KTP:n Jukka Matinen: ”EuroChallenge-pelit ovat makea juttu”

24.12.2013 Kolmatta kauttaan KTP-Basketin valkoviherpaidoissa pelaava laiturikonkari Jukka Matinen, 35, huokuu tyytyväisyyttä erinomaisesti sujuneen syyskauden jälkeen. Korisliigan neljänneltä sijalta kevätkaudelle lähtevä kotkalaisjoukkue sai kruunun syksylleen viime viikolla nousemalla viime neljänneksen kirillä ohi Okapi Aalstarin ja nousemalla EuroChallengen 16 parhaan joukkoon.

Keravalaislähtöinen, 203-senttinen Matinen on millä tahansa mittapuulla eräs Korisliigan rutinoituneimmista suomalaispelaajista. Viidentoista Korisliiga-kauden veteraani on uransa aikana nautiskellut mm. neljä SM-kultaa, yhden Saksan Bundesliigan mestaruuden, kolme Suomen cupin voittoa sekä 91 miesten maaottelua.

 

Pitkän uran yksittäisiä kohokohtia Matisen osalle on siunaantunut myös parikin kappaletta päättyneen syyskauden aikana – niistä ensimmäinen kaksi viikkoa sitten, kun Matinen upotti kolmen pisteen heittoja italialaisen Serie A -joukkue Reggio Emilian kotikentällä kuin liukuhihnalta saaden katsojat haukkomaan henkeään.

 

– Me käveltiin Reggiossa teollisuushallin näköiseen rakennukseen, jonka sisältä löytyi hieno korissali ja pystysuoraan nousevat katsomot, joissa ei ollut penkkiäkään tyhjää tilaa. Molemmilla joukkueilla oli matsissa paljon panosta ja tunnelma älyttömän hyvä, Matinen kertailee kahden viikon takaisia tapahtumia.

 

– Matsi hävittiin, mutta se on oma tarinansa; yksilötasolla heitin yhdessä vaiheessa kaiken mahdollisen sisään ja ne onnistumisen hetket jäävät mieleen pitkäksi aikaa, kuvailee Matinen Reggio Emilia-ottelun kolmossumaansa, joka sai pelin italialaisen tv-selostajan hehkuttamaan: ”Matinen, impossibile, magnifico!”

 

Nimellä Team TEHO Sport EuroChallengea pelaava kotkalaisjoukkue toi Matisen uran muistolokeroihin myös kaksi unohtumatonta nousua. Vierasottelussa Groningenia vastaan kotkalaiset veivät neljännen jakson 27-5 pedaten itselleen neljän pisteen voiton, ja alkusarjavaiheen päätösottelussa Okapi Aalstar kaatui kotkalaiskäsittelyssä jatkosarjapaikkaan oikeuttavalla kolmen pisteen erolla.

 

– Meillä on selkeät roolit joukkueessa, eikä meille voi tulla sellaisia tilanteita kuin esimerkiksi Okapille, jonka avainpelaajat alkoivat viimeisen matsin loppuhetkillä selkeästi vältellä vastuuta, Matinen arvioi joukkueensa euromenestystä.

 

– Tiedämme ihan tarkkaan kuka tekee mitäkin ja mitä keltäkin odotetaan kun peliä ratkaistaan. Sillä keinolla matkaan on tarttunut jo pari kovan tason vierasvoittoa.

 

”Bakken Bears on paikallisvastustaja”

 

Kun kotkalaisjoukkue ilmoitti syyskesällä lähtevänsä mukaan Euroopan kolmoskilpailuun, Matinen ei ollut vielä varma mielipiteestään. Kuuden EuroChallenge-ottelun jälkeen kokenut kehäkettu on kuitenkin todennut europelit erinomaiseksi piristysruiskeeksi ja näytön paikaksi.

 

– Korisliigan runkosarja on aika pitkä, ja kun opiskelen vielä samaan aikaan pelaamisen ohella, en ollut ihan varma, jaksanko sitä rasitusta ja kuormitusta mitä koriksen pelaaminen ja opiskelu yhtäaikaisesti tuovat mukanaan, kun siihen ynnätään vielä europelit, Matinen miettii.

 

– Kun saatiin EuroChallenge käyntiin voitolla Reggio Emiliasta, tuli heti sellainen olo että tämä on makea juttu. Europelit ovat rikkoneet sitä arkea mitä olen juntannut läpi monta vuotta ja olemme lähteneet joka peliin hyvällä fiiliksellä.

 

Team TEHO Sport kulkee joensuulaisen Kataja Basketin jalanjäljissä, sillä joensuulaiset nousivat viime kaudella aina EuroChallengen puolivälieriin asti. Sama mahdollisuus on nyt kotkalaisilla, jotka kohtaavat jatkosarjassaan Ural Jekaterinburgin (Venäjä), Tsmoki Minskin (Valko-Venäjä) ja Ville Tuomisen komentaman Bakken Bearsin (Tanska).

 

– Bakken Bears on tässä yhtälössä suorastaan paikallisvastustaja, ja kun he onnistuivat kaatamaan Katajan kahdesti, on meidän tehtävämme näyttää mistä suomalaisjoukkueet on tehty, Matinen miettii.

 

Minskissä Matinen vieraili edellisen kerran kaudella 2010/11 pelaamassa VTB-liigan ottelua Espoon Hongan paidassa.

 

– Tiedän kokemuksesta, että Minskissä ammattiurheilijan on hyvä olla: kaikki hoituu viimeisen päälle. Tsmoki Minsk pelaa myös yhdessä Euroopan upeimmista halleista, 16 000 katsojaa vetävässä Minsk Areenassa.

 

– Jekaterinburg tulee sitten olemaan ihan oma elämyksensä. Koripalloa Venäjällä ilman muuta osataan pelata, mutta samalla kiva päästä myös näkemään, minkälaista on Uralilla. Jatkoonpääsystä taistellaan ilman muuta, turha tähän leikkiin olisi muuten lähteä.

 

Ennakkosuosikit jyräävät Korisliigassa

 

Korisliigassa KTP-Basket on ollut syyskauden ahkerimpia joukkueita pelaamalla 44 ottelustaan 17 ennen joulua. Kotkalaiset ovat kohdanneet jo kaikki muut Korisliigan joukkueet vähintään kerran ja Matisella on jo hyvä tuntuma liigan voimasuhteista.

 

– Korisliiga on yleensä aika tasainen, mutta tässä vaiheessa liigan kärki ja haastajat ovat aika selvästi erottumassa. Tästä voi olla montaa mieltä, mutta minä olen ihan tyytyväinen siihen kehityssuuntaan. On olemassa muutama mestaruudesta pelaava joukkue ja sitten ne, jotka haastavat isompiaan ja kehittävät pelaajia, Matinen miettii.

 

Viime keväältä Matisella ja KTP:lla on katkerat muistot, sillä KTP taipui Nilan Bisonsille kovatasoisessa finaalisarjassa voitoin 3-2. KTP ja Bisons kuuluvat Matisen mielestä myös kevätkauden 2014 mestarisuosikkien joukkoon.

 

– Vaikka vertailu onkin vaikeaa, minun mielestäni tämä kausi on kärkijoukkueiden osalta viime kautta vahvempi. Sekä me että Bisons ollaan viime kautta parempia, ja aika hyviä joukkueita kärkinelikkoon on syksyn osalta mahtunut.

 

Kevään ratkaisupeleihin on kuitenkin vielä pitkä matka. Bisons ja Kataja Basket ovat europelinsä pelanneet ja keskittyvät Korisliigaan, kun taas kotkalaiset ja Tampereen Pyrintö jatkavat eurosarjoissa vielä tammikuusta alkaen.

 

– Me pelattiin syksyllä aika paljon runkosarjapelejä niin sanotusti ”pois alta”, mutta seuraavat kuukaudet tahti on meidän osalta tasaisempaa ja pystymme keskittymään treenaamiseenkin entistä enemmän. Vedetään nyt joulun verran henkeä ja sitten jatkuu taas.

 

KTP-Basket jatkaa Korisliigaa 28. joulukuuta Lapuan Korikobrien vieraana. EuroChallengessa Team TEHO Sport esiintyy seuraavan kerran 14. tammikuuta kotonaan Kotkan Karhuvuoren Steveco Areenalla Tsmoki Minskiä vastaan.

 

Lisätietoja: Jukka Matinen
 
13.4.2024 11:59 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen loisti ratkaisevassa finaalissa – ”Hieno saavutus”

Mikael Jantunen oli yksi Paris Basketballin avainpelaajista, kun ranskalaisseura juhli perjantai-iltana EuroCupin voittoa. Jantusen mukaan joukkue osoitti kauden aikana ansaitsevansa mestaruuden.

5.4.2024 12:47 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelanderin Norrköping jo selkä seinää vasten – ”Ensimmäinen peli oli aikamoinen pettymys”

Ruotsissa pudotuspelit ovat jo startanneet ja Sofia Pelanderin Norrköping Dolphins on jo selkä seinää vasten. Pelander on kuitenkin luottavaisena, että Norrköping selvittää esteet tieltään ja taistelee vielä mestaruudesta.

26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

22.3.2024 12:27 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalin ja Anniina Äijänen taistelemassa Espanjan cupin voitosta

Espanjan cup-mestaruus ratkaistaan viikonloppuna, kun arvostetun Copa de la Reinan finaaliturnaus on edessä. Cup-pokaalista on taistelemassa myös Anniina Äijäsen ja Marianne Kalinin Ferrol.

22.3.2024 11:23 Suomalaiset ulkomailla

Naisten Bundesliigassa pudotuspelit käyntiin – mukana neljä Susiladies-pelaajaa

Naisten Saksan Bundesliigassa alkavat pudotuspelit tulevana viikonloppuna. Mestaruustaistelussa nähdään Stars Kelternin Linda-Lotta Lehtoranta ja Elina Koskimies, Lions Hallen Anissa Pounds sekä Angels Nördlingenin Roosa Lehtoranta.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

15.3.2024 18:54 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtoranta taistelee Saksan cupin mestaruudesta – ”Tähtäin on, että voitamme”

Saksan cupin neljän joukkueen lopputurnaus pelataan viikonloppuna ja suomalaispelaajista mukana nähdään Angels Nördlingenin joukkuetta edustava Roosa Lehtoranta. Lehtoranta lähtee viikonloppuun toiveikkain mielin.

14.3.2024 11:13 Pääjuttu

Valmennusuralle hypännyt Jamar Wilson kehittää osaamistaan 2-tason valmentajakoulutuksessa

Susi Training Centerissä Lohjan Kisakalliossa kuuluu myöhään perjantai-iltana tossujen kirske ja pelin lomasta kuuluva esimerkillinen puhe pelaajien välillä. Kyseessä ei ole maajoukkue eikä seurajoukkue, vaan joukko valmentajia, jotka ovat kokoontuneet Lohjalle eri puolilta Suomea. Yksi heistä on vielä hiljattain treenannut samalla parketilla susilogo rinnassa.

26.2.2024 11:38 Susijengi

Alexander Madsen: ”Me pelataan parhaimmillamme, kun ollaan ärsyttäviä”

Alexander Madsen, 29, on hyvässä paikassa koripalloilijana. Susijengin ison pään kouvolalaislähtöinen luottomies on saanut räjähtävän startin alkuvuoteen 2024 Espanjan liigassa CB Andorran paidassa. Samaan aikaan Susijengissä Madsenin rooli on vanha tuttu ja hän uskoo, että paras tulos tulee, kun pidetään kiinni perusasioista.

24.2.2024 12:34 Susijengi

Remu Raitanen: ”Varmasti ikimuistoisimpia kokemuksia omalla uralla”

Susijengin tarkkakätinen laituri Remu Raitanen, 26, esiintyi ennakkoluulottomasti ja kellotti tehokkaat peliminuutit myöhään perjantai-iltana, kun Susijengi haastoi MM-hopeamitalisti Serbian sen kotihallissa Belgradissa. Raitasen mukaan Susijengi pystyi Belgradin kuurouttavassa metelissä haastamaan Serbian niin kauan kuin pysyi pelisuunnitelmassaan.

Näytä lisää vastaavia