Kataja ja Kouvot aloittavat puolivälierät varaslähdöllä

29.3.2011 17:33 Korisliigan puolivälierät saavat varaslähdön keskiviikkona liigan suorimpiin mestarisuosikeihin kuuluvan Joensuun Katajan ja yllätysjoukkue Kouvojen avausottelulla. Puolivälieräsarjassa nähdään mielenkiintoinen "kotiinpaluu", kun Kataja-päävalmentaja Jukka Toijala asettuu kasvattajaseuraansa vastaan.

Tammikuinen Suomen cupin voitto sai Katajan ja Antti Kanervon himoitsemaan lisää voittoja.

Kataja-luotsi Jukka Toijalalle Kouvot-ottelusarja tietää asettumista kasvattajaseuraa vastaan.

Antto Nikkarinen on kantanut kunnialla Kouvoissa lisääntyneen vastuun ja ykköspelintekijän tehtävät.

Erinomaisen kauden pelanneen Ville Kauniston edustamaa Kouvoja odottaa puolustuspitoinen puolivälieräsarja Katajaa vastaan. Kuvat: Francois Perthuis & Matti Koskinen.

Vaikka ennakkoasetelma "Toijala vastaan Kouvot" on kutkuttava, 39-vuotias päävalmentaja kiinnittää mieluummin katseensa kokonaiskuvaan. Tiedossa on ennen kaikkea puolivälierien avaus, ja yksittäisten pelaajien ja valmentajien henkilöhistoriat ovat toissijaisia.

 - Olen ilolla seurannut Kouvojen kautta ja nähnyt omin silmin, kuinka hienoa työtä (nykyinen päävalmentaja) Jyri Lehtonen on Kouvolassa tehnyt. Totuus on kuitenkin se, että tässä vaiheessa olen valmentanut Kouvoja vastaan runkosarjassa jo neljä ottelua. Kaikki ottelusarjat on pystyttävä voittamaan, jos mestariksi mielii, summaa Katajaa myös pelaajaurallaan edustanut Toijala.

Kauteen lähdettäessä Joensuun Kataja kuului liigan suurimpiin ennakkosuosikkeihin, ja joukkue lunasti herättämiään odotuksia tammikuussa tyylittelemällä Suomen cupin mestariksi Töölön Kisahallissa ToPoa vastaan. Kataja on kuitenkin taistellut loukkaantumisia vastaan läpi kauden, eikä joukkue ole Toijalan mukaan saanut itsestään ihan kaikkea irti.

- Tasaisesti ollaan menty eteenpäin ja parannettu omaa tekemistä koko ajan, mutta mitään hillittömiä piikkejä suuntaan tai toiseen ei ole tullut. Toiveissa on tietenkin, että saisimme koko ryhmän kasaan pudotuspeleissä, sellaista tilannetta ei ole tainnut olla kertaakaan koko kauden aikana.

Erityiskysymykseksi nousee runkopelaajien, polven tähystysoperaatiosta toipuvan Juha Stenin ja virusinfektiosta toipuvan Jason Conleyn pelikunto.

- Juppe ja Jason olivat molemmat eilen mukana harjoituksissa tekemissä omia juttujaan. Molemmat nähdään mahdollisesti Kouvot-sarjassa. Onko kyse ensimmäisestä vai viidennestä ottelusta – sitä en lähde arvailemaan, kertoi Toijala.

Lehtonen keskittyy omiensa peliin

Myös ensimmäistä kauttaan Kouvoja valmentamalle Jyri Lehtoselle Kataja-ottelusarja tulee olemaan eräänlainen kotiinpaluu, sillä Lehtonen pelasi Joensuussa kausina 2004-07. Ottelusarjan punaisista langoista eräs huomionarvoisimmista on myös kokemuksen ja nuoruuden kohtaaminen - Katajan käyttörotaation pelaajien keski-ikä on 25,8 vuotta, Kouvojen 23,2 vuotta.

- Runkosarjan toisessa ottelussa kävimme Tampereella tekemässä vähän historiaa negatiivisessa mielessä, ja sen jälkeen tuntui hetkellisesti siltä, että mitäköhän tästä tulee. Otteluvideon katsottuamme tiesimme kuitenkin ihan selkeästi, mikä meni vikaan, ja sen jälkeen itseluottamus nousi sille tasolle, mikä sen pitää olla, kertoo Lehtonen ensimmäisistä viikoistaan Kouvojen päävalmentajana.

- Joukkueemme on todella nuori, mutta samalla meillä on paljon lahjakkaita pelaajia, jotka osaavat harjoitustilanteessa heittäytyä ja ottavat hyvin oppia vastaan. Jukka Toijala on viime vuosien työllään luonut Kouvolaan erinomaiset puitteet valmentajan toimia, ja valmentajan rooliin on ollut helppo astua.

Joensuun Katajan otteet runkosarjakauden 2010/11 aikana saavat Lehtoselta suurta arvostusta. Puolivälierien kynnyksellä Lehtonen ei kuitenkaan tahdo katsoa liian tarkasti joensuulaisten edesottamuksia, vaan tärkeintä on pitää katse oman joukkueen tekemisessä.

- Kataja on todella hyvä eurooppalainen koripallojoukkue, jolta löytyy kaikki elementit pelata Suomessa ja Suomen ulkopuolella. Kuitenkin, oli kyseessä sitten runkosarja tai pudotuspelit, tai vieras- tai kotiottelut, valmistautumisen on oltava illasta toiseen samankaltainen. Nautimme runkosarjasaavutuksestamme ja lähdemme siitä, että seuraava tilanne on kaikkein tärkein. 

Kaverukset kohtaavat parketin tasolla

Myös parketin tasolla nähdään entisten joukkuetovereiden kohtaaminen, kun viimeiset kaksi kautta Kouvolan Kouvoja edustanut Antti Kanervo asettuu läpimurtokautensa Kouvoissa pelannutta Antto Nikkarista vastaan. Viime kaudella sekä Kanervo että Nikkarinen pelasivat roolipelaajina Kouvojen pronssimitalijoukkueessa, mutta nyt Kanervo on raivannut tiensä Katajan aloitukseen ja Nikkarinen uurastaa 33,2 minuuttia ottelua kohden Kouvojen avauspelinrakentajana.

- Meillä on luottavainen fiilis. Päätimme runkosarjan viiteen voittoon, ja se on näkynyt ainoastaan hyvänä itseluottamuksena. Matka Joensuuhun Kouvolasta on pitkä, mutta Joensuusta Kouvolaan on myös ihan yhtä pitkä matka. Yritämme lähestyä jokaista peliä samalla tavalla ja jatkaa voittovireellä, Nikkarinen toteaa.

Kanervon mukaan tammikuinen Suomen cupin voitto on kohottanut joensuulaisten itseluottamusta. Mahdollisuudet tavoittaa se suurin palkinto - Suomen mestaruus - ovat realistiset, eikä Joensuussa tyydytä vähempään.

- Cupin finaalin jälkeen olemme onnistuneet kääntämään monta tiukkaa peliä hyväksemme. En ole oikeastaan aiemmin koskaan voittanut mitään, mutta cupin finaalin jälkeen aloin ainakin henkilökohtaisesti himoita voittamista. Kun on kerran saanut maistaa mestaruutta, sitä haluaa lisää.

Liigan toiseksi ja kolmanneksi parhaan puolustusjoukkueen kohtaaminen ennakoi tiukkaa ottelusarjaa.

- Pelitilanteet voivat heittelehtiä pelien sisällä paljon. Uskon ja toivon, että pystymme cupin finaalin tuoman kokemuksen myötä kääntämään sarjan eduksemme, päättää Kanervo. 

Runkosarjan kohtaamiset

12.10.2010 Kataja – Kouvot 82–75 (44–33)
01.12.2010 Kouvot – Kataja 79–77 (37–40)
15.01.2011 Kataja – Kouvot 75–72 (44–34)
05.03.2011 Kouvot – Kataja 66–78 (41–47) 

Keskinäisten otteluiden hahmot

Kataja:
Jared Newson: Pts 17,8, Lev 6,3, Ri 1,0, 2P 54,0 %, 3P 40,0 %, 1P 61,1 %
Juho Nenonen: Pts 12,8, Lev 2,8, 2P 70,0 %, 3P 46,7 %, 1P 76,2 %
Darren Fells: Pts 9,8, Lev 8,0, Sy 1,5, Ri 3,0, 2P 66,7 %, 1P 75,0 %
Petri Virtanen: Pts 9,8, Lev 4,0, Sy 2,5, Ri 1,8, 2P 45,5 %, 3P 32,0 %, 1P 71,4 %

Kouvot:
B.A. Walker: Pts 20,5, Lev 5,8, Sy 2,5, Ri 1,3, 2P 60,5 %, 3P 25,0 %, 1P 81,8 %
Ville Kaunisto: Pts 15,9, Lev 9,5, Sy 2,3, 2P 55,3 %, 3P 27,8 %, 1P 50,0 %
Antto Nikkarinen: Pts 8,0, Lev 2,5, Sy 2,8, 2P 34,8 %, 3P 27,8 %, 1P 33,3 %
Durell Vinson: Pts 7,0, Lev 7,3, Sy 2,0, Ri 1,0, Bl 1,3, 2P 56,0 %

Otteluparin tärpit

… Katajan päävalmentaja Jukka Toijala asettuu puolivälierässä kasvattajaseuraansa vastaan. Toijala juhli pelaajana Kouvojen paidassa Suomen mestaruutta 1995, 1999 ja 2004 sekä valmensi vuosina 2006–10 Kouvot SM-hopealle ja -pronssille. Kouvojen päävalmentaja Jyri Lehtonen puolestaan pelasi Joensuun Katajassa vuosina 2004–07.

… Kataja lähti kauteen yhtenä vahvimmista mestarisuosikeista, ja joensuulaiset vastasivat odotuksiin saalistamalla seurahistorian toisen Suomen cupin mestaruutensa tammikuussa ToPoa vastaan. Korisliigan runkosarjassa Kataja saavutti kolmannen sijan pitkälti erinomaisen kotivireensä turvin: 18 voittoa, neljä tappiota.

… Odotettavissa on erittäin puolustusvoittoinen ottelusarja, sillä Kouvot oli runkosarjan toiseksi paras puolustusjoukkue (vastustajat 76,0p/ottelu) ja Kataja runkosarjan kolmanneksi paras puolustusjoukkue (vastustajat 77,7p/ottelu). Lisäksi huomiota kannattaa kiinnittää Katajan pelaavaan kokoonpanoon: Juha Sten, Juho Nenonen ja Jason Conley ovat olleet viime aikoina sivussa.

… Kouvot on ollut päättyvällä kaudella liigan nuorin joukkue: ryhmän suomalaispelaajista kahta lukuun ottamatta kaikki ovat syntyneet 1990-luvulla. Nuoruudestaan huolimatta Kouvot on pysytellyt läpi kauden liigataulukon 2.-6. sijojen välissä. Joulu-tammikuuhun sijoittunutta kahden voiton ja seitsemän tappion lamaa lukuun ottamatta Kouvot on voittanut 35 ottelustaan 22 (voittoprosentti 62,9 %), jonka lisäksi Kouvot päätti runkosarjan viiteen perättäisvoittoon. 

Otteluparin perustiedot

Lue myös seuraavat

 
27.3.2024 20:49 Korisliiga

Bisonsin viime sekunnin kori pelasti joukkueen sarjapaikan – Kobrat lunasti lipun playoffeihin

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa ratkaistiin tänään molemmat auki jääneet sijoitukset: sekä viimeinen pudotuspeleihin menijä että sarjasta putoaja.

26.3.2024 20:49 Korisliiga

Seagulls varmisti ykkössijansa Okko Järven pistetykityksellä – Korihait kaatoi Nokian

Miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa voittivat tänään Helsinki Seagulls ja Korihait.

23.3.2024 19:06 Korisliiga

Kobrat taivutti KTP:n kriittisessä väännössä – Lapuan playoff-paikan todennäköisyys kasvoi

Kobrat ja KTP-Basket kamppailevat miesten Korisliigan viimeisestä pudotuspelipaikasta.

22.3.2024 20:38 Korisliiga

Ylemmän jatkosarjan nelikko taas tasoissa Vilppaan voiton ansiosta – Pyrintö yhä mukana playoff-kisassa

Miesten Korisliigan jatkosarjoissa yritetään ratkoa niin kotietua kuin viimeistä playoff-paikkaa ja sarjasta putoajaakin. Ratkominen jatkuu kahdella viimeisellä kierroksella.

20.3.2024 20:53 Korisliiga

Kobrat tarrasi tiukasti kiinni viimeiseen playoff-paikkaan – Lahti pahassa pinteessä

Joona Tuomala paukutti pisteitä, kun Kobrat kaatoi Lahti Basketballin. Kumpikin joukkueista kamppailee jatkosarjan loppusuoralla tärkeistä pisteistä.

19.3.2024 20:30 Korisliiga

Kataja tasasi voittotilin Kauhajokea vastaan, mutta Kauhajoki säilytti edun korierossa

Kauhajoki ja Kataja ratkoivat paremmuusjärjestystään miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa.

16.3.2024 21:52 Korisliiga

Kauhajoki ja Korihait kavensivat eroa BC Nokiaan – Seagulls porskuttaa kärjessä

Korisliiga jatkui kolmella ylemmän jatkosarjan ottelulla. Illan voittajia olivat Kauhajoki, Korihait ja sarjaa johtava Seagulls.

15.3.2024 20:54 Korisliiga

Kamppailu viimeisestä playoff-paikasta tiukentuu – KTP otti tärkeän voiton

KTP-Basket nousi playoff-viivan yläpuolelle, ja Bisons Loimaa sai pientä hajurakoa putoamispaikkaan.

13.3.2024 20:25 Korisliiga

Tuomas Hirvonen johti Katajan voittoon – ylemmässä jatkosarjassa nyt peräti neljä joukkuetta tasapisteissä

Kataja Basket onnistui tasaamaan pistetilin Korihaiden ja kahden muunkin joukkueen kanssa.

10.3.2024 19:28 Korisliiga

Kouvojen pistetili jo kolmanneksi paras Korisliigassa – Lahti jumissa putoajan paikalla

Pudotuspelipaikan ja alemman jatkosarjan voiton varmistanut Kouvot kaatoi tänään Lahti Basketballin kovilla lukemilla.

Näytä lisää vastaavia