Pyrintö venytti mestaruuden ratkaisun Tampereelle

6.5.2010 21:40 Torpan Pojilla oli torstaina Korisliigan neljännessä loppuottelussa mahdollisuus kaapata seurahistoriansa kymmenes miesten Suomen mestaruus. ToPo ei kuitenkaan kyennyt kaappaukseen, kun Tampereen Pyrintö venytti voitollaan mestaruuden ratkaisun lauantaina Tampereella pelattavaan viidenteen ja viimeiseen finaaliin.

Damon Williams löi alkutahdit Pyrinnön rynnistykselle, joka kantoi upeaan vierasvoittoon.

Riemu oli tamperelaisen kannatusryhmän Punakaartin joukossa ylimmillään, kun finaalisarja venyi viidenteen ja varmasti ratkaisevaan otteluun.

Pyrinnön Kenneth Lowe taiteili hyvään saumaan kauden piste-ennätyksensä, 31.

Hyökkääminen oli ToPolle torstaina vaikeaa Pyrinnön puolustusta vastaan. Kuvassa ToPon Hanno Möttölä yrittää Williamsia vastaan.

Voitto toi kotiedun takaisin Pyrinnölle. Ratkaisufinaali pelataan lauantaina Pyynikillä. Vasemmalla voittoa juhlii Pyrinnön apuvalmentaja Ismo Niemi. Kuvat: Matti Koskinen & Tytti Nuoramo & Kai Kilappa.

Pyrintö katkaisi ToPon tammikuun puolivälistä jatkuneen 13 pelin mittaisen kotivoittojen putken 85-93 (48-54) -tuloksella.

Edellinen Töölön Kisahallissa pelattu loppuottelu sunnuntaina alkoi ToPon 7-0 -tulituksella, mutta nyt Pyrintö pisti vielä paremmaksi vietyään ensimmäisen puolitoistaminuuttisen 9-0. Ensimmäinen neljännes tarjosi jatkossakin railakasta korijuhlaa, jonka aikana Pyrintö nousi parhaimmillaan 12 pisteen johtoon. Pyrintö mätti kymmeneen minuuttiin peräti 35 pistettä, joista Damon Williams ahnehti yksin huimat 18 pistettä.

Pyrinnön teho kuitenkin katosi toisen neljänneksen puolella niin, että vieraat eivät tehneet jakson ensimmäisen viisiminuuttisen aikana pistettäkään. Näin ToPo pääsi nousemaan edellisjakson lopulta alkaneella runsaan kuuden minuutin 15-2 -kirillään ensimmäisen ja myös ainoan kerran johtoon 36-35 -tilanteessa.

Pyrintö palautti itselleen tauolle kuuden pisteen johdon ja piti muutaman pisteen etua kolmannella neljänneksellä. Jakson lopulla vierasjohto kasvoi etenkin Kenneth Lowen huikeilla koreilla suurimmillaan 13 pisteeseen.

Tuo nykäisy osoittautui lopulta ratkaisevaksi, sillä ToPo ei päässyt viimeisellä neljänneksellä missään vaiheessa kahdeksaa pistettä lähemmäksi.

- Sanoin jossain haastattelussa ennen peliä, että se joukkue on vahvoilla, joka saa peliin hyvän alun. Pyrintö pelasi viisaasti, hyödynsi meidän mentaalinukahdukset ja oli kova tänään. Olimme käytännössä koko pelin takaa-ajajana ja se on kuluttavaa, summasi ToPon Hanno Möttölä.

”Joukkue näytti henkisen vahvuutensa”

Kokonaisuutena Pyrintö kontrolloi peliä nyt vakuuttavimmin koko finaalisarjassa. Se hyydytti ToPolta sekä vauhtipelin että muunkin hyökkäystehon etenkin paikkapuolustuksellaan. Toisessa päässä Pyrintö heitti hyvin kaukaa (kolmoset 11/25) ja upotti vapaaheitotkin Lowen (14/14) johdolla tarkasti (22/27).

Pyrinnön amerikkalaiskolmikko onnistui erinomaisesti. Lowe ylsi tärkeimmällä mahdollisella hetkellä kauden piste-ennätykseensä 31. Williams päätyi hurjan alun jälkeen lopulta 26 pisteeseen ja Chris Hester säesti 15 pisteellä. Joni Harjula nousi tamperelaisten neljänneksi ratkaisijaksi 14 pisteellä.

- Olimme selkää seinää vasten, mutta joukkue näytti henkisen vahvuutensa. Tämä oli meiltä tasapainoinen esitys, jossa etenkin puolustus toimi suunnitellusti. Meidän ei tarvinnut käyttää kaikkia kikkoja, joten niitä jäi vielä varastoon, totesi Pyrinnön valmentaja Pieti Poikola.

- Avainasia tänään oli se, että saimme puolustuspelillämme kolmen sekunnin alueen tukkoon, Poikola lisäsi.

Pyrinnön amerikkalaiskolmikon 72-44 -pistevoitto ToPon maanmiehistään oli liian iso isäntien kotimaisen kaartin kurottavaksi, etenkin kun Hanno Möttölä jäi hyvän alun jälkeen puoliajan pisteisiinsä 12. Möttölältä katkesi myös 48 peräkkäisen onnistuneen vapaaheiton putki. Kun 49. heitto kolahti ohi, jäi Möttölältä sarjaennätys ottamatta omiin nimiinsä. Nyt Möttölä jakaa peräkkäisten vapaaheittojen ennätyksen Kalevi Pietikäisen kanssa.

ToPon tehokkaimmiksi nousivat Obie Trotter 21:llä, Timo Heinonen 18:lla ja Corey Smith 16 pisteellä. Varsinaisia onnistujia lepsusti pelanneesta ToPosta on tällä kertaa vaikea kaivaa.

- Meille tuli huono alku ja siitä tulivat tahdit lopputuloksellekin. Meillä oli mestaruuteen kaksi ottelupalloa, joista ensimmäinen nyt hävittiin, mutta toinen on vielä jäljellä. Henkiselle puolelle pitää lisätä latinkia, suunnitteli ToPon valmentaja Tomi Kaminen.

Viides ja ratkaiseva finaali pelataan Tampereella, Pyynikin Palloiluhallilla lauantaina (8.5.) klo 16. URHOtv televisioi ottelun suorana lähetyksenä.

- Tulossa on hieno päätös koripallokaudelle, päätti Möttölä.

Lue myös seuraavat

Lisätiedot: Ottelutilastot

Asiat

 
26.4.2024 09:24 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin jahtaa Mestarien liigan voittoa – ”Meillä on kaikki mahdollisuudet”

Mestarien liigan Final Four -lopputurnaus pelataan viikonlopun aikana Belgradissa. Kilpailun kaikkien aikojen paras kolmen pisteen heittäjä Sasu Salin jahtaa toista Mestarien liigan voittoaan.

25.4.2024 21:21 Miesten I divisioona A

Tapiolan Honka vei miesten I divisioonan finaalit ja palaa Korisliigaan

Tapiolan Honka pääsi lunastamaan paikkansa Korisliigaan kaudelle 2024-25, kun Honka kaatoi Jyväskylä Basketball Academyn miesten I divisioona A:n kolmannessa finaaliottelussa 94-63 (46-36) Tapiolan Liikuntahallissa. Honka voitti finaalit suoraan 3-0.

25.4.2024 21:05 Korisliiga

BC Nokia ei jättänyt arvailun varaa – johtaa välieriä 2–1

Puolelta toiselle keikahdellut välieräsarja on nyt Nokian hallinnassa. Katajan valmentaja Petri Virtanen peräänkuulutti joukkueeltaan henkistä kasvua.

24.4.2024 20:31 Korisliiga

Kauhajoki 2–1-johtoon Seagullsista – poikkeuksellisessa sarjassa toistaiseksi pelkkiä vierasvoittoja

Kauhajoen ja Helsinki Seagullsin kolmas välieräkohtaaminen päättyi Kauhajoen täpärään voittoon.

23.4.2024 21:34 Naisten Korisliiga

ToPo on naisten Suomen mestari

Yli tuhatpäinen yleisö pääsi seuraamaan, kun Naisten Korisliigan mestaruus ratkesi Kisahallissa. ToPo vei kolmannen ottelun 92-85 ja pääsi juhlimaan seurahistorian ensimmäistä naisten mestaruutta.

23.4.2024 13:00 Pääjuttu

Koriskokemus-palautekanava kerää palautetta seurojen ja Koripalloliiton toiminnasta

Palautteen avulla kehitetään suomalaista koripalloa entistä paremmaksi kokemukseksi eri sidosryhmille.

22.4.2024 21:57 16-vuotiaiden tyttöjen SM

Helsingin NMKY on 16-vuotiaiden tyttöjen Suomen mestari

16-vuotiaiden tyttöjen Suomen mestari selvisi tänään Honkahallilla, kun Helsingin NMKY voitti Tapiolan Hongan SM-sarjan loppuotteluiden toisessa pelissä 47-64 (26-38). HNMKY voitti loppuottelut 2-0.

22.4.2024 21:14 Korisliiga

Helsinki Seagulls ja Kataja Basket tasoittivat välierävoitot

Seagulls haki vierasvoiton Kauhajoelta 27 pistettä heittäneen Shavon Colemanin johdolla lukemin 73–80. Kataja Basket puolestaan oli tyly isäntä Joensuussa, kun se kaatoi BC Nokian 99–75. Molemmat sarjat ovat tilanteessa 1–1, kun finaalipaikkaan vaaditaan neljä voittoa.

22.4.2024 15:36 Suomalaiset ulkomailla

Elina Aarnisalosta Belgian mestari

Elina Aarnisalosta tuli Belgian mestari, kun Kangoeroes Mechelen pelasi kotimaisen kauden läpi ilman ainuttakaan tappiota. Finaalit ovat käynnistyneet myös Saksassa ja runkosarjat päättyivät Espanjassa sekä Italiassa.

22.4.2024 12:25 Susijengi

Susijengi avaa olympiakarsintakesänsä eksoottista vierasta vastaan Espoo Metro Areenalla

Susijengi saa olympiakarsintakesän avausotteluunsa juhannuksen jälkeisellä viikolla vastaansa harvinaisen vieraan, kun moninkertainen MM-kisakävijä Uusi-Seelanti saapuu Espoo Metro Areenan sudenpesään tiistaina 25.6. ottamaan mittaa Lauri Markkasen, Mikael Jantusen ja muiden susitähtien kunnosta.

Näytä lisää vastaavia