Kallio rikkoi piste-ennätyksensä

Korisliigan jatkosarjat pelattiin loppuun, ja viimeisetkin otteluparit puolivälieriin vahvistuivat.

30.3.2024 07:55 Korisliiga

Korisliigan jatkosarjat huipentuvat TV:ssä – Korihaiden ja Kauhajoen ottelu suorana Jimillä

Korisliigan lauantaisessa päätöskierroksessa suurin mielenkiinto osuu taisteluun puolivälierien kotiedusta, jossa kahdesta paikasta taistelevat Korihait, Kataja Basket, Kauhajoki ja Salon Vilpas.

Näytä lisää vastaavia