Dettmann: ”Unelmana, että kehitys jatkuu samanlaisena”

12.8.2009 Suomen koripallomaajoukkue kärsi kirvelevän tappion Italialle tiistaina. Suomella oli kuitenkin loppuhetkillä täysi mahdollisuus yllättää NBA- ja Euroliiga-pelaajien miehittämä vierasjoukkue. Päävalmentaja Henrik Dettmann muistuttaakin maajoukkueen kehityspolusta, joka viime vuosina on ollut kovin nousujohteinen.

Päävalmentaja Henrik Dettmann näkee Suomen viime vuosien kehityskäyrän nousujohteisena. Kuvassa pallon iskee korinaruihin Kimmo Muurinen.

Maajoukkue pelaa uudella tasolla, jolla pelaamisesta vain Teemu Rannikolla ja muutamalla muulla on vastustajien tasoon verrattavaa kokemuspohjaa.

Dettmannin mielestä Suomella riittää potentiaalia jatkaa kehittymistään. Kuvassa Gerald Lee Jr.

Kahdessa seuraavassa ottelussaan Petteri Koponen ja kumppanit yrittävät venyä voittoon, joka olisi kehitysaskeleista seuraava. Kuvat: Francois Perthuis.

- Kaksi vuotta sitten, kun pelasimme karsintapelejä vastassa oli Islanti sekä Luxemburg ja halli oli puolityhjä. Nyt pelaamme Italian ja Ranskan tasoisia huippumaita vastaan tasapäisesti täysille katsomoille, Dettmann aloittaa.

- Kehityskäyrämme on mennyt koko ajan ylöspäin. Heitänkin unelman siitä, että seuraavan kahden vuoden aikana saisimme kehityksen jatkumaan samanlaisena, haastaa Dettmann.

Suomi nousi Euroopan A-divisioonaan vuonna 2007 murskattuaan täydellisen esityksen jälkeen ratkaisevassa pudotuspeliottelussa Romanian 111-61. Viime vuonna pelatuissa A-divisioonakarsintojen ensimmäisessä osassa Suomi jäi vaille suoraa EM-kisapaikkaa, mutta onnistui voittamaan mm. maailman rankingissa viidentenä tuolloin olleen Serbian.

Hienoja tapahtumia ja haasteita

Siinä missä Suomen vastustajat on koulittu seuratasolla NBA:ssa, eurocupeissa ja Etelä-Euroopan huippusarjoissa sekä maajoukkuetasolla arvokisoissa, löytyy harvalta suomalaiselta samanlaista kokemuspohjaa. Karrikoituna esimerkkinä kokemuserosta toimii Samuel Haanpään uskomaton 21 pisteen suoritus Ranskan NBA-tähtiä vastaan miehen pelattua viime kauden Ranskan kolmosliigassa.

- Opettelemme vielä pelaamista tällä tasolla. Tilanteet tulevat kentällä hirveän nopeasti, emmekä ole tottuneet sellaiseen. Se näkyi Italiaa vastaan alkupelistä. Tällä tasolla ei tyylipisteitä jaeta, vaan menestys perustuu yksittäisten tilanteiden voittamiseen niin hyökkäyksessä kuin puolustuksessakin. Pelin loppupuolella aloimme voittaa tilanteita, saimme puolustuksemme pitämään ja teimme pelistä vielä upean, Dettmann kertaa.

Vierastappio Ranskalle ja kotitappio Italialle ovat jättäneet paljon Suomen maajoukkueen hampaankoloon. Ensi maanantain (17.8.) kotiottelussa Ranskaa vastaan ja Italiaa vastaan Porto San Giorgiossa pelattavassa päätöspelissä (20.8.) Suomi pyrkii nousemaan taas yhden kehitysportaan ylöspäin.

- Vaikka olemme pystyneet kaksi tasaista ottelua maailmanluokan joukkueita vastaan pelaamaan, on meillä myös pelillisiä heikkouksia, jotka tulevat esiin vasta tällä tasolla – ne eivät tule näkyviin Ruotsia tai Islantia vastaan, eivätkä harjoituksissakaan. Onneksi joukkueessa on vielä käyttämätöntä potentiaalia ja siksi kehittymisen mahdollisuus on jatkossakin varma. Aika tulee näyttämään, onko kehitys edelleen tasaisen nousujohteista vai rokkaammeko ”kaksi askelta eteen, askel taakse” –tahdissa.

Tulevat ottelut tarjoavat Dettmannin luotsaamille ”susipaidoille” sopivan haasteen.

- Nämä ovat hienoja urheilutapahtumia yleisölle ja hienoja otteluita joukkueelle. Kahdesta viimeisestä ottelusta lähdemme hakemaan voittoa. Niitä pitää saada – ensin yksi ja sitten toinen. Ja tämä joukkue ansaitsisi sellaisen, Dettmann päättää.

Katso myös seuraavat artikkelit

 
26.2.2023 09:48 Susijengi

Susijengin MM-karsinnat huipentuvat maanantain Saksa-otteluun – voitolla lohkovoittoon

Vuosien 2021–23 MM-karsinnat huipentuvat maanantaina Espoo Metro Areenalla, kun viime syksyn EM-kisat pronssiin päättänyt isokokoinen ja organisoitunut Saksa saapuu Susijengin vieraaksi. Panoksena ottelussa on ei enempää eikä vähempää kuin karsintalohkon voitto.

20.2.2020 21:42 Susijengi

Serbia lamaannutti Susijengin vahvuuksillaan karsinta-avauksessa

Susijengin EM-karsintojen ensimmäisessä ottelussa ensiluokkaisesti esiintynyt Serbia ei antanut suomalaisille edes kunnollista tilaisuutta näyttää kynsiään. Serbia kaiversi fyysisyydellä sekä fiksulla pelaamisella molemmissa päissä kenttää selkeän 58-80 (24-37) -voiton Espoo Metro Areenalla.

19.2.2019 10:25 Susijengi

Susijengin MM-karsintaottelu jälleen loppuunmyyty

Susijengi pääsee huipentamaan MM-karsinnat otteluissa, joista panosta ei puutu. Torstain kotiotteluun Ranskaa vastaan joukkue saa tuekseen jälleen täyden Espoo Metro Areenan.

14.2.2019 14:17 Susijengi

Susijengi nimetty helmikuun ratkaisevaan MM-karsintaikkunaan

Päävalmentaja Henrik Dettmann on lähettänyt kuudelletoista pelaajalle kutsun osallistua Susijengin viimeisen ja ratkaisevan MM-karsintaikkunan maanantaina käynnistyvään leiritykseen. Susijengin matkalla kohti Kiinan MM-kisoja viimeiset kannot kaskessa ovat lohkokärki Ranska sekä Susijengin kanssa viimeisestä kisapaikasta kisaava Venäjä.

4.12.2018 14:34 Susijengi

Huikea voitto sähköisti Susijengin Ranska-ottelun lipunmyyntiä entisestään – jo 5200 lippua myyty

Susijengin MM-kisapaikan kohtalo ratkeaa helmikuun karsintaikkunassa, kun joukkue kohtaa Espoossa lohkokärki Ranskan ja matkaa sen jälkeen Venäjän vieraaksi. Maanantai-iltana sinnikkyytensä osoittanut Susijengi on saamassa Ranska-otteluun tuekseen jälleen täyden kotiareenan.

5.7.2018 10:49 Susijengi

Susijengin Islanti-ottelussa tehtiin Euroopan karsintojen yleisöennätys

Maanantaina loppuunmyyty Hartwall Arena todisti, kun Susijengi peittosi Islannin pistein 91-77 (44-41) ja eteni MM-jatkokarsintoihin alkulohkon kakkosena.

3.7.2018 10:58 Susijengi

Miten jatkossa? Näin jatkuu Susijengin matka kohti Kiinan MM-kisoja

Susijengi eteni maanantai-iltana lohkokakkosena jatkoon omasta MM-karsintojen alkulohkostaan peittoamalla Islannin täpötäyden Hartwall Arenan valvovan silmän alla. Susijengillä on edessään syys-, marras- ja helmikuussa pelattavat kivikovat karsintaikkunat.

29.6.2018 21:19 Susijengi

Susijengi taipui Tshekin kovassa käsittelyssä – Nuutinen Suomen valopilkku

Tshekin fyysisyys hyydytti Susijengin Pardubicessä, ja sinnikkäästä taistelusta huolimatta suomalaiset joutuivat Tshekistä kotimatkalle 77-73 (37-36) -tappio niskassaan. MM-karsintojen ensimmäisen vaiheen ratkaisut nähdään maanantaina.

25.6.2018 21:24 Pääjuttu

Susijengi karisti Viron MM-kenraalissa, Markkanen pani ranttaliksi

Susijengi jätti vähän jossiteltavaa Hartwall Areenalla, kun suomalaiset löylyttivät Viroa tuplamaaotteluiden toisessa osassa 95-76 (43-24). Kesän ensimmäisen esiintymisensä susipaidassa tehnyt Lauri Markkanen kuritti Viroa 23 pisteen ja 12 levypallon arvoisesti.

21.6.2018 22:04 Pääjuttu

Susijengi selviytyi Saku Suurhallin hermopaineesta, tulokkaat toivat virtapiikin

Susijengin eläimellinen puolustus poiki ensin jatkoajan ja sen jälkeen 69-76 (38-37) -jatkoaikavoiton Virosta valmistavassa maaottelussa Saku Suurhallissa, Tallinnassa.

Näytä lisää vastaavia