LrNMKYlle jo kolmas perättäinen cup-mestaruus

8.12.2007 Lauantainen cup-finaalitapahtuma Vantaan Energia Areenalla oli lappeenrantalaisjuhlaa alusta loppuun. Catz kukisti alkuiltapäivällä naisten loppuottelussa Espoo Teamin ja iltaottelussa LrNMKY rynnisti toisen puoliajan hurmoksen turvin Kouvot kumoon 56-74 (33-38). Cup-voitto oli LrNMKYlle peräti kolmas perättäinen.

 - Sen hienompaa tunnetta ei ole kuin nostaa mestaruuspytty ilmaan, hymyili kokenut LrNMKY-kapteeni Pasi Riihelä kultamitali kaulassaan.

Menestykseen tottunut Riihelä nappasi Energia Areenalta mukaansa jo viidennen kultamitalinsa kahden ja puolen vuoden sisällä. Riihelän kultamitaleista kolme on tarttunut mukaan cupin loppuotteluista ja kaksi SM-loppuotteluista. Riihelän vieressä istui leveästi hymyillyt Petri Virtanen, jolle Suomen cupin voitto oli uran ensimmäinen.

- Tuntuu siltä, etten ole vielä ihan täysin sisäistänyt voiton tunnetta. En ole aiemmin voittanut Suomen kentillä oikeastaan yhtään mitään, joten en oikein tiedä, millainen olo pitäisi olla, nauroi Virtanen.

Ottelun luonne ei tullut yllätyksenä LrNMKYn tehokaksikolle. Raatavalla, aggressiivisella joukkuepuolustuksella kovia päänahkoja pitkin syksyä napannut Kouvot pyrki parhaimpansa mukaan suistamaan lappeenrantalaishyökkäyksen raiteiltaan.

- Molemmat puolustivat erittäin kovaa, ja se näkyy kieltämättä heittoprosenteissakin. Kokonaissuoritukseen pitää olla tyytyväinen. Jos vastustajan onnistuu näin isossa matsissa pitämään 56 pisteessä, silloin puolustus on onnistunut, Virtanen nyökytteli ottelun tilastolomaketta silmäillessään.

Joukkueiden heittoprosentit jäivät intensiivisessä kamppailussa kehnoiksi. Kouvojen kolmen pisteen heitoista upposi vajaa viidennes (4/23), eikä LrNMKY ollut merkittävästi parempi (6/22). Lappeenrannan puolustuksen fyysisyydestä kertoo myös Kouvojen heittojakauma: kahden pisteen heittoyrityksiä oli vain kahdeksan enemmän (31) kuin kolmen pisteen vastaavia.

- Oli meidän onnemme, että Kouvojen heitot eivät uponneet, sillä meidänkin heittoprosenttimme olivat surkeat. Hyvä alku oli ehkä tärkeintä joukkueelle, koska sen myötä saimme ottelun kontrollimme siitä huolimatta, että Kouvot kävi välillä pinnan päässä, Riihelä virkkoi.

Vuosi sitten Helsingin Jäähallissa Suomen cupin voittaneesta LrNMKYsta oli jäljellä enää kaksi pelaajaa: Pasi Riihelä ja Tuukka Kulha. Lappeenrannassa vuosia uurastanut Riihelä kehui tuttuun tapaan joukkuettaan ja työympäristöään.

- Tiedä sitten, kuinka monetta vuotta perättäin sanon, että kyseessä on taas paras joukkue, jossa olen pelannut, Riihelä nauroi.

- Tässä on niin hyviä jätkiä, että voisi vaikka ottaa perheeseen. On ihmeellistä, että olemme saaneet porukan näin lyhyessä ajassa hitsattua yhteen.

Iisalo: ”Arvo-ottelua pitää aina lähteä voittamaan”

Hyvän alkukauden pelannut Kouvojen kapteeni Tuomas Iisalo palasi cupin finaalissa kentälle oltuaan kolme ja puoli viikkoa sivussa nilkkavamman jäljiltä. 24 minuuttia uurastanut Iisalo jäi lappeenrantalaispuristuksessa pisteittä. Ottelun tauottua Iisalo ei piilotellut pettymystään.

- Puolustuksemme ei ollut alussa ajan tasalla. Päästimme Lappeenrannan karkumatkalle ja sen myötä Lappeenranta pakotti meidät hyppyheittäväksi joukkueeksi. 56 pistettä on meiltä heikko suoritus, huokaisi Iisalo.

Iisalo ei ole ainoa Kouvojen pelaaja, joka on kärsinyt loukkaantumisista. Corey Smith ehti pelata oman loukkaantumisensa jälkeen vain kahdessa runkosarjaottelussa ennen cupin finaalia. Myös Jukka Kataja ja Samu Kaaresvirta ovat olleet sivussa joitakin otteluita. Iisalo ei kuitenkaan pitänyt joukkueensa vajaakuntoisuutta tappion syynä.

- Aina pitää lähteä voittamaan, kun tällaiseen arvo-otteluun pääsee. Lappeenranta pelasi kuitenkin erittäin hyvin. Pakko antaa heille täysi tunnustus voitosta.

Kouvojen valmentaja Jukka Toijala liikkui Iisalon kanssa samoilla linjoilla.

- Meidän olisi pitänyt pystyä pelaamaan selkeästi parempi ottelu, että olisimme voineet toden teolla haaveilla voitosta. Mielestäni hermostuneisuus näky otteissamme selkeästi. Alussa meille tuli lapsellisia pallonmenetyksiä, joista Namika kuittasi armotta. Toisella neljänneksellä Namika ei tehnyt montakaan pelitilannekoria, mutta kokeneet pelaajat onnistuivat pääsemään vapaaheittoviivalle ja ratkaisemaan sitä kautta.

Turunen: ”Tuntuu, kuin olisi kotihallissa pelannut”

LrNMKYn mestarivalmentaja Mika Turunen tuuletteli ottelun ratkaisuhetkillä kolmatta cup-mestaruutta täysin rinnoin. Lehdistötilaisuudessa Turunen valitteli, että hänellä ja joukkueellaan ei ole kunnollista mahdollisuutta nauttia cup-voitosta.

- Huomenaamulla lähtee yhdentoista tunnin lento Venäjän perukoille, jossa pelaamme euro-ottelun Venäjän superliigajoukkue Samaraa vastaan. Sovimme jo etukäteen, että jos voitamme tänään, säästämme juhlat myöhempään ajankohtaan, ettei lennosta tule niin rankka, virnisti Turunen.

Vaikka ottelun toinen puoliaika oli lappeenrantalaisten juhlaa, Turunen antoi täyden tunnustuksen vastustajalleen.

- Teimme ekalla ja tokalla jaksolla kardinaalivirheitä puolustuksessa. Käänsimme selkämme pallolle ja Wayne Bernard pääsi tekemään aivan ilmaisia koreja. Kouvot oli hyvin valmistautunut tähän otteluun. Toisella puoliajalla pystyimme kuitenkin puolustuksen kautta nousemaan omalle tasollemme.

Turunen myönsi LrNMKYn lähteneen cup-finaaliin ennakkosuosikkina. Turunen ei kuitenkaan myönnä, että ennakkosuosikin paineet vaikuttivat mainittavasti LrNMKYn esitykseen.

- Paineet kuuluvat urheiluun. Niistä voi keskustella etukäteen. Meillä on kokoonpanossa monta pelaajaa, jotka eivät ole koskaan voittaneet mestaruuksia, eli sinänsä saatoimme lähteä otteluun paineitta.

Osansa lappeenrantalaisten vakuuttavaan esitykseen antoivat myös seitsemän bussilastillista LrNMKY-faneja, jotka pitivät euroliigatason meteliä läpi lauantaipäivän.

- Tuntuu siltä, kuin olisi kotihallissa pelannut, vaikka olimmekin Vantaalla, hymyili Turunen.

LrNMKY karkasi puoliajan jälkeen

LrNMKY aloitti ottelun hurjalla rynnistyksellä. Lappeenrantalaiset nousivat Ivan Harrisin yhdeksän pisteen johdattamina 6-16-johtoon. Jukka Toijalan pyytämän aikalisän jälkeen Kouvojen puolustus tiivistyi ja LrNMKY sai avausneljänneksen viimeisen viiden minuutin aikana vain yhden pelitilanneheiton sisään. Ottelun ensimmäinen kymmenminuuttinen päättyi lukuihin 16-19.

Toinen neljännes pysyi tiukkana. Kurinalaista hyökkäyspeliä pelannut Lappeenranta onnistui Adrian Henningin ja Pasi Riihelän heittovireen johdattamana pysymään muutaman pisteen johtoasemassa. Kouvojen hyökkäys lepäsi Wayne Bernardin ja Corey Smithin yksilösuoritusten varassa. Smith kavensi seitsemän sekuntia ennen taukoa onnistuneella hyppyheitolla tilanteeksi 33-38.

Toisen puoliajan alkajaisiksi Kouvot kavensi eron kolmeen pisteeseen, 37-40, jonka jälkeen LrNMKY aloitti karkumatkansa. Ärhäkkä lappeenrantalaispuolustus pakotti Kouvot hyppyheittoihin, jotka eivät uponneet totutulla tavalla. Petri Virtasen ja Reinar Hallikin kolmen pisteen korit veivät LrNMKYn kymmenen pisteen karkumatkalle. Kouvot yritti kuroa eroa kiinni 1-1-hyökkäyspelin turvin, mutta kouvolalaisten pelitilanneheitot kolahtelivat kerta toisensa jälkeen rautoihin.

LrNMKY katkaisi Kouvojen selkärangan päätösneljänneksen avausminuuteilla. Riihelän ja Juha Stenin layupien jälkeen Adrian Henning tälläsi riiston päätteeksi kovaa ja korkealta tilanteeksi jo 44-63. Kouvojen 5-5-hyökkäyksen ontuessa Wayne Bernard yritti yksin pitää joukkuettaan mukana taistelussa, mutta todellista kamppailua kultamitaleista ei enää ehtinyt syntyä, vaikka LrNMKYn avausviisikon pelaajista peräti neljä (Harris, Henning, Riihelä ja Sten) pelasivat neljän virheen rasittamina. LrNMKYn voittoluvut kirjattiin historiankirjoihin 56-74.

Lappeenrannan parhaana pelaajana palkittiin 21 pistettä heittänyt ja viisi levypalloa raapinut Ivan Harris. Harrisin ohessa Adrian Henning (17/11), Pasi Riihelä (11/5) ja Juha Sten (10/4) uurastivat kelpo iltapuhteen. Aki Ulander (4/7) repi joukkueen korkeimman levypallomäärän. Petri Virtasella (8/4) ei ollut paras heittopäivänsä, mutta Virtasen pallokontrolli oli tärkeässä roolissa LrNMKYn toisen puoliajan irtiotossa.

Kouvojen tehopelaajina häärivät amerikkalaiset Wayne Bernard (19/5) ja Corey Smith (18/6). Peter Cipriano (8/10) paini puolustuspäässä tehokkaasti runsaat 25 minuuttia, mutta väsähti lopussa. Kouvojen suomalaisosastosta Roope Suonio (6/2) nousi lähimmäs omaa tasoaan.

 



Lisätietoja: http://213.197.180.56/fba/index.php/ZnVzZWFjdGlvbj1nYW1lcy5tYWluJmdfaWQ9MjExMw==
 
21.1.2024 20:45 Suomen Cup

ToPo naisten Motonet Suomen Cupin mestari

ToPo vei nimiinsä naisten Motonet Suomen Cupin toisen kerran peräkkäin. Finaalissa kaatui PeKa selvin lukemin 106-77.

21.1.2024 12:01 Suomen Cup

ToPo ja PeKa naisten Motonet Suomen Cupin finaalissa sunnuntaina klo 17:45

Naisten Suomen Cupin mestari 2023 ratkeaa sunnuntaina, kun Torpan Pojat ja Peli-Karhut kohtaavat Urhea-hallissa Helsingissä. Ottelu on katsottavissa suorana lähetyksenä TV2:lla ja Yle Areenassa.

20.1.2024 22:07 Pääjuttu

Miesten Motonet Suomen Cup 2023 ratkesi – Seagullsille neljäs mestaruus

Helsinki Seagulls pääsi lauantai-iltana nostamaan ilmaan Motonet Suomen Cupin mestaruuspokaalin jo neljättä kertaa viiden vuoden sisällä. Finaalissa Seagulls päihitti hyvän vastuksen antaneen BC Nokian 83–76.

20.1.2024 17:52 Suomen Cup

Naisissa PeKa ja ToPo lunastivat paikat Motonet Suomen Cupin finaaliin

Naisten puolella Motonet Suomen Cupissa nähdään uusinta viime vuoden finaalista. PeKa eteni finaaliin kaatamalla Hongan. ToPo puolestaan pudotti Pyrinnön kyydistä. Urhea-hallissa pelattava finaali pelataan sunnuntaina 21. tammikuuta klo 17:45. Se on nähtävissä Yle TV2:lla ja Yle Areenassa.

20.1.2024 11:55 Suomen Cup

Seagulls ja BC Nokia Motonet Suomen Cupin finaalissa lauantaina klo 19

Miesten Suomen Cupin mestari 2023 ratkeaa lauantai-iltana, kun Helsinki Seagulls ja BC Nokia kohtaavat Urhea-hallissa Helsingissä.

19.1.2024 22:29 Suomen Cup

Motonet Suomen Cup huipentuu lauantaina – Nokia ja Seagulls miesten finaaliin!

Motonet Suomen Cupin miesten välierissä kohtasivat BC Nokia ja Kataja Basket sekä Helsinki Seagulls ja Korihait.

19.1.2024 14:00 Suomen Cup

Pystyykö kukaan horjuttamaan voittamatonta ToPoa naisten Suomen Cupissa?

Naisten Suomen Cupin välierät pelataan lauantaina 20. tammikuuta Urhea-hallissa Helsingissä. Välierien voittajat kohtaavat finaalissa sunnuntaina. Torpan Pojat lähtee puolustamaan mestaruutta. YLE välittää Suomen Cupin Final Fourin kanavillaan.

18.1.2024 10:53 Suomen Cup

Suomen Cup huipentuu viikonloppuna Helsingissä - perjantaina ohjelmassa kaksi jännittävää välierää

Miesten Suomen Cupin välierät pelataan perjantaina 19. tammikuuta Urhea-hallissa Helsingissä. Lauantaina ohjelmassa on puolestaan miehillä cup-finaali. Kataja Basket lähtee puolustamaan mestaruutta. YLE välittää Suomen Cupin Final Fourin kanavillaan.

15.1.2024 10:48 Pääjuttu

Motonet ja Suomen Koripalloliitto yhteistyöhön

Suomalainen perheyritys Motonet ja Suomen Koripalloliitto ovat sopineet yhteistyöstä. Motonet aloittaa koripallon juniorimaajoukkueiden toisena pääyhteistyökumppanina. Yhteistyön kohokohtiin kuuluvat heinä–elokuussa Tampereella pelattavat 18-vuotiaiden poikien EM-kisat.

18.12.2023 10:00 Suomen Cup

Suomen Cupin Final Fourin lipunmyynti avattu

Molempien Suomen Cupien loppuhuipennus järjestetään 19.–21. tammikuuta Urhea-hallissa Helsingissä. Lipunmyynti Final Fouriin käynnistyi tänään maanantaina klo 10.

Näytä lisää vastaavia