Naisten SM-sarja vertailussa paluumuuttajan silmin

10.1.2008 Helsingin NMKY:n Niina Laaksonen on pelannut viime kausina ammattilaisena niin Saksan bundesliigassa BG Dorstenin riveissä sekä kivikovaa Espanjan liigaa Gran Canarian sinikeltaisissa. Laaksosen pelatessa Saksan ja Espanjan pääsarjoja, kyseiset joukkueet osallistuivat liigan lisäksi EuroCupiin.

Nyt kun ”paluumuuttaja” Laaksonen on päässyt maistelemaan nykyisen SM-sarjan tasoa, voidaankin mielenkiinnolla kysyä, että mitkä ovat niitä suurimpia eroavaisuuksia eri sarjojen välillä ja mihin suuntaan naisten SM-sarjan tulisi mennä maajoukkuepelurin silmin katsottuna.

 

Miten joukkue harjoitteli ja miten ammattilaisten määrä vaikutti siihen?

 

Saksassa joukkueesta löytyi ammattilaispelaajia hieman yli puolet kokoonpanosta. Ammattilaisten kesken harjoittelun rytmi oli kaksi kertaa päivässä, jotka koostuivat aamuharjoituksesta ja iltaharjoituksesta. Aamuharjoitukset keskittyivät pitkälti fysiikka- ja henkilökohtaisiin lajiharjoitteisiin, kun taas illalla oli normaalit joukkuetreenit. Espanjassa oli oikeastaan samanlainen harjoittelun rytmitys, mutta joukkueen ollessa täynnä  ammattilaisia, osallistuivat aamuharjoituksiinkin kaikki pelaajat.

 

Miten koit eron eri sarjojen välillä?

 

Siirtyessäni Saksasta Espanjaan, koveni myös liigan taso huimasti ja samalla vaatimustaso, joka näkyi päivittäisessä harjoittelussa: löysäilyyn ei ollut yhtään varaa. Suomessa mahdollisuus aamuharjoitteluun on vähäistä, sillä pelaajien opiskelu ja työkiireet estävät sen. Suurta eroa maiden välillä voitaisiin kuroa umpeen nostamalla vaatimustasoa entisestään.

 

Millä tavalla olet kokenut Suomen ottelurytmin verrattuna ammattilaisvuosiisi?

 

Pelasin sekä Saksassa että Espanjassa maan sarjojen lisäksi EuroCupia, mutta koen silti, että ottelurytmi on Suomessa kovempi kuin pelaaminani ammattilaisvuosina. Suomen tuplakierrokset eivät tue parasta mahdollista valmistautumista molempiin viikonlopun peleihin. Espanjassa ja Saksassa jokaiseen peliin valmistautumiseen jäi riittävästi aikaa samoin kuin perustreenaamiseen.

 

Mitä olet mieltä sarjan tasosta ja siitä, että kuinka suomalaiset kärkijoukkueet pärjäisivät esim. bundesliigajoukkueita vastaan?

 

Suomen sarjan taso on lukuisista ulkomaalaisvahvistuksista johtuen tällä hetkellä suhteellisen hyvä, mutta silti vielä erittäin kaukana Euroopan parhaista ammattilaissarjoista. Uskoisin, että pari Suomen kovinta jengiä voisi pärjätä bundesliigajoukkueita vastaan tällä kaudella, tosin moninkertaiselle mestarille Wasserburgille en usko Suomesta löytyvän vastusta.

 

Nimeä pahimmat vastustajat tämän vuoden sarjasta? Pystyisivätkö nämä pelurit pelaamaan Saksan tai Espanjan sarjoissa?

 

Pahimpiin vastustajiin pelipaikkaan katsomatta listaisin muun muassa Espoo Teamin Mirka Jarchovskan, Äänekosken Huiman Kenya Robinsonin ja Peli-Karhujen Susanna Rinnan. Näillä kokeneilla pelureilla olisi ehdottomasti käyttöä myös muissa Euroopan sarjoissa.

 

Mitä olet mieltä siitä, että pitäisikö/voisiko SM-sarjasta jonkun joukkueen pelata esim. EuroCupissa?

 

EuroCupissa pelaa muitakin joukkueita ns. "pienistä korismaista" esim. Islannista, Luxemburgista ja Hollannista ja Suomesta löytyisi ehdottomasti kovempia jengejä kuin nämä. Tosin osallistujia on myös Espanjasta, Venäjältä ja Ranskasta ja näiden maiden joukkueet antasivat kylmää kyytiä jokaiselle suomalaiselle joukkueelle.

 

Jos ei puhuta pelkästään koripallosta, niin mitkä asiat Suomessa on hyvin, jotta pelaat SM-sarjassa?

 

Suomessa ovat perhe, läheiset, oma koti ja opiskelupaikka. Nämä yhdessä tekevät Suomesta paikan, jossa viihdyn.

 

Vertaile valmennustapoja eri maissa. Onko niissä jotain erityispiirteitä?

 

Yleisesti ottaen Suomessa fyysinen valmennus on erinomaista ja valmentajat myös kehittävät ja kouluttavat itseään kiitettävästi. Koen silti, että Espanjassa ja Saksassa vaatimustaso on paljon korkeammalla ja pelaajat kehittyvät sitä kautta enemmän. Espanjassa ja Saksassa korostuu mielestäni se, että välillä täytyy tuntua pahalta, jotta kehitystä tapahtuisi. Aina ei voi olla hauskaa ja kivaa. Lisäksi ammattilaissarjoissa näkyy vielä Suomea selvemmin, että parhaat pelaajat pelaavat eikä sääliminuutteja jaeta. Erilaisia persoonia ja persoonallisuuksia löytyy valmentajista joka maasta. Omasta kokemuksesta sanoisin, että mitä etelämmäksi Euroopassa mennään, sitä räiskyvämmäksi valmennustyyli muuttuu. Tosin tästäkin on luonnollisesti poikkeuksia.

 

Millaisena koet fanikulttuurin  eri sarjoissa? Mitä hyvä meteli antaa omaan pelaamiseesi?

 

Suomessa fanikulttuuria ei yksinkertaisesti ole, mikä on todella sääli. Saksassa joukkueellani BG Dorstenilla oli oma fanijoukko, joka loi otteluun kuin otteluun loistavan fiiliksen. Espanjassa muutamalla seuralla oli suuri yleisö, mutta Espanjankaan fanikulttuuria ei silti voi verrata Saksaan. Fanit olivat yksi suurimmista syistä viihtymiseeni Saksassa ja saivat minut pelaamaan paremmin. Tyhjät katsomot eivät saa minua syttymään peliin samalla lailla kuin täpötäysi sali, jossa meteliä riittää.

Naisten SM-sarjan ottelut 12.-13.1.

12.01 klo 13:00

Catz Lappeenranta

 - 

HoNsU Jyväskylä

12.01 klo 14:00

BC Nokia

 - 

Espoo Team

12.01 klo 15:00

Peli-Karhut

 - 

Forssan Alku

12.01 klo 15:00

Äänekosken Huima

 - 

Helsingin NMKY

13.01 klo 14:30

Helsingin NMKY

 - 

BC Nokia

13.01 klo 14:30

Äänekosken Huima

 - 

Pussihukat

13.01 klo 15:00

HoNsU Jyväskylä

 - 

Peli-Karhut

13.01 klo 15:30

Espoo Team

 - 

Catz Lappeenranta

 
12.4.2021 10:07 Susiladies

Taru Tuukkasen WNBA-draftista 20 vuotta: "Menin ihan shokkiin, kun mut draftattiin!"

Awak Kuierin odottaessa WNBA:n varaustilaisuutta on syytä palata 20 vuoden taakse, jolloin Taru Tuukkanen huudettiin naisten taalaliigaan ensimmäisenä suomalaisvarauksena koskaan. Vaikka Tuukkanen oli osoittanut Xavier Musketeersissa olevansa yksi NCAA-liigan parhaita pelaajia, WNBA-varaus tuli hänelle itselleenkin yllätyksenä.

8.10.2020 08:19 Naisten Korisliiga

EBT:n Lotta Hämäläinen on jo 24-vuotiaana Korisliiga-veteraani

EBT:n pelinrakentaja ja luottopuolustaja Lotta Hämäläinen, 24, vasta kolkuttelee ikänsä puolesta urheilijan kulta-aikoja. Korisliiga-kokemusta Hämäläiseltä ei kuitenkaan puutu, sillä hän aloittaa ensi viikonloppuna ja kymmenennen kautensa naisten Korisliigassa.

5.8.2020 08:59 Susiladies

Magdalene Agyei: Rautoja hipova atleettinen laituri

Päävalmentaja Pekka Salmisen mukaan maajoukkuekesän 2020 versio Susiladiesista on urheilullinen, liikkuva ja aktiivinen. Malliesimerkki näistä kolmesta ominaisuudesta on rautoja hipova 21-vuotias Magdalene Agyei.

3.6.2020 09:24 Haastattelu

Ella Salminen: Odysseia altavastaajasta

Ella Salminen, 21, ei ole välttämättä säväyttänyt sinua junnupelaajana, mutta aikuispelaajana kyllä. Salminen on noussut pyöreän nollan junnumaajoukkuekokemuksella Susiladies-rinkiläiseksi, jonka tulevaisuudessa kiiltää ulkomaankentät.

22.5.2020 08:31 Haastattelu

Saara Sandell: Minun valmentajani

Saara Sandell, 26, on Naisten Korisliigan jokapaikanhöylä, jonka vasuri laukoi päättyneellä kaudella kolmen pisteen heittoja kasvattajaseuransa EBT:n riveissä. Sandell nostaa merkittävimmiksi valmentajikseen urallaan Tapio Ahosen, Tuomas Rahkosen ja Kimmo Kujansivun.

19.5.2020 08:31 Naisten Korisliiga

Tuulia Timo: Hullu heittäjä Vimpelistä

Tuulia Timo, 23, on elävä esimerkki siitä, että Vimpelistä tulee korintekijöitä. Päättyneellä kaudella Timo nousi pohjanmaalaisella identiteetillä ja hullun heittäjän mentaliteetilla yhdeksi Naisten Korisliigan parhaiksi kotimaisiksi pisteidentekijöiksi Catz Lappeenrannassa.

17.4.2020 08:17 Naisten Korisliiga

Lotta Aaltonen: Minun valmentajani

Lotta Aaltonen, 34, on Raumalta ponnistanut Naisten Korisliiga -konkari, joka pelasi päättyneellä kaudella EBT:n kakkosjoukkueessa naisten ykkösdivisioonaa. Aaltonen käy Minun valmentajani -juttusarjassa lävitse uransa kolme tärkeintä valmentajaa, jotka ovat auttaneet häntä kasvamaan raumalaisesta juniorista kolmekymppiseksi Susiladies-debytantiksi.

10.4.2020 10:42 Naisten Korisliiga

Kaisa Lind: Minun valmentajani

Kaisa Lind, 32, on Kouvottarien monivuotinen kapteeni, jolta löytyy pääsarjakokemusta Naisten Korisliigasta jo kahdentoista kauden verran. Lindin taustalta löytyy neljä valmentajaa, jotka ovat olleet merkittävässä osassa hänen pelaajakaaressaan: Eero-Pekka Lind, Riku Parkatti, Mikko Tupamäki ja Tuomas Oja.

17.1.2019 14:31 Naisten Korisliiga

Joulukuun pelaaja Brittany Starling: "Aloittaessani olin todella huono"

Joulukuun pelaajaksi valittu Brittany Starling on esittänyt läpi kauden vakuuttavia otteita mestaruutta jahtaavissa Peli-Karhuissa. Starling siirtyi joukkueen riveihin hieman jälkijunassa, mutta kertoo viihtyvänsä seurassa erinomaisesti ja ylistää naisten Korisliigan tasoa.

9.1.2019 12:34 Pääjuttu

Sudenpentujen Emerita Mashaire: ”Vahvat ajot kohti koria on mun juttu”

Viime viikolla perinteikkäässä Baltic Sea Basketball Cupissa nähtiin jälleen kerran Suomen tulevaisuuden koripallolupauksia. Yhtenä tähtenä tuikki Suomen 18-vuotiaiden tyttöjen Emerita Mashaire, 17.

Näytä lisää vastaavia