Mestaruusnälkäiset KTP ja Kataja kantoina toistensa kaskessa Korisliigan välierissä

24.4.2013 11:30 Perinteikäs kotkalainen KTP nosteli edellisen kerran Pantteri-patsasta keväällä 1994, jolloin joukkuetta tähdittivät vielä Larry Pounds ja Pertti Marttila. Joensuun Kataja on puolestaan hakenut viimeisen 11 vuoden aikana viisi hopea- ja kolme pronssimitalia, muttei ole yltänyt kertaakaan kultaan. Perinteikkäät joukkueet ovat nyt kantoja toistensa kaskessa tiellä kohti Korisliigan finaaleja.

Johnell Smithin Kataja hakee ensimmäistä mestaruuttaan. KTP nosteli viimeksi Pantteri-patsasta Joonas Lehtorannan (oikealla) syntymävuonna 1994.

Antwine Williamsin KTP vannoo terävän palloscreenipuolustuksen ja levypallopelin nimeen.

Sami Lehtorannan Kataja sai tärkeitä lepopäiviä hurjan ottelurumban jälkeen.

Bojan Sarcevicin KTP:n peli parani joka pelissä puolivälierissä Kouvoja vastaan. Kuvat: Vesa Kuukka/Kuvanmaailma & Kai Kilappa.

Korisliigan runkosarjan kakkossijalle ja EuroChallenge-liigan kahdeksan parhaan joukkoon yltänyt Joensuun Kataja on jättänyt taakseen ennen kokemattomat ruuhkaviikot.

 

Kataja ehti pelata hurjat 14 ottelua 29 päivän sisään runkosarjan lopun ja puolivälierien otteluruuhkassa. Kaadettuaan Lappeenrannan NMKY:n puolivälierissä on Kataja saanut viimein hieman kaipaamaansa lepoa alle.

 

– Palauduimme otteluruuhkasta pari päivää ottamalla vähän rauhallisemmin. Emme ole pystyneet harjoittelemaan ihan toivomallamme tavalla, sillä joukkueessa on kiertänyt flunssapöpö, mutta onneksi emme ole ensimmäistä kertaa pappia kyydissä; kokemus kertoo, että tässä vaiheessa kautta pitää aina olla B- ja jopa C-suunnitelma plakkarissa, Katajan päävalmentaja Jukka Toijala kertoo.

 

LrNMKY-puolivälieräsarja oli Toijalan mukaan joukkueelta kaksijakoinen esitys. Juuri kukaan ei odottanut LrNMKY:n pystyvän pistämään kapuloita joensuulaisrattaisiin, mutta Lassi Tuovin suojatit varastivat Katajalta yhden voiton ja piinasivat ennakkosuosikkia pitkään myös neljännessä osaottelussa Lappeenrannassa.

 

– Ensimmäinen osaottelu oli niin läpihuutojuttu, ettei siinä oikeastaan noussut syke ollenkaan. Toisessa pelissä emme taas päässeet omassa tekemisen tasossa missään vaiheessa riittävän korkealle. Se oli tosin meille varmasti tarpeellinen herätys, Toijala miettii.

 

– Kolmannessa pelissä pelasimme sillä tasolla, millä pelasimme helmi-maaliskuussa EuroChallengessa, eli lähellä kauden parastamme. Ja vaikka neljäs ottelu oli meiltä toista ottelua parempi, ei tekemisemme ollut sitä tasoa, mitä olisin toivonut. Tunnustus kuitenkin Namikan suuntaan ja onneksi kävi niin, että jouduimme vielä tässä vaiheessa kautta tarkistamaan omaa tekemistämme.

 

Katajan haastaa välieräkamppailuun KTP, jota vastaan joensuulaiset ovat voittaneet joulun jälkeen neljästä pelaamastaan ottelusta kolme. Toijala ei kiikaroi turhan kauaa runkosarjan kohtaamisten suuntaan, vaan hakee osviittaa tuleviin peleihin joukkueiden maksimitasosta.

 

– KTP oli yhdessä vaiheessa talvea liigan kuumin joukkue ja osoitti silloin tason, jolla he pystyvät voittamaan mestaruuden. He yrittävät välierissä takaisin korkeimmalle tasolleen aivan kuin mekin. Välierät pelataan niin tiiviisti, että finaaliin etenee se joukkue, joka pystyy suorittamaan kaikkein tasaisimmin lähimpänä maksimitasoaan.

 

KTP:n katse palloscreenipuolustuksessa ja levypalloissa

 

KTP:lla on takanaan hieman Joensuun Katajaa pidempi huili, sillä kotkalaiset laittoivat puolivälierävastustajansa Kouvot pakettiin suoraan kolmessa ottelussa.

 

KTP:n päävalmentaja Sami Toivianen antaa joukkueelleen päättyneistä puolivälieristä hyvän arvosanan ja uskoo, että joistain puolivälierien leipäpeleistä on kotkalaisille apua myös välierävaiheessa Katajaa vastaan.

 

– Meidän hyökkäyspelistämme löytyi puolivälieräsarjan jokaiseen otteluun uusia elementtejä ja liikutimme palloa tavalla, johon Kouvot ei pystynyt vastaamaan. Levypallopelaaminen oli niin hyvää, että olen sitä katsellut vielä jälkikäteen ottelutallenteilta ja painottanut joukkueelle, että näin meidän on pidettävä huoli irtopalloista Katajaakin vastaan, Toivianen valaisee.

 

Toiviainen kuitenkin muistuttaa, että Kataja on kokemukseltaan ja tulivoimaltaan astetta kovempi vastustaja kuin Kouvot.

 

– Tietyt palloscreenipuolustukset, jotka toimivat meillä Kouvoja vastaan, varmasti pätevät myös välierissä. Katajalla on kuitenkin ratkaisijoita paljon Kouvoja enemmän, eli jos jätämme screenin puolustuksen puolitiehen, heiltä löytyy vapaita heittäjiä varmaan joka kolkalta. Meidän on pystyttävä reagoimaan sen mukaan ja muokkaamaan siten peliämme, valmentaja pyörittelee.

 

Kataja pyöritteli KTP:ta joukkueiden kahdessa ensimmäisessä kohtaamisessa, mutta KTP vei kolmannen joukkueiden keskinäisistä otteluista – pitkälti mukautumiskykynsä ansiosta.

 

– Kolmannessa keskinäisessä ottelussamme onnistuimme monessa asiassa hyvin. Kahden tappion jälkeen teimme muutamia muutoksia puolustuspeliimme, ja tekemämme muutokset koituivat hyödyksemme. Ne olivat kahden laatujoukkueen hyviä pelejä, mutta en näe, että niillä olisi tässä vaiheessa kautta iso merkitys, Toiviainen miettii.

 

KTP matkustaa Joensuuhun keskiviikkona.

 

Avainpelaajat pudotuspeleissä

 

Kataja

 

  • Jonte Flowers (196/28): Pisteet 15,5 Levypallot 5,0 Syötöt 3,5 Riistot 1,3
  • Antti Kanervo (192/24): Pisteet 15,0 Levypallot 2,5 Syötöt 1,8 Riistot 1,0
  • Johnell Smith (185/32): Pisteet 12,3 Levypallot 4,0 Syötöt 4,0 Riistot 1,8
  • Petri Virtanen (183/32): Pisteet 12,3 Syötöt 3,8 Levypallot 1,0
  • Vesa Mäkäläinen (200/26): Pisteet 6,5 Levypallot 6,5 Syötöt 1,8 Riistot 1,0

 

KTP

 

  • Sefton Barrett (196/29): Pisteet 19,0 Levypallot 8,0 Syötöt 2,3 Riistot 1,0
  • Timo Heinonen (198/31): Pisteet 18,7 Levypallot 7,3
  • Devonne Giles (203/29): Pisteet 14,7 Levypallot 12,7 Syötöt 1,7 Blokit 1,3
  • Bojan Sarcevic (190/25): Pisteet 12,7 Levypallot 5,7 Syötöt 2,7 Riistot 2,0
  • Antwine Williams (192/37): Pisteet 11,0 Levypallot 4,3 Syötöt 3,3 Riistot 1,7

 

Otteluaikataulu

 

  • To 25.4. klo 18:30 Joensuun Kataja – KTP-Basket (URHOtv)
  • La 27.4. klo 17:00 KTP-Basket – Joensuun Kataja
  • Ma 29.4. klo 18:30 Joensuun Kataja – KTP-Basket

 

Tarvittaessa:

 

  • To 2.5. klo 18:30 KTP-Basket – Joensuun Kataja (URHOtv)
  • La 4.5. klo 17:00 Joensuun Kataja – KTP-Basket

 

 
24.4.2024 20:31 Korisliiga

Kauhajoki 2–1-johtoon Seagullsista – poikkeuksellisessa sarjassa toistaiseksi pelkkiä vierasvoittoja

Kauhajoen ja Helsinki Seagullsin kolmas välieräkohtaaminen päättyi Kauhajoen täpärään voittoon.

22.4.2024 21:14 Korisliiga

Helsinki Seagulls ja Kataja Basket tasoittivat välierävoitot

Seagulls haki vierasvoiton Kauhajoelta 27 pistettä heittäneen Shavon Colemanin johdolla lukemin 73–80. Kataja Basket puolestaan oli tyly isäntä Joensuussa, kun se kaatoi BC Nokian 99–75. Molemmat sarjat ovat tilanteessa 1–1, kun finaalipaikkaan vaaditaan neljä voittoa.

19.4.2024 21:37 Korisliiga

BC Nokia hurjasteli päätöskympillä karkuun Katajalta välieräavauksessa

BC Nokia ja Kataja Basket aloittivat välieräsarjansa perjantaina Harjuniityn Liikuntahallilla Nokialla. Kotijoukkueen nousujohteinen esitys toi avausvoiton lukemin 86–67 (33–26).

18.4.2024 21:06 Korisliiga

Tulikuuman Topias Palmin ranne hiljensi Kisahallin – Kauhajoelta vakuuttava välieräavaus

Korisliigan välierät käynnistyivät torstaina, kun runkosarjan ykkönen Helsinki Seagulls isännöi Kauhajokea. Vilppaan avauskierroksella kaatanut Kauhajoki jatkoi loistavia otteitaan, kun se nappasi vierasvoiton Helsingistä 81–88 (39–46).

18.4.2024 12:30 Korisliiga

Korisliigan välieräennakossa Kataja ja Nokia: ”Vaikka joukkueilla olisi kuinka iso ero paperilla, playoffeissa ottelut jäävät yleensä kiinni parista pallonhallinnasta”

Kataja Basketin Thomas Tumba ja BC Nokian Tucker Richardson suhtautuvat alkavaan välieräsarjan keskenään hyvin samankaltaisin ajatuksin. Kumpikin tietää, että yksikin kriittinen pallonmenetys ja vastustaja voi päästä peruuttamattomasti niskan päälle.

17.4.2024 09:15 Korisliiga

Rakkaat viholliset välierissä: Helsinki Seagulls ja Kauhajoki mittelevät keskenään finaalipaikasta

Helsinki Seagullsin Okko Järvi ja Kauhajoen Topias Palmi odottavat kumpikin vesi kielellä välierien tunnelmaa. Seurojen välisissä kohtaamisissa on aina erityinen lataus ilmassa.

14.4.2024 19:31 Korisliiga

Kataja repi tiukan taisteluvoiton itselleen – Korisliigan välieräparit selvillä

Neljäs ja viimeinen joukkue, joka lunasti lipun miesten Korisliigan välieriin, on Kataja Basket.

13.4.2024 21:01 Korisliiga

Kauhajoen ja Vilppaan kamppailu äityi jännäriksi, mutta Eero Innamaa johti joukkueensa välieriin

Miesten Korisliigan puolivälierissä ratkesi jälleen yksi sarja, kun Kauhajoki selätti Salon Vilppaan kolmannen kerran.

12.4.2024 20:43 Korisliiga

Nokia eteni välieriin – Kataja pisteellä niskan päälle

BC Nokia selvisi kevään toisena joukkueen puolivälieristä jatkoon. Kataja Basket otti edun haltuun omassa sarjassaan.

11.4.2024 22:14 Korisliiga

Vilpas laittoi kapulan Kauhajoen rattaisiin – Seagulls eteni välieriin puhtaalla pelillä

Miesten Korisliigassa yksi neljästä puolivälieräsarjasta saapui päätökseensä.

Näytä lisää vastaavia