Pyrinnön BJ Raymond: ”Joulukuun aikana löysin rytmini”

3.1.2014 11:30 Tampereen Pyrinnön alkusyksyinen voittoputki taipui ja katkesi marraskuun pimeillä, mutta joulukuussa ”Punakone” löysi uudelleen tehonsa ja on nyt palannut Korisliigan kärkeen tappiottoman Nilan Bisonsin vanaveteen. Korisliigan joulukuun pelaaja BJ Raymond, 27, kiittää voittoputkesta joukkueensa saumatonta yhteispeliä.

Tamperelaiset käynnistivät joulukuun tappiollisesti Baltian liigassa Norrköping Dolphinsin vieraana, mutta onnistuivat kartuttamaan voittosarakettaan kuudessa seuraavassa Korisliigan ja kahdessa seuraavassa Baltian liigan ottelussaan.

Pyrinnön tehokkain pelaaja vuoden 2013 viimeisen kuukauden aikana oli kovatasoisessa Xavierin yliopistossa kannuksensa ansainnut 198-senttinen BJ Raymond, joka viimeisteli joulukuussa 17,5 pistettä, 6,5 levypalloa, 2,0 syöttöä sekä 1,3 riistoa peliä kohden. Ensimmäistä kauttaan Suomessa pelaava Raymond kertoo olleensa yllättynyt kuultuaan tulleensa valituksi kuukauden pelaajaksi.

– Tiesin pelanneeni hyvin joulukuun aikana, mutta joukkuekavereistani esimerkiksi Damon Williamsilla oli ihan huikea kuukausi. En olisi pistänyt pahitteeksi jos olisimme vaikka jakaneet palkinnon keskenämme, koska yhteispelimme on luistanut koko ajan paremmin.

Raymond arvioi pelinsä yskähdelleen hivenen kauden alussa, mutta vahvarakenteinen laituri sanoo samalla mukautuneensa joukkueensa peliin yhä paremmin joulun lähestyessä.

– Heti kauden alussa valmentaja (Pieti Poikola) sanoi, että minulta varmaan kestää joulukuun alkuun asti ennen kuin tiedän, miten saada korintekopaikkoja kolmiohyökkäyksessä, Raymond kertoo.

– Alkukaudella minulla oli omalta osaltani ylä- ja alamäkiä ja esimerkiksi minä, Kelvin (Lewis) ja Petri (Heinonen) olimme hieman sormi suussa kolmiohyökkäyksen kanssa, mutta päivä päivältä ja viikko viikolta olemme pystyneet yhä parempiin suorituksiin. Joulukuun aikana minusta tuntui siltä, että löysin rytmini.

”Olen kotiutunut hyvin”

Yliopistouransa päättymisen jälkeen Raymond on ehtinyt vuolla elantoaan Georgiassa, Belgiassa, Libanonissa, Sloveniassa, Kyproksella ja Argentiinassa, ja pesti Tampereella on hänen ensimmäisensä Suomessa.

Tampereen kaupunki, Pyrinnön organisaatio sekä Korisliiga ja Baltian liiga ovat olleet Raymondille mieluisia tuttavuuksia.

– En odottanut Tampereen olevan niin iso kuin se on. Tampere on ”iso pikkukaupunki”. Kaikki on lähellä, mutta samalla kaupungissa on kokoa ja etäisyyksiä. Olen kotiutunut hyvin, arvioi Raymond.

– Korisliigassa on muutama joukkue yli muiden, mutta pudotuspeliviivan allakin olevilla joukkueilla on hyviä pelaajia sekä potentiaalia. Organisaatiossa minusta on pidetty hyvää huolta ja tämä on ollut helppo joukkue astua sisään.

Erityisesti Korisliigan nestori Damon Williams, Pyrintö-kapteeni Antero Lehto, Susijengi-sentteri Antti Nikkilä sekä välivuoden jälkeen paluun Tampereelle tehnyt päävalmentaja Poikola toistuvat yhtenään Raymondin kiitoksissa.

– Ensimmäisistä harjoituksista alkaen oli aivan selvää, että pelaajat luottavat toisiinsa ja että pelaajien ja valmentajien kommunikaatio toimii erinomaisesti, kuvailee Raymond.


– Pystymme puhumaan avoimesti koripallosta, mutta myös muusta elämästä. Se on hyvä merkki, koska se ei ole millään lailla itsestäänselvyys.

Parhaiten Pyrinnön sisäistä dynamiikkaa Raymondin mukaan valaisevat hetket, jolloin peli ei kulje.

– Me emme panikoi. Jos jonkun heitto ei putoa tai vastustaja nousee johtoon, pidämme päät kylmänä emmekä osoittele ketään sormilla. Esimerkiksi edellisessä ottelussamme Honkaa vastaan tiesimme tappioasemassa loppuhetkillä, että tulemme vielä nousemaan. Se on hyvä tunne.

Kahden tavan koripalloa

Korisliigan runkosarjan lähestyessä puoliväliään on Raymondin mukaan liigassa käynnissä hitsautumisaika.

– Tässä vaiheessa kaikkien joukkueiden pelaajat tuntevat joukkuekaverinsa, joukkueet ovat kohdanneet toisensa vähintään kerran ja suurin osa pelaajavaihdoista on tehty. Pitkä valmistautuminen kevättä kohden alkaa, Raymond analysoi.

– Aiomme edetä kierros kerrallaan ja tehdä erilaisia muutoksia peliimme, emmekä varmasti tule olemaan joka kierroksella parhaimmillamme. Tavoitteemme on olla iskussa pudotuspelien alkaessa niin, että meiltä löytyy vielä silloin tarvittaessa ylimääräinen vaihde.

Sisäisen yhteensopivuuden lisäksi Raymond pitää Pyrinnön suurimpana kilpailuvalttina muuntautumiskykyä.

– Meillä on kokenut eurooppalainen huippusentteri Antti Nikkilässä. Hänen läsnäolonsa tekee sen, että me pystymme pelaamaan todella isolla viisikolla halutessamme, Raymond miettii.

– Kuitenkin pystymme samalla pelaamaan erittäin pienellä ja liikkuvalla viisikolla. Kaikilla joukkueilla ei ole mahdollisuutta koripalloa kahdella eri tavalla. Tässä vaiheessa olemme jo näyttäneet pystyvämme pelaamaan voittavaa koripalloa sekä Baltian liigassa että Korisliigassa ja jatko on kiinni meistä.

Lisätietoja: BJ Raymond
 
26.4.2024 09:24 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin jahtaa Mestarien liigan voittoa – ”Meillä on kaikki mahdollisuudet”

Mestarien liigan Final Four -lopputurnaus pelataan viikonlopun aikana Belgradissa. Kilpailun kaikkien aikojen paras kolmen pisteen heittäjä Sasu Salin jahtaa toista Mestarien liigan voittoaan.

13.4.2024 11:59 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen loisti ratkaisevassa finaalissa – ”Hieno saavutus”

Mikael Jantunen oli yksi Paris Basketballin avainpelaajista, kun ranskalaisseura juhli perjantai-iltana EuroCupin voittoa. Jantusen mukaan joukkue osoitti kauden aikana ansaitsevansa mestaruuden.

5.4.2024 12:47 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelanderin Norrköping jo selkä seinää vasten – ”Ensimmäinen peli oli aikamoinen pettymys”

Ruotsissa pudotuspelit ovat jo startanneet ja Sofia Pelanderin Norrköping Dolphins on jo selkä seinää vasten. Pelander on kuitenkin luottavaisena, että Norrköping selvittää esteet tieltään ja taistelee vielä mestaruudesta.

26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

22.3.2024 12:27 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalin ja Anniina Äijänen taistelemassa Espanjan cupin voitosta

Espanjan cup-mestaruus ratkaistaan viikonloppuna, kun arvostetun Copa de la Reinan finaaliturnaus on edessä. Cup-pokaalista on taistelemassa myös Anniina Äijäsen ja Marianne Kalinin Ferrol.

22.3.2024 11:23 Suomalaiset ulkomailla

Naisten Bundesliigassa pudotuspelit käyntiin – mukana neljä Susiladies-pelaajaa

Naisten Saksan Bundesliigassa alkavat pudotuspelit tulevana viikonloppuna. Mestaruustaistelussa nähdään Stars Kelternin Linda-Lotta Lehtoranta ja Elina Koskimies, Lions Hallen Anissa Pounds sekä Angels Nördlingenin Roosa Lehtoranta.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

15.3.2024 18:54 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtoranta taistelee Saksan cupin mestaruudesta – ”Tähtäin on, että voitamme”

Saksan cupin neljän joukkueen lopputurnaus pelataan viikonloppuna ja suomalaispelaajista mukana nähdään Angels Nördlingenin joukkuetta edustava Roosa Lehtoranta. Lehtoranta lähtee viikonloppuun toiveikkain mielin.

14.3.2024 11:13 Pääjuttu

Valmennusuralle hypännyt Jamar Wilson kehittää osaamistaan 2-tason valmentajakoulutuksessa

Susi Training Centerissä Lohjan Kisakalliossa kuuluu myöhään perjantai-iltana tossujen kirske ja pelin lomasta kuuluva esimerkillinen puhe pelaajien välillä. Kyseessä ei ole maajoukkue eikä seurajoukkue, vaan joukko valmentajia, jotka ovat kokoontuneet Lohjalle eri puolilta Suomea. Yksi heistä on vielä hiljattain treenannut samalla parketilla susilogo rinnassa.

26.2.2024 11:38 Susijengi

Alexander Madsen: ”Me pelataan parhaimmillamme, kun ollaan ärsyttäviä”

Alexander Madsen, 29, on hyvässä paikassa koripalloilijana. Susijengin ison pään kouvolalaislähtöinen luottomies on saanut räjähtävän startin alkuvuoteen 2024 Espanjan liigassa CB Andorran paidassa. Samaan aikaan Susijengissä Madsenin rooli on vanha tuttu ja hän uskoo, että paras tulos tulee, kun pidetään kiinni perusasioista.

Näytä lisää vastaavia