Sudenpennuille kolme Pohjoismaiden mestaruutta

30.6.2017 klo 17:00

Suomen nuorisomaajoukkueet löylyttivät Ruotsia neljästi Pohjoismaiden mestaruuskisojen päätöspäivänä Kisakallion Susi Training Centerissä. Suomen 16-vuotiaat tytöt ja pojat sekä Suomen 18-vuotiaat tytöt pääsivät juhlimaan Pohjoismaiden mestaruutta, kun taas Suomen 18-vuotiaat pojat nappasivat kauloihinsa hopeamitalit.


18-vuotiaissa tytöissä Suomi oli vielä päätösneljänneksellä takaa-ajoasemassa, kun Ruotsin tehokolmikko Patricia Elias (16/6), Klara Lundkvist (15/6) ja Moa Filén-Hammarström (10/9) pitivät länsinaapurin kymmentä pistettä hipovassa johtoasemassa. Antautuvamman levypallopelin myötä Suomi kairasi eroa kiinni hiljalleen, kunnes vajaat neljä minuuttia ennen loppua Elina Arike, Lotta-Maj Lahtinen,Sara Bejedi ja Rosa Lehti ottivat pelin hyppysiinsä.
 

Arike toi Suomen iskuetäisyydelle kolmosellaan, Bejedi ajelehti vikkelästi lay-upiin parketin läpi, Lehti nosti korin alta Ariken syötöstä ja lopulta Bejedin vapaaheitot tasoittivat ottelun lukemiin 53-53, kun kellossa oli aikaa enää kaksi minuuttia. Suomi sai stoppeja toisensa perään ja lopulta Lahtisen viimeistely vasemmalla kädellä ruuhkassa nosti suomalaiset 55-53-johtoon. Ruotsin aikalisän jälkeen Lehti torjui ruotsalaisten kavennusyrityksen apuasemasta, kunnes Bejedi ja Arike viimeistelivät loppulukemat 58-53 (24-30) vapaaheittoviivalta.
 

– Hieno nousi tytöiltä viimeisessä erässä tappioasemasta voittoon. Saimme pidettyä energiatason riittävän hyvänä, toteutettua omaa konseptia ja lisäksi aikaisemmissa erissä nähty heikko levypallopelaaminen parani riittävästi neljännelle jaksolle, jonka myötä pääsimme juoksemaan kenttää paremmin, Suomen päävalmentaja Tuomas Oja kommentoi.
 

Suomen onnistujat olivat suuret minuutit pelanneet Bejedi (18/4/3 riistoa), Lahtinen (13/7/6 syöttöä) ja tasoaan viimeisessä pelissä nostanut Arike (15/13). Lehti heitti 6 pistettä, repi 11 levypalloa ja torjui kahdesti.
 

– Turnaus näytti, että on vielä asioita missä on parannettavaa kesän aikana. Puolustuslevypallopelaamiseen pitää osallistua paremmin viidellä pelaajalla, jotta päästään siirtymähyökkäyksiin. Myös 5-5-hyökkäyspelaamista pitää hioa vielä.
 

PM-kisojen All Star -viisikkoon Suomelta valittiin Bejedi, Arike ja Lahtinen. Bejedi valittiin myös koko turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi (MVP).

 

Lisätietoja: Ottelutilastot

 

16-vuotiaat tytöt voittivat PM-kisat näytöstyyliin

 

Suomen 16-vuotiaat tytöt aloittivat heikosti, mutta vaihtopenkin kautta löytyi tarvittavaa virtaa ja peli lähti soljumaan. Lopulta koko joukkue sai oivasti pelirytmistä kiinni ja lopputuloksena oli selkeä 79-37 (40-17) -voitto.
 

- Piti vain käydä vaihtopenkin kautta lataamassa akut täyteen. Seuraavan kerran kuin aloitusviisikko tuli kentällä, niin hiljalleen heillekin tuli onnistumisia. Yhtäkkiä oltiin tilanteessa, että meillä oli 12 pelaajaa, jotka kykenivät pelaamaan solidia koripalloa, Suomen päävalmentaja Jussi Räikkä kommentoi.
 

– Heikon alun jälkeen tämä peli oli turnauksen kaikkein tasaisinta ja varminta suoritusta. Homma oli hanskassa koko ajan.
 

Suomelta ei erottunut yksittäisiä pelaajia, vaan koko esitys oli mainio esimerkki joukkuekoripallosta, jossa jokainen pelaaja ylsi pisteille ja kantoi oman kortensa kekoon joukkueensa eteen.
 

– Lähdimme turnaukseen melko kokemattomina, joten se, että pystyimme olemaan ylivoimaisia on joukkueelle valtava itseluottamusboosti. Meille valmentajille tuli viesti siitä, että meillä on vähintään 12 pelaajaa, todennäköisesti vielä enemmän, jotka pystyvät olemaan ratkaisevassa roolissa maajoukkueessa.
 

PM-kisojen All Star -viisikkoon Suomelta valittiin Janette Aarnio (11/3/6 syöttöä), Awak Kuier (8/7) ja Noora Markkanen (7/5/4 riistoa). Kuier valittiin myös koko turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi (MVP).

 

Lisätietoja: Ottelutilastot

 

16-vuotiaat pojat täydensivät PM-triplan

 

16-vuotiaissa pojissa Ruotsi veti pelin alussa kahdeksan pisteen pisteputken, kunnes aikalisän jälkeen suomalaiset palasivat ruotuun ja omalle tasolleen. Siitä eteenpäin Ruotsi jäi katselemaan takavaloja, kun Sudenpennut tassuttivat 70-57 (37-19) -voittoon.
 

– Voittoon on aina parempi päättää turnaus kuin tappioon. Pojat pelasivat tänään voiton arvoisesti, Suomen päävalmentaja Antti Koskelainen kommentoi.
 

Suomen pistenikkarit päätöspelissä olivat Thomas Exaucia (19/9), Erik Sajantila (11/5/3 syöttöä/6 riistoa) ja Jasper Koskinen (10/3).
 

– Lähdimme turnaukseen hakemaan rytmiä meidän kivijalkoihin eli levypallopelaamiseen, puolustukseen ja siirtymähyökkäyksiin. Nämä viisi peliä antoivat hyvän harjoittelualustan loppukesää ajatellen.
 

Suomelta PM-kisojen All Star -viisikkoon valittiin Exaucia ja Sajantila.

 

Lisätietoja: Ottelutilastot

 

18-vuotiaiden poikien puolustus rautaa Ruotsia vastaan

 

18-vuotiaissa pojissa Suomen puolustus teki läpi ottelun ruotsalaisten hyökkäyspelin tukalaksi, mutta Ruotsi pysyi vielä ensimmäisen puoliajan kyydissä lähinnä yksilösuoritusten kautta. Suomi repäisi eron kaksinumeroiseksi kolmannella neljänneksellä ja viimeisteli 82-57 (39-33) -voiton pitämällä ruotsalaiset vain yhdeksässä pisteessä päätösneljänneksellä.
 

– Ehjät 40 minuuttia ensimmäisen kerran tähän turnaukseen ja erinomaiseen paikkaan perinteistä kilpakumppania Ruotsia vastaan. Meidän puolustus oli suorastaan aseista riisuvaa Ruotsin hyökkäyspelin näkökulmasta, Suomen päävalmentaja Jyri Lohikoski kommentoi.
 

– Toinen mielettömän hieno juttu tämän kesän kehitysprosessin kannalta on, että pystyimme kehittämään hyökkäyspeliämme käytännössä pelkkien videopalavereiden ja henkilökohtaisten avustuksia kautta. Se antaa lupauksia loppukesää varten, kun näitä asioita päästään vielä harjoittelemaan.
 

Suomelta Ruotsia vastaan erottuivat joukkueen eteen pyyteettömästi raatava Mikael Jantunen (9/11), hyvät minuutit sentterinä parketille tuonut Aapeli Syrjämäki (8/4/3 torjuntaa) ja Miika Heinonen (23/5/4 syöttöä). Kaksinumeroisille pistelukemille ylsi myös Ville Tahvainen (12/7).
 

– Koko turnauksen teema oli saada rakennettua puolustuspeli kivijalaksi. Se onnistui. Viisi matsia takana, joissa kaikissa saimme vastustajan pakotettua pois heidän normaalista hyökkäyspelaamisesta.
 

PM-kisojen All Star -viisikkoon Suomelta valittiin Jantunen.

 

Lisätietoja: Ottelutilastot

Suomen nuorisomaajoukkueet pääsivät tuulettamaan kolmea Pohjoismaiden mestaruutta Kisakallion Susi Training Centerissä.
Sara Bejedi (WU18) valittiin koko turnauksen MVP:ksi.
Elina Arike (WU18) nosti tasoaan Ruotsia vastaan merkittävästi.
Awak Kuier (WU16) voitti ansaitusti 16-vuotiaiden tyttöjen PM-kisojen arvokkaimman pelaajan palkinnon.
All Star -viisikkoon valittiin myös Noora Markkanen...
... ja Janette Aarnio.
MU16-joukkue pieksi alkuyskähtelyn jälkeen Ruotsin selkeästi. Kuvassa Teemu Suokas.
Thomas Exaucia (kuvassa) ja Erik Sajantila valittiin 16-vuotiaiden poikien All Star -viisikkoon.
Ricky Waxlax ja 18-vuotiaat pojat pokkasivat PM-kisoista hopeat. Kuvat: Ville Vuorinen.