Pyrintö sai revanssin Bisonsista LiigaCupin finaalissa

3.2.2013 18:00 Viime keväänä Korisliigan välierässä Nilan Bisonsin jalkoihin jäänyt Tampereen Pyrintö sai maukkaan revanssivoiton loimaalaisista sunnuntaina LiigaCupin finaalissa. Pyrintö piti Bisonsin syömähampaat tehokkaasti aisoissa ja huokui nälkää sekä taistelutahtoa matkallaan maukkaaseen 78–73 (41–37)-voittoon.

Tampereen Pyrintö nautiskeli LiigaCupin mestaruudesta Bisonsin kustannuksella.

Kenneth Lowen paluu antoi Pyrinnölle tarvittavan henkisen "buustin".

Damon Williams vei ensimmäisen cup-mestaruutensa, neljännellä yrittämällä.

Matti Nuutinen oli Bisonsin syömähammas 20 pisteellä. Kuvat: Tytti Nuoramo.

Mestaruus roikkui ilmassa molemmille joukkueille vielä kaksi minuuttia ennen loppua Pyrinnön johtaessa pistein 75–73.

 

Joukkueet porhalsivat minuutin ajan kenttäpäädystä toiseen hakien vapauttavaa koria, kunnes pallon otti tukeviin kouriinsa kaiken nähnyt Pyrintö-nestori Damon Williams. Williams kuljetteli kaikessa rauhassa hyökkäysaikasekunteja kellosta, ajoi terävästi Kimmo Muurisen ohitse ja säkitti vaikealla hyppyheitolla kotijoukkueen 77–73-johtoon vain 43 sekuntia ennen loppua.

 

Bisons sai vielä lopussa tilaisuutensa Pyrinnön kivittäessä vapaaheittojaan, mutta loimaalaisheitot niin kaukaa kuin läheltäkin ponnahtivat raudoista ulos. Symbolisesti LiigaCupin mestaruuden ratkaisi LaMonte Ulmer torjumalla Mikko Koiviston layup-yrityksen kentän kulmaan korkealta ja kovaa, kun peliä oli pelaamatta 20 sekuntia.

 

– En ole vähään aikaan päässyt pyttyä nostamaan, joten hienolta tuntui. Jokainen pelaaja arvostaa tämän voiton korkealle, etenkin kun panoksena oli mahdollinen europelipaikka, Pyrinnön syömähampaisiin kuullut Antero Lehto (14/1) hymyili.

 

– Totta kai etenkin viikon takaisen tappion jälkeen mestaruus Bisonsin kustannuksella tuntui erityisen maukkaalta. Olemme aika monta kiihkeää matsia tässä runsaan vuoden aikana pelanneet keskenämme, ja heidän nahkansa on aina kiva nylkeä.

 

Gibson: ”Pyrintö oli paljon energisempi”

 

Kahdesta kentällä olleesta joukkueesta selvästi terävämpi ja nälkäisempi oli Tampereen Pyrintö.

 

Viikko sitten Tampereella 90–100-vierasvoiton Pyrinnöstä hakenut Bisons ei päässyt missään vaiheessa ottelua käyttämään vahvuuksiaan. Matti Nuutinen (20/7/3 syöttöä) säkitti ottelun alussa neljällä onnistuneella kolmosellaan loimaalaiset johtoon ja kolmannen jakson alussa Bisons vei Jeb Iveyn (16/6/6 syöttöä) johdolla pariminuuttisen 10-0, mutta muuten loimaalaiset olivat Pyrinnön käsittelyssä säyseitä ja vaisuja.

 

– Pyrintö oli paljon energisempi ja meiltä puuttui täysin keskittyminen tietyillä pelin osa-alueilla. Joukkue, joka tahtoi voittaa, voitti, jakoi Bisons-päävalmentaja Greg Gibson onnitteluja tamperelaisleiriin.

 

Pyrinnön saattaa jopa kuvailla vieneen voiton Bisonsista samoilla aseilla, jotka toivat Korisliigan mestaruuden Loimaalle viime keväänä: sumputtava joukkuepuolustus, terävä suunnanmuutospeli sekä hyökkäyslevypallopelaaminen.

 

Jeb Ivey jäi täysin Damon Williamsin (16/10/3 syöttöä) puristuksiin, Martin Zeno (16/5) tuskaili LaMonte Ulmerin (21/14/2 blokkia) ruuvipenkissä, Mikko Koivisto (5/2) jäi lähes täysin vaille heittopaikkoja.

 

Pyrinnön tornit Williams, Ulmer, Olli Ahvenniemi (4/5), Antti Nikkilä (4/6) ja Carl Lindbom (6/3) tippailivat hyökkäyslevypalloja naruihin käyttäen Bisonsin isojen miesten passiivisuutta hyödykseen. Ja kun Williams ja Kenneth Lowe (13/0) alkoivat lopulta osua heitoissaan, pääsi ”Punakone” tuulettelemaan voittoa.

 

LiigaCupin mestarin pistelinkona kunnostautui hyppyheitonsa hyvin tarkkuuksin pussittanut Ulmer, jolle Bisonsilla on ollut vaikeuksia löytää päällystakkia koko kauden.

 

Lowe työn sankari, Williamsille viimein cup-mestaruus

 

Pyrinnön työn sankarina juhlittiin erityisesti Kenneth Lowea, joka pelasi edellisen kerran joukkueensa kanssa 24. marraskuuta.

 

Polvivaivoista kärsivän Lowen liikehdintä kentällä oli ajoittain tuskaisen näköistä, mutta rutinoitunut amerikkalaistakamies laittoi heittonsa vuorenvarmasti koriin ja päätti ensimmäiset onnistumisensa näyttäviin tuuletuksiin.

 

– En ole harjoitellut yksiäkään kokonaisia harjoituksia marraskuun jälkeen. Olen kuitenkin ollut osa tätä perhettä nyt jo viiden vuoden ajan, enkä voinut olla sivussa, kun pelataan mestaruudesta. Polvi on kipeä, mutta ei haittaa, nautiskeli Lowe.

 

Pyrinnön toinen ”Naantalin aurinko” oli Damon Williams, joka vei ensimmäisen cup-mestaruutensa – neljännellä yrittämällä. Vuosi sitten Williamsin ja cup-kullan tiellä oli Joensuun Kataja, sitä kaksi vuotta aiemmin Espoon Honka.

 

– Pelaan voittaakseni, se on minulle tärkeintä. Olen kolme kertaa aiemmin urallani joutunut lähtemään cupin finaalista tyhjin käsin, ja minä todella halusin tätä mitalia, uhkui Williams.

 

Ensimmäisen aikuisten mitalinsa voittanut, ensimmäistä vuottaan Pyrinnön päävalmentajana toimiva Ville Tuominen kiitteli omiensa työmoraalia mestaruuden ratkettua.

 

– Meillä oli selkeästi palo voittaa. Ei ole helppoa pelata näin lyhyen ajan sisällä kahta ottelua todella hyviä joukkueita vastaan, joten suuri hatunnosto näille herroille, Tuominen kiitteli.

 

Cupin mestaruuden lisäksi Pyrintö kuittasi seuran kassaan 10 000 euron mestaruusrahan – sillä edellytyksellä, että joukkue lähtee pelaamaan kansainvälisiä sarjoja myös kaudella 2013/14.

 

– Europelit olivat niin hieno kokemus sekä minulle että pelaajille, että toivottavasti meillä on mahdollisuus pelata kansainvälisillä kentillä ensi vuonnakin, Tuominen linjasi.

 

Tampereen Pyrintö – Nilan Bisons 78–73 (18–15, 41–37, 62–57)

Pyrintö:
LaMonte Ulmer 21/14/2 blokkia, Damon Williams 16/10/3 syöttöä, Antero Lehto 14/1, Kenneth Lowe 13/0.

Bisons:
Matti Nuutinen 20/7/3 syöttöä, Jeb Ivey 16/6/6 syöttöä, Martin Zeno 16/5, Kimmo Muurinen 8/7.

 

Lisätietoja: Ottelutilastot
 
20.1.2024 22:07 Pääjuttu

Miesten Motonet Suomen Cup 2023 ratkesi – Seagullsille neljäs mestaruus

Helsinki Seagulls pääsi lauantai-iltana nostamaan ilmaan Motonet Suomen Cupin mestaruuspokaalin jo neljättä kertaa viiden vuoden sisällä. Finaalissa Seagulls päihitti hyvän vastuksen antaneen BC Nokian 83–76.

20.1.2024 11:55 Suomen Cup

Seagulls ja BC Nokia Motonet Suomen Cupin finaalissa lauantaina klo 19

Miesten Suomen Cupin mestari 2023 ratkeaa lauantai-iltana, kun Helsinki Seagulls ja BC Nokia kohtaavat Urhea-hallissa Helsingissä.

19.1.2024 22:29 Suomen Cup

Motonet Suomen Cup huipentuu lauantaina – Nokia ja Seagulls miesten finaaliin!

Motonet Suomen Cupin miesten välierissä kohtasivat BC Nokia ja Kataja Basket sekä Helsinki Seagulls ja Korihait.

18.1.2024 10:53 Suomen Cup

Suomen Cup huipentuu viikonloppuna Helsingissä - perjantaina ohjelmassa kaksi jännittävää välierää

Miesten Suomen Cupin välierät pelataan perjantaina 19. tammikuuta Urhea-hallissa Helsingissä. Lauantaina ohjelmassa on puolestaan miehillä cup-finaali. Kataja Basket lähtee puolustamaan mestaruutta. YLE välittää Suomen Cupin Final Fourin kanavillaan.

18.12.2023 10:00 Suomen Cup

Suomen Cupin Final Fourin lipunmyynti avattu

Molempien Suomen Cupien loppuhuipennus järjestetään 19.–21. tammikuuta Urhea-hallissa Helsingissä. Lipunmyynti Final Fouriin käynnistyi tänään maanantaina klo 10.

1.12.2023 20:04 Suomen Cup

Suomen Cupin rankingit vahvistettu – Final Fourin aikataulu julkaistu

Naisten ja miesten Suomen cupin Final Four -joukkueet ja tammikuussa Urhea-hallissa pelattavien välierien aikataulut ovat nyt vahvistettu.

22.11.2023 13:55 Suomen Cup

Naisten ja miesten Suomen Cupin Final Four -joukkueet selviävät marraskuun lopussa

Suomen Cupin huipennukseen selviytyy molempien sarjojen rankingin neljä parasta joukkuetta. Final Four -turnaus järjestetään 19.–21. tammikuuta Urhea-hallissa, Helsingissä.

14.1.2023 19:41 Korisliiga

Kataja vei kultamitalit Hirvosen hurjien syöttötilastojen siivittämänä – miesten Suomen Cup -finaalia jännitettiin jatkoajalle asti

Kataja Basket kaatoi Helsinki Seagullsin jatkoajalla miesten Suomen Cup -finaalissa.

14.1.2023 09:21 Suomen Cup

Seagulls ja Kataja Basket kohtaavat Suomen Cupin finaalissa klo 17

Miesten Suomen Cupin mestari 2022 ratkeaa lauantaina, kun Helsinki Seagulls ja Kataja Basket kohtaavat Urhea-hallissa Helsingissä. Seagulls tavoittelee neljättä perättäistä cup-mestaruutta.

13.1.2023 21:57 Pääjuttu

Seagulls ja Kataja miesten Suomen Cup -finaaliin – Tuomas Hirvosella tehokas ilta välierävoitossa

Kumpikin miesten Suomen Cup -välieristä ratkesi selkeällä erolla. Huomiseen finaaliin etenevät Kataja Basket ja Helsinki Seagulls.

Näytä lisää vastaavia