Aikainen kauden päätös jätti energiaa Tuukka Kotin tankkiin

20.4.2017

Tuukka Kotin kausi Saksan ProA-seura Crailsheim Merlinsin kanssa päättyi pettymykseen, kun Tuomas Iisalon ja Vesa Vertion valmentama joukkue putosi puolivälierissä. Vaikka kauden loppu oli kitkerä, oli kausi Kotille muutoin antoisa.

Merlins putosi viime kauden päätteeksi Bundesliigasta ja tavoitteena oli nousta pikavauhtia takaisin. Runkosarja sujui joukkueelta erinomaisesti joukkueen sijoituttua toiseksi ja päättäen runkosarjan yhdeksään peräkkäiseen voittoon voittaen 16 viimeisestä 17 pelistään. Pudotuspeleissä tuli kuitenkin seinä vastaan, kun Oettinger Rockets ryöväsi kotiedun itselleen ensimmäisessä pelissä ja vei ottelusarjan lopulta voiton 3-1.

 

Merlins oli pelannut runkosarjan viimeiset kierrokset ilman panosta, sillä runkosarjan sijoitus oli tiedossa jo useita kierroksia ennen loppua. Panoksettomat ottelut veivät Merlinsiltä parhaan terävyyden tosipelien alkaessa.

- Yritimme valmistautua ensimmäiseen peliin, ettei niin kävisi. Me pelasimme pitkään merkityksettömiä otteluita ja he taistelivat viimeiseen asti pudotuspelisijoituksesta ja heidän pelivalmiutensa oli ihan eri tasolla kuin meidän. Toinen ottelu oli näin jälkikäteen katsottuna ratkaiseva. Johdimme peliä jo 16 pisteellä, muttemme saaneet hoidettua sitä. Se ottelu oli käänteentekevä. Kolmannen pelin pelasimme hyvin ja neljännessä he pelasivat hurmoksessa kotiyleisön edessä eikä meillä ollut siinä mitään sanottavaa. En ollut valmistautunut siihen, että kausi olisi nyt loppu. Aika epätodellinen fiilis, Kotti harmittelee.

 

Rockets oli arvaamaton vastustaja, sillä joukkue muuttui kesken kauden, kun valmentaja ja pelaajistoa vaihtui. Merlinsille asettui vastaan täysin erityyppinen vastustaja kuin runkosarjan kohtaamisissa, mutta Kotin mukaan tappio ei johtunut siitä.  

- En pistäisi sen piikkiin. Ensimmäinen peli oli vaikea, mutta sen jälkeen kumpikin varmasti tiesi millainen vastustaja on. Pelien välissä tehtiin sitten aina pieniä viilauksia. Rockets oli ennen kautta yksi ennakkosuosikeista ja he olivat parempi joukkue kuin heidän runkosarjan seitsemäs sija antaa ymmärtää. He olivat parhaassa iskussa nyt ja tosi hyvä joukkue. Putoaminen täytyy ottaa omaan piikkiin, sillä olisimme kyllä voineet mennä jatkoon, jos olisimme pystyneet pelaamaan omalla tasollamme.

 

Jatko Saksassa vielä auki

 

Kotti siirtyi viime kesänä joukkueeseen ja viihtyi sekä seurassa että maassa erinomaisesti. Pelillisesti kausi meni pudotuspelejä lukuun ottamatta hyvin.

- Tämä oli hieno kokemus ja pelasimme mahtavan runkosarjan. Minulla oli pieni loukkaantuminen kesken kauden, mutta muuten olen erittäin tyytyväinen. Pelasimme runkosarjassa koko ajan nousujohteisesti, mutta se ei ikävä kyllä kantanut loppuun asti. Itselläni ei ole muuten mitään valittamista. Hienoja pelejä, upeita tapahtumia ja tämä oli hieno liiga pelata, kauden keskiarvoikseen 9,6 pistettä, 5,9 levypalloa ja 1,6 syöttöä tilastoinut Kotti hehkuttaa.

 

Kotilla on sopimuksessaan optio ensi kaudesta, mutta hän aikoo kartoittaa myös vaihtoehtoja.

- Nyt tässä on pistetty pariksi päiväksi kroppa ja aivot narikkaan ja huilattu vähän. Hiljalleen aletaan pohtia mitä tehdään ensi kauden suhteen. Kovasti kiinnostaisi jäädä, sillä nyt tuntuu siltä, että homma jäi vähän kesken. Täytyy kartoittaa mitä muita vaihtoehtoja on ja seuraavina viikkoina päätöksiä varmasti tehdään.

- Vielä ei ole mitään muita vaihtoehtoja ja tässä lähdetään tyhjältä pöydältä. Olemme viihtyneet täällä hyvin ja on aika todennäköistä, että jäämme tänne.

 

Iisalon sopimus jatkuu ensi kauteen ja se painaa myös Kotin vaa’assa, kun päätöksenteon aika on.

- Se on luonnollisesti tärkeä juttu ja iso osa miksi täällä on ollut hyvä olla. Kun on tuttu ja hyvä valmentaja, niin se helpottaa asioita.

 

Levänneenä maajoukkuekesään

 

Jos jotain positiivista Kotin ja Merlinsin kauden päättymisestä hakee, niin maajoukkueen kannalta tilanne on hyvä. Kahtena edelliskesänä Kotti raatoi hurjan määrän pelejä Bisonsin kanssa Korisliigassa ja VTB-liigassa, mutta nyt hän pääsee lähtemään maajoukkuekesään hyvistä lähtökohdista.

- On aika harvinaista herkkua, että tässä on aikaa huilailla. Virallinen leiritys alkaa heinäkuussa, mutta pääsemme harjoittelemaan jo aiemminkin. Pari edelliskautta tuli pelattua Bisonsin kanssa niin paljon pelejä, ettei kauden päätteeksi ollut hirveästi energiaa, mutta nyt on energiaa tankissa ja olisin valmis heti treenaamaan. Nyt pääsen kesään tuoreempana ja hyvässä kunnossa.

 

Susijengi pääsi jo viime kesänä hiomaan kuvioita kuntoon tulevia EM-kotikisoja ajatellen. Kotin mukaan mitään suuria mullistuksia pelitavassa tuskin tullaan kuitenkaan näkemään.

- En osaa sanoa mitä valmennus on ajatellut ja mikä lopullinen kokoonpano on ja ovatko kaikki terveinä. Hirveästi peli ei kuitenkaan muutu, vaan samalla Susijengimeiningillä jatketaan aggressiivista pelaamista ja jätkät heittelevät kolmosia. Pieniä asioita on muutettu, mutta sama hauska pelitapa on kuitenkin säilytetty, kaikkien aikojen eniten miesten maaotteluita pelannut Kotti valottaa.

 

Edellisiin arvokisoihin verrattuna Suomen joukkueessa nähtäneen yksi uusi täsmäase, kun NBA:han vauhdilla matkalla oleva Lauri Markkanen kertoi olevansa valmis pukemaan Suomi-paidan päälleen kotikisoihin. Markkanen tuo omalla osaamisarsenaalillaan tärkeän lisän Suomen joukkueeseen ja Kotti pitää isojen miesten osaston tilannetta erinomaisena.

- Meillä kaikki isot pystyvät pelaamaan molempia paikkoja ja olemme joustavia. Fiksuna pelaajana Lauri sopeutuu nopeasti systeemiin. Tietenkin, kun joukkueeseen tulee noin hyvä jätkä, niin se saattaa vähentää omia minuutteja, mutta meillä on hyvä tilanne. Hän on iso jätkä, joka osaa heittää ja se on meille hyvä ase. On ollut kiva seurata hänen kehitystään.

 

Heitto- ja ajouhan lisäksi Markkanen tuo kaivattua pituutta Suomen korin alle. Pituus onkin tarpeen, sillä vastaan on tulossa muun muassa Ranskan Ruby Gobertin (216cm), Puolan Przemyslaw Karnowskin (216cm), Slovenian Alen Omicin (215cm) ja Kreikan Ioannis Bourousisin (215cm) kaltaisia järkäleitä.

- Ei meillä hirveästi ole yli 210-senttisiä näkynyt ja on tärkeä, että saamme kokoa. Mielestäni Laurin kaltainen liikkuva ja nopea pelaaja sopii paremmin pelityyliimme kuin sellainen hidasliikkeinen jässikkä. On hyvä, että meillä on kokoa, sillä sieltä tulee taas vastaan yli 215-senttisiä kavereita.

 

Lisätietoja: Tuukka Kotti

Tuukka Kotin kausi Saksassa päättyi. (Kuva: Ville Vuorinen)
Kotti on aiemmin urallaan pelannut USA:ssa, Italiassa ja Ranskassa. (Kuva: Ville Vuorinen)