Jukka Toijala loppukaudeksi Romanian mestaruutta tavoittelevaan Steauaan

24.2.2017 Koripalloliiton valmennuksen johtajana viime heinäkuusta asti toiminut Jukka Toijala, 44, siirtyy Romanian liigan kakkossijalla majailevan Steaua CSM Bukarestin päävalmentajaksi. Koripalloliiton ja Lohjan Kisakallion Urheiluopiston valmennuskeskuksen tehtävistä virkavapaalle lähtevän Toijalan sopimus Steauan kanssa kattaa tulevat kolme kuukautta.

Jukka Toijala valmentaa seuraavat kolme kuukautta Romanian liigan ylemmässä jatkosarjassa.

Toijala on toiminut viime heinäkuusta asti Koripalloliiton valmennuksen johtajana. Kuvat: Ville Vuorinen.

- BC Steaua irtisanoi edellisen päävalmentajansa maanantaina ja sain pari päivää myöhemmin kuulla olevani niiden viiden henkilön joukossa, joista joukkue etsii uutta päävalmentajaa, Toijala kertoo.

- Keskiviikkoiltana pidimme konferenssipuhelun seuran presidentin, päämanagerin ja varapuheenjohtajan kanssa ja he ilmoittivat puhelun lopuksi valinneensa minut päävalmentajaksi. Asiat ovat nyt edenneet siihen pisteeseen, että matkalaukut on pakattu ja voin aloittaa työni ensi maanantaina.

Romanian liigassa Steaua on voittanut pelaamastaan 19 ottelusta 14 ja on liigan kakkossijalla kolme ottelua enemmän voittaneen Cluj Napocan vanavedessä. Joukkueen otteet Romanian cupissa ja FIBA Europe Cupissa eivät kuitenkaan tyydyttäneet seurajohtoa, ja siksi edellinen valmentaja sai lähteä.

- Olen sen verran katsonut joukkueen otteluita tallenteilta, että näen Steauan olevan oikein hyvä hyökkäyspään jengi ja potentiaalinen puolustuspäässäkin, Toijala luonnehtii.

- Steaua on perinteikäs seura, mutta heidän edellisestä Romanian mestaruudestaan tulee keväällä kuluneeksi 26 vuotta. Seurajohto on viimeisen neljän vuoden ajan satsannut mestaruushankkeeseen valtavasti ja odotuksissa on, että Steaua ottaisi ratkaisevan askeleen tänä keväänä.

Toimitusjohtaja Tourunen: ”Olemme ylpeitä ja iloisia”

Oman pelaajauransa aikana Toijala edusti Kouvoja ja Joensuun Katajaa kahdentoista kauden ajan, voitti kolme Suomen mestaruutta (1995, 1999, 2004) ja juhli kahta Suomen cupin mestaruutta ennen siirtymistään valmennustehtäviin syksyllä 2006.

Toijala valmensi Korisliigassa Kouvoja ja joensuulaista Kataja Basketia yhdeksän vuoden ajan vuosina 2006-14 ja 2015-16. Toijala johti joukkonsa SM-finaaleihin neljästi ja Suomen cupin mestaruuteen kahdesti ennen siirtymistään Koripalloliiton valmennuksen johtajan tehtävään kaksivuotisella pestillä viime kesänä.

- Toijalan saama tilaisuus on tuorein osoitus siitä, että suomalainen koripallovalmennus on kansainvälisesti suuressa arvossa. Olemme ylpeitä ja iloisia siitä, että jälleen kerran suomalainen valmentaja kutsutaan nimekkääseen eurooppalaiseen seuraan, toteaa Koripalloliiton toimitusjohtaja Jari Tourunen.

- Tällaiset tilaisuudet ovat osa suomalaisen koripalloilun menestystarinaa. Toijala on ollut erinomainen valmennuksen johtaja Koripalloliitossa ja hänellä on kaikki edellytykset onnistua myös uudessa pestissään.

- Kiitän suuresti sekä Koripalloliittoa että Kisakallion Urheiluopistoa myötämielisestä suhtautumisesta saamaani mahdollisuuteen. Yhteistyömme on ollut tiivistä ja hedelmällistä, komppaa Toijala.

Toijala: ”Tehty työ kantaa hedelmää”

Virkavapaalle hyppäävä Toijala on iloinen uudesta mahdollisuudestaan näyttää kyntensä kansainvälisillä vesillä.

- Olin vuosien ajan hakenut erilaisia mahdollisuuksia päästä kotimaan rajojen ulkopuolelle valmentamaan ja monen ”läheltä piti”-tilanteen jälkeen olin henkisesti valmistautunut siihen, että se juna jo meni minun kohdallani, Toijala pohdiskelee.

- Minun kannaltani oli onni, että Steauan manageri oli katsomossa vuonna 2013, kun tiputimme Katajan kanssa EuroChallengessa Ploiestin. Tehty työ kantaa siis hedelmää, vaikka se yhden olympiadin verran päiviä veikin.

Toijalan tulikoe Steauan peräsimessä on vuorossa maaliskuun ensimmäisenä viikonloppuna ylemmän jatkosarjan avausottelussa. Romanian liigan ylemmässä jatkosarjassa pelaa runkosarjan kuusi parasta joukkuetta.



Suomen miesten koripallomaajoukkueen, Susijengi, valmennusjohtoon Toijala on kuulunut kesästä 2010.

Lisätietoja: Romanian liiga
 
24.3.2018 Haastattelu

Lauri Markkanen: ”Olen vähitellen tottunut tähän rytmiin”

Lauri Markkasen ensimmäinen kausi NBA:n Chicago Bullsissa on kääntynyt loppusuoralleen. Tulokaskausi on ollut vasta 20 vuotta täyttävälle Markkaselle ikimuistoinen, mutta jyväskyläläisen HoNsUn kasvatin tavoitteena on pitkä ammattilaisura maailman parhaassa koripalloliigassa ja tulokaskausi on siinä vain ensimmäinen luku.

7.2.2018 08:45 Suomalaiset ulkomailla

Korisliigan MVP Antto Nikkarinen loppukaudeksi Kotkaan

Kahtena perättäisenä keväänä Korisliigan pudotuspelien ulkopuolelle jäänyt perinteinen kotkalaisjoukkue KTP-Basket saa riveihinsä huippuvahvistuksen. Hallitseva Korisliigan MVP ja alkukauden Ruotsin liigaa Jämtlandissa pelannut Susijengi-takamies Antto Nikkarinen, 26, on solminut loppukauden kestävän sopimuksen KTP:n kanssa, uutisoi Kymen Sanomat.

NBA-matkasta unohtumaton startti 6. pelaajien vuodelle – ”Upea kokemus”

NBA-matkan voittajat Matti ja Henri näkivät aitiopaikoilta Lauri Markkasen ennätysillan ja pääsivät tapaamaan suomalaistähteä New Yorkissa.

17.1.2018 12:00 Suomalaiset ulkomailla

Lauri Markkasesta ensimmäistä kertaa vuoden koripalloilija

Vastikään NBA:n ennätyksen taalaliigan historian kaikkien aikojen nopeimmin 100 onnistunutta kolmen pisteen heittoa upottaneena pelaajana kirjauttanut Lauri Markkanen, 20, on nimetty ensimmäistä kertaa urallaan Suomen urheilutoimittajien valinnoissa vuoden koripalloilijaksi. Markkanen katkaisi Petteri Koposen kuusivuotisen putken vuoden koripalloilijana.

31.12.2017 09:50 Suomalaiset ulkomailla

EM-kotikisat, Lauri Markkasen nousu NBA-tähteyteen ja 16-vuotiaiden EYOF-pronssi: koripallovuosi 2017 jää historiankirjoihin

2017 jää historiaan vuotena, jolloin koripallo nousi Suomessa koko kansan huulille. Lauri Markkasen uroteot Arizona Wildcatsissa ja Chicago Bullsissa, Susijengin hurmokselliset otteet EM-kotikisoissa sekä suomalaisen koripallohistorian ensimmäinen kansainvälinen arvokisamitali 16-vuotiaiden poikien olympiafestivaaleilla olivat tapahtumarikkaan koripallovuoden kohokohdat.

29.12.2017 14:55 Suomalaiset ulkomailla

Carl Lindbomille pesti Kroatian liigaan

Alkukaudella Liettuan liigassa pelannut ja joulukuussa Helsinki Seagullsia edustanut Susijengi-laituri Carl Lindbom, 26, on solminut sopimuksen Kroatian liigaa pelaavan KK Osijekin kanssa. 206-senttinen Tapiolan Hongan kasvatti tekee ensiesiintymisensä uuden joukkueensa paidassa 6. tammikuuta Kroatian cupin kotiottelussa KK Sibenikiä vastaan.

Erik Murphy ei jatka Nanterressa

Ranskan Pro A -liigan kärkikahinoissa pelaavaa Nanterre-92:a syyskaudella edustanut Susijengi-laituri Erik Murphy, 27, ei jatka ranskalaisjoukkueessa uuteen vuoteen. 208-senttinen Murphy pelasi viimeisen ottelunsa Nanterren paidassa viikonloppuna, kun joukkue voitti kotikentällään Chalon/Saonen.

2.12.2017 15:00 Suomalaiset ulkomailla

EM-kotikisoissa menestynyt Susijengi ja Lauri Markkanen ehdolla vuoden urheiluilmiöksi, Markkanen kisaa myös vuoden läpimurrosta

Vuoden 2017 EM-kotikisoissa voittoja kerännyt ja ennätysyleisöjä hurmannut Susijengi nuoren tähtensä Lauri Markkasen johdolla kisaa vuoden 2017 urheiluilmiön palkinnosta Suomen Urheilugaalassa. Markkanen nimettiin lauantaisessa ehdokkaiden julkistamistilaisuudessa myös kisaamaan vuoden läpimurrosta.

26.11.2017 19:00 Haastattelu

50 maaottelun Roope Ahonen: ”Pelaajana pitää olla valmis, kun tilaisuus tarjoutuu”

Salon Vilppaan kasvatti Roope Ahonen, 27, siirtyi osaksi Susijengin kokenutta kaartia perjantai-iltana, kun Suomi aloitti MM-karsintansa päihittämällä Bulgarian vieraskentällä Botevgradissa. Uransa 50. A-maaottelun pelannut Ahonen on toipunut viime kesän alaraajavammastaan ja uskoo pystyvänsä suureen rooliin tiellä kohti Kiinan MM-kisoja.

18.11.2017 16:00 Suomalaiset ulkomailla

Susijengin Carl Lindbom ei jatka Liettuassa

Alkusyksyllä kaksivuotisen sopimuksen liettualaisen Juventus Utenan kanssa allekirjoittanut Tapiolan Hongan kasvatti Carl Lindbom, 26, ei jatka Liettuassa. Susijengiä viime syyskesän EM-kotikisoissa edustanut 206-senttinen iso laitahyökkääjä etsii paraikaa uutta seuraa.

Näytä lisää vastaavia