Toiviainen saa tulikasteensa ärsytetyn Hongan vieraana

5.10.2007 Sami Toiviaisen, 32, tulikaste Namika Lahden päävalmentajana ei ole kadehdittava, kun Korisliiga käynnistyy lauantaina hallitsevan Suomen mestarin Espoon Hongan isännöimänä Tapiolan Urheiluhallissa. Liigan viime kevään finaalipari Honka ja Lahti jatkavat Toiviaisen debyytissä siitä, mihin ne runsaat viisi kuukautta sitten samalla estradilla jäivät.

Kevään yllätysjoukkueen Lahden pettyneet pelimiehet joutuivat seuraamaan 24. huhtikuuta päät painuksissa, Hongan kapteeni Jukka Matinen kohotteli riehakkaasti Pantteri-patsasta kohti paljon nähneen hallin kattoa.

- Vastassa on hallitseva mestari ja arvostamani päävalmentaja Mihailo Pavicevic. En voi sanoa, etteikö jännittäisi, myöntää aikanaan Kuusankoskelta tiensä Lahteen löytänyt Toiviainen.

Kouvot hyllytti keskiviikkona Hongan Suomen cupin jatkoilta Espoossa ja Namika koki samaan aikaan yhtä tylyn kohtalon Pyrinnön pakeilla Tampereella.

- Molemmat tulevat liiga-avaukseen ärsytettyinä. Ja Honka on sitä varmasti vielä meitäkin enemmän, sanoo Toiviainen.

"Jotain omaa ja jotain Ekströmiltä lainattua"

Toiviainen on liigan toinen päävalmentaja, joka tekee debyyttinsä alkavalla kaudella. Toinen heistä on nousijajoukkueen Kauhajoen Karhun käskyttäjä Greg Gibson. Keväällä Hongan kanssa mittavan viiden vuoden jatkosopimuksen solminut ja neljän mestaruuden arkkitehti Pavicevic, 49, komentaa espoolaisia jo kahdeksatta kauttaan.

- Lauantain matsi ei ole todellakaan mikään helpoin mahdollinen paikka aloittaa päävalmentajan ura. Toisaalta jos Honka on voitettavissa, niin siihen tarjoutuu paras tilaisuus juuri kauden alkuvaiheessa, toteaa Toiviainen.

Toiviainen tietää kokemuksesta mistä puhuu. Hänellä on nuoresta iästään huolimatta plakkarissaan jo kuusi kautta Namikan apuvalmentaja, joista neljä viimeisintä vierähtivät Porvoon Tarmon peräsimeen pestatun Lars Ekströmin opissa. Toiviaisen oppirahat on maksettu ja kannukset kuitattu.

- Minulla oli jo viime kaudella merkittävä rooli varsinkin ottelutapahtumissa, muistuttaa Toiviainen.

Jokaisesta pallosta aggressiivisesti ja mustelmia kaihtamatta kapinoiva Namika ei pelannut Ekströmin alaisuudessa välttämättä tasavallan kauneinta, mutta silti lähes tehokkainta koripalloa. Hyvä joukkue osaa sovittaa otteensa sille äärirajalle, jonka kulloisenkin ottelun tuomarilinja sallii.

- Sovellan Namikaan jotain omaa ja jotain Lasselta (Ekström) lainattua. Eiköhän siitä koriksen näköistä tule, tiputtelee Toiviainen.

Terrierimäisen terävästi pureva puolustus on ollut ja on jatkossakin Namikan ehdoton tavaramerkki.

- Puolustuksen kautta lähdetään ja pyrin tuomaan siihen pientä lisämaustetta. Puolustuksemme on kenties hieman järjestelmällisempää ja hyökkäyspelimme rauhoittuu, visioi Toiviainen.

Hongan riveissä ensimmäiseen liigapeliinsä valmistautuva 207-senttinen Petri Heinonen, 19, tietää tasan tarkkaan, mitä lauantai ja Lahti tuovat tullessaan.

- Lahti pelaa aina sata lasissa alusta loppuun. Meidän on oltava tosiaankin hereillä koko ajan ja pidettävä oma peli kasassa. Cupin puolivälierämatsi oli meiltä kieltämättä vielä melkoista hakemista.

Sami Pekkolan nimi on joululahjalistalla

Kolme seuraa tusinasta, eli Honka, kotimaasta tuplaa tavoitteleva ja siinä samalla Eurooppaan kurottava LrNMKY, sekä Lahti ovat ilmoittaneet selkeäsanaisesti tavoitteekseen mestaruuden.

- Joukkue itse asetti toukokuun lopulla mestaruuden tavoitteekseen, viittaa Toiviainen muun muassa Mäkäläisten veljesten Villen ja Vesan, Ilkka Vuoren ja Namika-ikonin Teemu Laineen suuntaan.

Kotimaisten pelaajien osalta Namika on käytännössä samassa kuosissa kuin viime kaudellakin. Tosin Toiviainen saattaa vetää vielä melkoisen ässän hihastaan.

- Olisi hienoa, jos joulupukki toisi lahjaksi suomalaisen pelaajan jenkeistä.

Toiviaisen jo hyvissä ajoin Korvatunturille lähettämään kirjeeseen on raapustettu isoilla kirjaimilla 23-vuotiaan ja 199-senttisen lahtelaiskasvatin Sami Pekkolan nimi. Pekkola on saanut kolmessa vuodessa opiskelunsa sopivasti loppusuoralle St. Francisin yliopistossa.

- En laske mitään Pekkolan varaan, mutta hänellä on mahdollisuus valmistua yliopistostaan jouluksi. Jos Sami palaa Suomeen, niin hän tulee meille.

Polk kotiin

Namika Lahti lähtee liigaan Hongan tavoin kahdella ulkomaalaispelaajalla. He ovat 203-senttinen gambialaissyntyinen, aikanaan lentopalloruudusta hakkurina kimmoisan pomppunsa hakenut Pierre Jallow ja kaksi senttiä lyhyempi Ed Williams. Tosin kummatkaan eivät voi olla vielä täysin varmoja tulevaisuudestaan Lahdessa.

- Jallowilla on vielä viikko koeaikaa jäljellä, enkä ole täysin tyytyväinen Williamsin viimeaikaisiin esityksiin. Hän on tulilinjalla, vihjaa Toiviainen mahdollisiin ja nähtävästi todennäköisiinkin muutoksiin ulkomaalaisosastolla.

Tämä tietää samalla sitä, että Namikan kolmas kandidaatti, 198-senttinen Brandon Polk saa etsiä töitä muualta.

- Polk kärsii jalkavaivoista, emmekä voineet ottaa riskiä hänen osaltaan. Harmittaa lähettää Polk kotiin, sillä hän on ulkomaalaiskolmikkomme taitavin pelimies, vahvistaa Toiviainen.

Honka ja Namika Lahti kohtaavat toisensa Tapiolan Urheiluhallissa lauantaina klo 17. Korisliigan avauskierroksen muut otteluparit ovat Pyrintö-Kataja, Kouvot-KTP, LrNMKY-Karkkila, Tarmo-Korihait ja Kauhajoki-ToPo.

Lue myös seuraavat



Lisätietoja: /sarjat_tulokset/korisliiga/
 
30.3.2024 19:24 Korisliiga

Korisliigan playoff-parit ratkottu – Hannes Pöllä palasi pelikentille, Lauri Kallio rikkoi piste-ennätyksensä

Korisliigan jatkosarjat pelattiin loppuun, ja viimeisetkin otteluparit puolivälieriin vahvistuivat.

30.3.2024 07:55 Korisliiga

Korisliigan jatkosarjat huipentuvat TV:ssä – Korihaiden ja Kauhajoen ottelu suorana Jimillä

Korisliigan lauantaisessa päätöskierroksessa suurin mielenkiinto osuu taisteluun puolivälierien kotiedusta, jossa kahdesta paikasta taistelevat Korihait, Kataja Basket, Kauhajoki ja Salon Vilpas.

27.3.2024 20:49 Korisliiga

Bisonsin viime sekunnin kori pelasti joukkueen sarjapaikan – Kobrat lunasti lipun playoffeihin

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa ratkaistiin tänään molemmat auki jääneet sijoitukset: sekä viimeinen pudotuspeleihin menijä että sarjasta putoaja.

26.3.2024 20:49 Korisliiga

Seagulls varmisti ykkössijansa Okko Järven pistetykityksellä – Korihait kaatoi Nokian

Miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa voittivat tänään Helsinki Seagulls ja Korihait.

23.3.2024 19:06 Korisliiga

Kobrat taivutti KTP:n kriittisessä väännössä – Lapuan playoff-paikan todennäköisyys kasvoi

Kobrat ja KTP-Basket kamppailevat miesten Korisliigan viimeisestä pudotuspelipaikasta.

22.3.2024 20:38 Korisliiga

Ylemmän jatkosarjan nelikko taas tasoissa Vilppaan voiton ansiosta – Pyrintö yhä mukana playoff-kisassa

Miesten Korisliigan jatkosarjoissa yritetään ratkoa niin kotietua kuin viimeistä playoff-paikkaa ja sarjasta putoajaakin. Ratkominen jatkuu kahdella viimeisellä kierroksella.

20.3.2024 20:53 Korisliiga

Kobrat tarrasi tiukasti kiinni viimeiseen playoff-paikkaan – Lahti pahassa pinteessä

Joona Tuomala paukutti pisteitä, kun Kobrat kaatoi Lahti Basketballin. Kumpikin joukkueista kamppailee jatkosarjan loppusuoralla tärkeistä pisteistä.

19.3.2024 20:30 Korisliiga

Kataja tasasi voittotilin Kauhajokea vastaan, mutta Kauhajoki säilytti edun korierossa

Kauhajoki ja Kataja ratkoivat paremmuusjärjestystään miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa.

16.3.2024 21:52 Korisliiga

Kauhajoki ja Korihait kavensivat eroa BC Nokiaan – Seagulls porskuttaa kärjessä

Korisliiga jatkui kolmella ylemmän jatkosarjan ottelulla. Illan voittajia olivat Kauhajoki, Korihait ja sarjaa johtava Seagulls.

15.3.2024 20:54 Korisliiga

Kamppailu viimeisestä playoff-paikasta tiukentuu – KTP otti tärkeän voiton

KTP-Basket nousi playoff-viivan yläpuolelle, ja Bisons Loimaa sai pientä hajurakoa putoamispaikkaan.

Näytä lisää vastaavia