Teemu Rannikko nauttii pelaamisesta Himkin tähtisikermässä

17.10.2007 Suomen maajoukkuetta A-divisioonaan syyskuussa nostamassa ollut koripallotähti Teemu Rannikko, 27, on kotiutunut uuteen elinympäristöönsä Moskovaan. Myös peli kulkee. Rannikon edustama Himki on osoittanut Venäjän liigan avauskierroksilla iskukykynsä ja Rannikko omaksunut roolinsa täydellisyyttä hipoen.

Kolmen pelatun liigakierroksen jälkeen Himki on Venäjän liigassa jaetulla kakkossijalla voitettuaan kaikki kolme ensimmäistä peliään. Moskova jyrää liigassa, sillä Himkin tavoin saldolla 3-0 ovat aloittaneet suurkaupungin lähialueen joukkueista Moskovan Dynamo ja Lubertsyn Dynamo, jonka lisäksi Moskovan TsSKA on sarjan piikkipaikalla voittosuhteellaan 4-0.

Teemu Rannikolle on Himkissä haettu roolimalli naapuriseura TsSKA:sta, jossa Euroopan paras koripalloilija, kreikkalaispelintekijä, Theodoros Papaloukas tulee peliin vaihdosta. Vaikka rooli on Rannikolle uusi, on suomalaistähti sopeutunut siihen mainiosti. Kesällä kaksivuotisesta pestistä Himkin kanssa sopinut Rannikko on kolmessa ensimmäisessä pelissä heittänyt vain kerran ohi ja tehnyt keskimäärin 12,3 pistettä, jota hän on ehtinyt viskomaan 18,3 peliminuutissa.

Himkin liettualaisvalmentaja Kestutis Kemzura käyttää laajaa materiaaliaan leveästi. Tästä osoituksena Himkin tiistai-iltainen kauden kotiavaus, jossa Kemzuran suojateista suurimmat peliminuutit, 23, kirjattiin Vitali Fridzonille ja peräti 11 pelaajaa pelasi vähintään kymmenen minuuttia.

Kahdella viime kaudella Rannikko joutui uurastamaan slovenialaisessa Olimpija Ljubljanassa pelistä toiseen yli 35 minuutin iltapuhteita. Rannikko ei roolinmuutosta valita.

- Meillä on erittäin hyvä joukkue – varmasti paras, jossa itse olen pelannut. On hienoa, ettei tarvitse pelata 38 minuutin pelejä. Nyt voi kentälle mennessä antaa itsestään hieman enemmän, Rannikko kertoo.

Ja Rannikko on itsestään antanut. Kolmessa voittopelissä 189-senttisen turkulaisen käsistä on lähtenyt 15 pelitilanneheittoa, joista peräti 14 on löytänyt tiensä korirenkaan läpi. Sarjan toisessa pelissä Surgutissa Rannikko linkosi 18 pistettä upottaen heittonsa täydellisesti 7/7.

- Alku on kieltämättä mennyt jopa yläkanttiin. Jossain vaiheessa menee varmaan ohikin, Rannikko naurahtaa.

Yksityiskoneita ja autonkuljettajia

Himki pelaa alkaneella kaudella Venäjän pääsarjan lisäksi Euroopan kakkoskilpailuksi luokiteltavassa ULEB Cupissa. Joukkueen sarja-avaus kotimaassa ei ole helpoin mahdollinen, kun Himki pelaa ennen eurotaipaleen alkua alta pois kaukomatkojen päässä olevia otteluitaan.

Sarja-avaukseen Rannikko ja kumppanit lensivät heti Siperiaan. Himki kävi ensin höykyttämässä Novosibirskia ennätyslukemin 121-66. Himkin nettisivujen mukaan 55 pisteen ero on Venäjän liigahistorian suurin, jonka lisäksi Himkille 121 pistettä ovat seuran ennätys.

- Joukkueellamme oli ensimmäisessä pelissä hirveä lataus. Vastus ei ehkä ollut kovin mahdollinen, mutta ei ihan köykäinenkään. Sen riveissä pelasi mm. suomalaisille tuttu Lonnie Cooper (Suomen mestari Hongasta 2001) sekä Israelin liigan viime kauden paras MVP Lee Nailon, Rannikko selventää.

Kotimatkallaan Himki kävi voittamassa Surgutin huomattavasti tasaisemmassa ottelussa 86-79. Rannikko oli yksi ottelun sankareista 18 pisteellään. Himkin tiistaisessa kotiavauksessa Pietarin Spartak jäi vaille mahdollisuuksia, kun kotijoukkue nöyryytti sitä lukemin 97-67.

Himkin kaukomatkat saavat jatkoa seuraavilla kierroksilla. Ensi viikonloppuna joukkue piipahtaa Kazanissa (20.10.), seuraavaksi edessä on todellinen Aasian-matka Kiinan rajalle Vladivostokiin (26.10.) ja paluumatkalla jälleen yksi pysähdys Siperiassa, Krasnojarskissa (28.10.).

- Vladivostokiin on seitsemän tunnin aikaero ja yhdeksän tunnin lento. Se voi jo tuntua jaloissa, Rannikko ennakoi.

Matkustaminen on rankkaa, mutta Himkin tasoiselle joukkueelle siitä on yritetty tehdä mahdollisimman siedettävää. Himki matkustaa omalla yksityiskoneella, joka starttaa vieraspeleistä Moskovaa kohti heti otteluiden jälkeen. Koneen vakiovarustuksiin kuuluvat mm. leveät nojatuolit ja sohvat sekä seisova illallispöytä.

Ylimääräisiä murheita Himki-tähtien ei tarvitse myöskään kantaa Moskovassa. Rannikkoa kuljettaa paikasta toiseen oma autonkuljettaja. Järjestely on seuran tapa suojata investointiaan Moskovan melko villissä liikennekulttuurissa.

"Tavoitteet korkealla"

Teemu Rannikon ohella Himkin tähtiin lukeutuvat NBA-kokemusta omaavat Kelly McCarty ja Daniel Ewing, laituri Mike Wilkinson sekä puolalainen Macej Lampe. Lisäksi joukkueessa pelaavat mm. Euroopan mestaruuden viime kuussa metsästäneet Anton Ponkrashov, Nikita Shabalkin ja Nikita Morgunov.

Nimilistaa selatessa ei Himkin panostus kauteen jää epäselväksi. Seura haluaa kirkastaa viime kauden pronssimitalia Venäjän liigassa ja metsästää tosissaan ULEB Cupin voiton kautta avautuvaa Euroliiga-paikkaa.

- Seuran tavoitteet ovat tosiaan korkealla. Jotain halutaan tällä kaudella voittaa. Kaikki edellytykset menestykselle on olemassa. On meistä pelaajista kiinni, kuinka hyvää tulosta pystymme tekemään, Rannikko kertoo.

Himkin asemia Venäjän liigassa paransi McCartyn kauden kynnyksellä saama Venäjän kansalaisuus. Venäjällä nimittäin on sääntö, jonka mukaan joukkueella tulee olla liigapeleissä kentällä koko ajan kaksi venäläispelaajaa. Kantava ajatus on taata kotimaisille pelaajille mahdollisuudet, mutta sääntö aiheuttaa myös ongelmatilanteita.

- Sääntö on hieman hämmentävä. Meille on peleissä sattunut jo kolme kertaa tilanne, jossa on erotuomarit ovat estäneet pyydetyn vaihdon, kun kentälle ei olisi jäänyt tarpeeksi venäläisiä.

Amerikkalainen McCarty pelaa Venäjällä neljättä kauttaan. Hän teki kansalaisuudellaan seuraa TsSKA:n tähtitakamiehelle J.R. Holdenille, joka ratkaisi viime hetken heitollaan Venäjälle Euroopan mestaruuden. Jatkossa Venäjän maajoukkueen valmennusjohdolle tulee pähkinä purtavaksi, kun se yrittää ratkaista kumman amerikkalaistähdistä valitsisi joukkueeseen. Kansainvälisen koripalloliiton sääntöjen mukaan maajoukkueessa saa pelata virallisissa kilpailuissa ainoastaan yksi kansalaisuuden yli 16-vuotiaana saanut pelaaja.

Ennen mahdollisia maajoukkuepelejä McCarty, Rannikko ja kumppanit yrittävät siivittää Himkin menestykseen niin Venäjällä kuin Euroopassakin. ULEB Cup käynnistyy 5. marraskuuta. Lohkossa D Himkin kanssa pelaavat ranskalainen Nancy, saksalainen Frankfurt Skyliners, espanjalainen Valencia, puolalainen Wloclawek sekä Mariupol Ukrainasta.



Lisätietoja: /sarjat_tulokset/ulkomailla_pelaavat_miehet/

Henkilöt

 
18.3.2024 10:51 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtorannan Nördlingenille kirvelevä finaalitappio cupissa

Roosa Lehtorannan Angels Nördlingen oli kiinni Saksan cupin voitossa aina viimeisille sekunneille saakka, mutta joutui lopulta tyytymään kakkospaikkaan.

18.3.2024 10:36 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin juhli tärkeää voittoa suomalaiskohtaamisessa

Espanjassa nähtiin suomalaiskohtaaminen, kun Sasu Salin matkasi Teneriffasta Alexander Madsenin vieraaksi Andorraan. Remu Raitasen Caceres otti myös tärkeän voiton Espanjassa.

15.3.2024 18:54 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtoranta taistelee Saksan cupin mestaruudesta – ”Tähtäin on, että voitamme”

Saksan cupin neljän joukkueen lopputurnaus pelataan viikonloppuna ja suomalaispelaajista mukana nähdään Angels Nördlingenin joukkuetta edustava Roosa Lehtoranta. Lehtoranta lähtee viikonloppuun toiveikkain mielin.

15.3.2024 08:24 Suomalaiset ulkomailla

Jantusen ja Iisalon Paris Basketball EuroCupin välieriin

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball eteni EuroCupin välieriin. Mestarien liigassa Sasu Salinin Teneriffa varmisti puolivälieräpaikan.

11.3.2024 08:07 Suomalaiset ulkomailla

Awak Kuier taistelee EuroCupin finaalipaikasta – Anissa Pounds juhli suomalaiskohtaamisen voittoa

EuroCupin välierät alkoivat viime viikolla ja Awak Kuierin Reyer Venezia petasi jännittävät lähtöasetelmat toiseen osaotteluun. Anissa Pounds pääsi paukuttelemaan henkseleitään Saksassa suomalaiskohtaamisen voiton kunniaksi.

11.3.2024 07:44 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtonen siivitti Granadan tärkeään voittoon

Elias Valtosen mainiot esitykset Granadan paidassa saivat jatkoa, kun hän pääsi juhlimaan ensimmäistä voittoaan uuden seuransa riveissä.

4.3.2024 11:14 Suomalaiset ulkomailla

Lotta-Maj Lahtinen isossa roolissa tärkeässä voitossa – ”Itsellä upposi tärkeissä paikoissa”

Lotta-Maj Lahtisen heitot upposivat oikeisiin hetkiin, kun hän auttoi Sedis Basquetin tärkeään voittoon maratonottelussa. Elina Aarnisalo merkkautti komean tupla-tuplan Belgiassa, Roosa Lehtoranta ylsi kauden piste-ennätykseensä Saksassa ja Sofia Pelander sai valinnan kierroksen joukkueeseen Ruotsissa.

4.3.2024 10:28 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtosella komea debyytti Granadassa – ”Ihan hyvin se toimi”

Elias Valtonen otti heti paikkansa Granadan joukkueessa, kun hän suoriutui komeasti debyytissään. Ranskan liigassa suomalaiset pääsivät nauttimaan tärkeistä voitoista.

1.3.2024 10:13 Suomalaiset ulkomailla

Awak Kuierin Reyer Venezia EuroCupin välieriin

Awak Kuier oli siivittämässä Reyer Veneziaa EuroCupin välieriin, kun latvialainen TTT kaatui selvästi. Sofia Pelander sai vahvan startin viikkoon Ruotsissa.

28.2.2024 12:36 Susijengi

Elias Valtonen siirtyy Manresasta Granadaan

Susijengin puolustuksen lukko Elias Valtonen, 24, vaihtaa seuraa Espanjassa. Alkukauden ajan BAXI Manresaa edustanut Euran Veivin kasvatti on solminut loppukauden kestävän sopimuksen CB Granadan kanssa tavoitteenaan auttaa uusi joukkueensa kuiville putoamistaistelusta.

Näytä lisää vastaavia