Susijengi taisteli korkealla energialla, Italia karkasi kolmosillaan

12.8.2017 klo 00:35

Susijengin kesän paras puolustusesitys ja ensimmäisen puoliskon tasapainoinen hyökkäyspeli eivät aivan riittäneet voittoon lauantai-iltana Cagliarissa. Kolmannen jakson kolmossuman ja pelin jälkipuoliskon painimolskiotteidensa sisuunnuttama Italia karkasi 12 pisteen johtoon ja piti päänsä kylmänä Suomen loppukirissä. Italia pääsi nauttimaan voitosta pistein 75-70 (34-38).

Pelin alkupuoliskolla ainoastaan avausneljänneksen synkkä yhdeksän pallonmenetyksen saldo esti Susijengiä karkaamasta suurinumeroiseen johtoon Italiasta.

 

Italia oli alituiseen hätää kärsimässä joka paikkaan sutena ehtivän suomalaispuolustuksen siimeksessä, eikä kyennyt saamaan aikaiseksi lähes ainuttakaan tasapainoista heittoa kolmen pisteen viivan sisältä. Toisessa päädyssä kentän ikäpresidentti Teemu Rannikko pyöritti kesän nautittavinta susihyökkäystä luoden magiaa joka ainoasta palloskriinistä.

 

Italia pääsi vielä peliin mukaan ennen taukoa kiskomalla 27-35-takaa-ajoasemasta pariminuuttisen 7-0, mutta Lauri Markkanen pelattiin sekuntia ennen isoa taukoa paraatiasemaansa metri kolmosviivan takaa. Jyväskylän nuori härkä laukaisi käsi naamallaan korkeakaarisen kolmosen, joka lävisti koriraudan summerin soidessa ja petasi Susijengille 34-38-taukojohdon.

 

Peli alkoi kääntyä Italialle kolmannella jaksolla. Nimimiehet Luigi Datome ja Marco Belinelli aloittivat kaukoheittojen viljelyn, ja Italia onnistui kymmenen minuutin aikana peräti kuudesti kaaren takaa. Toisessa päässä kenttää tuomarilinja lipsahti pari astetta liberaalimpaan suuntaan, eikä Susijengi saanut paraatihyökkäyksiään pyörimään italialaisten viikatteiden iskiessä käsivarsille ja niittäessä suomalaispelaajaa parketin pintaan.

 

Italia johti peliä parhaimmillaan lukemissa 71-59, mutta Susijengi tuli vielä kerran. Lauri Markkaselle pelattiin liukuhihnalta 1-1-ratkaisuja, ja kesän parhaan pelinsä pelannut Alex Murphy raatoi sutena irtopalloja kouriinsa. Suomi nousi neljän pisteen päähän (71-67), ennen kuin Marco Belinelli onnistui kaaren takaa ja petasi Italialle voiton.

 

- Meillä oli tänään mahdollisuus voittaa, ihan turhaan annoimme Italian päästä ohi. Meillä oli mahdollisuus lyödä kunnon ero tauluun heti alussa, mutta pallonmenetyksiä tuli ihan liikaa, susi-kapteeni Shawn Huff virkkoi.

 

- Energiataso ja intensiteetti olivat juuri oikealla kohdalla. Nyt pitää keskittyä siihen, että saadaan tarkkuus ja yksityiskohdat kuntoon.

 

Kovuuteen vastaaminen kesti hetken

 

- Ekalla puoliskolla puolustimme äärimmäisen hyvin ja pääsimme juoksemaan kenttää haluamallamme tavalla. Pelimme ei ole kuitenkaan vielä valmista. Kommunikaatiokatkoksien johdosta syötimme palloa vähän minne sattuu. Ilman pallonmenetyksiä pelin alku olisi ollut meiltä aivan erinomainen, Susijengin apuvalmentaja Jukka Toijala arvioi.

 

- Toiselle puoliskolle tultaessa Italia oli selvästi puhunut pukukopissa, että nyt pistetään peli vielä kovemmaksi. Emme pystyneet heti vastaamaan Italian kovuuteen pystypainissa, ja kun otteet kovenivat, tunteemme eivät aivan pysyneet kontrollissa.

 

Pelin avauspuoliskolla Teemu Rannikko (8/4/7 syöttöä) osoitti edelleen olevansa korkean kansainvälisen tason pelaaja, kun taas Lauri Markkanen (19/7/2 blokkia) onnistui erikoisvartioinnista huolimatta hakeutumaan 11 kertaa vapaaheittoviivalle ja levittämään Susijengin peliä silkalla olemassaolollaan.

 

Ensimmäistä kesäänsä susipaidassa pelaava Alex Murphy (6/5) oli energia- ja puolustuspelaamisellaan arvokas lisä Susijengiin ja väläytteli erikoisosaamistaan erityisesti viime minuuttien kirivaiheen aikana.

 

Ottelun levypallot Susijengi vei vakuuttavasti 39-30.

 

Turkki vastassa lauantaina

 

Susijengi pelaa kolmannen huipputason ottelunsa neljän päivän sisään lauantai-iltana, kun joukkuetta vastaan asettuu viime vuosien arvokisoista tuttu vastustaja, Turkki.

 

- Vaikka olemmekin ottaneet isoja kehitysaskelia, itseluottamuksen kannalta olisi hyvä napata voitto. Tänään johdimme 28 minuuttia peliä ja harmittaa, että matsi lähti käsistämme, mutta ei auta pistää päätä pensaaseen, Toijala ennakoi huomista.

 

- Turkki on taas erilainen vastustaja kuin mitä vastaan olemme kahdesti peräkkäin pelanneet. Nyt otetaan taas askel eteenpäin ja päätetään tämä turnaus kunnialla.

 

Turkki ja Susijengi mittelevät Cagliarissa lauantai-iltana klo 21:45 Suomen aikaa.

 

Italia-Suomi 75-70 (18-25, 34-38, 58-54), miesten maaottelu, Cagliari (Italia) 11.8.2017

 

Suomi: Lauri Markkanen 19/7/2 blokkia, Gerald Lee Jr. 9/1, Teemu Rannikko 8/4/7 syöttöä, Mikko Koivisto 7/2, Alex Murphy 6/5, Shawn Huff 6/3, Sasu Salin 5/3/3 syöttöä, Erik Murphy 5/2, Matti Nuutinen 3/1, Jamar Wilson 2/5/5 syöttöä/2 blokkia, Tuukka Kotti 0/3, Antto Nikkarinen 0/0, Carl Lindbom, Joonas Cavén

Italia: Luigi Datome 14/1/4 syöttöä, Marco Belinelli 14/0/3 syöttöä, Pietro Aradori 12/3, Nicolo Melli 10/6/4 syöttöä.

 

Ottelutilastot: Italia – Suomi

Lauri Markkanen naulasi 19 pistettä, mutta Italia karkasi Susijengiltä toistamiseen.
Teemu Rannikko piti pelin alkupuoliskolla palloskriinipelaamisen maisteriklinikan.
Junnu Lee nosteli lähietäisyyksiltä pisteitä korkein tarkkuuksin.
Susijengin puolustus oli avauspuoliskolla rautaa. Kuvassa tyylinäyte Jammu Wilsonilta.
Otteet kovenivat tauon jälkeen. Sasu Salin sai iskun leukaansa pari minuuttia ennen taukoa. Kuvat: Ville Vuorinen.