Kouvojen Alexander Madsen: ”Tätä varten on tehty töitä monta kautta”

14.4.2016 Kouvolan Kouvojen pudotuspelitaival on ollut jo nyt ikimuistoinen. Salon Vilppaan kaataminen puolivälierien viidennen ottelun trillerissä nousi yhdeksi kaikkien aikojen comeback-voitoista, eikä joukkueen tahti näytä hiipuneen välierävaiheeseen siirtyessä. Tämän kaiken keskellä parrasvaloihin on noussut 207-senttinen laituri Alexander Madsen.

Korisliigan kevään 2016 pudotuspeleistä on, ainakin puolivälierien perusteella, muodostumassa yhdet mieleenpainuvimmista pudotuspeleistä miesmuistiin. BC Nokia eteni välieriin runkosarjaa dominoineen Katajan ohi, Seagulls ryösti voiton Karhun kotiluolasta viidennen ottelun jatkoajalla ja Kouvot nousi lähes ennennäkemättömällä tavalla Vilppaan ohi viidennen ottelun ratkaisuminuuteilla.

Ja sitten on Alexander Madsen.

Runkosarjassa vain yhden ottelun aloittanut, keskimäärin 22 minuuttia iltaa kohden pelannut juniorimaajoukkueiden vakiokasvo ja 4 miesten maaottelua vyölleen saanut Madsen oltiin jo monen vuoden takaa tiedetty erittäin kovan potentiaalin omaavaksi, urheilulliseksi laituriksi. Todellista, lopullista läpimurtoa oltiin kuitenkin odotettu viimeistään vuoden takaisista U20 EM-kisojen B-divisioonan voitosta lähtien, jossa Madsen oli isossa roolissa.

Pudotuspelien kynnyksellä Ville Kauniston pelaaminen oli epävarmaa, eikä kokenut, Susijengin paidastakin tuttu Kaunisto pystynyt pelaamaan Vilpasta vastaan käydyn puolivälieräsarjan kolmessa ensimmäisessä ottelussa. Madsen nousi kirkkaiden valojen loisteessa pelaamaan reilut 35 minuuttia ottelua kohden koko puolivälieräsarjan aikana, toimien tärkeimpänä yksittäisenä tekijänä Kouvojen välieriin etenemisessä.

- Puolivälierien alla sain tietää, että (Ville) Kaunisto on poissa ainakin sarjan parista ekasta pelistä ja että nyt pitää ottaa vähän isompaa vastuuta. Sitä hetkeä olin odottanut ja sitä kohti on tehty töitä jo monta kautta, Madsen toteaa.

- Aloitin yhden ottelun koko runkosarjan aikana ja taisin pelata kerran yli 30 minuuttia (81-105 vierastappio Pyrintöä vastaan). Se motivoi tekemään töitä koko ajan kovemmin ja kehittämään niitä osa-alueita, joiden tiesin olevan heikkouksia pelissäni.

Tervepäinen ja kovalla itseluottamuksella varustettu Madsen ei luule itsestään liikoja, mutta koripallokansa on jo ennen tätä kevättä ounastellut nyt 21-vuotiaan laiturin tason riittävän isompiin minuutteihin ja samalla isompiin tekoihin. Madsen itse ei näe asiaa ihan samalla tavalla.

- Jos nyt katson ajassa taaksepäin esimerkiksi tämän kauden alkuun, niin…ei, en mä usko että olisin ollut ihan valmis vielä tähän vastuuseen, Madsen pohtii.

- Tämä kausi on kasvattanut mua pelaajana todella paljon. En varmasti olisi muuttanut omaa harjoitteluani ja elämäntapojani jos vastuu olisi ollut tätä luokkaa alusta asti. Tämä koko kausi on valmistanut mua tätä hetkeä varten ja nyt olen tähän kaikkeen valmis.

Lehtonen, Hurri ja maajoukkue

Madsenin taival Kouvojen liigamiehistön kanssa alkoi jo kaudella 2011/2012, Madsenin esiintyessä kahdessa Kouvojen Korisliigan ottelussa. Suuren yleisön tutkan ohi livahtaneet, yhteensä 18 peliminuuttia, 4 pistettä ja yhtä monta levypalloa eivät kuitenkaan vielä sytyttäneet koripallotaivasta liekkeihin.

Nuo 18 minuuttia olivat näkemässä kuitenkin tismalleen samat kasvot jotka istuvat vielä tänäkin keväänä, ainakin tällä erää viimeistä kauttaan, Kouvojen vaihtopenkin päässä. Päävalmentaja Jyri Lehtonen ja korkealle arvostettu apuvalmentaja Antti Hurri ovat nähneet jokaisen sekunnin Madsenin Kouvojen paidassa edetystä liigataipaleesta, eikä sen merkitystä sovi väheksyä.

- Jyrillä ja Antilla on ollut tosi iso rooli tässä kaikessa. Olen saanut valtavan paljon molemmilta näiden vuosien aikana, Madsen kiittelee.

- Kehitystä on varmasti tapahtunut paljon näiden vuosien aikana ja infoa on tullut ja tulee koko ajan lisää sieltä suunnalta. Sitten se on enää siitä kiinni, kuten Hurri tapaa sanoa, että pitää vaan osata ottaa vastaan just se info mikä sopii itselle.

Toinen Madsenin uran kannalta merkittävä kehitysympäristö on ollut maajoukkue. Yhteensä 68 nuorten ja aikuisten maaottelua tililleen kirjauttanut Madsen kasvoi selkeään ratkaisupelaajan rooliin viimeistään U20-maajoukkueessa, jossa Madsen ehti kirjauttamaan 10,9 pistettä ottelua kohden yhteensä 19 pelaamassaan ottelussa.

Madsenin matka U20-maajoukkueen kanssa tuli päätökseensä viime heinäkuun EM-kisojen B-divisioonan finaalissa, jossa Suomi kaatoi Ruotsin lukemin 80-76 ja lunasti paikkansa tämän vuoden A-divisioonan kisoissa. Madsen pussitti finaalissa 12 pistettä ja urakoi kuumassa kamppailussa 28 minuuttia.

- Ne ovat nuorelle urheilijalle todella isoja juttuja. Se on ihan oma maailmansa, mikä kestää periaatteessa aina pari kuukautta. Pelaajat tulevat vähän joka puolelta ja pitää pystyä hitsautumaan nopeasti yhteen joukkueena ja oppia, tai ainakin kaivaa muistista ihan eri systeemi kuin missä pelaat seurajoukkueessa, Madsen pyörittelee.

- Lopulta sama totuus pätee varmasti maajoukkueympyröihin kuin kaikkeen muuhunkin harjoitteluun. Pitää osata ottaa ne itselle oikeat asiat matkaansa sieltä.

Henkinen kantti ja pantterijahti

62-75. Pelikellossa jäljellä reilut viisi minuuttia. Hyökkäyslevypallon jälkeinen sekaannus jättää Kouvojen #24:n vapaaksi terveen matkan päähän kolmen pisteen kaaresta ja pallo löytää tiensä tämän käsiin. Madsen upottaa kolmosen ja käynnistää virallisesti Kouvojen kirin, joka päättyy hurmiossa pelanneen kotijoukkueen kahden pisteen voittoon. Välierät ja jäähalli kutsuvat Kouvolan koripalloylpeyttä.

Madsenin esiintymisiä U20-maajoukkueessa sekä Korisliigan kevään 2016 pudotuspeleissä yhdistää monikin tekijä, mutta ainakin yksi nostaa päätään ylitse muiden. Nuoren miehen päätä ei palella tiukimmallakaan mahdollisella hetkellä.

Kovalla itseluottamuksella operoivaa Madsenia on joskus kuvailtu myös hieman ylimieliseksi. Jos kuitenkin pystyt pelaamisellasi lunastamaan ne shekit, joita suullasi kirjoitat…

- (Nauraa) No, tuota, kyllä sitä välillä kuulee. Kentällä tapahtuu paljon asioita. Ei mua vastaan varmaan aina ole kiva pelata, Madsen naurahtaa.

- Malttia ei kuitenkaan saa itse menettää, ja se on varmasti yksi osa-alue mun pelaamisessa mihin pitää jatkossa keskittyä vieläkin enemmän. Kovassakaan paikassa ei saa antaa fokuksen kadota pelaamisesta.

Järkkymättömän itseluottamuksen, ylimielisyyden ja ylilataukseen kaatuvan suorittamisen rajat ovat joskus äärimmäisen häilyviä. 207-senttinen laituri tietää kuitenkin itse, mikä häntä ajaa eteenpäin päivästä toiseen.

- Ihan suoraan sanottuna voittaminen. Se on se koko juttu. Rakastan voittamista paljon enemmän kuin pelkään häviämistä, Madsen niputtaa.

- Sen takia voi joskus mennä hermot pelissä ja varmasti treeneissäkin, mutta se voittamisen nälkä on se mikä vie eteenpäin.

Sitä voittamisen nälkää Madsen ja Kouvot pyrkivät ruokkimaan tänä keväänä. Puolivälierien ikimuistoinen ratkaisuottelu kantoi Kouvot dominoivaan 99-67 –kotivoittoon välierien avausottelussa BC Nokiaa vastaan.

- Puolivälieristä saimme parhaan mahdollisen lähdön välieriin. Tuon parempaa viidettä ottelua ei voisi edes kuvitella. Se kantoi välierien avausotteluun, mutta BC Nokia tulee olemaan varmasti ihan eri joukkue kotonaan kuin se oli Kouvolassa, Madsen muistuttaa.

Ennakkosuosikkina välieriin lähtenyt Kouvot pitää käsissään ennakkosuosikin aseman lisäksi kotietua. Kotietu matkaa joukkueen mukana myös mahdollisiin finaaleihin, eikä Kouvolasta ole tänä keväänä helppo hakea voittoa.

Tätä taustaa vasten onkin syytä olettaa, että Kouvojen tavoite on viimeistään nyt vain ja ainoastaan Pantteri-patsaassa.

- Se on koko kauden ollut ainakin oma tavoite, eikä joukkueen puoleltakaan olla kyllä tyytymässä mihinkään vähempään, Madsen vakuuttaa.

- Joka ikisen jätkän tähtäin on Pantteri-patsaassa.

 
26.4.2024 09:24 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin jahtaa Mestarien liigan voittoa – ”Meillä on kaikki mahdollisuudet”

Mestarien liigan Final Four -lopputurnaus pelataan viikonlopun aikana Belgradissa. Kilpailun kaikkien aikojen paras kolmen pisteen heittäjä Sasu Salin jahtaa toista Mestarien liigan voittoaan.

13.4.2024 11:59 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen loisti ratkaisevassa finaalissa – ”Hieno saavutus”

Mikael Jantunen oli yksi Paris Basketballin avainpelaajista, kun ranskalaisseura juhli perjantai-iltana EuroCupin voittoa. Jantusen mukaan joukkue osoitti kauden aikana ansaitsevansa mestaruuden.

5.4.2024 12:47 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelanderin Norrköping jo selkä seinää vasten – ”Ensimmäinen peli oli aikamoinen pettymys”

Ruotsissa pudotuspelit ovat jo startanneet ja Sofia Pelanderin Norrköping Dolphins on jo selkä seinää vasten. Pelander on kuitenkin luottavaisena, että Norrköping selvittää esteet tieltään ja taistelee vielä mestaruudesta.

26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

22.3.2024 12:27 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalin ja Anniina Äijänen taistelemassa Espanjan cupin voitosta

Espanjan cup-mestaruus ratkaistaan viikonloppuna, kun arvostetun Copa de la Reinan finaaliturnaus on edessä. Cup-pokaalista on taistelemassa myös Anniina Äijäsen ja Marianne Kalinin Ferrol.

22.3.2024 11:23 Suomalaiset ulkomailla

Naisten Bundesliigassa pudotuspelit käyntiin – mukana neljä Susiladies-pelaajaa

Naisten Saksan Bundesliigassa alkavat pudotuspelit tulevana viikonloppuna. Mestaruustaistelussa nähdään Stars Kelternin Linda-Lotta Lehtoranta ja Elina Koskimies, Lions Hallen Anissa Pounds sekä Angels Nördlingenin Roosa Lehtoranta.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

15.3.2024 18:54 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtoranta taistelee Saksan cupin mestaruudesta – ”Tähtäin on, että voitamme”

Saksan cupin neljän joukkueen lopputurnaus pelataan viikonloppuna ja suomalaispelaajista mukana nähdään Angels Nördlingenin joukkuetta edustava Roosa Lehtoranta. Lehtoranta lähtee viikonloppuun toiveikkain mielin.

14.3.2024 11:13 Pääjuttu

Valmennusuralle hypännyt Jamar Wilson kehittää osaamistaan 2-tason valmentajakoulutuksessa

Susi Training Centerissä Lohjan Kisakalliossa kuuluu myöhään perjantai-iltana tossujen kirske ja pelin lomasta kuuluva esimerkillinen puhe pelaajien välillä. Kyseessä ei ole maajoukkue eikä seurajoukkue, vaan joukko valmentajia, jotka ovat kokoontuneet Lohjalle eri puolilta Suomea. Yksi heistä on vielä hiljattain treenannut samalla parketilla susilogo rinnassa.

26.2.2024 11:38 Susijengi

Alexander Madsen: ”Me pelataan parhaimmillamme, kun ollaan ärsyttäviä”

Alexander Madsen, 29, on hyvässä paikassa koripalloilijana. Susijengin ison pään kouvolalaislähtöinen luottomies on saanut räjähtävän startin alkuvuoteen 2024 Espanjan liigassa CB Andorran paidassa. Samaan aikaan Susijengissä Madsenin rooli on vanha tuttu ja hän uskoo, että paras tulos tulee, kun pidetään kiinni perusasioista.

Näytä lisää vastaavia