Catzille historian ensimmäinen cupin mestaruus

8.12.2007 Lappeenrannan Catz pääsi juhlimaan seuran historian ensimmäistä Suomen cupin voittoa vakuuttavan esityksen jälkeen. Catzin tiukan joukkuepuolustuksen avulla cup-mestaruus matkasi Lappeenrantaan lukemin 69-57 (38-28).

Finaalitaistelu alkoi odotetusti. Espoo Team aloitti heti lappeenrantalaisten kovan painostaminen koko kentällä. Finaalin juoni alkoi kuitenkin selvitä heti viiden minuutin pelin jälkeen. Catz dominoi korin alustaa ja Espoo Team pyrki iskemään lappeenrantalaisten pelijohtoon.

 

Ottelun tasaisten avausminuuttien jälkeen ensimmäisen jakson viimeiset kolme minuuttia oli ennakkosuosikki Catzin. Catz repäisi jakson viime minuutit luvuin 11-4 ja hankki lopulta koko ottelun kestäneen noin kymmenen pisteen eron. Jakso päättyi Catzin tahdissa 23-14.

 

Avausjakson jälkeen alkoi kissa ja hiiri -leikki. Tällä kertaa Espoo Team toimi metsästäjänä Catzien taituroidessa johdossa. Espoolaiset vaihtelivat puolustustaan ja tekivät kaikkensa sekoittaakseen rutinoituneen sarjajohtajan peliä.

 

Catzin kova puolustus oli varsinkin toisen jakson alussa kuin myrkkyä espoolaisille, sillä Team onnistui pisteiden teossa vasta viitisen minuuttia ennen taukoa Yolanda Jonesin kaventaessa tilanteeksi 28-16.

 

Puoliajan loppua kohden Espoo Teamin sai paremmin pelin juonesta kiinni, mutta marraskuun pelaajan Tamara Tathamin sekä kokeneen Yelena Solovyevan johdolla tauolle lähdettiin Catzin johdossa 38-28.

 

Aivotäräyksestä toipunut Catzin Kirbria Jones oli täynnä taistelutahtoa heittäen avauspuoliajalla näyttävästi kahdeksan pistettä. Espoo Teamin pistetehtailu oli lähes täysin Mirka Jarhovskan harteilla.  

 

Finalistien taistelu rullasi kolmannen jakson lähes tasoissa. Catzin puolustus oli kuin muuri selvästi pienemmäksi jäävien espoolaisten edessä. Kerta toisensa jälkeen kaksinkamppailuissa pitemmän korren veti Catz, vaikka Team lähti haastamaan vastustajaa rohkeasti.

 

Reshetko sai vihdoin tuulettaa

 

Viime vuoden naisten ratkaisevassa finaalissa sankariksi oli nousta Catzin Elena Reshetko, mutta laituri joutui odottamaan aina cupin finaaliin asti, ennen kuin pääsi tuulettamaan oikein tosissaan.

 

Espoo Team aloitti viimeisen painostuksensa ottelun viimeisellä neljänneksellä ja onnistuikin pysäyttää Catzin hetkeksi. Kuin varkain espoolaiset olivat hiipineet hurjan taistelun siivitteleminä kuuden pisteen päähän (57-51) Mirka Jarvhovskan vapaaheitoilla kolme ja puoli minuuttia ennen ottelun loppua.

 

Silloin oli viimeinkin Reshetkon vuoro. Venäläislaituri tehtaili kaksi kovaa koria vieden lappeenrantalaiset jälleen turvalliseen johtoon. Lappeenranlaisten iloksi Espoo Teamin selkärangan pääsi katkaisemaan viime viikkoina kovia kokenut Kirbria Lewis, joka upean riiston päätteeksi nosti korin ja laittoin vielä bonusheiton sisään vieden Catzin 11 pisteen johtoon.

 

Ottelun viimeiset pari minuuttia oli enää lukemien kaunistelua. Tutut nimet nousivat sen jälkeen ottamaan vastuuta Yelena Solovyevan onnistuessa molemmissa vapaaheitoissaan. Ottelun loppulukemat 69-57 pääsi heittämään Reshetko vapaaheittoviivalta. Reshetko heitti kentän korkeimman pistemäärän 21 pistettä. Catzin laituri repi lisäksi kahdeksan levypalloa. Espoo Teamin parhaana palkittu Mirka Jarchovska pääsi kuittaamaan lopussa vielä muutaman korin tehtaillen saldokseen 20 pistettä, neljä levypallo ja neljä riistoa.

 

Catzin parhaaksi pelaajaksi palkittiin läpi koko ottelun vahvasti pelannut Tamara Tatham. Tatham onnistui pysäyttämään Espoon Yolanda Jonesin ja heitti itse 16 pistettä ja haki kuusi levypalloa.

 

”Mahtavaa, upeaa ja uskomatonta”

 

Perinteisesti cupin finaalin makeimpaan tehtävään pääsi Catzin kapteeni Kaisa Tuure, joka sai kunnian hakea cup–kannun ja nostaa sen ensimmäisenä Energia Areenan kattoon.

 

- Siis saakelin mahtavaa, upeaa ja uskomatonta, kuvaili kapteeni tunnelmiaan lehdistötilaisuudessa.

 

Tuure myönsi, että pokaalin hakeminen vähän jännitti, mutta jatkoi sen jälkeen koko joukkueensa kehumista.

 

- Jännitti kauheasti, sillä en ole ikinä päässyt pokaalia nostamaan. Meillä on uskomaton joukkue. Pienellä ryhmällä ollaan vedetty ja tämä ottelu oli koko joukkueen voitto, kapteeni jatkoi.

 

Jos Catz–kapteeni repi ilon irti ottelun jälkeen, oli toisella puolella pöytää apeampi kapteeni.

 

- Catz oli kurinalaisempi joukkue ja ne levypallot. Kissat hallitsivat niitä. Emme päässeet juoksemaan ja viisi vastaan viisi peli oli tosiaan vaikeaa meille, Espoo Teamin kapteeni Siiri Nuutinen totesi.   

 

Samoilla linjoilla oli Espoo päävalmentaja Teemu Adler.

 

- Levypallopeli tässä jo mainittiinkin ja tosiaan heittoprosentit eivät olleet kovinkaan mairittelevia. Ero repsahti liian suureksi avausjaksolla ja sitä oli vaikea enää kuroa kiinni, vaikka etsikkoaikamme meilläkin oli, totesi Adler viitaten joukkueensa hyvään loppukiriin.

 

Catzin parhaana palkittu kanadalaislaituri Tamara Tathamilla oli vaikeaa pukea tunnelmiaan sanoiksi, sillä mestaruus oli lähes mykistää ammattilaisen.

 

- Olemme tehneet kovasti töitä ja ansaitsimme voiton. Molemmat halusivat voittoa paljon, mutta levypallopeli, vapaaheitot ja tärkeät korit lopussa käänsi voiton meille, Tatham luetteli selvästi liikkuttuneena mestaruudesta.

 

Kaisa Tuure kiitteli vielä lopuksi joukkueensa rautaisaa asennetta.

 

- Lähdemme jokaiseen otteluun nöyrällä asenteella. Vaikkakin meillä on nyt 14 voittoa putkeen, niin siitä huolimatta nöyrästi lähdetään jokaiseen peliin. Tiedetään, että olemme hyviä, mutta mitään paineita ei turhaan oteta. Me vain pelataan korista, Tuure sanoi kiikuttaen lopulta cup–kannun joukkueen pukukoppiin.

 

Pelaajat ansaitsevat voiton

 

Mestaruuden ratkettua Catzin päävalmentajan Tommi Koskisen käteen oli jo annettu kultainen kruunu, jota vaatimaton päävalmentaja ei kuitenkaan päähänsä asti viitsinyt kentän reunalla laittaa. Koskinen on antanut vahvan näytteen osaamisestaan, mutta siirtää kaiken kunnian pelaajilleen.

 

- Minulle merkitsee kaikkein eniten se, että nämä pelaajat viimein voittavat jotain, sillä he ansaisevat sen. Joukkueella on kova kantti ja osan kanssa olemme tehneet jo pari vuotta kovasti töitä. Pelaajat ansaisevat tämän voiton, Koskinen sanoi.

 

Ennakkosuosikin paineet sen kuin kasvavat Catzin ympärillä. Koskinen kiittelee joukkueensa vahvuutta paineista huolimatta.

 

- Finaalissa oli tietysti se asetelma, että olimme ennakkosuosikkeja ja jos olisimme hävinneet, olisimme epäonnistuneet. Joukkue kuitenkin kesti tämän hyvin. Finaali ei ollut parasta peliämme, mutta sellainen työvoitto, sillä vastustaja teki pelaamisen vaikeaksi, antoi Koskinen tunnustusta myös Espoo Teamille.

 

Koskinen nosti myös Kirbria Lewisin hyvän pelin esiin.

 

- Onneksi hän sai torstaina yhden pelin alle ja oli tänään todella loistava, Koskinen kehui.

 

Jatkon kannalta päävalmentajan mukaan pelit ei kun paranee, sillä cupin voiton myötä Catz on kiiistatta sarjan ehdoton kärkijoukkue, jonka päänahka on haluttua tavaraa muiden joukkueiden kesken.

 

- No se on ihan kiva. Tiedossa on siis paljon lisää hyviä otteluita pitkin kautta, kommentoi Koskinen.  

 

 

Ottelun tilastot http://www.basket.fi/



Lisätietoja: http://www.basket.fi
 
21.1.2024 20:45 Suomen Cup

ToPo naisten Motonet Suomen Cupin mestari

ToPo vei nimiinsä naisten Motonet Suomen Cupin toisen kerran peräkkäin. Finaalissa kaatui PeKa selvin lukemin 106-77.

21.1.2024 12:01 Suomen Cup

ToPo ja PeKa naisten Motonet Suomen Cupin finaalissa sunnuntaina klo 17:45

Naisten Suomen Cupin mestari 2023 ratkeaa sunnuntaina, kun Torpan Pojat ja Peli-Karhut kohtaavat Urhea-hallissa Helsingissä. Ottelu on katsottavissa suorana lähetyksenä TV2:lla ja Yle Areenassa.

20.1.2024 22:07 Pääjuttu

Miesten Motonet Suomen Cup 2023 ratkesi – Seagullsille neljäs mestaruus

Helsinki Seagulls pääsi lauantai-iltana nostamaan ilmaan Motonet Suomen Cupin mestaruuspokaalin jo neljättä kertaa viiden vuoden sisällä. Finaalissa Seagulls päihitti hyvän vastuksen antaneen BC Nokian 83–76.

20.1.2024 17:52 Suomen Cup

Naisissa PeKa ja ToPo lunastivat paikat Motonet Suomen Cupin finaaliin

Naisten puolella Motonet Suomen Cupissa nähdään uusinta viime vuoden finaalista. PeKa eteni finaaliin kaatamalla Hongan. ToPo puolestaan pudotti Pyrinnön kyydistä. Urhea-hallissa pelattava finaali pelataan sunnuntaina 21. tammikuuta klo 17:45. Se on nähtävissä Yle TV2:lla ja Yle Areenassa.

20.1.2024 11:55 Suomen Cup

Seagulls ja BC Nokia Motonet Suomen Cupin finaalissa lauantaina klo 19

Miesten Suomen Cupin mestari 2023 ratkeaa lauantai-iltana, kun Helsinki Seagulls ja BC Nokia kohtaavat Urhea-hallissa Helsingissä.

19.1.2024 22:29 Suomen Cup

Motonet Suomen Cup huipentuu lauantaina – Nokia ja Seagulls miesten finaaliin!

Motonet Suomen Cupin miesten välierissä kohtasivat BC Nokia ja Kataja Basket sekä Helsinki Seagulls ja Korihait.

19.1.2024 14:00 Suomen Cup

Pystyykö kukaan horjuttamaan voittamatonta ToPoa naisten Suomen Cupissa?

Naisten Suomen Cupin välierät pelataan lauantaina 20. tammikuuta Urhea-hallissa Helsingissä. Välierien voittajat kohtaavat finaalissa sunnuntaina. Torpan Pojat lähtee puolustamaan mestaruutta. YLE välittää Suomen Cupin Final Fourin kanavillaan.

18.1.2024 10:53 Suomen Cup

Suomen Cup huipentuu viikonloppuna Helsingissä - perjantaina ohjelmassa kaksi jännittävää välierää

Miesten Suomen Cupin välierät pelataan perjantaina 19. tammikuuta Urhea-hallissa Helsingissä. Lauantaina ohjelmassa on puolestaan miehillä cup-finaali. Kataja Basket lähtee puolustamaan mestaruutta. YLE välittää Suomen Cupin Final Fourin kanavillaan.

15.1.2024 10:48 Pääjuttu

Motonet ja Suomen Koripalloliitto yhteistyöhön

Suomalainen perheyritys Motonet ja Suomen Koripalloliitto ovat sopineet yhteistyöstä. Motonet aloittaa koripallon juniorimaajoukkueiden toisena pääyhteistyökumppanina. Yhteistyön kohokohtiin kuuluvat heinä–elokuussa Tampereella pelattavat 18-vuotiaiden poikien EM-kisat.

18.12.2023 10:00 Suomen Cup

Suomen Cupin Final Fourin lipunmyynti avattu

Molempien Suomen Cupien loppuhuipennus järjestetään 19.–21. tammikuuta Urhea-hallissa Helsingissä. Lipunmyynti Final Fouriin käynnistyi tänään maanantaina klo 10.

Näytä lisää vastaavia