Naisten cup-finaali nostattaa tunteita

4.12.2007 Jännitys oli lähes käsin kosketeltavissa Vantaan Energia Areenalla naisten finaalijoukkueiden kesken Suomen cupin infotilaisuudessa maanantaina. Hienoinen ennakkosuosikki Catz Lappeenranta ja viime kauden cupin kakkonen Espoo Team ilmoittautuivat molemmat nälkäisinä cup –kannun metsästykseen. Mestaruus olisi kummallekin joukkueelle ensimmäinen laatuaan.

Espoossa cupin kultaa on juhlittu aiemmin, kun Tapiolan Honka tuuletti mestaruutta viimeksi vuonna 2001. Tämän jälkeen Espoo Basket Teamin ja Tapiolan Hongan naisten joukkueiden kerättyä voimansa yhteen on kirkkain mitali vielä jäänyt saavuttamatta. Uransa ensimmäistä Suomen cup –finaalia Espoo Teamin peräsimessä valmentavan Teemu Adlerin tunnelmat ovat syystäkin lähes katossa.

 

- On hieno fiilis päästä finaaliin ja ensimmäistä kertaa valmennusuralla isoon otteluun. Pelasimme kyllä jo ison ottelun cupin välierässä Peli-Karhuja vastaan. Hallitsevan Suomen mestarin tiputtaminen cupista oli kauden ensimmäinen niin sanottu playoff–ottelu ja lauantaina on sitten toinen edessä, kertoi Adler tunnelmistaan.

 

Catz ja Espoo Team ovat kohdanneet kauden aikana kahdesti ja kahdesti on Catz ollut parempi. Lappeenrantalaiset ovat voittaneet yhteensä 12 ottelua putkeen ja joukkue porskuttaa sarjan kärjessä. Catzin kovasta vireestä huolimatta kokenut päävalmentaja Tommi Koskinen ennakoi cup–finaalista erittäin kovaa ottelua.

 

- Vastustaja on pahin mahdollinen. Vaikka olemme voittaneet 12 peliä putkeen, ei leijuta, sillä jouduimme tekemään kaikkemme viime kohtaamisessa Espoossa. Lauantaina Espoosta nousee esiin luultavasti vahvistukset Alexandra Keil ja Mirka Jarchovska, jotka molemmat ovat isojen otteluiden pelaajia, arvioi Koskinen tulevaa vastustajaa.

 

Espoo Teamin alkukausi on sujunut ailahdellen. Kauteen on mahtunut pieniä loukkaantumishuolia, mutta siitä huolimatta joukkue on onnistunut hakemaan tärkeitä voittoja pitäen sarjan kolmatta sijaa tällä hetkellä.

 

- Voitot ovat antaneet itseluottamusta ja hyvää fiilistä. Olemme nähneet, että pystymme pelaamaan hyvää korista koviakin vastustajia vastaan. Nyt saimme vielä Kaisa Höökin mukaan ja ehjän harjoitteluviikon päätteeksi hänkin on varmasti täydessä kunnossa muun joukkueen tapaan, suunnittelee Adler.

 

”Nautitaan nyt sirkushuveista”

 

Viimeaikaiset dramaattiset kokemukset Catzin leirissä on pyritty kääntämään positiiviseksi voimaksi. Harjoituksissa ikävästi törmänneet ja sairaalaan joutuneet Vilma Kesänen ja Kirbria Lewis olivat jo viime viikonvaihteessa kannustamassa joukkuettaan. Vaikka Kesäsen kausi on näillä näkymin ohi ja Lewiskin vasta toipumassa, painottaa Koskinen cupin finaalin ainutlaatuisuutta sekä tärkeyttä koko seuralle.

 

- Kyllä viimeaikaiset tapahtumat ovat laittaneet urheilun uuteen arvoonsa. Mutta nautitaan nyt kuitenkin lauantaina tulevasta sirkushuvista ja keskitytään täysillä siihen. Catz ei ole voittanut yhtään arvo-ottelua, joten nälkä on kova ja joukkue on pelannut hyvin koko alkusyksyn, Koskinen sanoo.

 

Aivotäräyksen saaneen Kirbria Lewisin pelikunto on vielä arvoitus. Pelintekijä pääsee kokeilemaan harjoittelua keskiviikkona ja on lauantain finaalissa kokoonpanossa. Koskisen mukaan pelikunto katsotaan kuitenkin päivä kerrallaan.

 

- Käytössäni on seitsemän pelaajaa, joista Kaisa Valtakari palasi viime viikonloppuna takaisin kentälle polvileikkauksen jälkeen pelaten muutamia minuutteja. Onnistuimme pelaamaan tuplakierroksen voitokkaasti seitsemällä ja Kaisan polvikin on terve, joten huojentunut olo on siinä mielessä, Koskinen totesi tyytyväisenä.

 

Catzin kapteeni Kaisa Tuure ei ota turhia ennakkosuosikin paineita lappeenrantalaisten harteille. Kapeammalla materiaalilla finaaliin lähtevän Catzin suurin vahvuus tulee olemaan kapteenin mukaan yhtenäisyys.

 

- Ei meillä mitään ylimääräisiä paineita ole. Tietysti sitä lähtee voittamaan ottelua ja jotain paineita siitä tietenkin tulee. Joukkuehenkemme on viimeaikaisten kokemusten myötä hioutunut jo nyt sellaiselle tasolle, että varmaan muutoin ei näin nopeasti oltaisi hitsauduttu näin hyvin yhteen, haki Tuure ikävästä tapaturmasta esiin tulleita positiivisia asioita.

 

- Sanoisin, että meillä on seitsemän todella kovaa pelaajaa, joita Tommi (Koskinen) on ohjeistanut ja juoksuttanut sen verran paljon, että niillä jaksetaan pelata, Tuure lisää.

 

Vastustaja Espoo Team on myös scoutattu kapteenin puolesta äärimmäisen kovaksi vastustajaksi, josta tahtoa ja taitoa ei puutu.

 

- Espoolla on laaja kaarti hyviä pelaajia. Heillä on sopivassa määrin nuoria lupauksia ja tietysti kokeneita pelaajia, joten erittäin kova peli on tulossa, ennakoi Tuure.

 

Espoo Teamin aseet heittopelissä ja vauhdissa

 

Toistamiseen Suomen cupin finaaliin edennyt Espoo Team jää jo pelaajavertailussa pienemmäksi joukkueeksi korin alla. Päävalmentaja Adlerin suurimmat haasteet onkin saada espoolaiset virittäytymään aggressiiviseen puolustamiseen ja levypallopeliin.

 

- Catzin iso pää on saatava jollain lailla kuriin. Mitä vähemmän he tekevät koreja kolmen sekunnin alueelta, sitä parempi se on meille. Meidän vahvuudet ovat puolustuspelissä. Pyritään ottamaan puolustuksessa hieman ylempää kiinni ja toisaalta taas juosta enemmän kuin vastustaja, paljastaa Adler.  

 

Viime vuonna cupin finaalitunnelmaan tutustumassa ollut Espoo Teamin Kaisa Höök odottaa uutta mahdollisuutta innokkaana voitontahtoa täynnä.

 

- Viime vuoden finaali oli urani ensimmäinen suuri peli ja uusi juttu lähes koko joukkueelle, joten se meni vähän totutellessa. Nyt voittoa halutaan todella paljon enemmän, jännittämisen jäädessä vähemmälle. Mielestäni tänä vuonna vastustaja on vieläkin parempi, joten tiukka finaali on edessä, Höök kertoo.

 

Höök linjaa Espoon Teamin voiton avaimiksi aiempien ottelujen perusteella onnistumisen etenkin kaukoheitoissa sekä ottelun tempon pitämisen korkealla.

 

- Kaikkea pitää tietysti parantaa aiemmista kohtaamisista. Meidän tulee hyökätä paljon rohkeammin, mutta kaikkien ei ehkä kannata mennä sinne Catzin korin alle. Hyvää heittopeliä ja nopeaa peliä on saatava aikaiseksi, painottaa Höök.

 

Ignatius vs. Reshetko

 

Vaikka ennakkoon naisten Suomen cupin ratkaisut nähdään luultavasti Catzin sisäpelissä ja toisaalta taas Espoo Teamin vauhtipelissä, on ottelun sisällä mielenkiintoinen taistelupari. Nuorten maajoukkuepelaaja 17-vuotias Kia Ignatius on alkukauden aikana antanut vastustajien nimipelaajille myrskyvaroituksen. Lujalla asenteella puolustava Ignatius on yllättänyt otteillaan yhden jos toisen SM-sarjakonkarin.

 

Näillä näkymin Espoon valmennusjohto laittaakin Ignatiuksen Lappeenrannan taitavan laiturin Elena Reshetkon kimppuun. Venäjän alle 20-vuotiaiden maajoukkueessa pelannut Reshetko on kantanut ison osan lappeenrantalaisten pistetehtailusta.

 

Viimeisissä kahdessa SM-sarjan ottelussa 184-senttinen Reshetko on tehtaillut 21 pistettä ottelua kohden. Kymmenisen senttiä lyhyempi Ignatius on päävalmentajansa mukaan asenteensa ja liikkuvuutensa avulla valmis pysäyttämään monipuolisen Catz-taiturin.

 

Reshetko puolestaan nousi viimeistään viime vuoden SM-finaalien aikaan SM-sarjan eliittipelaajien joukkoon. Keskimäärin lähes 30 minuuttia ottelu kohden kentän molemmissa päissä tuhojaan tekevä venäläinen oli lähellä hoitaa mestaruuden Lappeenrantaan viidennen finaalin kylmäpäisillä ratkaisuillaan. Historiaan kirjoitettiin vielä sillä kertaa toinen mestaruuden ratkaisija Catzin kannalta väärästä joukkueesta.

 

Naisten tulisen ja varmasti tunteita sisältävän finaalin aloitusheitto lähtee ilmaan lauantaina 8.12. klo 16:00 Vantaan Energia Areenan parketilla. Naisten jälkeen miesten finaalissa kohtaavat Kouvolan Kouvot ja Lappeenrannan NMKY. Ottelu alkaa klo 18:30.



Lisätietoja: /sarjat_tulokset/naisten_suomen_cup/
 
21.1.2024 20:45 Suomen Cup

ToPo naisten Motonet Suomen Cupin mestari

ToPo vei nimiinsä naisten Motonet Suomen Cupin toisen kerran peräkkäin. Finaalissa kaatui PeKa selvin lukemin 106-77.

21.1.2024 12:01 Suomen Cup

ToPo ja PeKa naisten Motonet Suomen Cupin finaalissa sunnuntaina klo 17:45

Naisten Suomen Cupin mestari 2023 ratkeaa sunnuntaina, kun Torpan Pojat ja Peli-Karhut kohtaavat Urhea-hallissa Helsingissä. Ottelu on katsottavissa suorana lähetyksenä TV2:lla ja Yle Areenassa.

20.1.2024 22:07 Pääjuttu

Miesten Motonet Suomen Cup 2023 ratkesi – Seagullsille neljäs mestaruus

Helsinki Seagulls pääsi lauantai-iltana nostamaan ilmaan Motonet Suomen Cupin mestaruuspokaalin jo neljättä kertaa viiden vuoden sisällä. Finaalissa Seagulls päihitti hyvän vastuksen antaneen BC Nokian 83–76.

20.1.2024 17:52 Suomen Cup

Naisissa PeKa ja ToPo lunastivat paikat Motonet Suomen Cupin finaaliin

Naisten puolella Motonet Suomen Cupissa nähdään uusinta viime vuoden finaalista. PeKa eteni finaaliin kaatamalla Hongan. ToPo puolestaan pudotti Pyrinnön kyydistä. Urhea-hallissa pelattava finaali pelataan sunnuntaina 21. tammikuuta klo 17:45. Se on nähtävissä Yle TV2:lla ja Yle Areenassa.

20.1.2024 11:55 Suomen Cup

Seagulls ja BC Nokia Motonet Suomen Cupin finaalissa lauantaina klo 19

Miesten Suomen Cupin mestari 2023 ratkeaa lauantai-iltana, kun Helsinki Seagulls ja BC Nokia kohtaavat Urhea-hallissa Helsingissä.

19.1.2024 22:29 Suomen Cup

Motonet Suomen Cup huipentuu lauantaina – Nokia ja Seagulls miesten finaaliin!

Motonet Suomen Cupin miesten välierissä kohtasivat BC Nokia ja Kataja Basket sekä Helsinki Seagulls ja Korihait.

19.1.2024 14:00 Suomen Cup

Pystyykö kukaan horjuttamaan voittamatonta ToPoa naisten Suomen Cupissa?

Naisten Suomen Cupin välierät pelataan lauantaina 20. tammikuuta Urhea-hallissa Helsingissä. Välierien voittajat kohtaavat finaalissa sunnuntaina. Torpan Pojat lähtee puolustamaan mestaruutta. YLE välittää Suomen Cupin Final Fourin kanavillaan.

18.1.2024 10:53 Suomen Cup

Suomen Cup huipentuu viikonloppuna Helsingissä - perjantaina ohjelmassa kaksi jännittävää välierää

Miesten Suomen Cupin välierät pelataan perjantaina 19. tammikuuta Urhea-hallissa Helsingissä. Lauantaina ohjelmassa on puolestaan miehillä cup-finaali. Kataja Basket lähtee puolustamaan mestaruutta. YLE välittää Suomen Cupin Final Fourin kanavillaan.

15.1.2024 10:48 Pääjuttu

Motonet ja Suomen Koripalloliitto yhteistyöhön

Suomalainen perheyritys Motonet ja Suomen Koripalloliitto ovat sopineet yhteistyöstä. Motonet aloittaa koripallon juniorimaajoukkueiden toisena pääyhteistyökumppanina. Yhteistyön kohokohtiin kuuluvat heinä–elokuussa Tampereella pelattavat 18-vuotiaiden poikien EM-kisat.

18.12.2023 10:00 Suomen Cup

Suomen Cupin Final Fourin lipunmyynti avattu

Molempien Suomen Cupien loppuhuipennus järjestetään 19.–21. tammikuuta Urhea-hallissa Helsingissä. Lipunmyynti Final Fouriin käynnistyi tänään maanantaina klo 10.

Näytä lisää vastaavia