Italian heittoralli päihitti Susijengin, EM-kisat päätökseen Istanbulissa

9.9.2017 klo 21:30

Susijengin EM-taival sai päätöksensä Istanbulin yössä neljännesvälieriin, kun avausneljänneksellä tulikuumana heittänyt Italia karkasi 57-70 (29-48) -voittoon. Susijengi kiri italialaisten kahteenkymmeneen pisteeseen venyneen johdon kalkkiviivoilla vielä yhdeksään pisteeseen, mutta sen lähemmäksi Suomi ei yltänyt.


Viimeiselle kymmenelle minuutille astellessa Italia oli 16 pisteen päässä, kunnes Jamar Wilsonin näppärä and one -viimeistely ja Petteri Koposen fiiliskolmonen toivat Susijengin kintereille yhdentoista pisteen päähän. Lopulta reilu kolme minuuttia ennen loppusummeria Erik Murphyn ajo ja Tuukka Kotin kalastamat vapaaheitot nostivat eron yhdeksään 55-64.
 

Susijengi sai heti perään vaikeutettua Italian hyökkäyksen hyökkäysajan viimeisille sekunneille, mutta rautahermoinen Daniel Hackett pääsi ajamaan puolustuslinjan keskeltä floater-heittoon. Mikko Koivisto riensi riistoon kautta kentän lävitse lay-upiin kaksi minuuttia ennen loppua ja ero kaveni vielä kertaalleen yhdeksään 57-66, mutta Susijengin menetys ja Hackettin vapaaheitot veivät pelin lopullisesti suomalaisten ulottumattomiin.
 

– Kunnia Italialle, heillä on kovia pelaajia, jotka pistää pallot säkkiin. He olivat tehneet kotiläksynsä, saivat laatuheittoja ja me juoksimme perässä. Toisella puoliajalla peli-ilmeemme oli parempi, mutta se ei riittänyt, kenraali Koponen kertoi ottelun jälkeen.

 

Dettmann: ”Meillä kesti liian kauan päästä pelirytmiin”

 

Italia johti ottelua vajaat 39 minuuttia koko ottelusta repäisten loppuhetkille asti kantaneen eronsa kirurgintarkalla avausneljänneksen heittotyöskentelyllä. Italia nakkasi kuusi kolmosta putkeen heittäen kokonaisuudessaan ensimmäisen kymmenen minuutin aikana kolmoset 6/8.
 

Hackettin (10/6/3 riistoa) Italian tehonyrkkiin kuuluivat Nicolo Melli (10/5), Luigi Datome (15/3) ja tappavantarkasti vaikeitakin heittoja upottanut Marco Belinelli 22/4). Italia teki Susijengin hyökkäyksen tahmeaksi läpi ottelun vaihtamalla taktisesti kaikki palloskriinit.
 

– Onnittelut Italialle. He pelasivat varsinkin alussa hyvin liikuttaen palloa ja heittäen tarkasti. Se kertoo paljon, että he tekivät ensimmäiseen kymmeneen minuuttiin 30 pistettä ja seuraavaan 30 minuuttiin neljäkymmentä, Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann aloitti.
 

Toisella puoliajalla Susijengin puolustuspelaaminen oli jo toisella tasolla. Italialaiset saivat aikaan vain 22 pistettä puoliajan jälkeen, mutta avausneljänneksen ilotulitus kantoi loppusummeriin asti.
 

– Meillä kesti liian kauan, että pääsimme pelaamaan meidän tyylistä koripalloa.
 

Suomen ykkönen oli kenraali Koponen (13/2), joka piti henkilökohtaisilla taidoillaan Susijengin pinnalla tiukilla hetkillä ja aloittaen päätösneljänneksen takaa-ajon. Koko turnauksessa Susijengin tasaisin suorittaja Sasu Salin (11/8) oli jälleen omalla tasollaan tarkka-ampujana ja ”Malmin roskisdyykarina”.

 

Ennennäkemätön alkulohko Helsingissä

 

Susijengin tie tyssäsi neljänsissä peräkkäisissä EM-kisoissa ennen puolivälierävaihetta. EM-alkulohko Helsingissä oli menestyksekäs loppuunmyytyjen Hartwall Arena -pelin ja neljän voiton myötä, mutta lopulta Italia oli liian vahva Istanbulissa.
 

– Olen erittäin ylpeä joukkueestani. Pelasimme hyvin ja Helsingissä luoto tunnelma oli jotain, mitä emme ole nähneet ennen. Tappiosta jäi se tunne, että olisimme voineet saada enemmän, mutta tämä mahdollisuus jäi käyttämättä. Mutta sillä tavalla nämä turnaukset menevät: yksi huono neljännes ja se on tervemenoa, Dettmann sanoi ottelun lehdistötilaisuudessa.
 

– Meillä oli vain yksi tavoite eli voittaa Italia. Energia- ja pelitasomme ei ollut sama kuin Helsingissä ja se oli siinä. Kaikki kunnia Italialle, he olivat tänään parempi joukkue.

 


Susijengin EM-urakka sai päätöksensä Istanbulissa erinomaisesti heittäneen Italian toimesta.
Suomen pistekärki ottelussa oli kenraali Petteri Koponen...
... jolle tautatukea antoi mm. Sasu Salin.
Susijengi oli ongelmissa Italian vaihtavan palloskriinipuolustuksen kanssa.
Susijengi kiittää 6. pelaajaa. Kuvat: Ville Vuorinen.