Lappeenrannan jatkotoiveet kariutuivat niukkaan Samara-tappioon

15.1.2008 Suomen lippua Eurocupissa kantavan Team Lappeenrannan jatkomahdollisuudet kariutuivat tiistai-iltana. Lappeenranta kärsi hienosta taistelustaan huolimatta niukan 76-78-kotitappion venäläiselle Samaralle. Kun Viron mestari Tartto Rock voitti samaan aikaan kreikkalaisen PAOK Thessalonikin, tietää se lappeenrantalaisille parhaimmillaankin lohkon kolmossijaa ja jäämistä puolivälierien ulkopuolelle.

Eurocupin alkulohkoista vain kaksi parasta etenee Eurocupin puolivälieriin. Jatkopaikat Lappeenrannan lohkosta menevät Tarttolle sekä Samaralle. Lappeenranta voi nousta vielä tasapisteisiin Samaran kanssa voittamalla kaksi jäljellä olevaa otteluaan, mutta hävittyään molemmat keskinäiset ottelunsa venäläissikermälle, jää se vertailussa kakkoseksi.

Voitto Samarasta tiistaina olisi pitänyt Lappeenrannan toiveet jatkopeleistä elossa.

- Hieno taistelu tänään, mutta se ei lohduta yhtään. Ainoastaan voitosta lähdettiin tappelemaan, nieleskeli pettymystään Lappeenrannan päävalmentaja Mika Turunen.

Voitto jäi suomalaisittain harmittavan lähelle. Petri Virtasen kova kori venäläisvirheestä huolimatta nosti Lappeenrannan 74-72-johtoon reilu minuutti ennen loppuvihellystä. Kotijoukkueen Adrian Henningin puolestaan tasoitti tilanteen lukemiin 76-76, kun vajaat puoli minuuttia oli aikaa jäljellä.

Ottelun sankariksi nousi Samaran Marque Perry, joka joukkueensa viimeisessä hyökkäyksessä onnistui hyppyheitossaan. Perry otti ratkaisunsa yllättävän aikaisin jättäen Lappeenrannalle vielä mahdollisuuden tasoittaa pelin tai jopa voittaa sen onnistuneella kolmosella. Lappeenranta ei saanut viimeiseen yritykseensä järjestelmällisyyttä mukaan, vaan pallo ajautui Reinar Hallikin käsiin, joka joutui epätasapainoisesta asennosta ottamaan ratkaisun tunnetuin seurauksin.

- Saappaat jalassa kaaduttiin. Peli oli aivan erilaista kuin viikko sitten (tappiollisessa pelissä) Tarttoa vastaan, mutta se ei riittänyt. Ei näitä pelejä opi voittamaan kuin pelaamalla. Harmittaa, totesi Lappeenrannan maajoukkuetakamies Juha Sten.

Lappeenranta kaukoheittojensa varassa

Pelin juoni oli selvä alusta saakka. Lappeenranta keskittyi puolustuksessa pysäyttämään Samaran tähtipelaajat Perryn ja Alex Scalesin. Hyökkäyksessä lappeenrantalaisten vahvimmat aseet europeleissä löytyvät totutusti kolmoskaaren takaa.

Samara puolestaan pyrki järjestelmällisesti korin läheisyyteen – etenkin, kun Lappeenranta onnistui takamiesten tonteilla operoivien Scalesin ja Perryn paimentamisessa puolustusmuotojen tiiviillä vaihtamisella.

Lappeenranta johti parhaimmillaan toisella neljänneksellä kahdeksalla pisteellä (32-24), kun Sten onnistui kerran ja Petri Virtanen kahdesti peräkkäisissä hyökkäyksissä kolmen pisteen arvoisesti.

Kolmannen jakson alku oli suomalaisittain heikko. Virtanen sai jo neljännen virheensä 23 minuutin kohdalla ja joutui penkille. Samanaikaisesti ilman pelitilannekoria avauspuoliskolla jäänyt Scales sai korihanansa auki ja Samara karkasi kymmenen pisteen johtoon (47-57).

Pelin viimeisessä heitossa epäonnistunut Hallik sekä Henning toivat Lappeenrannan peliin vielä mukaan, kun kotijoukkue rykäisi kolmannen jakson viimeiset reilut kolme minuuttia 13-2 nousten 60-59-johtoon päätösneljännekselle lähdettäessä.

Lappeenrantalaisilla oli ottelu hallinnassaan aina, kun joukkue onnistui kaukoheittopelissään. Toisella puoliajalla Lappeenrannan hyökkäyspeli monipuolistui ja pirteimpänä esimerkkinä toimi Henning, jonka ilmavat donkit hullaannuttivat lappeenrantalaisyleisöä.

Henning oli ottelun tehokkain 25 pisteellään. Virtanen heitti 12 ja virhetilinsä täyteen saanut, mutta kovan iltapuhteen puolustuksessa Scalesin kanssa tehnyt Pasi Riihelä 11 pistettä.

Samarasta kotijoukkuetta pääsi rankimmin rokottamaan Israelin maajoukkuemies Yaniv Green (20/8). Myös Jevgeni Voronov (14/9) ja Sergei Demeshkin (9/2) olivat joukkueensa voiton takuumiehiä. Pelin edetessä lähinnä turhautumistaan osoittanut Scales sai lopulta aikaiseksi 13 ja pelin ratkaissut Perry yhdeksän pistettä.

Team Lappeenrannalla on jäljellä Eurocupin alkusarjassa kaksi vierasottelua. Viikon kuluttua se matkaa Kreikkaan PAOK Thessalonikin vieraaksi ja 29.1. Lappeenranta päättää europelinsä Tarttossa. Lohkon todennäköisesti voittava Tartto voitti tiistaina PAOK Thessalonikin kotonaan lukemin 90-80.

Euro-otteluiden päättymisen myötä Lappeenrannan katseet kiinnittyvät Suomen mestaruusjahtiin. Joukkue voitti jo aiemmin tällä kaudella Suomen cupin ja haluaa päättää kautensa voitokkaasti.

- Tavoite oli edetä Eurocupissa jatkoon ja pettymys on nyt tietenkin suuri. Kai se elämä kuitenkin joskus voittaa, sanaili Turunen Samara-pelin jälkeen.

Ottelun täydelliset tilastot löytyvät FIBA Euroopan nettipalvelusta, suora linkki tilastoihin tästä.

Asiat

25.4.2024 21:21 Miesten I divisioona A

Tapiolan Honka vei miesten I divisioonan finaalit ja palaa Korisliigaan

Tapiolan Honka pääsi lunastamaan paikkansa Korisliigaan kaudelle 2024-25, kun Honka kaatoi Jyväskylä Basketball Academyn miesten I divisioona A:n kolmannessa finaaliottelussa 94-63 (46-36) Tapiolan Liikuntahallissa. Honka voitti finaalit suoraan 3-0.

25.4.2024 21:05 Korisliiga

BC Nokia ei jättänyt arvailun varaa – johtaa välieriä 2–1

Puolelta toiselle keikahdellut välieräsarja on nyt Nokian hallinnassa. Katajan valmentaja Petri Virtanen peräänkuulutti joukkueeltaan henkistä kasvua.

24.4.2024 20:31 Korisliiga

Kauhajoki 2–1-johtoon Seagullsista – poikkeuksellisessa sarjassa toistaiseksi pelkkiä vierasvoittoja

Kauhajoen ja Helsinki Seagullsin kolmas välieräkohtaaminen päättyi Kauhajoen täpärään voittoon.

23.4.2024 21:34 Naisten Korisliiga

ToPo on naisten Suomen mestari

Yli tuhatpäinen yleisö pääsi seuraamaan, kun Naisten Korisliigan mestaruus ratkesi Kisahallissa. ToPo vei kolmannen ottelun 92-85 ja pääsi juhlimaan seurahistorian ensimmäistä naisten mestaruutta.

23.4.2024 13:00 Pääjuttu

Koriskokemus-palautekanava kerää palautetta seurojen ja Koripalloliiton toiminnasta

Palautteen avulla kehitetään suomalaista koripalloa entistä paremmaksi kokemukseksi eri sidosryhmille.

22.4.2024 21:57 16-vuotiaiden tyttöjen SM

Helsingin NMKY on 16-vuotiaiden tyttöjen Suomen mestari

16-vuotiaiden tyttöjen Suomen mestari selvisi tänään Honkahallilla, kun Helsingin NMKY voitti Tapiolan Hongan SM-sarjan loppuotteluiden toisessa pelissä 47-64 (26-38). HNMKY voitti loppuottelut 2-0.

22.4.2024 21:14 Korisliiga

Helsinki Seagulls ja Kataja Basket tasoittivat välierävoitot

Seagulls haki vierasvoiton Kauhajoelta 27 pistettä heittäneen Shavon Colemanin johdolla lukemin 73–80. Kataja Basket puolestaan oli tyly isäntä Joensuussa, kun se kaatoi BC Nokian 99–75. Molemmat sarjat ovat tilanteessa 1–1, kun finaalipaikkaan vaaditaan neljä voittoa.

22.4.2024 15:36 Suomalaiset ulkomailla

Elina Aarnisalosta Belgian mestari

Elina Aarnisalosta tuli Belgian mestari, kun Kangoeroes Mechelen pelasi kotimaisen kauden läpi ilman ainuttakaan tappiota. Finaalit ovat käynnistyneet myös Saksassa ja runkosarjat päättyivät Espanjassa sekä Italiassa.

22.4.2024 12:25 Susijengi

Susijengi avaa olympiakarsintakesänsä eksoottista vierasta vastaan Espoo Metro Areenalla

Susijengi saa olympiakarsintakesän avausotteluunsa juhannuksen jälkeisellä viikolla vastaansa harvinaisen vieraan, kun moninkertainen MM-kisakävijä Uusi-Seelanti saapuu Espoo Metro Areenan sudenpesään tiistaina 25.6. ottamaan mittaa Lauri Markkasen, Mikael Jantusen ja muiden susitähtien kunnosta.

21.4.2024 20:15 Naisten Korisliiga

ToPo voiton päässä mestaruudesta

ToPo haki vierasvoiton Naisten Korisliigan finaaleissa. Helsinkiläiset kaatoivat PeKa:n 97-77 ja siirtyivät finaalisarjassa 2-0 johtoon.